Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Άνοιξη πολύχρωμη και μυροβόλος...



Άνοιξη πολύχρωμη και μυροβόλος...

Λιβάδια με λουλούδια» υγρά ξέφωτα, άγρια ποτάμια και ευδιάθετα ζώα κάνουν τον Απρίλη τον πιο κατάλληλο μήνα του χρόνου για να έρθουμε λίγο πιο κοντά στη φύση.

Γράφει ο Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ο μαγικός Απρίλης προχωράει ανάμεσα σε ηλιόλουστες μέρες με ξαφνικές μπόρες και δροσερούς ανέμους. Η άνοιξη βρίσκεται πλέον στο απόγειο της και όλες οι γωνιές της χώρας, με εξαίρεση τις χιονισμένες αλπικές κορυφές, μοιάζουν να συναγωνίζονται σε ομορφιά και ερωτικό παροξυσμό. Πολύχρωμα λιβάδια με λουλούδια ξεκινάνε από την ακροθαλασσιά και ανεβαίνουν μέχρι τα υγρά ξέφωτα των δασών, ενώ τα άγρια ζώα ψάχνουν εναγωνίως το ταίρι τους. Η φύση βιάζεται να αποδείξει τη δύναμη της.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιχειρήματα των περιπατητών και των φυσιολατρών είναι, όπως συχνά αναφέρουν πολλοί, η ανακάλυψη της «καλύτερης άνοιξης». Ο καιρός συνηγορεί για ατέλειωτες βόλτες και οι υποψήφιες περιοχές είναι πολλές. Οι πλαγιές με τους γιγάντιους φλώμους στη Μάνη και τα παραθαλάσσια λιβάδια με τις άγριες βιολέτες στη Νάξο, τα λιβάδια με τις άγριες τουλίπες στη Χίο, το δάσος των βελανιδιών στη Φολόη, τα υγρά καστανοδάση στη Λέσβο, οι πολύχρωμοι ημιορεινοί κάμποι στη Μακεδονία, ο αφρισμένος ρους του Λούσιου ποταμού και τα πυκνά δάση των γιγάντιων λιόδεντρων στην Κέρκυρα. Ο κατάλογος μπορεί να καλύψει πολλές σελίδες... ακόμα και ο περιαστικός ανθισμένος Λυκαβηττός προσφέρει μοναδικές εικόνες και συναντήσεις.

Παραποτάμιες εξορμήσεις


Προτιμήστε να επισκεφθείτε περιοχές με ποταμούς, καθώς αυτή την εποχή τα νερά είναι πολλά. Ακολουθήστε τον Αλμωπό ποταμό στην Πέλλα, σε ένα μονοπάτι μέσα στα πλατάνια, αλλά και τον πολύ γλυκό Κηρέα που τρέχει στην κεντρική Εύβοια. Νιώστε τη δύναμη του Καρπενησιώτη καθώς συναντά τον Κρικελοπόταμο στην Ευρυτανία και εάν δεν έχετε χρόνο, διασχίστε κάθετα τη λεωφόρο Πεντέλης και ανακαλύψτε τους μικρούς καταρράκτες της ρεματιάς του Χαλανδρίου.
Σε όλες τις βόλτες σας θα συναντήσετε πλήθος από μικροπούλια. Τώρα, με εξασφαλισμένη τροφή, τα περισσότερα πουλιά επιδίδονται σε αγώνα εξεύρεσης συντρόφου. Ξυπνήστε το χάραμα και βγείτε σε ένα μονοπάτι για να απολαύσετε τα τραγούδια τους, καθώς τα αρσενικά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά. Τέλος, αν έχετε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι με πλοίο, παρατηρήστε πιο προσεκτικά τη θάλασσα, καθώς αυτή την εποχή τα δελφίνια βρίσκονται σε φάση μικρών μεταναστεύσεων και είναι πολύ πιθανό να δείτε κάποιο κοπάδι να ίπταται πάνω από τα κύματα.

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Η λίμνη των μύθων


 Η εποχή είναι κατάλληλη για να επισκεφθείτε μία από τις πιο διάσημες στους αιώνες λίμνες, τη Στυμφαλία. Βρίσκεται στα νότια του νομού Κορινθίας και έχει σχηματιστεί σε ένα ορεινό οροπέδιο που περιβάλλεται από τα βουνά Ζήρεια, Ολίγυρτο, Μαυροβούνι και Γαβριά, σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η λίμνη είναι ελώδης, ρηχή και εύτροφη και μαζί με τη γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από μεγάλους καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, πυκνά δάση, ρεματιές και γκρεμούς. Η Στυμφαλία τον Απρίλη γεμίζει από διαφορετικά είδη παπιών. Κοπάδια από χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, καπακλήδες, πρασινοκέφαλες, γκισάρια, βαλτόπαπιες και σαρσέλες συναγωνίζονται για μια καλύτερη θέση στη λίμνη.

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Το βλέμμα της Αθηνάς


Η κουκουβάγια, το ιερό πουλί της θεάς Αθηνάς, είναι κατά κανόνα ένα νυκτόβιο είδος που δραστηριοποιείται μετά τη δύση του ήλιου και δύσκολα το συναντά κανείς. Αυτή την εποχή, όμως, βρίσκεται σε αναζήτηση συντρόφου και απαντάται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άφοβες και περήφανες, οι κουκουβάγιες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, με ένα σιωπηλό πέταγμα, δίπλα σας. Προσπαθήστε να τις παρατηρήσετε, στρέψτε το βλέμμα σας στις κορυφές εγκαταλειμμένων κτιρίων κοντά στα χωριά, στις κόγχες των κάστρων ή ακόμη και σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Η συνάντηση με το βλέμμα μιας κουκουβάγιας είναι μοναδική εμπειρία.

ΤΟΥΛΙΠΕΣ

Οι λαλάδες της Χίου



Λαλάδες, στη χιώτικη ντοπιολαλιά, ονομάζονται οι άγριες τουλίπες του νησιού. Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος να ανακαλύψετε τα κόκκινα λιβάδια τους από το να ταξιδέψετε έως τη Χίο, καθώς εδώ συναντώνται τέσσερα διαφορετικά είδη τουλίπα» που κατακλύζουν τους ελαιώνες, τα παρατημένα χωράφια, τους αμυγδαλεώνες και τους αγρούς του νησιού. Εύθραστες καθώς είναι και με ανθοφορία που δεν ξεπερνά τις δέκα ημέρες, η συνάντηση με τις πλουμιστές τους εκτάσεις δεν είναι πάντα σίγουρη, αλλά αν τις συναντήσετε θα θαμπωθείτε από την ομορφιά τους. Αν η απόσταση για τη Χίο είναι μεγάλη, μπορείτε να βρείτε αγρούς με τουλίπες και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στα Δίδυμα της Αργολίδας, στον Άγιο Λουκά της Εύβοιας και στον κάμπο του βοιωτικού Κηφισού ποταμού.

ΜΟΡΧΕΛΕΣ

Το αρτσιμπούρτσι του Πηλίου


«Αρτζιβούριον» είναι η εξελληνισμένη ονομασία της αυστηρής νηστείας που τηρούσαν οι Αρμένιοι κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου. Οι Βυζαντινοί θεωρούσαν ότι ήταν προϊόν παραλογισμού και έτσι η λέξη «αρτσιμπούρτσι» κατέληξε να σημαίνει το ακατανόητο. Αυτή τη λέξη διάλεξαν οι παλιοί Πηλιορείτες για να βαφτίσουν τις μορχέλες, ένα είδος μανιταριού που βγαίνει διάσπαρτα αυτή την εποχή στα ελατοδάση του βουνού. Στις βόλτες σας σίγουρα θα συναντήσετε όμορφα μανιτάρια (όμως επ' ουδενί μην τα μαζέψετε για βρώση αν δεν γνωρίζετε με σιγουριά ότι τρώγονται).

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου