Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Νάουσα: Αυθεντικό καρναβάλι μέ ριζες στην αρχαιότητα.



Νάουσα: Αυθεντικό καρναβάλι μέ ριζες στην αρχαιότητα.

Οι επισκέπτες της όμορφης μακεδονικής πόλης γιορτάζουν τις Απόκριες με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, ένα από τα πιο όμορφα έθιμα, που χαρακτηρίζεται από καλαισθησία και γνήσιο λαϊκό γλέντι.

Από τη ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ, thkarouta@dimokratianews.gr

Αν αγαπάτε τις Απόκριες αλλά όχι τη λαοθάλασσα και τη βαβούρα, αν σας αρέσει η σάτιρα του καρναβαλιού, όμως όχι οι επιτηδευμένες παρελάσεις, αν αναζητάτε τα ίχνη της παράδοσης στις εορταστικές εκδηλώσεις τού σήμερα, αν είστε άνθρωπος που εκτιμά τον ζεστό αυθορμητισμό στους άλλους, τότε η Νάουσα είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε αυτή την Αποκριά! Με γλέντια που κρατούν από την εποχή του Διονύσου και ανθρώπους γεμάτους ενθουσιασμό και φιλόξενη διάθεση, η μακεδονική πόλη θα σας κερδίσει με την ειλικρίνεια της!
Διασημότερο έθιμο αυτήν την περίοδο είναι οι Γενίτσαροι και Μπούλες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στους αιώνες. Στο πέρασμα του χρόνου ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία της πρόσφατης τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων της μαρτυρικής πόλης. Το έθιμο-ατραξιόν της περιοχής χαρακτηρίζεται -σε αντίθεση με τις περισσότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα μας- από την τάξη, την πειθαρχία και την καλαισθησία των συμμετεχόντων.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλα -από το ντύσιμο και το προσκύνημα έως το δρομολόγιο που ακολουθούν οι καρναβαλιστές, το ρεπερτόριο, τους χορούς και τα όργανα, τον ζουρνά και το νταούλι- διέπονται από τους ίδιους κανόνες εδώ και αιώνες.
Το «νταβαντούρι» αρχίζει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς. Το πρωί ντύνουν τον Γενίτσαρο, το μπουλούκι μαζεύεται και πριν από το μεσημέρι οι συμμετέχοντες κάνουν μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος τους δίνει «άδεια» να χορέψουν στην πόλη. Το απόγευμα βγάζουν τη μάσκα του Γενίτσαρου έπειτα από πολλές ώρες γιορτής.


Το... τζέρτζελο συνεχίζεται τη Δευτέρα, με τα μπουλούκια να επισκέπτονται τα σπίτια των Ναουσαίων. Την Κυριακή της Τυρινής στην πλατεία των Αλωνίων το γλέντι συνεχίζεται με μεζέδες και άφθονο κρασί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα όλα τα μπουλούκια της Νάουσας συναντώνται στο Σπήλαιο για ένα ολοήμερο ξεφάντωμα.
Λέγεται ότι αυτό το ξεχωριστό έθιμο έχει τις ρίζες του στις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας προς τιμήν του θεού Διονύσου, ωστόσο απέκτησε πολλά παραδοσιακά στοιχεία τον 18ο αιώνα, ενώ οι ντόπιοι τίμησαν μέσα από τους εορτασμούς τους και τη θυσία των ηρωικών κατοίκων της πόλης που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 1822 στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Νάουσα είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς χειμερινούς προορισμούς στη χώρα μας και μια επίσκεψη αναμφίβολα θα σας αποζημιώσει, ακόμα και αν δεν είστε φίλοι των παραδοσιακών καρναβαλικών εκδηλώσεων. Χτισμένη στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, είναι μια πόλη με τρεχούμενα νερά, το τεράστιο πάρκο των πολλών δεκάδων στρεμμάττων του Αγίου Νικολάου με τα ζώα και τα υπεραιωνόβια δέντρα, μια πόλη που τραβά σαν μαγνήτης τους περιπατητές, τους ποδηλάτες αλλά και τους σκιέρ, καθώς σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια.


Μέσα στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε τα δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς η Νάουσα είχε μεγάλη κλωστοϋφαντουργική παράδοση. Περπατώντας λίγο έξω από το κέντρο της, θα συναντήσετε και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, μνεία στη γενναιότητα της Ναουσαίας γυναίκας. Το μεταλλικό γλυπτό, ο «Τόπος Θυσίας των Ναουσαίων Γυναικών», δείχνει μια μάνα που κοιτά με θράσος, χωρίς ίχνος φόβου τον εχθρό, κρατώντας στην αγκαλιά της τα τρομαγμένα παιδιά της. Αφού φτάσετε έως εκεί, συνεχίστε τον περίπατο σας στους καταρράκτες Στουμπάνους, που προσθέτουν την απαραίτητη γαλήνη στο ιστορικό και συνάμα τραγικό μνημείο. Πάνω από τον καταρράκτη βρίσκεται η ξύλινη γέφυρα, η οποία στο παρελθόν ένωνε τις δύο βασικές γειτονιές της πόλης.
Αν οδηγήσετε λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βέροιας, θα συναντήσετε ένα γραφικό χωριό «κρεμασμένο» στην πλαγιά του Βερμίου, την Καστανιά.
Εκεί θα βρείτε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής, τόπος έλξης για πιστούς και όχι μόνο, καθώς εδώ φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας από το ομώνυμο μοναστήρι του Πόντου.
Μάλιστα, τον Δεκαπενταύγουστο το προσκύνημα στο μοναστήρι είναι μυθικό, ενώ και το πανηγύρι που ακολουθεί έχει κατακτήσει ντόπιους και ξένους.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου