Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΥΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Oι γερμανοί τρώνε και με Ελληνικά κουτάλια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ είναι χτισμένη στα μέτρα των ισχυρών κρατών

Μπορεί οι Ελληνες και δη οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου να φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις σημερινές τεράστιες δημοσιονομικές ανισορροπίες που εμφανίζει η χώρα, ωστόσο οι αντιδράσεις κάποιων Ευρωπαίων «συμμάχων» μας που ζητούν την... «κεφαλή της Ελλάδας επί πίνακι» (ή αλλιώς την έξοδό της από την Ευρωζώνη) κρίνονται από υπερβολικές μέχρι και αδικαιολόγητες.


Oι γερμανοί τρώνε και με Ελληνικά κουτάλια

Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί, έχοντας στο πλευρό τους μεταξύ άλλων τους Ολλανδούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Αυστριακούς, έχουν επιδοθεί σε καθημερινές σχεδόν «επιθέσεις» έναντι της χώρας μας, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο της ΕΕ».

Oι γερμανοί τρώνε και με Ελληνικά κουτάλια

Ειδικότερα η Γερμανία, πότε με δηλώσεις πολιτικών της, πότε με δημοσκοπήσεις, πότε με εκθέσεις επενδυτικών οίκων και πότε με στοχευμένα δημοσιεύματα, εμφανίζεται απρόθυμη να... τείνει χείρα οικονομικής βοηθείας όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα προς τις αδύναμες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες.

«Να πάτε στο ΔΝΤ»
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, ότι «η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να εισέλθει στην Ευρωζώνη, επειδή δεν πληροί τα κριτήρια και τώρα εκβιάζει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μέσω του ευρώ». Ο κ. Sinn οποίος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Wilhelm Hankel, Γερμανός οικονομολόγος, δήλωσε ότι «η νομική απαγόρευση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας είναι σαφής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει απαγόρευση της διάσωσης και ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συγκεντρώσει κακές υποχρεώσεις».

Ο Hankel ήταν ένας από τους τέσσερις ακαδημαϊκούς που είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, προσφεύγοντας στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας το 1998.

Οι Γερμανοί όμως ξεχνάνε πως την ισχύ και τα... ανθηρά μακροοικονομικά της μεγέθη η χώρα τους τα οφείλει σε μεγάλο βαθμό και προς τους πολίτες αυτών των κρατών.Πρόσφατα, οι οικονομολόγοι Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, υποστήριξαν ότι ιδιαίτερα η Γερμανία είναι «συνένοχη για τα... χάλια της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, διότι τα τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκύπτουν επειδή αντίστροφα χώρες, όπως λ.χ. η Γερμανία, σημειώνουν πλεονάσματα».

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Ελλάδα ξεπερνούν ετησίως τα 8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος της κερδοφορίας των περίπου 135, μεγάλων επί το πλείστον, γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιστρέφει στα ταμεία των μητρικών τους. Και αναφερόμαστε σε ετήσιο συνολικό τζίρο της τάξεως των 7 δισ. ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις των Γερμανών ότι πληρώνουν υπέρογκα ποσά προς όφελος των αδυνάτων χωρών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008 η συμμετοχή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό (22 δισ. ευρώ) αφορούσε το 0,87 του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας (2,3 δισ.) ήταν ίση με... το 0,96% του ΑΕΠ.

Ετσι για παράδειγμα, το 2008 η Γερμανία «πλήρωσε» για την Ελλάδα περίπου 1,36 δισ. ευρώ (κοινοτικές ενισχύσεις) και ακόμη 2 δισ. ευρώ για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων. Αντίθετα, η χώρα μας ενίσχυσε έμμεσα τη γερμανική οικονομία με 8-8,3 δισ. ευρώ (από εισαγωγές) και με αρκετά ακόμη δισ. ευρώ από την κερδοφορία των εν Ελλάδι θυγατρικών των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.


Στρατηγικές συμφωνίες


Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις συνδυάστηκαν με την απελευθέρωση των αγορών αλλά και με στρατηγικές συμφωνίες, οι οποίες απέφεραν σε βάθος χρόνου πολύ μεγαλύτερα οφέλη για τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, οι, αποτυχημένες για την ώρα, απόπειρες της RWE να βάλει... πόδι στη ΔΕΗ, το ενδιαφέρον της Deutsche Telepost για τα ΕΛΤΑ, η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την HDW και αργότερα από την Thyssenkrupp με «προίκα» μεγάλα έργα του Πολεμικού Ναυτικού, η ανάληψη του αεροδρομίου από τη Hochtief, αλλά και το αλισβερίσι της Siemens με ουκ ολίγους πολιτικούς προκειμένου να αποκτήσει κομβικά έργα στη χώρα μας αποτελούν μερικά μόνο από τα έμμεσα οφέλη που δύναται να έχει ένα ισχυρό κράτος από ένα σαφώς πιο αδύναμο και... εξαρτώμενο, όπως είναι η Ελλάδα.


Μεγαλύτερη η ελληνική συμμετοχή


Ο μύθος για τα κοινοτικά πακέτα

Η Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι «καταχράστηκε» τα κοινοτικά κονδύλια εδώ και τριάντα χρόνια, προσφέρει και αυτή τον... «οβολό» της μέσω φόρων στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει δηλαδή «δούναι και λαβείν».

Μάλιστα μια ματιά στις καθαρές εισροές της χώρας μας από την Ε.Ε. και στην πορεία του εμπορικού μας ισοζυγίου αποδεικνύει ότι η ψαλίδα μεταξύ των ισχυρών και των λεγόμενων αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών μάλλον άνοιξε περαιτέρω, παρά μίκρυνε...

Μάλιστα, για παράδειγμα, στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2008 η Ελάδα συνεισέφερε το 0,96% του ΑΕΠ ενώ οι Γερμανοί το 0,87%. Αναλυτικά ο προϋπολογισμός προέβλεπε τη διάθεση στην Ελλάδα κεφαλαίων ύψους 8,5 δισ. ευρώ (ή διαφορετικά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού), ωστόσο εάν αφαιρεθεί η δική της συμμετοχή (2,3 δισ. ευρώ), τότε οι καθαρές εισροές στη χώρα μας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 6,2 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι βάζουν το χέρι τους συνεχώς στην τσέπη για να «ξελασπώσουν» τους... αδύναμους κρίκους της Ε.Ε., έβαλαν 22 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εισπράττοντας από την άλλη πλευρά 11 δισ. Από το σύνολο της γερμανικής συμμετοχής, περίπου 1,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα.


Οι γερμανοί... εντός συνόρων
7 δισ. τζιράρουν 135 επιχειρήσεις

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 135 γερμανικές επιχειρήσεις -εκ των οποίων περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί- οι οποίες απασχολούν 22.000 άτομα, ενώ ο τζίρος που πραγματοποιούν σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.

Εκτός από το εμπόριο, στο οποίο έχουν δυναμική παρουσία, γερμανικά επενδεδυμένα κεφάλαια συμμετέχουν σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η αγορά ακινήτων και η παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Μεγάλο ποσοστό των άμεσων επενδύσεων επικεντρώνεται, επίσης, στον τομέα της μεταποίησης και της χημικής βιομηχανίας, ενώ γερμανικοί τεχνικοί οίκοι συμμετέχουν στην κατασκευή βασικών έργων υποδομής στην Ελλάδα.

Στο εμπόριο, η Μakro Ελλάς προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε πάνω από 300.000 επιχειρήσεις, λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1992 και απασχολεί πάνω από 1.400 άτομα με συνολικά 9 ιδιόκτητα καταστήματα.

Στα υπερ-καταστήματα δεσπόζει η παρουσία της «Praktiker» η οποία με περισσότερους από 1.600 εργαζομένους αποτελεί το Νο 1 Δίκτυο Τεχνικών Πολυκαταστημάτων στη χώρα.

Τέλος, από τον Νοέμβριο του 2008 άρχισε η επέκταση της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ALDI, η οποία έχει ήδη ανοίξει στη χώρα μας περίπου 40 καταστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι σε μια δεκαετία να επενδύσει στη χώρα μας πάνω από 1,2-1,3 δισ.

Στις τηλεπικοινωνίες, η Deutsche Telekom ελέγχει εδώ και δύο χρόνια τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας, τον ΟΤΕ, ενώ στον ευρύτερο τομέα των Τηλεπικοινωνιών δεσπόζει η... αμφιλεγόμενη Sie­mens.

Η Hochtief μετέχει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών με 40,01%, το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55%, ενώ μικρό ποσοστό της τάξης του 5% ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου. Η Hochtief συμμετέχει και σε αρκετά έργα υποδομής της χώρας σε συνεργασία με άλλους εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία) έχουν περιέλθει από το 2005 στην ιδιοκτησία της Thyssenkrupp (η οποία εξαγόρασε την HDW), η οποία όμως επιθυμεί? διακαώς να απεμπλακεί από την επένδυση αυτή, αφού δεν της δίνονται έργα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Στους προμηθευτές του Ελληνικού Στρατού σε άρματα μάχης ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια ακόμη μια γερμανική εταιρεία, η Krauss-Maffei Wegmann.

Στις Ασφάλειες ξεχωρίζει η παρουσία της Allianz, στην ενέργεια δραστηριοποιούνται εκτός της RWE, οι EON, EnBW Energie Baden-Wurttemberg AG, Siemens και Enercon, ενώ στη χώρα μας δραστηριοποιούνται όλες οι μεγάλες γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες όπως οι θυγατρικές της Novartis και της Bayer.


Δεν βοηθάει αλλά...
Η Μέρκελ... ευγνωμονεί τον Παπανδρέου

Επικαλούμενη τους Γερμανούς φορολογούμενους, ισχυρίστηκε πως δύσκολα θα πείθονταν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διασώσουν την Ελλάδα η καγκελάριος της χώρας Ανγκελα Μέρκελ μπλόκαρε την ανακοίνωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης. Τόνισε ότι οι τα μέλη της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλή­ματά τους, ενώ υπογράμμισε ότι... είναι «ευγνώμων που ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγγέλλει τη μεγάλη ετοιμότητα της χώρας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, ενώ αν χρειαστεί, θα πάρει πρόσθετα μέτρα».

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

ΠΗΓΗ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10442964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου