Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Αποκωδικοποιήστε την ψηφιακή εποχή


Η εξάπλωση της Digea σε πολλές περιοχές δημιουργεί νέες δυνατότητες για αναβαθμισμένη τηλεθέαση αλλά και... πονοκέφαλο στους καταναλωτές που καλούνται να επιλέξουν τις συσκευές που ταιριάζουν στις ανάγκες τους

Η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών έχει πλέον τη δυνατότητα παρακολούθησης επίγειας τηλεόρασης με ψηφιακή ποιότητα μετά την έναρξη της εκπομπής της Digea στις 18 Ιουνίου στην περιοχή της Αττικής, δεδομένου ότι πριν από μερικούς μήνες είχε προηγηθεί η Θεσσαλονίκη και το Ξυλόκαστρο. Η ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος είναι σαφώς ανώτερη και αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε όσους παρακολουθούν ψηφιακά τα αγαπημένα τηλεοπτικά κανάλια τους. Ομως, η ψηφιακή «αναβάθμιση» κρύβει ακόμη αρκετά μυστικά για πολλούς καταναλωτές.


Αποκωδικοποιήστε την ψηφιακή εποχή

Η μία λύση για να παρακολουθήσει κάποιος ψηφιακά τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και τα τέσσερα κανάλια της πλατφόρμας της ΕΡΤ είναι να έχει μία τηλεόραση με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.

Οι κατηγορίες
Για όσους έχουν τηλεοράσεις χωρίς ψηφιακό δέκτη είναι απαραίτητη η χρήση ενός αποκωδικοποιητή. Το σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως ο αποκωδικοποιητής πρέπει να είναι συμβατός με το πρότυπο MPEG4 που χρησιμοποιεί η Digea. Οι τιμές ξεκινούν ακόμη και από τα 30-35 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 90-100 ευρώ. Η διαφορά στην τιμή εξαρτάται από τις δυνατότητες του κάθε αποκωδικοποιητή.

Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται, πάντως, συνήθως μέσω καλωδίου SCART. Σε περίπτωση, όμως, που έχετε τηλεόραση χωρίς υποδοχή SCART, μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν τα καλώδια που θα σας λύσουν το πρόβλημα και κοστίζουν περίπου 12 με 15 ευρώ. Σημειωτέον πως πολλοί αποκωδικοποιητές διατίθενται χωρίς καλώδια σύνδεσης, οπότε αν δεν τα διαθέτετε ετοιμαστείτε για ένα επιπλέον έξοδο.

Προσοχή χρειάζεται μόνο όταν ο καταναλωτής έχει συνδεδεμένες στην τηλεόραση του αρκετές πηγές σήματος (π.χ. DVD player, home cinema, δορυφορικό αποκωδικοποιητή, set-top box για IPTV), καθώς η ταυτόχρονη λειτουργία όλων αυτών των συσκευών μπορεί να αποδειχθεί «εφιάλτης» αν τα καλώδια δεν τοποθετηθούν σωστά.

Υπάρχουν αρκετοί αποκωδικοποιητές οι οποίοι χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών που διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Απλώς, ελέγξτε αν ο δέκτης είναι για MPEG4.

Ακριβά μοντέλα με επιπλέον λειτουργίες
Τα πιο ακριβά μοντέλα αποκωδικοποιητών διαθέτουν εξόδους HDMI που προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, αν και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι οι πρόσθετες λειτουργίες όπως το PVR ή το Time Shift. Αυτές επιτρέπουν την εγγραφή ενός τηλεοπτικού προγράμματος σε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USB stick, τα οποία μπορούν να συνδεθούν στον αποκωδικοποιητή, όπως και τη δυνατότητα για «πάγωμα» του προγράμματος που παρακολουθεί ο τηλεθεατής.

Δείτε τηλεόραση στον... υπολογιστή σας
Μία άλλη λύση για την παρακολούθηση ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών είναι ο... υπολογιστής. Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι πολλές οθόνες για υπολογιστές διατίθενται με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης. Επίσης, υπάρχουν και αρκετοί φορητοί υπολογιστές με ενσωματωμένο τηλεοπτικό δέκτη, το αποκαλούμενο και TV Tuner. Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο TV Tuner και εδώ υπάρχουν λύσεις.

Στην ελληνική αγορά διατίθενται αρκετά TV Tuners με ψηφιακό - αλλά και αναλογικό - τηλεοπτικό δέκτη, τα οποία συνδέονται με έναν υπολογιστή μέσω μίας θύρας USB. Απλώς, η παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων γίνεται, συνήθως, μέσω ενός ειδικού προγράμματος που συνοδεύει τη συσκευή. Στο πακέτο, πολλές φορές, υπάρχει πάντως και τηλεχειριστήριο για καλύτερη εμπειρία.

Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

ΠΗΓΗ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=17588991


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου