Κυβερνήσεις εκτάκτου ανάγκης
Αν και το νεοελληνικό κρατίδιο από τις απαρχές του εδραίωσε τον κοµµατισµό, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εκλήθησαν άτοµα να σχηµατίσουν κυβερνήσεις «κοινής αποδοχής» προκειµένου να φέρουν σε πέρας ένα έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Έτσι υπό το καθεστώς ασυνήθιστων καταστάσεων σχηµατίστηκαν κυβερνήσεις «ευρείας αποδοχής», των οποίων βασικό χαρακτηριστικό ήταν η συγκεκριµένη και βραχεία διάρκεια και η διεκπεραίωση ενός προδιαγεγραµµένου έργου. Οι κυβερνήσεις αυτές επίσης βρίσκονταν υπό την ασφυκτική παρακολούθηση του κατεστηµένου πολιτικού συστήµατος, το οποίο επαγρυπνούσε αόκνως προκειµένου να µην θιγούν τα στενά κοµµατικά συµφέροντά του, τα οποία κατά δόλια παράδοση ταύτιζε µε τα εθνικά. Αυτή η κοµµατοκρατική αθλιότητα άντεξε και διαρκεί έως τις µέρες µας, εν έτει 2011, συνεχώς, αδιαλείπτως και ανερυθρίαστα.
1843 / Επαναστατική κυβέρνηση
Η πρώτη κυβέρνηση µε προσωρινό χαρακτήρα υπήρξε µάλλον στη νεότερη ιστορία µας αυτή που προέκυψε υπό το βάρος της Επανάστασης της 3ης Σεπτεµβρίου 1843. Εποµένως, πέρα από προσωρινή, η κυβέρνηση που κλήθηκε να σχηµατίσει ο Ανδρέας Μεταξάς είχε και επαναστατικό χαρακτήρα. Βασικό µέληµα της κυβέρνησης αυτής ήταν η διενέργεια εκλογών ώστε να συγκληθεί εθνοσυνέλευση και να ψηφιστεί σύνταγµα που να περιορίζει τις εξουσίες του βασιλέα Όθωνα. Έτσι η κυβέρνηση Μεταξά αντικατέστησε αυτή του βασιλιά Όθωνα.
1862 / Προσωρινή κυβέρνηση
Η προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας ανέλαβε την εξουσία από τις 11 Οκτωβρίου 1862 µέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 1863. Πρόκειται για επαναστατική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία µετά την έξωση του Όθωνα. Την αποτελούσαν ο Δηµήτριος Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Βενιζέλος Ρούφος.
1863 / Κυβέρνηση Μωραϊτίνη
Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης ως αντιπρόεδρος της Β’ Εθνικής Συνέλευσης σχηµάτισε την «κυβέρνηση Μωραϊτίνη» για 5 µόλις ηµέρες, από τις 9 µέχρι τις 13 Φεβρουαρίου του 1863, προκειµένου να καλύψει το διάστηµα µεταξύ της αποποµπής του βασιλιά Όθωνα και του Γεωργίου Α’. Επίσης διατέλεσε πρωθυπουργός και δεύτερη φορά για διάστηµα πάνω από έναν µήνα, στην υπηρεσιακή κυβέρνησή του από τις 20 Δεκεµβρίου 1867 µέχρι τις 25 Ιανουαρίου 1868.
1865 / Η 12ήμερη κυβέρνηση Επ. Δεληγιώργη
Ο Επ. Δεληγιώργης έλαβε εντολή να σχηµατίσει κυβέρνηση από τον βασιλιά Γεώργιο στις 29 Οκτωβρίου 1865. Τότε δεν προβλεπόταν η απαιτούµενη στις µέρες µας από το σύνταγµα ψήφος εµπιστοσύνης. Ο Δεληγιώργης έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 36 ετών και ώς σήµερα παραµένει ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας. Μετά την ψήφιση του προϋπολογισµού κατέθεσε την παραίτησή του. Η θητεία του διήρκεσε µόλις 12 µέρες, έως και τις 3 Νοεµβρίου του 1865.
1877 / Η πρώτη οικουμενική
Η πρώτη φορά που χρησιµοποιήθηκε στην πολιτική ιστορία της χώρας ο όρος «οικουµενική κυβέρνηση» χρονολογείται τον Μάιο του 1877, όταν o Κωνσταντίνος Κανάρης σχηµάτισε κυβέρνηση µε τη «συναίνεση» των πολιτικών αρχηγών της εποχής, Τρικούπη, Δηλιγιάννη, Ζαΐµη και Κουµουνδούρο. Η οικουµενικού χαρακτήρα κυβέρνηση σχηµατίστηκε προκειµένου να προετοιµάσει την Ελλάδα εν όψει του ρωσοτουρκικού πολέµου.
1909 / Κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη
Μετά το κίνηµα του Στρατιωτικού Συνδέσµου στου Γουδή το 1909, ο Σ. Δραγούµης σχηµάτισε κυβέρνηση από τον Ιανουάριο µέχρι τον Οκτώβριο του 1910, οπότε και διεξήγαγε εκλογές για τον σχηµατισµό Εθνοσυνέλευσης.
1915 / Κυβέρνηση συνασπισμού
Μετά τη διαφωνία Κωνσταντίνου - Βενιζέλου για τις συµµαχίες του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου, ο δεύτερος παραιτήθηκε το 1915. Λίγες µόλις ώρες πριν από την παραίτησή του άρχισε η αποβίβαση των πρώτων αγγλογαλλικών στρατευµάτων. Στην Αθήνα σχηµατίστηκε κυβέρνηση συνασπισµού µε πρωθυπουργό τον Ζαΐµη, τον πλέον µετριοπαθή αντίπαλο του Βενιζέλου. Στην κυβέρνησή του συµµετείχαν και οι πρώην πρωθυπουργοί Δραγούµης, Ράλλης, Θεοτόκης και Γούναρης.
1926 / Κυβέρνηση δυσχερών και μεταβατικών καταστάσεων
Από τις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου 1926, οι οποίες διεξήχθησαν από την κυβέρνηση Κονδύλη µε τρόπο υποδειγµατικό, δεν προέκυψε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έτσι µε πρωτοβουλία του Καφαντάρη άρχισαν διαπραγµατεύσεις µεταξύ των κυριοτέρων κοµµάτων για να καταλήξουµε στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την προεδρία του εξωκοινοβουλευτικού «πρωθυπουργού των δυσχερών και μεταβατικών καταστάσεων» Αλέξανδρου Ζαΐμη.
1932 / Κυβέρνηση Παπαναστασίου
Υπό την ασφυκτική πίεση των οικονομικών προβλημάτων ο Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στις 21 Μαΐου 1932. Η νέα κυβέρνηση που ορίστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε ημερών ήταν του Αγροτοεργατικού Κόμματος του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, η οποία ορκίστηκε στις 26 Μαΐου 1932 για να παραιτηθεί σχεδόν αμέσως, στις 3 Ιουνίου 1932, γιατί ο Παπαναστασίου δεν θεώρησε επαρκή την εμπιστοσύνη με επιφυλάξεις που του παρείχε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1944 / Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Σε μια από τις πλέον δύσκολες εποχές για τη χώρα ο Γεώργιος Παπανδρέου περίπου έναν μήνα μετά τη δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, στις 14 Απριλίου 1944, προσγειώνεται στο Κάιρο με αγγλικό αεροπλάνο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Εκεί αντικαθιστά στην πρωθυπουργία τον Σοφοκλή Βενιζέλο που είχε διαδεχθεί τον Εμμανουήλ Τσουδερό, κατά τη μετάβαση του τελευταίου στο Λονδίνο. Λίγο αργότερα, τον Μάιο του 1944, οργανώνει το συνέδριο του Λιβάνου, στο οποίο και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων υπό την πρωθυπουργία του. Ακολούθως τον Οκτώβριο του 1944, αμέσως μετά την απελευθέρωση και τη συμφωνία της Καζέρτας, επέστρεψε στην Ελλάδα από το Σαλέρνο της Ιταλίας με το αγγλικό πολεμικό πλοίο «Prince David», αλλά μετά τα Δεκεμβριανά παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.
1947 / Δημήτριος Μάξιμος, εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός
Η θητεία του κράτησε από τις 24 Ιανουαρίου 1947 έως τις 29 Αυγούστου 1947. Ο Δημήτριος Μάξιμος, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ορίστηκε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός κυβέρνησης συνασπισμού, που συγκροτήθηκε απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής με σκοπό την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής απειλής». Στη διάρκεια της επτάμηνης θητείας της, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Ελλάδα και ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν το περίφημο δόγμα του, με το οποίο εγκαινιάστηκε η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. Τέλος, για την ιστορία υπήρξε ο ιδιοκτήτης του περίφημου σήμερα κυβερνητικού Μεγάρου Μαξίμου.
1966 / Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β’ ανέθεσε στις 22 Δεκεμβρίου 1966 τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Η νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αφού προηγουμένως είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων παρατάξεων της Ενώσεως Κέντρου Γ. Παπανδρέου και της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα που είχε στη διάθεσή της, καθώς στις 3 Απριλίου του 1967 η ΕΡΕ απέσυρε την εμπιστοσύνη της και ο βασιλιάς ανέθεσε εκ νέου τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Η νέα κυβέρνηση ευτύχησε μόλις 18 μέρες στην εξουσία πριν ανατραπεί από τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου.
1974 / Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Μετά την πτώση της εφτάχρονης δικτατορίας εκλήθη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σχηματίσει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων της ΕΡΕ και της Ενώσεως Κέντρου. Την κυβέρνηση επίσης στελέχωσαν μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα. Στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας της σημειώθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Έμεινε στην εξουσία από τις 24 Ιουλίου έως την 21 Νοεμβρίου του 1974.
1989 / Κυβέρνηση Ν.Δ. και Αριστεράς
Η κυβέρνηση αυτή προέκυψε μετά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμπνευστές αυτής της «ανίερης», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, συμμαχίας υπήρξε ο Κ. Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Αριστεράς Φλωράκης και Κύρκος. Η κυβέρνηση Τζανετάκη συγκροτήθηκε με βασικό της μέλημα την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και διαφόρων μελών της κυβέρνησής του στο Ειδικό Δικαστήριο για σκάνδαλα. Έμεινε στην εξουσία ώς και τις 11 Οκτωβρίου 1989.
1989 / Οικουμενική Ζολώτα
Η κυβέρνηση αυτή σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, από τις οποίες η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα δεν πήρε πλειοψηφία. Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετείχαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, ωστόσο, παρά την ευρύτατη πλειοψηφία των 297 εδρών που διέθετε η οικουμενική κυβέρνηση, η θητεία της χαρακτηρίστηκε από ακυβερνησία με αποτέλεσμα να ξεσπάσει οικονομική κρίση.
10 Νοεμβρίου 2011 / Κυβέρνηση Παπαδήμου
Η κυβέρνηση προέκυψε μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ.
xenofonb@gmail.com
http://topontiki.gr/article/25981
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου