Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

LELAND STOWE : Αυτοί οι μικρόσωμοι Έλληνες




Ένας Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής γράφει από το μέτωπο

Αυτοί  οι  μικρόσωμοι Έλληνες

Του LELAND STOWE
Πολεμικού  ανταποκριτή στο Αλβανικό  Μέτωπο   της   εφημερίδας Chicago Daily News    

ΣΕ ΜΙΑ ακατάπαυστη περιοδεία δέκα ήμερων, συχνά με αυτοκίνητο, αλλά και καβάλα στο άλογο η και με τα πόδια μέσα στη γλιστερή λάσπη, επισκεφθήκαμε όλους τους πολεμικούς τομείς από την Κέρκυρα και τη νότια παραλία ως τις όχθες της λίμνης 'Οχρίδας πού βρίσκονται 250 χλμ. βορειότερα. Ό συνάδελφος μου Edmund Steeven και εγώ είμαστε οι μόνοι απεσταλμένοι πού περάσαμε σ' αυτό το άγριο, το απίστευτα ορεινό πολεμικό θέατρο της Αλβανίας από τη μια άκρη ως την άλλη. Είδαμε τα Ελληνικά στρατεύματα σε κάθε είδους συνθήκες, και τα είδαμε πάντα να προχωρούν. Γι' αυτό νομίζω πώς μπορούμε να εξετάσουμε τί στρατός είναι στην πραγματικότητα αυτός ο απίστευτος Ελληνικός στρατός.
Πρώτα απ’ όλα το εξωτερικό των Ελλήνων είναι αρκετά απατηλό. Είναι άνδρες μικρόσωμοι με μέσο όρο στο ύψος τους μόλις πέντε πόδια. Στους περισσότερους οι στολές τους μοιάζουν να είναι δυο ως τρία νούμερα μεγαλύτερες. Με την πρώτη ματιά θα νόμιζε κάνεις πώς βλέπει μια τυχαία συνάθροιση ανθρώπων. 'Ακούγοντας μάλιστα τις ζωηρές συζητήσεις τους θα τους υποψιαζόταν εντελώς ανίκανους για μια καλά οργανωμένη προσπάθεια. Γρήγορα όμως ανακαλύπτετε πώς οι Έλληνες στρατιώτες με την απροσδιόριστη αύτη εμφάνιση είναι καταπληκτικά ικανοί και αποδοτικοί. Κάτω από την επιφάνεια με τις χειρονομίες, πού τάχα δείχνει σύγχυση, κάνουν τη δουλειά τους περίφημα. Οι Φιλανδοί στρατιώτες, θυμάμαι, έχουν πιο επιβλητική όψη, αυτοί όμως οι γεροί, νευρώδεις, μικρόσωμοι Έλληνες έχουν το ίδιο σθένος, αντοχή και θέληση. Νόμιζα πώς δε θα εύρισκα άλλο στρατιώτη πού να μπορεί να συγκριθεί, άνδρας με άνδρα, με το Φιλανδό πολεμιστή. Τέτοιο όμως στρατό βρήκα στην 'Ελλάδα. Ποτέ δεν είδα στρατιώτες πού να «γλεντούν» τον πόλεμο και τις κακουχίες σαν τους μικροκαμωμένους ζωηρούς  Έλληνες.


Είναι οι πιο πρόσχαροι μαχητές πού μπορείτε να φαντασθείτε. Οπου και αν πήγαμε συναντήσαμε λασπωμένους γελαστούς άνδρες. Υστερα από ολονύκτιες, σκληρές πορείες πάνω σε εξαντλητικούς ορεινούς δρόμους οι Έλληνες στρατιώτες στο πέρασμα σας χαιρε¬τούν με γέλια και σας φωνάζουν αστεία, χειρονομώντας πάντα. Οι χειρονομίες τους είναι αριστοτεχνήματα μιμικής και συνοδεύονται πάντα από καλόκαρδους καγχασμούς. Σίγουρα ο Ελληνικός στρατός σήμερα είναι ο στρατός με το καλύτερο ηθικό σ’ όλο τον κόσμο, παρ' όλη τη λάσπη, τη βροχή, τα χιόνια και τις εκατοντάδες τα στενά, τους γκρεμούς και τις χιονισμένες κορυφές, πού πρέπει κάθε μέρα να καταληφθούν. Είναι άνδρες με σιδερένιους μυς και θερμή καρδιά τα ταπεινά και άπλα παιδιά της Ελλάδας, πού κατακτούν την καρδιά σας με το θάρρος και με τον αυθορμητισμό τους. Καταλαβαίνετε γιατί οι αξιωματικοί τους μιλούν γι’ αυτούς με τόση περηφάνια. Προχθές συναντήσαμε μια μικρή φάλαγγα στρατιωτών σε πορεία μέσα στο τσουχτερό κρύο και τη βροχή. Ο αξιωματικός τους μας πληροφόρησε πώς είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη στις έξη το απόγευμα και είχαν περπατήσει μέσα στη λάσπη, τη βροχή και τα χιόνια ως τις πέντε το πρωί. Στις έντεκα εκείνες ώρες οι άντρες αυτοί έκαμαν 30 χλμ. Κοιμήθηκαν πάνω στο υγρό χώμα και στα βράχια και στις δυο το μεσημέρι συνέχισαν την πορεία τους. «Είναι σπουδαίοι στρατιώτες», είπε άπλα ο αξιωματικός.
Τέτοια πράγματα συμβαίνουν σ’ όλους τους τομείς της πολεμικής ζώνης πού κρατά 250 μίλια, και μας βοηθούν να εξηγήσομε τους αληθινούς άθλους των Ελληνικών δυνάμεων σε λιγότερο από έξη βδομάδες πολέμου.
Μεγάλη είναι και η αξία της ηγεσίας του 'Ελληνικού Στρατού. Όταν έρθετε σε στενή επαφή με το στρατό στο μέτωπο, σχηματίζετε την έντονη εντύπωση πώς όλη η δράση διευθύνεται με βάση ένα καθορισμένο σχέδιο και βλέπετε πώς ο νους και η αδάμαστη θέληση των αρχηγών είναι αισθητή παντού. Η οργανωτική ικανότητα και η τακτική επιδεξιότητα του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου φαίνονται καθαρά με τις συνεχείς νίκες πού επιτυχαίνουν.


Μιλήσαμε με πέντε Έλληνες στρατηγούς σε διαφορετικούς τομείς τού μετώπου. Ήταν όλοι έξυπνοι, δραστήριοι, γεμάτοι σθένος. Καταλαβαίνει κάνεις αμέσως πόσο καλά ξέρουν τη δουλειά τους και πώς είναι έμπειροι στη χρήση των δυνάμεων τους με οικονομία μα και άφθαστη αποτελεσματικότητα. Αν έχει και η Ιταλία παρόμοια στελέχη στο στρατό της, δε φαίνεται να έχουν έρθει ακόμα στην 'Αλβανία. Και καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πώς οι Έλληνες αρχηγοί όσο και οι Έλληνες στρατιώτες είχαν υποτιμηθεί πριν αρχίσει ο πόλεμος τόσο πολύ, όσο είχε υπερτιμηθεί ή ποιότητα του Ιταλικού Στρατού. Ο πόλεμος αυτός γίνεται από Ελληνικά στρατεύματα πού από την ανώτερη ως την κατώτερη βαθμίδα συμμορφώνονται με τις μεγάλες στρατιωτικές παραδόσεις της αρχαίας Ελλάδας. Αν οι Έλληνες έχουν ενίσχυση σε πολεμικό υλικό, είναι δύσκολο να προβλέψομε που θα σταματήσει η προέλαση τους.
Ο χειμώνας  είναι  ίσως το μόνο  πράγμα πού θα μπορούσε να επιβραδύνει την προέλαση των Ελλήνων. Ωστόσο αυτός ο μικρόσωμος άλλα μαχητικός Ελληνικός στρατός είναι κάτι πού αξίζει να το δει κανείς, κάτι πού θα το θυμάται πάντα. Εμείς πού το είδαμε καταλαβαίνουμε γιατί ο Μουσολίνι δε θα μπορέσει να το ξεχάσει. Είναι επικίνδυνο να περιφρονεί κάνεις «Στρατιώτες σαν τους Έλληνες.

ΕΚΛΟΓΗ

LELAND STOWE "A Lesson from the Greeks" (1942)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου