Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ : Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά!..



 
Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά!..

Δεν είναι λίγες οι φορές που η μνήμη μας μοιάζει να μας εγκαταλείπει. Γεγονότα από το παρελθόν, αλλά και υποχρεώσεις που έχουμε προγραμματίσει, συχνά μας... διαφεύγουν. Η λύση για το πρόβλημα αυτό μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο μας.
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί και η μνήμη να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μια και αυτές βοηθούν στην εξουδετέρωση της ομοκυστεΐνης  στον οργανισμό. Επίσης συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο και κατ' επέκταση στη βελτίωση της μνήμης.
Τροφές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της μνήμης είναι το πράσινο τσάι και ο καφές. Συστήνεται η συστηματική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε συνθέτους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως).
Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τους  ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια και κυρίως στη διαδικασία της μάθησης. Η καφεΐνη, με τη σειρά της, δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας. Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο καθημερινά ανέρχεται στα 76 mg, που ισοδυναμεί καθημερινά με 1,5 φλιτζάνια καφέ.
Η συχνή και σωστή κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως) συστήνεται για την ενίσχυση της μνήμης λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν στερήσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους.
Ταυτόχρονα, επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης, όταν βέβαια το άτομο βρίσκεται σε θετική συναισθηματική κατάσταση.
Ωστόσο, πέρα από τα κλασικά τρόφιμα, στη σωστή λειτουργία της μνήμης φαίνονται να εμπλέκονται και βότανα, με κύριο αντιπρόσωπο το gingo biloba. Το βότανο αυτό έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και τα επίπεδα οξυγόνου. Αυξημένη ροή αίματος συνεπάγεται βελτίωση στη διαδικασία της μνήμης και αυτό έχει αποδειχτεί τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε άτομα ύστερα από εγκεφαλικό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ακόμα, οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι το gingo biloba βοηθάει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από την τροφή. Η θετική του επίδραση στη μνήμη αφορά τόσο την πρόσφατη μνήμη όσο και την πιο μακρινή.
Επιπρόσθετα, ένα από τα σημαντικότερα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για την προστασία της μνήμης είναι η σώματική άσκηση. Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, αυξάνει την οξυγόνωση των νευρικών κυττάρων, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι:
• Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
• Μπανάνες, πορτοκάλια.
•Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια.
• Ξηροί καρποί, όσπρια.
Οι βιταμίνεδ της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1,Β6 και Β12, που βοηθούν το νευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:
• Ψάρι, κρέας, πουλερικό,
• Σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι.
• Ξηροί καρποί, μπανάνες.
• Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου