Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η Αλβανία μέχρι την... Πρέβεζα


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ




«Αλβανικά εθνικά εδάφη» τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και η Πρέβεζα ... «Αλβανοί» η μη­τέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα, ο Μάρκος Μπότσα­ρης και ο Πυρρός Δήμας. Αυτά και άλλα πολλά ... «επιστημονι­κά» περιλαμβάνει η νέα έκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που επανακυκλοφόρησε προσφάτως η Ακαδημία Επιστη­μών των Τιράνων, με κρατική χρηματοδότηση.

Πρόκειται για τη «βελτιωμένη» επανέκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που είχε κυκλοφορήσει το 1985 επι καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.

Στη νέα έκδοση, αφαιρέθηκαν τα «φιλοχοτζικά» λήμματα τα οποία αντικαταστάθηκαν με αναφορές που τονώνουν το αλβανικό εθνικό μεγαλείο, όπως η «απελευθέρωση» του Κοσσυφοπεδίου κλπ.

Στην εισαγωγή υπογραμμίζεται πως το συγκεκριμένο λεξικό είναι «εθνικού χαρακτήρα» και το περιεχόμενό του «αφορά το αλβανικό έθνος και την πατρίδα του».

«ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ» Η Β.Δ ΕΛΛΑΔΑ


Για την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, τη πνευματική και επιστημονική «ελίτ» της
Αλβανίας ουσιαστικά, η περιοχή της Ηπείρου, θεωρείται «αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα -με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων- το 1912 – 1913. Όσο για τους Τσάμηδες αυτοί υπέστησαν "γε­νοκτονία" από τις ελληνικές αρχές και εκκρεμεί η ... αποκατάσταση τους, ενώ οι βορειοηπειρώτες βαπτίζονται ... οικονομικοί μετα­νάστες που εποίκησαν την περιοχή ως χειρώνακτες των ντόπιων μπέηδων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας!


«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά» γράφει συγκεκριμένα το Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, που «βλέπει» Τσάμηδες σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα. «Η Τσαμουριά είναι μεγάλη γεωγραφική και εθνολογική περιοχή στο νοτιότερο τμήμα των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς» αναφέρει συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» που υπέστησαν οι Τσάμηδες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις ελληνικές αρχές, που τους εκδίωξαν από την περιοχή.


ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ


Πρόσφατα στα γειτονικά Σκόπια, απειλήθηκε νέα εμφύλια σύρραξη ανάμεσα σε Σλάβους και Αλβανούς της χώρας, λόγω της Εγκυκλοπαίδειας που εξέδωσε η εκεί Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, με «αμφιλεγόμενες» αναφορές στην αλβανική μειονότητα, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.


Τελικά η σκοπιανή Ακαδημία, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναθεώρηση όλων των επίμαχων αναφορών, που από τους Αλβανούς, τόσο στα Σκόπα, όσο στη Πρίστινα και στα Τίρανα, θεωρήθηκαν ως «υποτιμητικές» για τους ίδιους.


«Είναι ειρωνικό από τη μία οι Αλβανοί να ζητούν από τους Σκοπιανούς να αφαιρεθούν από την Εγκυκλοπαίδεια τους τα όσα οι ίδιοι θεωρούν προσβλητικά για το έθνος τους και την Αλβανία και την ίδια στιγμή μέσω της δικής τους Ακαδημίας, να προχωρούν στην έκδοση ενός επίσημου Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, με αναφορές που προσβάλλουν την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα και σίγουρα δε συνάδουν με το καλό πνεύμα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες» επεσήμανε από την πλευρά του στο nenanews.eu ο κ.Βασίλης Μπολάνος πρόεδρος της «Ομόνοιας» του κόμματος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι δύο πρώτοι τόμοι του επίμαχου Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, τυπώθηκαν το 2008 στα Τίρανα, κυκλοφόρησαν μόλις πρόσφατα στα αλβανικά βιβλιοπωλεία. Οι υπόλοιποι τόμοι, αναμένεται να εκδοθούν, μέχρι το τέλος του 2010.

Αυτές τις φαιδρότητες υπο­στηρίζει -μεταξύ άλλων παρα­δοξολογιών- εδώ και χρόνια η αλβανική ιστοριογραφία όσο οι δικοί μας ιστορικοί εργάζονται ακαμάτως για την αποδόμηση της εθνικής μας ταυτότητας κι εγκαρδιώνουν - με την επιλεκτική ανοχή τους - τους πλησιόχωρους εθνικισμούς.


Ας έχουμε επίσης κατά νου και την παλαιότερη, ανεπίσημη βεβαίως, δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο ότι «σε δέκα χρόνια, με τους 750.000 Αλβανούς που θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια θα κυβερνού­με την Ελλάδα»!


Ο καθένας κοιμάται όπως στρώνει...


Μερικές φορές μάλιστα μένει άϋπνος.

Σε διεθνείς Οργανισμούς το θέμα αρπαγής περιουσιών στη Β. Ήπειρο

Καταγγέλλονται μεθοδεύσεις των Αλβανών


• Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού με ανακοίνωσή του καταγγέλλει στα διεθνή φόρουμ την καταπάτηση των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών. Μάλιστα απευθύνεται και στον Αλβανό Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον καλεί να σεβαστεί την Ελληνική Μειονότητα. Τονίζουν ότι αρπάζονται περιουσίες Μειονοτικών Ελλήνων με πλαστά οθωμανικά φιρμάνια (σχετικά ο «Π.Λ.» έγραφε στο κύριο θέμα του Σαββάτου).


Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου, «τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας, το έχουμε τονίσει χιλιάδες φορές, δεν οδηγούν πουθενά. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού εκφράζει την αλληλεγγύη προς την Ελληνική Μειονότητα και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά».


Ακόμη το Συμβούλιο παίρνει θέση και στο θέμα της απογραφής, ζητώντας να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες νομιμότητας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Η παρέμβαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντική, αφού πρόκειται για ένας μεγάλο φορέα με έδρα την Αμερική.


Ολόκληρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, έχει ως εξής:


«Tο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού(ΠΣΗΕ) καταγγέλλει τις μεθοδευμένες ενέργειες κύκλων του αλβανικού καταστημένου που προσπαθούν με νομιμοφανείς μεθόδους να καταπατήσουν και να σφετεριστούν περιουσίες μελών της Ελληνικής Μειονότητας που ζουν επί χιλιετίες στα πατρογονικά τους εδάφη. Με πλαστά οθωμανικά φιρμάνια και με τη βοήθεια της αλβανικής γραφειοκρατίας ολόκληρες περιουσίες με συνοπτικές διαδικασίες αλλάζουν χέρια.


»Καλούμε την Αλβανική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα προσωπικά να επέμβει και να σταματήσει τις μεθόδους αυτές σφετερισμού της περιουσίας της Ελληνικής Μειονότητας και να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματά τους. Επίσης καλεί την Αλβανική Κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα ώστε η επικείμενη απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας να γίνει πραγματικά ελεύθερη και να αποτυπώνει την πραγματική σύνθεση της αλβανικής κοινωνίας».

ΠΗΓΕΣ:

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=6&pid=929

http://www.nenanews.eu/politics/371-megali-alvania.html

Περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» τ.2 (123)/ ΦΕΒ. 2010

http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/02/blog-post_6763.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου