Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Επικίνδυνες σχέσεις στο Internet



Επικίνδυνες σχέσεις στο Internet

Επτά στους δέκα χρήστες του Internet στην Ελλάδα ηλικίας 7 έως 17 ετών, έχουν επισκεφθεί κάποιο «πονηρό» ιστολόγιο, ενώ υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πληροφορηθεί, ούτε έχουν ακούσει ποτέ οδηγίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του Internet.
Καθώς ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν το Internet αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, μεγαλώνει. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προβληματιστούμε όσον αφορά στο γεγονός, ότι τα παιδιά εκτίθενται σε συζητήσεις με ακατάλληλο περιεχόμενο χωρίς κανέναν έλεγχο, ότι γίνονται ακουσία υποκείμενα σεξουαλικών φαντασιώσεων και ότι δέχονται στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση απρεπείς εικόνες και φωτογραφίες.  

Επικίνδυνα στέκια τα chat rooms

To Internet δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση και επικοινωνία. Αποτελεί και αγαπημένο "στέκι" παιδεραστών, που καραδοκούν στους διαδρόμους του Internet τα υποψήφια θύματα τους. Συμφωνά με πληροφορίες που έχουν κοινοποιηθεί από τις αστυνομίες πολλών χωρών, οι παιδεραστές χρησιμοποιούν συχνά τις αίθουσες ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms) για να αλιεύσουν ευάλωτα και αδύναμα παιδιά ηλικίας ακόμη και 13 ετών. Όμως δε σταματούν εκεί. Έχουν αναφερθεί διεθνώς πολλές περιπτώσεις παιδιών που κακοποιήθηκαν, ακόμη και εξαφανίσεις παιδιών, που είχαν δώσει τα προσωπικά τους στοιχεία ή που είχαν δημοσιευθεί οι φωτογραφίες τους στο Internet είτε εθελούσια είτε ακόμα και ακούσια. Τα στοιχεία στην Αμερική και την Ευρώπη είναι απογοητευτικά: 1 στα 5 παιδιά (κυρίως τα νεαρά κορίτσια 13-17 ετών) κινδυνεύει κάποια στιγμή να πέσει στα δίχτυα των "καταχραστών του Internet". Είναι πάντως θετικό στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έχουν δημιουργηθεί "ιστοχώροι" αφιερωμένοι στο θέμα της διαφύλαξης των παιδιών, προσφέροντας ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους και δίνοντας συμβουλές. Ας μην ξεχνάμε, πως η πρόληψη είναι η πλέον πετυχημένη προσέγγιση για κάθε θέμα.

Η ελληνική πραγματικότητα

Η εικόνα που προκύπτει για τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των άλλων χωρών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το Internet για να ανταλλάσσουν μηνύματα και να συζητούν στους χώρους ανοιχτής επικοινωνίας.
Ένα πάλι μέρος των παιδιών νεαράς ηλικίας, όπως δείχνουν κατά καιρούς σχετικές έρευνες από διάφορους φορείς έχουν επισκεφθεί κάποιο δικτυακό τόπο πορνογραφικού περιεχομένου, ή τυχερών παιχνιδιών. Η περιέργεια αλλά και η παρότρυνση από το φιλικό περιβάλλον είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, που τους ώθησαν να κάνουν "κλικ" στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Από τις έρευνες αυτές και τα σχετικά  ερωτηματολογία που τους δόθηκαν για να απαντήσουν, προκύπτει, ότι οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στις διαφημίσεις στο Internet, καθώς μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων δηλώνει, ότι επηρεάζεται από αυτές. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει χρεώσει την πιστωτική κάρτα των γονιών τους για αγορά προϊόντων μέσω Internet. Επίσης σημαντικό είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν ξέρει να προστατέψει απόλυτα τον εαυτό του στο Internet.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο παραμονής στο Internet, σχεδόν π΄νω από τους μισούς των ερωτηθέντων δηλώνει, ότι "σερφάρει" 1-3 ώρες, ενώ οι χρήστες που μένουν λιγότερο από μια ώρα "on line", δηλώνουν, ότι αν είχαν την δυνατότητα θα παρέμεναν περισσότερο.

Σερφάροντας στο δίκτυο

Ποιες σελίδες όμως επισκέπτονται, όταν αποφασίζουν να "σερφάρουν" στο Internet τα παιδιά; Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περισσότερο χρόνο πλοήγησης τον αφιερώνουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο .  
Οι έφηβοι πάντως χρησιμοποιούν το Internet και για τις εργασίες που τους αναθέτουν στο σχολείο, αλλά και για την ενημέρωση τους σε νέες κυκλοφορίες παιγνιδιών, αλλά και μουσικών CD, καθώς και για να αγοράζουν μικροαντικείμενα. Οι δεσποινίδες που σερφάρουν στην Ελλάδα ενδιαφέρονται κυρίως για θέματα μόδας, ενώ στα chat rooms έχουν υψηλότερη θέση για αυτές από τα αγόρια της ηλικίας τους. Μερικοί από τους έφηβους δήλωσαν, ότι μέσα από το Internet μπορούν να πάρουν και πληροφορίες για κατασκευές όχι πάντα «δημιουργικές». Στην ερώτηση τι ενοχλεί τα παιδιά στο Internet, οι απαντήσεις έδειξαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως: σελίδες με πονηρό περιεχόμενο, που "πετάγονται" ανεξέλεγκτα, όταν "σερφάρουν" μαζί με τους γονείς τους καθώς και βίαιες εικόνες (δυστυχήματα, τρομοκρατικά χτυπήματα κ.λπ.). Βεβαίως επισημαίνουν ότι παρόμοιες εικόνες βλέπουν πολλ΄ές φορές στις τηλεοράσεις. Τέλος, οι νεαροί χρήστες επισημαίνουν το φόβο τους για τους ιούς που "κυκλοφορούν" στο Internet και αυτό επειδή οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν προμηθευτεί "αντιβιοτικό" πρόγραμμα. Πολλές φορές μάλιστα προκαλούν χωρίς να το θέλουν ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τους στερούν οι γονείς τους τη σύνδεση για αρκετό καιρό.

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας

Με στόχο να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα, ότι δεν είναι απροστάτευτα κι ότι η φωνή τους έχει δύναμη διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανωνυμία τους παρουσιάζουμε τις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας που ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.
Η SafeLine ( http://www.safeline.gr/ )αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η SaferInternet4Kids, Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης και η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr. Οι δράσεις SaferInternet4Kids & Help-line.gr αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων ενημέρωσης και Εθνικών Γραμμών Βοηθείας.
Από τον Οκτώβριο του 2016 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί επίσημο εταίρο της Facebook στην Ελλάδα με τους δύο φορείς να συνεργάζονται μέσω της αποστολής ειδοποιήσεων στην κοινότητα του Facebook, όταν ένα παιδί έχει εξαφανιστεί και είναι σε κίνδυνο μέσα από τον μηχανισμό Amber Alert Hellas.
Η συνεργασία των δύο φορέων επεκτείνεται και στους τομείς της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο και ειδικότερα στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται ή εκδηλώνονται στο διαδίκτυο μέσα από τη λειτουργία (δωρεάν, ανώνυμα, 24 ώρες της ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο) της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για την Υποστήριξη Παιδιών 116111 και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Τύπου του Οργανισμού στο press@hamogelo.gr  ή στο +30 210 3306 140.   
Επίσης αναφέρουμε και την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που ενεργεί για την προστασία των πολιτών και την πάταξη παράνομων ενεργειών στο διαδίκτυο ( https://cyberalert.gr)
Από παλαιότερο άρθρο στο “Computer & Software

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου