Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Παιδική παχυσαρκία


Παιδική παχυσαρκία

και πως θα προφυλάξετε τα παιδιά σας!

Είναι γνωστό, ότι η διατροφή έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη μας, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο να συνδυάζεται με σωματική άσκηση και με προσεκτικό τρόπο ζωής, για την επίτευξη άριστης και υγιούς ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού.


Σήμερα, η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια επιδημία και οι αυξανόμενες τάσεις της είναι φανερές στις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και την Αμερική προκαλεί πλέον έντονες ανησυχίες. Τουλάχιστον 10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με την Αμερική να εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή να ακολουθούν. Στη χώρα μας με τα αριθμητικά δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα, τα υπέρβαρα παιδιά έχουν σχεδόν διπλασιασθεί, με περίπου δύο στα δέκα παιδιά να είναι παχύσαρκα.


Οι τάσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στα παιδιά και τους εφήβους, επειδή φαίνεται να συνεχίζουν μέχρι την ενήλικη ζωή, δημιουργώντας μία μεγαλύτερη πιθανότητα για την εμφάνιση της και στην επόμενη γενιά, έχοντας ως αποτέλεσμα έναν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί ποικιλία σοβαρών επιπλοκών και αυξάνει τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα 20 χρόνια, θα χαθούν περισσότερα παιδιά από κακή διατροφή παρά από ναρκωτικές ουσίες ή Aids.


ΑΙΤΙΕΣ ΕMΦAΝΙΣΗΣ:


Η παχυσαρκία είναι περίπλοκη νόσος και πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Παρόλο που οι γενετικοί παράγοντες έχουν άμεσο ρόλο στην εμφάνιση της, το περιβάλλον ουσιαστικά θα καθορίσει την εξέλιξη της.


Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η αύξηση της χρήσης των μέσων μεταφοράς, η μείωση της σωματικής άσκησης και η συχνότερη κατανάλωση «γρήγορου φαγητού», φαίνεται να είναι οι κυριότεροι παράγοντες.


Τα παιδιά επηρεάζονται από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των γονέων τους θετικά ή αρνητικά (υγιεινές - ανθυγιεινές επιλογές γευμάτων), μέσω της μίμησης ρόλων και του ελέγχου που ασκούν για συγκεκριμένα τρόφιμα. Έτσι, η ύπαρξη περισσότερων οικογενειακών γευμάτων και ένα καλύτερο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του γεύματος, είναι απαραίτητα, για την υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών.


Παράλληλα το σχολείο μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών ελέγχοντας τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και των ροφημάτων από το κυλικείο και παρέχοντας διατροφική εκπαίδευση.


Η παρακολούθηση τηλεόρασης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη παχυσαρκίας λόγω μείωσης του χρόνου που αφιερώνεται σε άλλες περισσότερο ενεργές σωματικά δραστηριότητες. Έχει βρεθεί άμεση συσχέτιση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και της συχνότητας της παχυσαρκίας στα παιδιά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις μη θρεπτικών τροφίμων αυξάνει την επιθυμία τους να τα αγοράσουν και να τα καταναλώσουν. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια στα παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας. Ακόμα, παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που συνηθίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων παρουσιάζουν μεγαλύτερη κατανάλωση πιο ανθυγιεινών τροφίμων σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες, στις οποίες η τηλεόραση είναι κλειστή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ:


Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται στενά με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, για μεταβολικό σύνδρομο, για ορθοπεδικά προβλήματα και ψυχολογικές διαταραχές. Επιπλέον, σχετίζεται με αναπνευστικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου και με το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.


Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, έχει και κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες σχετίζονται με το στιγματισμό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων και ως αποτέλεσμα έρχονται οι μειωμένες ευκαιρίες για παιχνίδι, η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και αργότερα στην εργασία. Επιπλέον, παρατηρούνται συχνότερα συμπτώματα μειωμένης αυτοεκτίμησης και κατάθλιψης σε παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες.Μελέτη σε παχύσαρκους ενήλικες, δείχνει ότι υποφέρουν περισσότερο συχνά από τους ενήλικες με φυσιολογικό βάρος, από καρδιαγγειακά και μυοσκελετικά νοσήματα.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:


Στα μειονεκτήματα της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, κατατάσσεται το μικρό ποσοστό γονέων, που πιστεύουν και αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Με την βοήθεια όμως των ειδικών (γιατρός, διαιτολόγος, γυμναστής), μπορούν να αξιολογήσουν το βάρος του και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.


Στα πρώτα βήματα των γονέων, θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση για τη σωστή διατροφή όλης της οικογένειας και όχι μόνο του υπέρβαρου παιδιού. Τα υπέρβαρα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, αποδοχή, αγάπη και ενθάρρυνση από όλη την οικογένεια και αυτό είναι σημαντικό να το εισπράττουν συνεχώς!


Ακολουθώντας οικογενειακώς ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η επιτυχία στο χάσιμο του βάρους του παιδιού δεν θα αργήσει να φανεί και παράλληλα θα εμφανιστούν και πολλά πλεονεκτήματα της σωστής διατροφής, όπως είναι η διατήρηση της υγείας των παιδιών και η καλύτερη σχολική επίδοση! Επιπλέον, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται για φυσικές δραστηριότητες και επαφή με τον αθλητισμό. Ομαδικά αθλήματα, κολύμπι ή ποδήλατο μπορούν να αποτελέσουν λύσεις με ουσιαστικά αποτελέσματα και πολλά οφέλη για τα παιδιά.


Συμπερασματικά, η εκπαίδευση για θέματα διατροφής και υγείας, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν δηλαδή τα άτομα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους γύρω από το φαγητό.


Είναι απαραίτητη η συμμετοχή και συνεργασία όλων, για την υιοθέτηση σωστών συνήθειων από την παιδική ηλικία, ώστε να δίνεται περισσότερη έμφαση στην πρόληψη του φαινόμενου της παιδικής παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»/2.4.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου