Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η επέλαση των spam



ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ E-MAIL ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Η επέλαση των spam



Την εικόνα κάδου απορριμμάτων τις ημέρες απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα θυμίζουν οι «γραμματοθυρίδες» των χρηστών του Διαδικτύου, που καθημερινά κατακλύζονται από μηνύματα για φάρμακα (με το Βιάγκρα να έχει την τιμητική του), πτυχία και ρολόγια-μαϊμού!...

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Η αφέλεια και η απροσεξία πολλών χρηστών σε όλο τον κόσμο έδωσε ουσιαστική... χείρα βοηθείας στους αποστολείς των ανεπιθύμητων μηνυμάτων (ή spam). Τα τελευταία χρόνια έχουν, μάλιστα, εξελίξει τις τεχνικές τους σε βαθμό που ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής λογισμικού να μην είναι σε ουσιαστική θέση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της ειδικευμένης σε θέματα ασφαλείας εταιρείας MessageLabs,, το 74% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διακινήθηκαν στο Διαδίκτυο το Μάρτιο 2007 ανήκει στην κατηγορία των spam, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Ειδικοί από όλο τον κόσμο σημειώνουν πως είναι απαραίτητο να βρεθούν αποτελεσματικά αντίμετρα, όμως αυτό δεν είναι μόνο υπόθεση των εταιρειών αλλά και των ίδιων των χρηστών.
Δίκτυα-παράσιτα
Μη φαντάζεστε πως σε κάποιο υπόγειο υπάρχει ένας περίεργος τύπος που στέλνει μηνύματα πληκτρολογώντας τη μία διεύθυνση μετά την άλλη: η διαδικασία για τη δημιουργία ενός «κύματος» spam έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα τεχνική υπόθεση. Συνήθως η αρχή γίνεται με την αποστολή μηνυμάτων που περιέχουν έναν ιό της κατηγορίας των «Δούρειων Ιππων», ο οποίος εγκαθίσταται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη. Σταδιακά δημιουργείται ένα δίκτυο στους οποίους αντίγραφα του ιού έχουν κάνει κάτι σαν κατάληψη στους υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν για να στέλνουν μαζικά μηνύματα σε ανυποψίαστους αποστολείς.
Πώς όμως συγκεντρώνονται οι διευθύνσεις; Αυτό φαίνεται πως είναι απλούστερο απ' ό,τι θα υπέθετε κανείς. Καθημερινά σε διάφορες περιοχές του Διαδικτύου (σελίδες χώρων συζήτησης, blogs, υπηρεσίες αγγελιών κ.λπ.) χιλιάδες χρήστες αφήνουν πολλές φορές με τη θέληση τους τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Μικρά προγράμματα που σαρώνουν το Διαδίκτυο τις εντοπίζουν και τροφοδοτούν μεγάλες «δεξαμενές» που χρησιμοποιούνται από τους «παγιδευμένους» υπολογιστές για την αποστολή των μηνυμάτων.
Τα παρασιτικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν κάποιες εξαιρετικές δυνατότητες ώστε να ξεγελούν τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο του 2007 έχει αναγνωριστεί ένα τέτοιο δίκτυο που δημιουργήθηκε με τη χρήση του ιού Storm (Καταιγίδα) και ως σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια πόσους υπολογιστές έχει μολύνει. Οι αριθμοί ποικίλλουν μεταξύ 150.000 και 2 εκατ., με αρκετούς υπολογιστές να κάνουν τη... βρώμικη δουλειά για κάποιες ημέρες, ύστερα να μπαίνουν σε μια φάση λήθαργου και να ξεκινούν εκ νέου μετά, δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο τον εντοπισμό τους.
Τα ανεπιθύμητα μηνύματα μπορεί να είναι ο συνηθέστερος πονοκέφαλος, όμως σαφώς πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα μηνύματα που υποτίθεται πως προέρχονται από τράπεζες και άλλους φορείς. Πριν καιρό κυκλοφόρησε στο ελληνικό Διαδίκτυο ένα μήνυμα που υποτίθεται πως προερχόταν από την Εθνική Τράπεζα και καλούσε τους αποδέκτες να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους και τους προσωπικούς τους κωδικούς σε μια ειδική σελίδα. Ακόμα και μια βιαστική ανάγνωση του μηνύματος θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς πως το κείμενο είχε δημιουργηθεί είτε από κάποια υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης του Διαδικτύου είτε από κάποιον που τα ελληνικά του είναι σε άθλια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον αδύνατο για μια τράπεζα να έχει τέτοιες μεθόδους επικοινωνίας, άλλωστε κατά καιρούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τονίζουν πως δεν ζητούν προσωπικά στοιχεία των πελατών τους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Λίγη προσοχή, λοιπόν, δεν βλάπτει...
Μέθοδοι προστασίας
•Εναλλακτική διεύθυνση e-mail: Δημιουργήστε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια δωρεάν υπηρεσία (π,χ, Google Mail, Hotmail, Yahoo Mail κ.λ.π.)  την οποία θα χρησιμοποιείτε αντί της πράγματική σας, ώστε να διατηρήσετε το βασικό γραμματοκιβώτιο σας όσο το δυνατόν πιο «καθαρό».
E-mail με «μάσκα»: Τα περισσότερα προγράμματα.,. αλιείας ψάχνουν το σύμβολο «@» προκειμένου να εντοπίσουν μια ηλεκτρονική διεύθυνση». Χρησιμοποιήστε σύμβολα ή ολόκληρες λέξεις προκείμενου να «σπάσετε» το e-mail σας σε δύο ή τρία μέρη, όταν το δημοσιεύετε κάπου στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η διεύθυνση onoma@domain.gr μπορεί να δημοσιευτεί ως onoma-at-domain-teleia-gr.  Οι μηχανές και τα προγράμματα μπορεί να μην καταλάβουν το μασκάρεμα, οι άνθρωποι όμως μπορούν.
Προσοχή στους «ψαράδες»: Καμιά τράπεζα δεν στέλνει μαζικά μηνύματα σε πελάτες της και δεν ζητά τα προσωπικά στοιχεία τους. Αν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, απλώς διαγράψτε το.
•Κάποιος να σας προσέχει: Επενδύστε σε ένα καλό λογισμικό προστασίας από τους ιούς και αποφεύγετε τα «σπασμένα» προγράμματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Με χαρά σάς ενημερώνουμε ότι υπάρχουν και προγράμματα προστασίας που διανέμονται δωρεάν (και νόμιμα) ως «ανοιχτό λογισμικό», τα οποία είναι εξόχως αποδοτικά· ψάξτε το λίγο για το καλό σας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου