Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ BUNKER ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

 


ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ BUNKER ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

Ιδιαίτερη εντύπωση παρουσιάζει στην Αγία Γαλήνη ένα μεγάλο πυροβολείο (bunker) σμιλευμένο μέσα στο βράχο, το οποίο στοχεύει στον κόλπο της Μεσαράς και την ευρύτερη περιοχή. Μέσα στο  μπούνκερ  υπάρχει μια μεγάλη στενόμακρη θολωτή αίθουσα, ενώ μια ανηφορική σήραγγα μήκους 20 και πλέον μέτρων, με πέτρινη σκάλα μας βγάζει στην κορφή του βράχου με έξοδο διαφυγής.

Η Αγία Γαλήνη είχε ιδιαίτερη σημασία για τη Βέρμαχτ λόγω της σημαντικής στρατηγικής της θέσης, καθώς από εκεί ελεγχόταν ο κόλπος της Μεσαράς και προστατευόταν το αεροδρόμιο του Τυμπακίου το οποίο βρίσκεται ανατολικότερα της Αγίας Γαλήνης. 

 

Οι κατακτητές κατασκεύασαν λοιπόν στην Αγία Γαλήνη οχυρωματικό παρατηρητήριο μέσα στο βράχο, το οποίο είχε δύο εισόδους. Η κάτω είσοδος βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Κοιτάζοντας από την πόρτα ο επισκέπτης βλέπει μια σήραγγα που ξεκινά από την παραλία της Αγίας Γαλήνης και εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι παράλληλο προς το έδαφος και μετά από μια μικρή σχετικώς δαιδαλώδη πορεία καταλήγει σε αδιέξοδο. Το δεύτερο μετά από δαιδαλώδη δεξιόστροφη πορεία καταλήγει υψηλότερα. Τα κάτω διαμερίσματα ήταν χώροι διαμονής του προσωπικοί και αποθήκες πυρομαχικών. 

 

 

Διαπιστώσαμε επίσης ότι πολύ κοντά στο άγαλμα του Δαίδαλου και Ίκαρου υπάρχει μια μικρότερη  σήραγγα, η οποία όμως ήταν κλειδωμένη. Απ’ ότι διαβάσαμε στο διαδίκτυο υπάρχει παρατηρητήριο  στην κορυφή του βουνού πάνω από το παλιό εργοστάσιο.

Για τo συγκεκριμένοo bunker πάντως, στην πάνω μεριά, με την πολύ θέα, υπάρχει μια τσιμεντένια βάση στην οποία επάνω βρισκόταν, εκείνα τα χρονιά κάποιο αντιαεροπορικό πυροβόλο. 

 

 

Στην κάτω μεριά, κατά πληροφορίες από το διαδίκτυο, ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι γύρω στο 2000 μετά από παρεμβάσεις που έγιναν για την εξυπηρέτηση της παραλίας........ Η θάλασσα έφτανε σχεδόν μέχρι την είσοδο και μπορούσες να φτάσεις εκεί μέσω ενός μονοπατιού που όταν είχε κύμα δεν μπορούσες να περάσεις χωρίς να βραχείς.

Στην μεγάλη μπίλια προσαρμοζόταν ένα πολυβόλο το οποίο περιστρεφόταν ώστε να προστατεύει την είσοδο.

Όλα αυτά αφαιρέθηκαν μετά την απελευθέρωση από τον Ελληνικό στρατό.

Πηγές :

https://www.cretanbeaches.com/el/πόλεις-της-κρήτης/αγία-γαλήνη

https://www.youtube.com/watch?v=QSiGxoJoqvY

https://explore.cure-project.gr/routes/view/608a7cab7567290018e9a933/point/608a83697567290018e9a953

https://mires46.blogspot.com/2019/11/blog-post_10.html

https://fortifications.gr/2012/12/13/agia-galini/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου