Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ




Γιώργο, χάσαμε: η Ελλάδα στο ΔΝΤ!


euroΜε γερμανική συνταγή α λα Λετονία η «επίλυση» του ελληνικού προβλήματος, άκαρπη η προσπάθεια της κυβέρνησης για ευρωπαϊκή λύση – Το δραματικό παρασκήνιο των τελευταίων 24ωρων: Πώς η Moody’s έστειλε την Ελλάδα στο ΔΝΤ με τη διπλή υποβάθμιση της χώρας και της ΕΤΕ – Αναμένεται «άλμα» στο ΧΑ με την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με δύο ομάδες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση. Και η νομισματική ένωση της Ευρώπης είναι ένα παιχνίδι με 16 παίκτες, όπου στο τέλος επιβάλλουν τη βούλησή τους οι Γερμανοί: με μια δραματική δήλωση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, από το Καστελόριζο και μια ολιγόλογη επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου στον Όλι Ρεν, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Ζαν Κλωντ Τρισέ, η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, το τιμόνι του οποίου, όμως, θα κρατά ο Ντομινίκ Στρος Καν του ΔΝΤ, όπως ήθελε εξαρχής η Γερμανία.

Όπως τονίζουν αναλυτές, ο Πρωθυπουργός έπαιξε μέχρι την ύστατη ώρα ένα δύσκολο παιχνίδι, με τελικό πολιτικό στόχο να διαφοροποιηθεί η λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα από τις αντίστοιχες «λύσεις», που δόθηκαν από την Γερμανία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που κλονίσθηκαν από την κρίση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Γερμανία επέβαλε ένα μοντέλο μηχανισμού στήριξης με ευρωπαϊκή, κατά κύριο λόγο, χρηματοδότηση, αλλά με την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το ίδιο θα γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, ασχέτως αν τυπικά η χώρα εμφανίζεται να προσφεύγει σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μεν, αλλά αυτό θα γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα καταλήξει σε ένα πρόγραμμα μέτρων για το 2011 και το 2012, που θα λάβει την έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της εποπτείας εφαρμογής του προγράμματος. «Όσα θα γίνουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια δεν διαφέρουν επί της ουσίας από τη λύση που δόθηκε σε χώρες, όπως η Λετονία, παρότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και διεκδικούσε μια διαφορετική μεταχείριση. Στην πραγματικότητα, η κατάληξη του δράματος είναι… “Γιώργο, χάσαμε”», τόνιζε χθες στέλεχος μεγάλης τράπεζας στην Αθήνα.

Γερμανικό μοντέλο

Το γερμανικό μοντέλο για τη διευθέτηση κρίσεων στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης είναι σαφές ότι επιβλήθηκε στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό εφαρμογής του στην Ελλάδα: η Γερμανία και οι άλλες ισχυρές χώρες δέχονται μεν να προσφέρουν αρωγή στις αδύναμες χώρες, αλλά με αρκετά υψηλό κόστος χρηματοδότησης και με το ΔΝΤ να έχει τον έλεγχο των σχεδίων στήριξης, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι των ισχυρών χωρών δεν θα πληρώσουν τελικά το λογαριασμό, υπό τη μορφή των… δανεικών και αγύριστων.

Ουσιαστικά, με τη σκληρή λύση που επιβάλλεται στο ελληνικό πρόβλημα, η Γερμανία πετυχαίνει αυτό που εξαρχής επεδίωκε: να σταλεί το μήνυμα σε όλες τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ότι καλό θα είναι να δείξουν σεβασμό στους κανόνες της ΟΝΕ και να επιβάλουν μόνες τους τα δύσκολα μέτρα που θα χρειασθούν για να συνεχίσουν να δανείζονται χωρίς προβλήματα από τις αγορές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι «απείθαρχοι» θα έχουν να αντιμετωπίσουν «λύσεις» εθνικά μειωτικές, οικονομικά δρακόντειες και πολιτικά επικίνδυνες, όπως αυτή που επιβάλλεται πλέον στη χώρα-πειραματόζωο, την «απείθαρχη» Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στη δραματική άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να κρατήσει η Ελλάδα μερικές ημέρες ακόμη την επιστολή για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με την προοπτική ότι θα τελείωναν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και θα μπορούσε να αναλάβει νέα διπλωματική προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους και μικρότερο βαθμό εμπλοκής του ΔΝΤ.

Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων ήταν καταιγιστικές και οδήγησαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με την Ευρωζώνη να… σφραγίζει απλώς το διαβατήριο, καθώς ο οίκος Moody’s ανέλαβε να φέρει τη χώρα ένα βήμα προ της χρεοκοπίας, με τη διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας στο Α3, δηλαδή ένα σκαλί πάνω από το «Β».

«Ήρθε η στιγμή τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες της ΕΕ για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίσαμε όλοι», δήλωσε σε δραματικό τόνο χθες ο Πρωθυπουργός, από το ακριτικό Καστελόριζο, ομολογώντας ότι έφθασε στο τέλος της η προσπάθεια για μια καλύτερη, ευρωπαϊκή λύση. «Παρότι υπήρξε ισχυρή απόκριση από την ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου μηχανισμού, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν είτε γιατί δεν πίστεψαν στην ΕΕ, είτε γιατί θέλησαν να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια και τη δυσκολία δανεισμού», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αποδεχόμενος την αποτυχία του σχεδίου με την κωδική ονομασία «γεμάτο πιστόλι».

Υποβάθμιση-κλειδί

Υποβαθμίζοντας τα ελληνικά ομόλογα και την ΕΤΕ, η Moody’s ενεργοποίησε, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ο», ένα κρίσιμο μηχανισμό που οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία, καθώς έμειναν μετέωροι οι τίτλοι που εκδόθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από την Εθνική Τράπεζα και το όχημα ειδικού σκοπού Titlos Plc., με τους οποίους τιτλοποιήθηκαν swaps του Δημοσίου αξίας 5,1 δις. ευρώ. Η υποβάθμιση οδηγεί στο «ξήλωμα» αυτής της έκδοσης, με συνέπεια να εμφανισθεί μέσα στον Μάιο μια πρόσθετη, «κρυφή» υποχρέωση 5,4 δις. ευρώ για την ελληνική κυβέρνηση, που θα έλθει να προστεθεί στα 8,9 δις. ευρώ των λήξεων παλαιών ομολόγων, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό πρόβλημα χρηματοδότησης, που θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία, χωρίς τη διεθνή χρηματοδότηση. Κάπως έτσι, το πείραμα με τα swaps της Goldman Sachs και της ελληνικής κυβέρνησης, που άρχισε το 2001 και ολοκληρώθηκε το 2009, ενώ αρχικά ωραιοποίησε τα στοιχεία, εξελίχθηκε σε ωρολογιακή βόμβα, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παραπομπή της χώρας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κύκλος ΕΠΕΥ, στις χώρες όπου επενέβη το ΔΝΤ, οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν με μεγάλη άνοδο και το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την αγορά της Αθήνας, αλλά και με την αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Μόνο που τα μέτρα που θα επιβάλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η βαλβίδα εκτόνωσης των πιέσεων μέσω υποτίμησης του νομίσματος, αναμένεται να βυθίσουν την οικονομία σε βαθιά ύφεση και να οδηγήσουν σε εκρηκτικές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις…

Πηγή:
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-04-23-22-21-19-2010042322455/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου