Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Για κάθε λέξη και μια φωτογραφία

Διασταύρωση μεταξύ φωτογραφικού άλμπουμ (Flickr, Picasa) και ελεύθερης, συμμετοχικής εγκυκλοπαίδειας (Wikipedia), η Fotopedia (www.fotopedia.com) έρχεται, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά της, να οπτικοποιήσει τα περιεχόμενα της Βικιπαίδειας, της δημοφιλέστερης εγκυκλοπαίδειας στον Παγκόσμιο Ιστό, από τη μια, καθώς και να «απαθανατίσει» τον κόσμο στο σύνολό του από την άλλη.



Για κάθε λέξη και μια φωτογραφία

Φανταστείτε, λοιπόν, μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, περισσότερο καλαίσθητη και «πλούσια» από άποψη interface σε σχέση με τη Wikipedia, της οποίας τα λήμματα δεν είναι κείμενα αλλά φωτογραφίες (συνοδευόμενες από κείμενα) και ιδού... στην οθόνη σας προβάλλει η Fotopedia.

Αποστολή της υπηρεσίας (η οποία συστάθηκε το 2006 από έναν πρώην υπάλληλο της Apple, αρχικά με την επωνυμία Fotonauts) είναι να αποτελέσει «την απόλυτη δεξαμενή φωτογραφιών», ένα δίκτυο διακίνησης οπτικού υλικού μέσω του οποίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι θα είναι σε θέση να προωθούν τη δουλειά τους αλλά και ένα εύχρηστο εργαλείο (εύχρηστο όσο ένα desktop application) που θα επιτρέπει στον καθένα να στήνει ιστοσελίδες αφιερωμένες σε θέματα που τον ενδιαφέρουν όποια κι αν είναι αυτά, «από τις πεταλούδες έως το Ταζ Μαχάλ».

Θεματικές ενότητες
Επί του παρόντος, η Fotopedia αριθμεί περισσότερα από 38.000 άρθρα και πάνω από μισό εκατομμύριο φωτογραφίες κατηγοριοποιημένες σε θεματικές ενότητες. Σημειώνεται πως κάθε (ή σχεδόν κάθε) εικόνα συνοδεύεται από το αντίστοιχο (εάν φυσικά υπάρχει) λήμμα της Wikipedia, καθώς και από χάρτες (Google Maps) πάνω στους οποίους εντοπίζεται γεωγραφικά.

Επιπλέον, κάθε φωτογραφία μπορεί να ενσωματώνεται - είτε μόνη είτε ως μέρος ενός slideshow- σε άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες (μέσω της επιλογής Widgets), να διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και να διαμοιράζεται με όχημα ιστότοπους όπως οι: Twitter, Facebook, Delicious και StumbleUpon.

Οπως η Βικιπαίδεια, έτσι και η Fotopedia, καθότι wiki από άποψη λειτουργίας, επιτρέπει σε οιονδήποτε το επιθυμεί να επεξεργάζεται, καθώς και να εμπλουτίζει τα περιεχόμενά της.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Fotopedia, ο χρήστης είναι σε θέση να συμμετέχει με ποικίλους τρόπους: προσθέτοντας φωτογραφικό υλικό σε ήδη υπάρχοντα άρθρα (υλικό το οποίο μπορεί να είναι είτε πρωτογενές, δικό του, είτε «ξένο», «αλιευμένο» από το αρχείο της ίδιας της Fotopedia ή το ελεύθερο προς χρήση αρχείο του Flickr), αρχίζοντας ο ίδιος νέα άρθρα (τα οποία καλό θα ήταν να υπάρχουν ήδη στη Wikipedia), ψηφίζοντας τις καλύτερες φωτογραφίες (σημειωτέον πως όσο περισσότερες ψήφους λαμβάνει μια εικόνα τόσο πιο ψηλά «διαφημίζεται») και σχολιάζοντας τα όσα παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του.

Πάνω από 38.000
«λήμματα» και περισσότερες από 540.000 φωτογραφίες φιγουράρουν επί του παρόντος στις ιστοσελίδες της εγκυκλοπαίδειας Fotopedia.com.

Προτιμά μεγάλες φωτογραφίες και ανεπεξέργαστες
Σημειώνεται πως η Fotopedia δίνει μεγάλο βάρος στην ποιότητα του φωτογραφικού υλικού που δημοσιεύεται στις σελίδες της. Συγκεκριμένα, προτιμά εικόνες μεγάλες (όχι μικρότερες από 800x533 pixels ή 533x800 ενώ ιδανικό μέγεθος θεωρείται το 1920x1080) και όσο πιο αληθινές και ανεπεξέργαστες γίνεται (αποφύγετε το Photoshop), χωρίς πλαίσια (frames) και χωρίς ορατά υδατοσήματα (watermarks).

Γνώσεις και... κοινωνική δικτύωση
Περισσότερο «κοινωνική» από τη Βικιπαίδεια, η φωτογραφική εγκυκλοπαίδεια Fotopedia δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποκτά το δικό του προφίλ στον ιστοχώρο της, το οποίο μάλιστα μπορεί αυτός να εμπλουτίζει τόσο με προσωπικές πληροφορίες (τόπος διαμονής, ενδιαφέροντα, ιστοσελίδες κ.α.) όσο και με φωτογραφίες. Σε περίπτωση δε που οι εικόνες είναι δικές του, καλείται να επιλέξει εάν αυτές θα είναι αποκλειστικής εκμετάλλευσης (all rights reserved) ή ελεύθερες προς χρήση από τρίτους (creative commons). Με αφετηρία και «έδρα» το εν λόγω προφίλ, ο κυβερνοναύτης μπορεί εν συνεχεία να ανταλλάσσει άμεσα μηνύματα με άλλους χρήστες καθώς και να τους «ακολουθεί» («follow» στα πρότυπα του Twitter). Η Fotopedia κυκλοφόρησε μάλιστα πρόσφατα και το πρώτο της ψηφιακό βιβλίο για τις συσκευές iPad και iPhone.

Ο λόγος για το Fotopedia Heritage, ένα e-Book με 20.000 φωτογραφίες 890 μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν από το Fotopedia.com.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=25944948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου