Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΑΡΗΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

 


 Η Ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη

Η ονομασία του πλανήτη Άρη προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου της Ελληνικής Μυθολογίας τον Άρη. Οι ονομασίες των δύο δορυφόρων του δόθηκαν από τούς δύο γιους του μυθολογικού Άρη, τον Δείμο και τον Φόβο.

Ο Άρης είναι γνωστός ήδη από την προϊστορία, καθώς είναι ο πρώτος πλανήτης που παρατηρούμενος με τηλεσκόπιο αποκάλυψε, λόγω εγγύτητας, τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του, τα οποία θεωρήθηκαν (σωστά ως ένα βαθμό) ότι είναι παρόμοια με αυτά της Γης. Η ομοιότητα αυτή έδωσε βάση αφενός σε μια εκτεταμένη συζήτηση για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, αφετέρου σε σκέψεις μελλοντικής αποίκισής του. Ακόμα, είναι εύκολα προσεγγίσιμος από τις εξερευνητικές μας διαστημοσυσκευές, καθώς ένα ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί (με την σημερινή τεχνολογία) χρόνο έξι μηνών όταν οι θέσεις Γης και Άρη είναι ευνοϊκές, κάτι που συμβαίνει ανά δυο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς ο Άρης είναι ο καλύτερα εξερευνημένος πλανήτης έως σήμερα.

 


 

Την 22 Νοεμβρίου 2016, η NASA ανέφερε ότι βρήκε μεγάλες ποσότητες υπόγειων υδάτων στον Άρη και ο όγκος του νερού που εντόπισαν ισοδυναμούσε με τον υδατικό όγκο της Λίμνης Σουπίριορ. Τον Ιούλιο 2018, ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ανακάλυψαν μία υποπαγετώδη λίμνη στον Άρη, 1,5 χλμ. κάτω από το νότιο πολικό παγοκάλυμμα και πλευρικά εκτεινόμενη κατά 20 χλμ., το πρώτο γνωστό σταθερό σώμα ύδατος στον πλανήτη.

Η κατανόηση της έκτασης και της κατάστασης του νερού στον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του πλανήτη και για την εξεύρεση πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση. Για το λόγο αυτό, το επιστημονικό θέμα του Προγράμματος Εξερεύνησης του Άρη της NASA κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν «Ακολουθήστε το Νερό». Τα ευρήματα από το διαστημικό εγχείρημα «Αρειανή Οδύσσεια 2001» (2001 Mars Odyssey Orbiter) που αποκτήθηκαν  από τα τρία επιστημονικά εργαλεία που μετέφερε: το THEMIS (Thermal Emission Imagine System],το GRS (Gamma Ray Spectrometer) και το MARIE (Mars Radiation Environment Experiment) έδωσαν στους επιστήμονες την δυνατότητα να αντλήσουν πολλά στοιχεία για τη μορφολογία, τη χημική σύσταση και τη ραδιενέργεια του Κόκκινου Πλανήτη, ώστε η επικείμενη αποστολή ανθρώπων εξερευνητών στον Άρη να είναι το λιγότερο δυνατό επισφαλής. Είχαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην απάντηση των βασικών ερωτήσεων για την αφθονία και την κατανομή του νερού στον πλανήτη.  

Παρακάτω σας  παρουσιάζω μια σειρά από διαδικτυακές σελίδες που σας δίνουν την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για όσα συμβαίνουν στον κόκκινο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και να δείτε χάρτες και υπέροχες φωτογραφίες του.

 


 

Και ξεκινώ με την παρουσίαση του https://spaceref.com/tag/mars/ . Πρόκειται για ένα  κατάλογο διευθύνσεων που κατορθώνει, ως ένα σημείο, να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη. Μέσα από τα ετήσια archive του και τα links και τις πληροφορίες ανάλογα με το "θέμα" τους, ο οδηγός του Space Reference θα σας... πάρει από το χέρι για ένα ταξίδι στα υπέροχα μυστικά του Άρη. 

 


 

Το https://nssdc.gsfc.nasa.gov/photo_gallery/photogallery-mars.html είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο πλούσια σε φωτογραφικό υλικό διεύθυνση από τις διαστημικές αποστολές αλλά και τις έρευνες της NASA για το πλανητικό μας σύστημα. Το NSSDC Photo Gallery έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει κυρίως ένα βασικό στόχο: την παροχή πρόσβασης σε όλους μας στις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες της NASA. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από διαστημικές επιχειρήσεις, όπως το Viking Lander, και οι "κοντινές" απόψεις ανεξερεύνητων περιοχών, όπως το Olympus Mons (το μεγαλύτερο γνωστό ηφαίστειο στο Γαλαξία μας), μαζί με τις απαραίτητες αναλύσεις (για το πού, το πως και το πότε κάθε φωτογραφικού στιγμιότυπου), θα ανοίξουν τις "πύλες" του μυαλού σας και θα σας ταξιδέψουν κάπου εκεί... στον Κόκκινο Πλανήτη.

 


 

Στην σελίδα https://www.marssociety.org/ παρουσιάζεται όλη η  φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, ιδίως όπως αυτή αποτυπώνεται σε παλαιότερες αλλά και νέες κινηματογραφικές παραγωγές και, φυσικά, σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Οι συζητήσεις αυτές έγινε αφορμή για τη συγκρότηση μικρών κοινοτήτων ατόμων που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα και τη συλλογή στοιχείων για τον Άρη. To Mars Society είναι απλά μία έκφανση αυτού του αποτελέσματος, αποτελώντας παράλληλα μία από τις αρτιότερες "μη NASA" διευθύνσεις σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο σκοπός της πληρέστατης σε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό διεύθυνσης είναι να "ενθαρρύνει" τις έρευνες της NASA στον Άρη, απαιτώντας, ως ένα βαθμό, την πιο "επιθετική" εξερεύνηση του πλανήτη. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση με νέα στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη, όπως προκύπτουν από επιστημονικές παρατηρήσεις και διαστημικές έρευνες, καθώς και ανάλυση ακραίων θεωριών (π.χ.  πως υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη!) και ανακοινώσεις επικείμενων projects τηςs NASA.

 


 

Το  https://solarviews.com/eng/mars.htm είναι ένα τμήμα του Solar Views, μιας διεύθυνσης που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών αστρονομικών sites. Στο Mars Introduction, λοιπόν, έχετε την ευκαιρία ήδη από την κεντρική σελίδα του να "ξεσκονίσετε" τις γνώσεις σας (από το μάθημα της Κοσμολογίας στο Λύκειο – αν συνεχίζει να υπάρχει) για τον Άρη, αλλά και να διαβάσετε μια συνοπτική, πλην όμως μεστή σε πληροφορίες, ανασκόπηση για τις έρευνες και τις διαστημικές αποστολές που έχουν γίνει στον πλανήτη.

Η ξενάγηση και η αποκάλυψη των "μυστικών" του Κόκκινου Πλανήτη δεν τελειώνει όμως σε μια σελίδα του Mars Introduction, αφού έχετε ακόμα την ευκαιρία να μελετήσετε στοιχεία και θεωρίες για την επιφάνεια, το υπέδαφος αλλά και την ύπαρξη νερού στον Άρη. Από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα του site είναι η φωτογραφική gallery, όπου θα βρείτε στατικές εικόνες του Άρη αλλά και εντυπωσιακά animations.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι διευθύνσεις που σας παρουσίασα είναι στα αγγλικά.

Στα ελληνικά θα βρείτε δύο εισαγωγικές σελίδες που είναι η σελίδα  https://el.wikipedia.org/wiki/Άρης_(πλανήτης) και η σελίδα που μας παρουσιάζει την αναζήτηση νερού στον Άρη https://el.wikipedia.org/wiki/Νερό_στον_Άρη

 


 

Ο Άρης στο Διαδίκτυο

Literature.org: Edgar Rice Burroughs Το πλήρες κείμενο στα αγγλικά τεσσάρων μυθιστορημάτων με τις περιπέτειες του Captain John Carter στον Άρη.  https://literature.org/authors/burroughs-edgar-rice/the-warlord-of-mars/

Mars in Popular Culture : Μελέτη για την "παρουσία" του Κόκκινου Πλανήτη στην τέχνη και τον πολιτισμό. https://mars.nasa.gov/allaboutmars/mystique/

WIKIPEDIA : Mars in Fiction Bibliography etc.  Bιβλία επιστημονικής φαντασίας, των οποίων η υπόθεση εκτυλίσσεται στον Άρη. https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_in_fiction

Mars Global Surveyor: Η επίσημη διεύθυνση μιας πολύ επιτυχημένης διαστημικής αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. https://mars.nasa.gov/mgs/

Live from Earth and Mars:  Εκπαιδευτικού χαρακτήρα, για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τον Άρη, προσφερόμενες με απλό τρόπο. https://www-k12.atmos.washington.edu/k12/LFEM_proj_desc.html

Mars Today : Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τις έρευνες για τον Αρη. https://mars.nasa.gov/explore/mars-now/

 

Πηγές:

Διαδίκτυο

PC Magazine

Ελληνική wikipedia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου