Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Το άγαλμα της ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης



Το άγαλμα της ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

Στις 17 Ιουνίου 1885, το αποσυναρμολογημένο Άγαλμα της Ελευθερίας (Statue of Liberty), ένα δώρο φιλίας από τον λαό της Γαλλίας προς τον λαό της Αμερικής, φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό σε 350 μεμονωμένα κομμάτια συσκευασμένα σε περισσότερες από 200 κιβώτια. Το χαλκοσιδερένιο άγαλμα, μετά την ανασυναρμολόγηση των κομματιών του εγκαινιάστηκε τον επόμενο χρόνο σε μια τελετή υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Γκρόβερ Κλίβελαντ (Grover Cleveland) και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ένα διαρκές σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας.
Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Frederic-Auguste Bartholdi, με τη βοήθεια του μηχανικού Gustave Eiffel, (ο οποίος αργότερα κατασκεύασε τον γνωστό πύργο στο Παρίσι που φέρει το όνομά του) σκοπεύοντας να τιμήσει την αμερικανική επανάσταση και τον έναν αιώνα φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας,. Το άγαλμα είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 1876, κατά την 100ή επέτειο της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας της Αμερικής,  όμως οι προσπάθειες συγκέντρωσης των αναγκαίων χρημάτων μέσω διαφόρων εκδηλώσεων που περιελάμβαναν δημοπρασίες, λοταρίες και αγώνες πυγμαχίας, δεν ευοδώθηκαν.  Έτσι χρειάστηκε, για να υλοποιηθούν οι στόχοι, περισσότερος από τον προυπολογισθέντα χρόνο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όπου το βάθρο του αγάλματος έπρεπε να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί. Πάντως μόνο το άγαλμα κόστισε στους Γάλλους περίπου 250.000 $ (περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια δολάρια σήμερα).
Το άγαλμα ολοκληρώθηκε στο Παρίσι το καλοκαίρι του 1884 και παρουσιάζει μια ντυμένη γυναικεία φιγούρα με έναν ανυψωμένο βραχίονα που κρατά έναν πυρσό.  Στο νέο του σπίτι, στο νησί Bedloe στο λιμάνι της Νέας Υόρκης (μεταξύ της Νέας Υόρκης και της κομητείας Hudson, Νιου Τζέρσεϋ), έφτασε στις 17 Ιουνίου 1885.
Μετά την επανασυναρμολόγηση του, το άγαλμα των 450.000 λιβρών εγκαινιάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1886, από τον Πρόεδρο Κλίβελαντ που είπε: «Δεν θα ξεχάσουμε ούτε ότι η Ελευθερία (Liberty) έκανε εδώ το σπίτι της ούτε θα παραμεληθεί ο εκλεκτός βωμός της» “We will not forget that Liberty has here made her home; nor shall her chosen altar be neglected.”.
Το άγαλμα που ονομάστηκε από τον Bartholdi "Liberty Enlightening the World" («Η Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο»), είχε ύψος πάνω από 305 πόδια (92,96 μέτρα), από τα θεμέλια του βάθρου του μέχρι την κορυφή του φανού του και ήταν εκείνη την εποχή η υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή στη Νέα Υόρκη. Το άγαλμα είχε αρχικά χρώμα χαλκού, αλλά με την πάροδο των χρόνων υποβλήθηκε σε μια φυσική διαδικασία αλλαγής χρώματος που ονομάζεται πατίνα που παρήγαγε την τρέχουσα πρασινωπή-μπλε απόχρωση.
Το 1892, στο Ellis Island, που βρίσκεται κοντά στο Bedloe's Island (το οποίο το 1956 μετονομάστηκε σε Liberty Island), άνοιξε ο κεντρικός σταθμός υποδοχής μεταναστών στις ΗΠΑ και για τα επόμενα 62 χρόνια η Lady Liberty, όπως είναι το παρατσούκλι του αγάλματος, υποδέχθηκε πάνω από 12 εκατομμύρια μετανάστες που έμπαιναν από διάφορα μέρη του κόσμου στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το 1903, σε έναν εσωτερικό τοίχο του βάθρου, τοποθετήθηκε μια πλάκα με χαραγμένο πάνω της ένα σονέτο με τίτλο «Ο Νέος Κολοσσός» από την Αμερικανίδα ποιήτρια Emma Lazarus.  Το ποίημα ήταν γραμμένο 20 χρόνια νωρίτερα όταν είχε γίνει ένας έρανος για το βάθρο. Όμως οι διάσημες πλέον λέξεις της Emma Lazarus, που είναι γραμμένες πάνω στην πλάκα : «Δώσε μου τις κουρασμένες, τις φτωχές σου / τις συσσωρευμένες μάζες σου που ζητούν να αναπνεύσουν ελεύθεροι», έγιναν το σύμβολο του Αμερικανικού οράματος χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ σαν μια χώρα ευκαιρίας για τους μετανάστες.
Περίπου 60 χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Calvin Coolidge όρισε το άγαλμα ως εθνικό μνημείο, το 1924, υποβλήθηκε σε ανακαίνιση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (η οποία περιελάμβανε μια νέα φλόγα και μια χρυσή φλόγα με φύλλα χρυσού) και ξαναεγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Ronald Reagan στις 4 Ιουλίου 1986, σε μια λαμπρή γιορτή. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το άγαλμα έκλεισε. Η βάση, το βάθρο και το κατάστρωμα παρατήρησης άνοιξαν ξανά το 2004, ενώ το στέμμα του άνοιξε ξανά στο κοινό στις 4 Ιουλίου 2009. (Για λόγους ασφαλείας, ο πυρσός έκλεισε για τους επισκέπτες από το 1916, μετά από ένα συμβάν που ονομάσθηκε Black Tom explosions και αφορούσε τρομοκρατικές ενέργειες γερμανών πρακτόρων στο New Jersey που προκάλεσαν ζημιές σε παραπλήσιο άγαλμα.)
Σήμερα, το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά σημεία των ΗΠΑ. Στην διάρκεια της παρουσίας του στον συγκεκριμένο χώρο, υπήρξε σημείο αναφοράς πολιτικών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών (από σουφραζέτες έως ακτιβιστές ενάντια στους πολέμους) ενώ έχει δεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες και έχει κινηματογραφηθεί σε πάμπολλες ταινίες. Μύριες είναι άλλωστε και οι φωτογραφίες που το έχουν αποθανατίσει.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου