Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…



ΑΠΕΙΡΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ




Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…

Μπορεί πολλοί να μας υποτιμούν για την κατάσταση στην οποία μας έφεραν οι αποτυχημένες κυβερνήσεις  μας και τα κάθε λογής λαμόγια όμως σε ότι αφορά στην ενημέρωση μέσα από τον κυβερνοχώρο, είναι γεγονός ότι ο Ελληνισμός γνωρίζει μεγάλες πιένες στο Internet καθώς υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Το αθάνατο «ελληναριό» της Μαλβίνας Κάραλη είναι εδώ.. 

Το Internet  μπορεί να παρομοιαστεί σαν μια τεράστια ηλεκτρονικά βιβλιοθήκη που διαθέτει αναρίθμητους τόμους, μια βιβλιοθήκη όπου μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, αρκεί να ξέρει πού να ψάξει, πού να το αναζητήσει ώστε (με λίγη υπομονή) τελικά να τα βρει.



ΓΙΑ ΤΗΝ αναζήτηση απαραί­τητη είναι η χρήση ορισμένων λέξεων-κλειδιών που στη συ­γκεκριμένη περίπτωση (της χώ­ρας μας) είναι λέξεις όπως Greece, greek, Hellas, greek civilization κ.ά. που «παραπέμπουν» σε πολλές και ποικίλες πηγές πληροφοριών γύρω από την πατρίδα μας, στο Internet.



H ομογένεια




Οι  ομογενείς μας στις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστε­ρα από χορηγίες ορισμένων εύπορων συμπατριωτών μας, στην άλλη πλευρά του Ατλα­ντικού, δημιουργήθηκε το Ιν­στιτούτο Ελληνικών Πηγών (Hellenic Resources Ιnstitute) που εδρεύει στη Βοστώνη και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες του πλανήτη. Η σελίδα του Ινστιτούτου βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.hri.org/  ενώ εάν θέλετε να «γράψετε· στους ομογενείς εκεί το e-mail είναι hrnet@hri.org.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γί­νονται, επίσης, πολλές εργασί­ες από κορυφαία πανεπιστήμια γύρω από την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Εργασίες που παρουσιάζονται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Internet. Μάλιστα πολλές από τις πηγές είναι ταξινομημένες σε διάφορα sites, πράγμα που καθιστά ευκολότερη την πρό­σβαση του ενδιαφερόμενου χρήστη σε θέματα αρχαιοελλη­νικού περιεχομένου.



Για παράδειγμα, ένα καλό πεδίο αναφοράς είναι οι ηλε­κτρονικές σελίδες της βιβλιο­θήκης του Κογκρέσου, όπου στη διεύθυνση http://www.loc.gov/rr/main/alcove9/classics.html,  οι επισκέπτες θα βρουν τομείς του δικτύου με θεματολογία από κλασικές σπουδές μέχρι θέματα αρχιτε­κτονικής και βιβλιογραφία των κλασικών χρόνων.

Ενας , ακόμη, εξειδικευμένος κατάλογος παραπομπών υπάρχει στη διεύθυνση http://www.loc.gov/rr/main/  με πλήθος υλικού που περι­λαμβάνει από δημοσιεύσεις σε σχετικά περιοδικά μέχρι υλικό προερχόμενο από αρχαιολογι­κές ανασκαφές, μουσεία όλου του κόσμου και γεωγραφικούς άτλαντες.

Πολύτιμες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε ακόμη και από έναν κατάλογο που θα συ­ναντήσετε στη διεύθυνση http://vos.ucsb.edu/browse.asp?id=2708.


Η ελληνική μυθολογία

ΤΟ «ΑΡΧΑΙΟ πνεύμα αθάνα­το..»  o ελληνικός πολιτισμός διαδί­δεται ευρύτατα μέσα από τις διάφορες ιστοσελίδες ενώ πανεπιστήμια των ΗΠΑ αφιερώνουν ιστοχώρους στην παρουσίαση του ελληνικού πνεύματος. http://classics.mit.edu/Browse/index.html

Ο ελληνικός πολιτισμός όμως δεν επιβιώνειμό­νο στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαδίδεται ακόμη και μέσα από τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χάίφας παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα δουλειά γύρω από την επιρροή της ελληνικής μυθολογίας πάνω στη δυτική τέχνη. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση: http://lib.haifa.ac.il/collections/art/mythology_westart.html


Μερικές ακόμη διευθύνσεις:



Το Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ αφιερώνει στο σύγχρονο ελληνικό πνεύμα  τον ιστοχώρο :
http://lsa.umich.edu/modgreek

Για μια φωτογραφική ξενάγηση στην Ακρό­πολη πηγαίνετε στην σελίδα
http://www.travelchat.gr/forum/index.php?topic=1168.0

και για μια ξενάγηση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης πηγαίνετε στην σελίδα
Τέλος μια διεύθυνση που περι­έχει εις διπλούν την ελληνική «διδασκαλία» και με την βοήθεια της οποίας ο χρήστης μπορεί να μάθει πολ­λά γύρω από την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης και του κλα­σικού δραματικού ρεπερτορίου από τον 6ο π.Χ. αιώνα ως σήμερα είναι η ηλεκτρονική επιθεώρηση (electronic journal).
http://www.didaskalia.net/

Φυσικά ο  κατάλογος των ιστοσελίδων για την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και τους έλληνες είναι ατελείω­τος. Εμείς κάπου εδώ θα πρέπει να στα­ματήσουμε αλλά η αναζήτηση εκ μέρους σας δεν θα πρέπει να τελειώσει ποτέ... Άλλωστε μαθαίνοντας για τον τόπο μας μπορούμε να βοηθήσουμε και τους αλλοδαπούς φίλους και εχθρούς να γνωρίσουν καλύτερα την πατρίδα μας και το Ελληνικό Έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου