Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ταξιδέψτε στον κόσμο με τις κάμερες του κόσμου

Πλατεία Ομονοίας της εποχής του covid-19


Ταξιδέψτε στον κόσμο με τις webcams

Ο παλιός Φιλέας Φογκ μπορεί να γύρισε τον κόσμο σε 80 μέρες εσείς όμως μπορείτε να τον γυρίσετε σε 80 δευτερόλεπτα, "ανοίγοντας" τις κάμερες που κατακλύζουν τον Web. To μόνο πρόβλημα είναι η πληθώρα των προορισμών του εικονικού ταξιδιού, καθώς Web cams υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επισκεφθείτε λοιπόν γνωστές ή λιγότερο γνωστές πόλεις και αξιοθέατα καθισμένοι αναπαυτικά μπροστά στον υπολογιστή σας.  
Οι webcams Βρίσκονται παντού: σε καφετέριες, μουσεία, ποδοσφαιρικά γήπεδα, επιστημονικά εργαστήρια, ταράτσες ξενοδοχείων, ενυδρεία, χρηματιστήρια, τηλεοπτικά στούντιο, μουσεία, γραφεία και σε καφετέριες. Συνδεδεμένες με έναν υπολογιστή, αναμεταδίδουν την εικόνα που "βλέπει" ο φακός σε κάποιον server στο Internet και από εκεί... στα σπίτια μας. Φυσικά, υπάρχουν και κάμερες εξωτερικού χώρου. Άλλες καταγράφουν την κυκλοφορία σε κεντρικές λεωφόρους, άλλες κόβουν την κίνηση σε πάρκα, άλλες "χώνουν τη μύτη τους" σε παραλίες. Είτε με κοντινά είτε με μακρινά πλάνα, οι κάμερες αυτές  ανοίγουν διάπλατα στην οθόνη του υπολογιστή σας ένα ολοζώντανο παράθυρο στον κόσμο.



Η μετάδοση ζωντανής εικόνας στην οθόνη σας επιτυγχάνεται με την τεχνική του streaming video, μια τεχνική που κάνει τον τεμαχισμό της εικόνας που συλλαμβάνει η κάμερα σε "πακέτα" που τα στέλνει σε συνεχή ροή στον υπολογιστή σας. Πολλές κάμερες  είναι αρκετά εξελιγμένα και διαθέτουν εντολές για τον έλεγχο του zoom, την αλλαγή της οπτικής γωνίας κ.ά. Τις εντολές χειρισμού της κάμερας μπορείτε να τις δώσετε με κλικ στα σχετικά κουμπιά που εμφανίζονται γύρω από το καρέ της εικόνας.
Λόγοι ταχύτητας επιβάλλουν μικρές σχετικά διαστάσεις χωρίς όμως να αποκλείονται οι εξαιρέσεις. Οι σημερινές κάμερες πάντως ασχέτως διαστάσεων εικόνας δίνουν, σε γενικές γραμμές, αρκετά καλή ευκρίνεια της εικόνας.
Ως προς την ταχύτητα προβολής, δηλαδή το ρυθμό ανανέωσης της εικόνας στην οθόνη σας, μια πραγματικά ζωντανή αναμετάδοση χρειάζεται τουλάχιστον 3 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Με τέτοιον ρυθμό ανανέωσης θα μπορέσετε να "πιάσετε" αρκετή από τη δράση π.χ. ενός πολυσύχναστου δρόμου. Βραδύτεροι ρυθμοί ανανέωσης, μέχρι και μίας εικόνας ανά 2 έως 5 δευτερόλεπτα, καταφέρνουν και συντηρούν έστω και σε οριακά επίπεδα τη δράση, ιδίως αν η λήψη είναι ευρυγώνια, οπότε οι "πρωταγωνιστές" παραμένουν εντός του ίδιου οπτικού πεδίου για αρκετά καρέ. Σε ρυθμούς βραδύτερους και από τους παραπάνω, η ζωντανή αναμετάδοση μετατρέπεται σε μία απλή και κάπως ανιαρή διαδοχή εικόνων. Όταν ανοίγετε μία Webcam, διαβάστε το ρυθμό ανανέωσης της εικόνας που αναγράφεται συνήθως επάνω ή κάτω από το καρέ. Αν είστε τυχεροί, θα υπάρχει και ένα ρολόι πραγματικού χρόνου κάπου εκεί κοντά που θα "χτυπάει" την τοπική ώρα,
Φυσικά, η αξιολόγηση μιας κάμερας εξαρτάται απόλυτα από αυτό που θέλετε να δείτε. Κάμερες τοποθετημένες σε υπερυψωμένες θέσεις, που συλλαμβάνουν γενικά πλάνα μιας πόλης, δεν έχει νόημα να στέλνουν εικόνα με υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Είναι όμως ιδανικές για όσους θέλουν να πάρουν μία "φρεσκότατη", τραβηγμένη πριν από 2-3 λεπτά, φωτογραφία της πόλης, να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί ή να θαυμάσουν κάποιο αξιοθέατο της. Αντίθετα, οι κάμερες δράσης πλησιάζουν συνήθως αρκετά κοντά το θέμα τους, που κατά κανόνα είναι κάποιο πολυσύχναστο μέρος, π.χ. ένα πεζοδρόμιο, μία πλατεία, ένα πάρκο ή μία παραλία.

 Παραλιακή Θεσσαλονίκης

Κατά την αναζήτηση ζωντανών αναμεταδόσεων στον Web θα συναντήσετε και πολλές "ψευτοκάμερες". Τα σχετικά links ανοίγουν ακίνητες εικόνες ή πανοράματα. Τα πανοράματα δεν είναι παρά συρραφές ακίνητων εικόνων, που όλες μαζί καλύπτουν ένα οπτικό πεδίο 180 ή και 360 μοιρών περιμετρικά γύρω από τη μηχανή λήψης. Αν και μπορείτε να στριφογυρίσετε μία εικονική κάμερα για να προβάλετε ολόκληρη την επιφάνεια, τα πανοράματα δεν έχουν καμία σχέση με το ζωντανό streaming που δίνουν οι πραγματικές κάμερες στον Web, Άλλες "κάμερες" είναι φωτογραφικές μηχανές που τραβούν μία φωτογραφία κατά αραιά διαστήματα, π.χ. κάθε μισή ή μία ώρα, και την περνούν στον server ή καλούν το χρήστη να ανανεώσει ο ίδιος την εικόνα, κάνοντας κλικ σε διάφορα κουμπιά. Γενικώς οι "ψευτοκάμερες" προδίδονται αν κάνετε δεξί κλικ πάνω τους, οπότε κανονικά πρέπει να εμφανιστεί το κλασικό μενού συντόμευσης των Windows με επιλογή για την αποθήκευση της σταθερής εικόνας. Αντίθετα, σε μια πραγματικά ωντανή κάμερα το δεξί κλικ πάνω στο καρέ ή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα ή θα εμφανίζει μενού με επιλογές λ.χ. για τη διακοπή της προβολής. Επιπλέον, πριν από το άνοιγμα του καρέ, εμφανίζεται μήνυμα ότι πραγματοποιείται κλήση του applet στον server στον οποίο συνδέεται η κάμερα.
Αν θελήσετε να αποθηκεύσετε ως σταθερή εικόνα κάποιο από τα καρέ του βίντεο, η γνωστή μέθοδος του δεξιού κλικ πάνω στην εικόνα είναι αναποτελεσματική. Συνήθως η αποθήκευση μπορεί να γίνει με κλικ σε print screen που θα "συλλάβει" το καρέ ως ακίνητη εικόνα και θα το προβάλλει σε ξεχωριστό παράθυρο. Από εκεί, μπορείτε πια να το αποθηκεύσετε κανονικά με τη γνωστή μέθοδο του δεξιού κλικ. Επιπλέον, η ζωντανή κάλυψη συνοδεύεται πολλές φορές από διάφορα έξτρα, όπως φωτογραφικό αρχείο με τα καλύτερα στιγμιότυπα που συνέλαβε η κάμερα το τελευταίο 24ωρο,
Προτού όμως ξεκινήσετε το ταξίδι, ένα μικρό "μυστικό": αποφύγετε να ταξιδεύετε την ημέρα σε χώρες που βρίσκονται στην άλλη άκρη της υδρογείου, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί θα είναι νύχτα. Η επίσκεψη σε μία περιοχή στην οποία έχει νυχτώσει θα στείλει στην οθόνη σας ένα σκοτειό πλαίσιο διανθισμένο πιθανόν ανάλογα και με τις δυνατότητες της κάμερας κάποια αμυδρά φώτα στο βάθος. Προτιμήστε πιο φωτεινές τοπικές ώρες, π,χ. μεσημεριανές ή πρωινές.
Προετοιμάζοντας το άρθρο αυτό εντοπίσαμε τρείς διευθύνσεις που σας φέρνουν κοντά με κάμερες απ’ όλο τον κόσμος. Οι ιστοσελίδες αυτές είναι οι :
Οπλισμένοι πάντως με λίγη υπομονή, μπορείτε να βρείτε σε αυτά τα sites πραγματικά "διαμάντια". Σε ολόκληρο άλλωστε τον κόσμο υπάρχουν άπειρα θαυμαστά πράγματα που μπορεί να δει κανείς και οι Webcameras τα φέρνουν στην οθόνη μας.
Καλά εικονικά ταξίδια!
Διασκευή από πολύ παλιό άρθρο του Στέφανου Γκίκα στο CΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου