Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου και οι περίεργες συμπτώσεις




Η γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου και οι περίεργες συμπτώσεις

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν υιός του  Φιλίππου του ΄Β και της Ολυμπιάδας. Ο Φίλιππος καταγόταν από τη γενιά του Κάρανου ο οποίος προερχόταν από τον οίκο των Ηρακλειδών και η Ολυμπία, η οποία ήταν πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, καταγόταν από τη γενιά του Νεοπτόλεμου που προερχόταν από τον οίκο των Αιακιδών.
Ο Φίλιππος ερωτεύθηκε την δεκαεπτάχρονη τότε Ολυμπιάδα στη Σαμοθράκη όταν και οι δύο βρίσκονταν εκεί για να μυηθούν στα μυστήρια των Καβείρων. Παντρεύτηκαν το 357 π.Χ. και καρπός του έρωτά τους ήταν ο μεγάλος στρατηλάτης ο οποίος γεννήθηκε στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους, τον Ιούλιο (1) του έτους 356 π.Χ.  
Η γέννηση του έλαβε χώρα την ίδια μέρα που κάηκε ο ναός της θεάς Άρτεμης στην Έφεσο της Μικράς Ασίας (2). Οι Μάγοι οι οποίοι ήταν παρόντες στο συμβάν έτρεχαν πέρα δώθε και οδύρονταν κτυπώντας τα μάγουλά τους, διότι θεωρούσαν πως η πυρπόληση του ναού, ο οποίος συγκαταλεγόταν στα επτά θαύματα της αρχαιότητος, ήταν προμήνυμα άλλης, μεγαλύτερης συμφοράς η οποία θα έβρισκε την Ασία. Σχετικά με το γεγονός αυτό, ο Πλούταρχος αναφέρει ένα κακόγουστο, προφανώς, ευφυολόγημα που είπε ο Ηγησίας από τη Μαγνησία σύμφωνα με το οποίο ήταν αναμενόμενο να καεί ο ναός της Αρτέμιδος, διότι η θεά ήταν απασχολημένη με τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου.
Όμως, οι περίεργες συμπτώσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Την ημέρα της γέννησης του μεγάλου στρατηλάτη, ο Φίλιππος είχε μόλις κυριέψει την Ποτίδαια και έμαθε τρεις ειδήσεις ταυτόχρονα. Η πρώτη είδηση είχε να κάνει με την περιφανή νίκη που κατήγαγε ο στρατηγός του Παρμενίων εναντίον των Ιλλυριών. Σύμφωνα με τη δεύτερη είδηση, ο Φίλιππος είχε ανακηρυχτεί νικητής σε ιπποδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ας μας επιτραπεί, όμως, σε αυτό το σημείο να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να σχολιάσουμε τα αυτονόητα μέσω μίας ρητορικής ερωτήσεως. Αν ο Φίλιππος δεν ήταν Έλληνας, πώς του επετράπη να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες; Το τρίτο νέο και προφανώς μεγαλύτερο από όλα ήταν η γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου. Οι μάντεις βεβαίωσαν τον Φίλιππο πως ο υιός του θα ήταν ανίκητος διότι «γεννήθηκε μαζί με τρεις νίκες».
 
1.Ο Μ. Αλέξανδρος γεννήθηκε στις έξι του μήνα Εκατομβαιώνα, τον οποίο οι Μακεδόνες ονόμαζαν Λώον. Στους Δελφούς ο Εκατομβαιών, ο οποίος ανήκει στο αττικό ημερολόγιο, ονομαζόταν Ιλαίος, στη Σπάρτη Εκατομβεύς, στην Κύπρο Έσθιος και στη Σικελία Υάκινθος. Στην Αρχαία Ελλάδα οι πόλεις χρησιμοποιούσαν η κάθε μία το δικό της ημερολόγιο.
       2.Εμπρηστής του ναού της Αρτέμιδος ήταν ο Ηρόστρατος. Κατόπιν βασανιστηρίων ομολόγησε πως προέβη στην ανίερη τούτη πράξη με σκοπό να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

Πηγές:
Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος (Εκδόσεις Γεωργιάδη, 2004)
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. 6 (National Geographic, 2009-     2010)
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. 10 (Εκδοτική Αθηνών, 2000)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου