Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κατάθλιψη Mια σύγχρονη ασθένεια


Κατάθλιψη,

παραίτηση από τη ζωή

Δεν τους ευχαριστεί τίποτε, είναι ευσυγκίνητοι, άλλοτε γίνονται ευερέθιστοι, ενώ ξυπνούν με κακή διάθεση το πρωί και τα βλέπουν όλα "μαύρα". Η κατά­θλιψη είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες της Δύσης, από την οποία υπο­φέρουν στη χώρα μας πάνω από 1.000.000 άτομα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Καταθλιπτική διάθεση και αίσθη­μα κενού, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Μείωση του ενδιαφέροντος.

Σκέψεις για θάνατο καθώς και απόπειρες αυτοκτονίας.

Αϋπνία, ανήσυχος ύπνος, πρώι­μο ξύπνημα, ενώ σπανιότερα αυ­ξημένη διάθεση για ύπνο.

Διαταραχές στο φαγητό.

Κόπωση και αδυναμία.

Δυσκολία συγκέντρωσης και επιβράδυνση λειτουργίας της σκέψης.

Μειωμένη βούληση, αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα.


Δυστυχώς, πολλοί υποφέρουν χωρίς να το συνειδητοποιούν με αποτέλεσμα να μένουν αδιάγνωστοι για πολύ καιρό.


Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αντιμετώπισης ανάλογα με τη βαρύτητα της νό­σου. Ωστόσο, εκτός από την οποι­αδήποτε θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να βοηθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ώστε να μην αφήσουν να χειροτερέψει.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό, εάν τα συμπτώματα διαρκούν πε­ρισσότερο από τρεις μήνες.

Μην υποφέρετε σιωπηλά, μην κλείνεστε στον εαυτό σας, ζητήστε βοήθεια.

Αποδεχθείτε και αντιμετωπίστε τη νόσο με υπομονή. ·

Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ηρεμούν και σας καθησυχάζουν. ·

Αμφισβητήστε τις δυσάρεστες σκέψεις σας και δείξτε επιείκεια στον εαυτό σας.

Ασκηθείτε. ·

Μην παίρνετε ση­μαντικές αποφάσεις όταν έχετε κατάθλιψη, γιατί τότε δεν μπορεί­τε να βασιστείτε στην κρίση σας.

Προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε τη συνη­θισμένη ώρα

Μη μένετε στο κρεβάτι για να αναπληρώστε τον ύπνο που χάσατε λόγω της αϋπνίας. Μηναποζητάτετην εύκολη λύση στο ποτό ή στα ναρκωτικά.


Μην ξεχνάτε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονττα στην ίδια κατάσταση με εσάς και νιώθουν όπως εσείς.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον νευρολόγο ψυχία­τρο Νίκο Δέγλερη

Πηγή:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τ.2071 - 10/2009







Κατάθλιψη

Mια σύγχρονη ασθένεια


Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα στους ανθρώπους. Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ, με βάση το δείκτη βαρύτητας που μετρά τη συνολική επιβάρυνση στην προσωπική επαγγελματική & κοινωνική ζωή, πέντε από τις δέκα αρρώστιες με τον υψηλότερο δείκτη είναι ψυχικές.


Η κατάθλιψη καταλαμβάνει σήμερα την τέταρτη θέση και υπολογίζεται ότι θα αναρριχηθεί στην 2η θέση της κατάταξης μέχρι το 2020. Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στους άγαμους, τους διαζευγμένους και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών.


Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη, σ' όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της ζωής τους στο 20% των γυναικών και στο 12% των ανδρών θα εμφανιστεί καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 10% των γυναικών και μόλις το 5,8% των ανδρών θα νοσήσουν μέσα σ' ένα έτος.


Παρά τις βιολογικές συνιστώσες στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, πιστεύεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσσογόνα γεγονότα ζωής (τοκετοί, ανατροφή παιδιών), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες, διαμορφώνουν τα ποσοστά αυτά. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (από 15-70 χρονών), η έναρξη της, όμως, τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία.


Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Τα καταθλιπτικά επεισόδια που ενσκήπτουν σ' αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν ενοχοποιηθεί για την αυξημένη χρήση αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών. Η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει. Τα επεισόδια που αναδύονται κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να εμφανιστεί ένα και μοναδικό επεισόδιο ή η νόσος να μεταπέσει σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή.


Με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα η κατάθλιψη είναι μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, μόνο το 10-25% των ασθενών υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή.


Η πολυμορφία με την οποία εμφανίζεται, η άτυπη πολλές φορές συμπτωματολογία της, η ικανότητα της να υποδύεται και να μιμείται οποιαδήποτε νόσο ξεγελούν πολλές φορές τους μη ειδικούς ιατρούς, με αποτέλεσμα μόνο στο 50% των ασθενών να γίνεται σωστή διάγνωση από τους γενικούς ιατρούς.


Επιπλέον, η προκατάληψη και ο στιγματισμός που συνοδεύουν τις ψυχικές διαταραχές αποθαρρύνουν ή αποτρέπουν τους πάσχοντες να απευθυνθούν στους ειδικούς. Γι' αυτόν το λόγο συχνά δεν αναγνωρίζεται και δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μια νόσος που μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του ατόμου (κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες, πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων), όπως, επίσης, στις οικογενειακές σχέσεις και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.


ΜΟΡΦΕΣ ΚΗΤΑΘΛΙΨΗΣ:


Η κατάθλιψη με χαρακτηριστικά μελαγχολίας είναι μια ξεχωριστή κατάθλιψη που δε βελτιώνεται ούτε προσωρινά (έλλειψη δόνησης του συναισθήματος). Είναι χειρότερη το πρωί (ημερήσια διακύμανση) και εμφανίζει ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί, κινητική επιβράδυνση ή ανησυχία, σημαντική απώλεια βάρους ή ανορεξία, και υπερβολικές ή αδικαιολόγητες ενοχές.


Τα άτομα με κατάθλιψη μελαγχολικού τύπου είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προνοσηρή διαταραχή προσωπικότητας ή να έχουν κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα που προδιαθέτει την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μελαγχολικού τύπου επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα και είναι συνήθως πιο βαριά και κοινότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Η άτυπη κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις της διάθεσης (η διάθεση ανεβαίνει όταν συμβαίνει ένα πραγματικά ή δυνητικά θετικό γεγονός). Επίσης, από σημαντική αύξηση του βάρους ή της όρεξης, αυξημένη διάρκεια ύπνου, αίσθηση ασήκωτου βάρους στα χέρια και στα πόδια και ένα μακροχρόνιο μοντέλο ευαισθησίας στη διαπροσωπική απόρριψη που οδηγεί σε σημαντική διαταραχή της λειτουργικότητας του ατόμου.


Η κατάθλιψη με άτυπα χαρακτηριστικά είναι πιο κοινή στις γυναίκες, σε ασθενείς με μικρότερη ηλικία έναρξης και σε όσους εμφανίζουν πιο χρόνια πορεία της ασθένειας.


Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις γυναίκες κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες της επιλόχειου περιόδου. Στην επιλόχειο κατάθλιψη υπάρχει ευμεταβλητότητα της διάθεσης. Ενδεχομένως να παρουσιαστεί αυτοκτονικός ιδεασμός, έμμονες σκέψεις άσκησης βίας στο νεογέννητο, έλλειψη συγκέντρωσης και κινητική αναστάτωση. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραληρήματα που αφορούν το βρέφος.


Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να κυμαίνεται εποχιακά. Τα επεισόδια συνήθως ξεκινούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα και υποτροπιάζουν.


Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης περιλαμβάνουν έντονη έλλειψη ενέργειας, αυξημένη διάρκεια ύπνου, υπερφαγία και αύξηση του βάρους και έντονη επιθυμία για υδρογονάνθρακες. Τα νεότερα άτομα και ιδίως οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χειμερινής κατάθλιψης.


Πηγή:


Εφημερίδα "ΑΤΤΙΚΗ περιφέρεια"

29.01.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου