Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΔΡΗΡΟΣ 2010 : Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ



Στις 27 Αυγούστου στο κατάμεστο προαύλιο του Γυμνασίου της Νεαπόλεως Λασιθίου Κρήτης έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 2ης ανασκαφικής περιόδου στην Δρήρο. Κύριοι ομιλητές ήταν φυσικά οι υπεύθυνοι για τις ανασκαφές, κ. Alexandre Farnoux, καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, εκ μέρους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και η κα Βάσω Ζωγραφάκη της ΚΔ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων.



Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος της Νεάπολης κ. Καστρινάκης που εκφράζοντας και την επιθυμία των παρισταμένων έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων για το έργο που γίνεται στη Δρήρο.



Αυτό το καλοκαίρι σαράντα πέντε περίπου άνθρωποι εργάσθηκαν καθημερινά κάτω από τον δυνατό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της αρχαίας Δρήρου από νωρίς το πρωί έως και το απόγευμα για να φέρουν στο φως νέα ευρήματα. Το βράδυ πάλι και μέχρι αργά, σε μια αίθουσα που τους παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Νεαπόλεως οι αρχαιολόγοι αρχειοθετούσαν και κατέγραφαν όλες τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει κατά την διάρκεια της μέρας.

Ως γνωστό η ανασκαφή ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί ακόμα για άλλα τρία χρόνια αφού το πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια και η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των εργασιών.

Φέτος στη διάρκεια της ανασκαφής εργάστηκαν πέντε ομάδες ειδικών καθώς και εθελοντές αρχαιολόγοι και οι εργασίες όλων, όπως φάνηκε και από τα ευρήματα κατά την παρουσίαση που μας έγινε, υπήρξαν πολύ προσεγμένες σε όλα τα επίπεδα.

Μια ομάδα ασχολήθηκε με τον καθαρισμό, άλλη ομάδα ασχολήθηκε με τα βυζαντινά, άλλη με τα τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά και άλλη με τις ανασκαφές. Κατά την πορεία της ανασκαφής προσήλθαν και άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες, για να εξετάσουν και μελετήσουν ευρήματα όπως οστά, σπόρους κλπ, που η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυπτε στην περιοχή.

Ο κ. Alexandre Farnoux και η κα Βάσω Ζωγραφάκη στην παρουσίαση που έκαμαν σχετικά με την πορεία των φετινών εργασιών στην αρχαία Δρήρο μας είπαν περιληπτικά τα ακόλουθα:

Η ανασκαφή που έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι καθώς και όλες οι εργασίες που κάμαμε φέτος δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό και παραγωγικό επίπεδο, γεγονός που μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι προχωράμε πολύ καλά και γρήγορα.Τώρα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα πράγματα για τη Δρήρο από ότι όταν ξεκινήσαμε και αυτό συμβαίνει γιατί εργαζόμαστε με ρυθμούς εντατικούς και πιο αποτελεσματικούς, ενώ η έρευνά μας είναι πιο συστηματική.

Σε αντίθεση με όσα έκαναν σε παλαιότερες δεκαετίες οι Έλληνες με τους Γάλλους αρχαιολόγους, που έψαχναν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία εμείς συνεχίσαμε σε κάποια ενδιαφέροντα σημεία της παλαιάς ανασκαφής και επεκταθήκαμε και σε σημεία που δεν είχε προσεγγίσει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη λόγω των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η ανασκαφή από τον όγκο συσσωρευμένων λίθων. Με την βοήθεια όμως της Δημοτικής Αρχής που ήταν πάντα παρούσα στις ανάγκες μας καταφέραμε να έχουμε τα απαραίτητα μέσα για την θετική πορεία των ανασκαφών. Έτσι μας διατέθηκε δεξαμενή νερού, και μέσα για την απομάκρυνση των λίθων. Αυτές οι δύο ενέργειες μας βοήθησαν πολύ. Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε νέες τεχνικές. Χρησιμοποιήσαμε φωτογραφική μηχανή που από ψηλά φωτογραφίζει κάθετα τον χώρο της ανασκαφής και είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή ώστε να έχουμε άμεσα ακριβή εικόνα του χώρου και της θέσης των αντικειμένων. Αυτό βοηθά σημαντικά στην ακριβή αποτύπωση των ευρημάτων. Επίσης χρησιμοποιήσαμε GPS για τις τοπογραφικές εργασίες.


Μέσα σε δύο καλοκαίρια εντοπίσαμε τα όρια της αρχαίας πόλης. Αυτό ήταν σημαντικό. Τώρα δεν αρκούμαστε να κάνουμε μόνο τομές για την πρόοδο της ανασκαφής. Θέλουμε να πετύχουμε να μελετήσουμε όλο το φάσμα της ιστορίας της Δρήρου και όχι μόνο της αρχαϊκής. Αυτό σημαίνει ότι μελετάμε εξειδικευμένα το καθετί που προκύπτει στην πορεία της ανασκαφής.

Από την παρουσίαση που μας έγινε διαπιστώσαμε ότι πραγματικά στη Δρήρο εξελίσσεται ένας πραγματικά ανασκαφικός οργασμός με τους επιστήμονες και τους εργαζομένους να ασχολούνται με λεπτομέρειες, ώστε τίποτα να μη μείνει αναπάντητο. Μέχρι και μέρη του χώματος και οι σπόροι του αναλύονται για να μάθουμε τί έτρωγαν τότε οι κάτοικοι, πώς ήταν το περιβάλλον, ποια ήταν τα φυτά που τότε καλλιεργούσαν, ποιοί σπόροι χρησιμοποιούνταν και άλλες πληροφορίες που ολοκληρώνουν την εικόνα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Δρήρου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία των Γάλλων αρχαιολόγων και ερευνητών με τους έλληνες ομόλογούς τους της ΚΔ΄ Εφορίας αρχαιοτήτων. Ο κ. Alexandre Farnoux, μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη συμπεριφορά και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Ανατολή» ο κ. Alexandre Farnoux είχε δηλώσει και τα ακόλουθα που μας επανέλαβε όμως και κατά την ομιλία του στο χώρο του Γυμνασίου Νεαπόλεως :

«Αν σε κάποιους μπορούμε να αποδώσουμε εύσημα για όλα όσα γίνονται τώρα στη Δρήρο, είναι σαφώς οι παλαιότεροι αρχαιολόγοι που είχαν ξεκινήσει, αλλά και οι νεότεροι και όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά σίγουρα και όσοι έκαναν τόσα πολλά, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι εκεί οι εργασίες. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Νεάπολης, που πραγματικά μας έχει σταθεί τόσο πολύ που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά σαν στο σπίτι μας όλοι όσοι εργαζόμαστε στην περιοχή.

Κατόπιν πρόσθεσε ότι όλες οι εργασίες που γίνονται στη Δρήρο την περίοδο αυτή αποκαλύπτουν την κοινωνική διάσταση της εποχής. «Τώρα μαθαίνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων, πώς ζούσαν, με τί ασχολούνταν, τί έκαναν στον χρόνο που είχαν και πώς ήταν γενικότερα η ζωή τους. Είμαστε σίγουροι ότι στην εκδήλωση, που θα γίνει τέλος του μήνα, θα έχουμε πολλά να πούμε για τις στιγμές αυτές της καθημερινότητας στη ζωή των αρχαίων Δρηρείων».

Και είχε δίκιο. Στην παρουσίαση που έγινε με διαφάνειες παρουσιάστηκαν χρηστικά αντικείμενα των Δρηρείων και εικόνες από τα ανασκαφικά αποτελέσματα.





Η εικόνα που έως τώρα έχουν σχηματίσει οι επιστήμονες για την περιοχή αποκαλύπτει την ιστορική συνέχεια της Δρήρου. Υπήρχε κάποιος πολιτισμός και πριν τη αρχαϊκή εποχή στη Δρήρο και συνεχίζει έως και το 2ο αιώνα π.Χ.. Αν και υπάρχουν κάποιες κενές περίοδοι ξανά έχουμε δείγματα στην βυζαντινή εποχή. Τα ευρήματα δείχνουν τη σπουδαιότητα της ύπαρξης της πόλης αυτής, που ανέκαθεν ήταν σε μια θέση στρατηγική, σε ένα κόμβο ανάμεσα στην αρχαία Λατώ και στην περιοχή της Ελούντας.

«Η Δρήρος δεν είναι μόνο ο όρκος και τα αγάλματα που έως τώρα γνώριζαν όλοι, αλλά μια ολόκληρη πόλη με συνοχή στην καθημερινή ζωή της, με σπίτια, δρόμους, δεξαμενές, χωράφια, δεν είναι μόνο το πολιτικό κέντρο με την αγορά και το ναό, είναι ένα κοινωνικό σύνολο πολύ καλά οργανωμένο. Πλέον είμαστε σίγουροι ότι σε 3 χρόνια, που θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, θα μπορούμε να ξέρουμε πώς ήταν η καθημερινή ζωή στην αρχαία Δρήρο, πώς ήταν χτισμένη, τί κτίρια είχε και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που συνθέτουν την πόλη ολόκληρη. Και αυτό για εμάς είναι το σημαντικό, θέλουμε να ξέρουμε και να ανακαλύπτουμε τις λεπτομέρειες της κάθε στιγμής της ζωής των αρχαίων κατοίκων εκεί», είπε ο κ. Farnoux.

Στόχος της Γαλλικής Σχολής και της ΚΔ΄ Εφορίας, όπως μας είπαν οι αρχαιολόγοι είναι σε τρία χρόνια η περιοχή της Δρήρου να είναι ένας επισκέψιμος χώρος και με πολύ ενημερωτικό υλικό και διευκρινιστικές ταμπέλες.

«Ξέρουμε ότι η τοπική και όχι μόνο κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς και συνέχεια δεχόμαστε ερωτήσεις για το πώς προχωρούν οι εργασίες εκεί, ενώ οι πλέον αφοπλιστικές είναι αυτές που κάνουν οι μικροί μας φίλοι. Αυτό που μπορούμε να πούμε σε όλους είναι ότι τώρα ανακαλύπτουμε την πόλη αυτή, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων και με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλοι μεταξύ μας το αποτέλεσμα θα τους αποζημιώσει», κατέληξε ο καθηγητής.

Η παρουσίαση έκλεισε με την απονομή στους αρχαιολόγους δώρων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής μεταξύ των οποίων ήταν και η σφραγίδα του Δήμου Νεάπολης η οποία όπως είπε χαριτολογώντας ο Δήμαρχος κ. Καστρινάκης έχει και συλλεκτική αξία αφού από τον Οκτώβριο και μετά παύει να υφίσταται τυπικά ο Δήμος Νεάπολης που θα αντικατασταθεί με κάτι διαφορετικό.

Στην συνέχεια ο κ. Καστρινάκης και οι αρχαιολόγοι προσκάλεσαν όσους επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση στα νέα ανασκαφικά αποτελέσματα που θα γίνει το Σάββατο 10.30 στον Αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου