Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Στυλιανός, Όσιος ο Παφλαγών



Στυλιανός, Όσιος ο Παφλαγών

(26 Νοεμβρίου) 

Ο Άγιος που προσεύχονται οι μητέρες για τα μωρά τους

Θεωρείται ο προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Στις εικόνες, οι αγιογράφοι τον απεικονίζουν να κρατά πάντοτε ένα νήπιο στην αγκαλιά του προστατεύοντας το. Παρότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ οικογένεια θεωρείται ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι μητέρες  για την υγεία των παιδιών τους.
Πολλά στοιχεία για τη γέννηση και το θάνατο του Αγίου Στυλιανού δεν υπάρχουν. Οι πηγές είναι ελάχιστες και οι πληροφορίες ακόμη λιγότερες.  Ωστόσο η λαϊκή συνείδηση τον έχει κατατάξει ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο θαυματουργούς Αγίους. Ο Άγιος Στυλιανός είναι φρουρός και φύλακας των παιδιών. Σε αυτόν καταφεύγουν οι γονείς προσευχόμενοι με βαθιά πίστη.
Θεωρείται ότι έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα στην Παφλαγονία, μια χώρα της Μικράς Ασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι βιογράφοι του είναι πως οι γονείς του ήταν πλούσιοι. Τον δίδαξαν όμως ότι το χρήμα έχει σκοπό να ανακουφίζει και να περιθάλπει τους φτωχούς και τους πάσχοντες.
Όταν πέθαναν οι γονείς του μοίρασε την περιουσία του γιατί δεν άντεχε να ζει με άνεση τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν να φάνε.
Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε και απέκτησε παιδιά. Προτίμησε τη μοναχική ζωή και έζησε ως αναχωρητής και ασκήτεψε στην έρημο. Εκεί συναντήθηκε με πολλούς ασκητές. Η συζήτηση τους ήταν πάντα πάνω σε θρησκευτικά δέματα.
Μια από τις εκκλησιαστικές παραδόσεις λέει πως ο ίδιος ζούσε απομονωμένος σε ερημική περιοχή και πως την τροφή του προμήθευε καθημερινά ένας Άγγελος.
Η μεγαλύτερη χαρά του ήταν να φέρνει γαλήνη σε ταραγμένες ψυχές. Ζούσε σ' ένα σπήλαιο με νηστεία και προσευχή. Η φήμη του έφθασε μέχρι την Πόλη. Πολλοί κατέφευγαν κοντά του αναζητώντας τις πνευματικές οδηγίες του. Ο Όσιος είχε ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά όπως την ίδια αγάπη για τα παιδιά είχε και ο Χριστός.
Πίστευε πως η ταπεινοφροσύνη είναι το θεμέλιο των αρετών.
Είναι άγνωστο πως δημιουργήθηκε η φήμη του ως προστάτη των βρεφών.
Μια από τις ετοιμολογίες του ονόματος του παραπέμπει στο ρήμα «στυλώνω». Οι γονείς θεωρούσαν πως ο Άγιος «στυλώνει» στερεώνει δηλαδή τα παιδιά τους.

 Έργο του Στέλιου Πεδιαδίτη

Ο Άγιος Στυλιανός ευχαριστιόταν πολύ όταν οι γονείς του πήγαιναν κοντά του τα παιδιά τους για να τα ευλογήσει και να μιλήσει μαζί τους και ο Θεός τον αντάμειψε γι’ αυτό το τρυφερό συναίσθημα του και τον προίκισε με το χάρισμα να γιατρεύει τα άρρωστα παιδιά.
Έγινε επίσης γνωστός και σαν γιατρός πολλών και ανίατων ασθενειών. Είχε τη θαυματουργική Χάρη να χαρίζει ευτεκνία στις γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά.
Πολλές μητέρες όταν γεννούσαν παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, τα έταζαν στον Άγιο, χαρίζοντας τους το όνομα Του.
Σε κάποιες περιοχές το όνομα Στέργιος θεωρείται παραλλαγή του Στέλιος.
Έτσι έζησε κι έτσι δόξασε το όνομα του Θεού και δοξάσθηκε από τον Ουράνιο Πατέρα ο Άγιος Στυλιανός. Όταν έφθασε σε βαθειά γεράματα, έστειλε ο Θεός τους Αγγέλους Του και πήραν την αγία του ψυχή, για να την αναπαύσουν από τους πολύχρονους κόπους, τις στερήσεις και τη σκληρότητα της ασκητικής ζωής. Κοιμήθηκε , λοιπόν, ο Άγιος πλήρης ημερών και αρετών.
Πού τον έθαψαν, δεν γνωρίζουμε, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την κουρασμένη και αγιασμένη ζωή του. Έμεινε όμως το όνομά του. Τον σέβεται και τον τιμά όλη η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη. Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπαντός για τα άρρωστα παιδιά τους. Κτίζουν στο όνομα του μεγαλοπρεπείς Ναούς. Τα θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμησή του. Και σήμερα ο Άγιος Στυλιανός εξακολουθεί να είναι προστάτης των παιδιών.
Η Εκκλησία μας  γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.


Πηγή:
Αγγελικής Δαμίγου : Το συναξάρι των Αγίων
www.dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου