Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ποιους τρόπους χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να μας αποσπάσουν χρήματα







Οι απάτες της κρίσης και τα... «δολώματα»
 
Ποιους τρόπους χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να μας αποσπάσουν χρήματα


Του Κωστα Oνισενκο

«Η ανιψιά σου έχει τρακάρει και χρειάζεται άμεσα χρήματα για νοσοκομείο». «Η κόρη σου δεν πλήρωσε δύο δόσεις στην τράπεζα και θα της βγάλουμε το σπίτι στο σφυρί». «Ο γιος σου και φίλος μου είναι αυτή τη στιγμή στην εφορία και με έστειλε εσπευσμένα να πάρω λεφτά για να πληρώσει την έκτακτη εισφορά». Οι παραπάνω προτάσεις - «δολώματα» δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα, τις χρησιμοποιούν απατεώνες που διαθέτουν θεατρική πειθώ στοχεύοντας να αποσπάσουν χρήματα, κυρίως, από ανυποψίαστους, καλοπροαίρετους, ηλικιωμένους.

Οι αστυνομικοί, που ενημερώνονται... κατόπιν εορτής από τα θύματα, κάνουν λόγο για απάτες που οι θύτες εμπνεύστηκαν από την κρίση και τις εφαρμόζουν ύστερα από προσεκτική μελέτη ανθρώπων και δεδομένων.

Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι οι απατεώνες έχουν «διαβάσει» πολύ καλά τα θύματά τους πριν τα προσεγγίσουν. Γνωρίζουν ονόματα, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, τα αδύνατα σημεία του κάθε υποψήφιου θύματος. Η έκτακτη εισφορά και η εισφορά για τα ακίνητα, εκτός από τα όποια εισπρακτικά μέτρα του κράτους, χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους για να αποσπάσουν χρήματα παριστάνοντας -δυστυχώς με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους- τους εφοριακούς. Σε άλλες περιπτώσεις «εκπρόσωποι τραπεζών» έχουν εμφανιστεί σε ηλικιωμένους, πείθοντάς τους να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλη τράπεζα, η οποία προσφέρει μεγαλύτερο επιτόκιο ή δεν θα επηρεαστεί σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Και όπως λέει στην «Κ» αρμόδιος αστυνομικός «διανύουμε εποχή κάλπικης λίρας». Εξηγεί: αυξάνονται ολοένα τα περιστατικά όπου συναλλασσόμενοι ατύχησαν όταν αντάλλαξαν -για επενδυτική ασφάλεια- τα μετρητά τους με χρυσές λίρες και στη συνέχεια κάποιος ειδικός τους αποκάλυψε: «Φίλε, κάλπικες»...

Εύρεση εργασίας

Την αγωνία για τα μελλούμενα, εκμεταλλεύονται άλλοι απατεώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «εταιρεία» που λειτουργούσε στην περιοχή της Κυψέλης και υποσχόταν, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Για την «καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους» ο ιθύνων νους της συγκεκριμένης ομάδας απατεώνων είχε νοικιάσει πολυτελή γραφεία, που «έπειθαν» για την αξιοπιστία των επιχειρηματιών, όπου υποδέχονταν καθημερινά δεκάδες άτομα που με αγωνία έψαχναν για δουλειά εντός και εκτός Ελλάδος. Οι «υπεύθυνοι» έπαιρναν τα χαρτιά τους, τα «πρωτοκολλούσαν» και στη συνέχεια ζητούσαν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν, όπως υποστήριζαν τον δικηγόρο, τις μεταφράσεις των εγγράφων, έκδοση βίζας κ.λπ. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 28 θύματα του συγκεκριμένου «εγκέφαλου» - απατεώνα, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 300 ευρώ έκαστος. Είναι υπερπολλαπλάσια τα θύματα, λένε πηγές της «Κ».

Και το θράσος όρια δεν γνωρίζει. Απάτη που είχε στηθεί σε βάρος αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών της Αθήνας πριν από ένα χρόνο, φέτος «μετακόμισε» στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, άτομα με γνώσεις της αγοράς πλησιάζουν διευθυντές τραπεζών και υπεράνω υποψίας πολίτες εμφανιζόμενοι ως στελέχη εταιρείας που διαχειρίζεται κονδύλια του ΕΣΠΑ ζητώντας τους να συστήσουν μηχανικούς, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες κ.λπ. με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατασκευών. Στη συνέχεια απευθύνονται στα άτομα που τους έχουν συστήσει, οι απατεώνες πείθουν τους επαγγελματίες ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για επιδοτούμενα προγράμματα και πρέπει να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς για τους λεγόμενους τόμους των προσφορών, καταβάλλοντας από 500 μέχρι 5.000 ευρώ. Μετά εξαφανίζονται. Ναι, τα θύματα ήταν και εδώ πολλά.

Μεγάλες πιένες γνωρίζουν και τα λεγόμενα «ριχτάδικα». Πρόκειται για εικονικές εταιρείες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων από εταιρείες με επιταγές και ρίχνουν «κανόνι» προτού εκπνεύσουν οι διορίες για την αποπληρωμή των επιταγών. Εξαιτίας της κρίσης, όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφάλειας στην «Κ», θύματα απατεώνων πέφτουν ακόμα και εταιρείες που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. «Σε κάθε περίπτωση, απλοί πολίτες, επιχειρηματίες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και καχύποπτοι με όσους ζητούν τα χρήματά τους, τονίζει στην «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, κ. Γιάννης Δημητρακόπουλος.

Εφυγαν οι «εξειδικευμένοι» Βαλκάνιοι, ήρθαν οι «απλοϊκοί» Ασιάτες
Η κρίση, εκτός από πολλούς (νόμιμους) οικονομικούς μετανάστες που είχαν έρθει στη χώρα μας για να εργαστούν, διώχνει και Βαλκάνιους... απατεώνες - οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει ο πονοκέφαλος των τραπεζών και των διωκτικών αρχών. Ειδικότερα, όπως μαρτυρούν αστυνομικές πηγές, οι παγιδεύσεις ΑΤΜ, μήνα με τον μήνα γίνονται ολοένα πιο απλοϊκές, ενώ συχνότερα οι δράστες τους είναι άτομα ασιατικής καταγωγής και όχι «εξειδικευμένοι» Βαλκάνιοι, όπως γινόταν κατά κανόνα το προηγούμενο διάστημα.

«Εχουμε διαπιστώσει ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα του skimming, δηλαδή της παγίδευσης στοιχείων των καρτών μέσω κρυφών μηχανημάτων στα ΑΤΜ. Αυτά απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και μηχανήματα και φαίνεται ότι οι απατεώνες εκτιμούν ότι πλέον δεν τους συμφέρει να ασχολούνται με αυτό λόγω των μειωμένων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», αναφέρει στην «Κ» έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με άποψη στο θέμα. Αντίθετα, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι απάτες σε βάρος χρηστών ΑΤΜ με απλοϊκά μέσα, όπως η παγίδευση των χρημάτων με αυτοκόλλητη ταινία και οι κλοπές των καρτών με τη μέθοδο της απασχόλησης. «Ολο και συχνότερα συναντάμε δράστες πακιστανικής καταγωγής και λιγότερο Ρουμάνους, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε υπολογιστές και συστήματα υποκλοπής» λέει η ίδια αστυνομική πηγή, συμβουλεύοντας: «Ποτέ κουβέντες με αγνώστους μπροστά στο ΑΤΜ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_13/11/2011_462733 






Επαγγελματίες... επαίτες ειδικευμένοι στις κλοπές
 
Κυκλώματα από Βουλγαρία – Ρουμανία αναμένονται στην Ελλάδα παραμονές εορτών
 
 
Των Θαναση Tσιγγανα και Κωστα Oνισενκο

Κύμα από επαίτες - επαγγελματίες του είδους αναμένεται να κατακλύσει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις παραμονές των γιορτών σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, που επισημαίνουν ότι η φιλανθρωπία... μπορεί να κρύβει και κινδύνους, καθώς κάποιοι από αυτούς που εκλιπαρούν για τον οβολό μας είναι άριστα μυημένοι στην τέχνη της κλοπής.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει στην «Κ» ότι η επαιτεία και η κλοπή πορτοφολιού από μέλη των οργανωμένων Βαλκάνιων κυκλωμάτων έχει αναχθεί «σε τέχνη και εκπαιδεύονται γι’ αυτό πριν αναλάβουν το πόστο τους». Οι στατιστικές των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι οι επαίτες που συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας σε ποσοστό άνω του 50% προέρχονται από τη Βουλγαρία και περίπου 20% από τη Ρουμανία.

Κατά κανόνα είναι ενεργούμενα οργανωμένων κυκλωμάτων που τους μεταφέρουν στην Ελλάδα ειδικά για το εμπόριο της επαιτείας. Ηλικιωμένοι ανάπηροι και μητέρες με μωρά στην αγκαλιά ζητιανεύουν έξω από σούπερ μάρκετ, φανάρια, ιερούς ναούς και γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, ενώ νεαρές γυναίκες στις στάσεις λεωφορείων, σε μεγάλα πολυκαταστήματα και μέσα στα μέσα μεταφοράς εκμεταλλευόμενες τον συνωστισμό «ξαφρίζουν» πορτοφόλια.

Εκπαιδεύονται
Στο Ντιμίτροφγκραντ και σε άλλες πόλεις της νότιας Βουλγαρίας που κατοικούνται από μεγάλους πληθυσμούς αθιγγάνων νεαρά κορίτσια πριν παντρευτούν εκπαιδεύονται στα μυστικά της επαιτείας, πώς δηλαδή να προκαλούν οίκτο, αλλά όχι μόνο. Ασκούν τα δάκτυλά τους ώστε αστραπιαία, χωρίς να γίνονται αντιληπτές, να κόβουν με ξυράφι γυναικείες τσάντες αδειάζοντας το περιεχόμενό τους.
Οι ικανότητες αυτές, όπως λένε αστυνομικοί που συνομιλούν με Βούλγαρους συναδέλφους τους, θεωρούνται προσόν και... προίκα από κάποιες οικογένειες αθιγγάνων όταν προξενεύουν τις ανήλικες κόρες τους. Γνωρίζουν καλά ότι ένας καλός επαίτης ή μια καλή... ελαφροχέρα στη Σόφια ή στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα ή στις Σέρρες είναι πραγματική επένδυση που φέρνει χρήματα στην οικογένεια. Στις οικογένειες αθιγγάνων της νότιας Βουλγαρίας βρίσκεται συχνά η αφετηρία του νήματος για τα κυκλώματα που φέρνουν επαίτες, «πορτοφολούδες, αλλά και γυναίκες για να γεννήσουν και μετά να πουλήσουν τα μωρά τους στην Ελλάδα.

Οπως σχολιάζουν στην «Κ» στελέχη των αρχών ασφαλείας, οι επαγγελματίες ζητιάνοι στην πλειονότητά τους μετακινούνται οργανωμένα από χώρες όπως Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σκόπια και Αλβανία και δραστηριοποιούνται ανά ομάδες σε ελληνικές πόλεις.

Νόμιμη παραμονή
Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν για επαιτεία 596 άτομα, από τα οποία 194 στη Θεσσαλονίκη και 123 στην Αττική - οι αριθμοί αυτοί ωστόσο δεν ανατανακλούν την πραγματική εικόνα. Καθώς οι χώρες καταγωγής πολλών επαιτών ανήκουν στην Ε.Ε. η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη, ενώ το αδίκημα της επαιτείας είναι πταίσμα με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η αστυνομία να μην ασχολείται.

Πρόχειρες εκτιμήσεις αστυνομικών κάνουν λόγο για 1.500 - 3.000 άτομα στην Αττική, ο αριθμός των οποίων εκτινάσσεται την περίοδο των γιορτών ενώ τα έσοδα από τη δραστηριότητά τους κυμαίνονται από 20 - 150 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με το «πόστο» και τις «ικανότητές» που διαθέτουν.

«Στο παρελθόν έχουμε πέσει σε οργανωμένα κυκλώματα που με τη βία εξανάγκαζαν ανάπηρους ή και παιδιά να ζητιανεύουν. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για άτομα που το κάνουν επαγγελματικά, καθώς δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο εκτός του να ζητιανεύουν ή να κλέβουν. Ετσι βιοπορίζονται. Αλλωστε είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές πόλεις» σημειώνει στην «Κ» στέλεχος της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, υποστηρίζοντας ότι η λύση για το πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο από τις χώρες καταγωγής τους.

Προσοδοφόρα δουλειά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα
«Παρακαλώ, βοηθήστε με, πεινάω» λέει ξανά και ξανά στους περαστικούς η γυναίκα που πουλάει χαρτομάντιλα κρατώντας ένα μικρό παιδί, δίπλα σε υποκατάστημα τράπεζας επί της οδού Αριστοτέλους. Στην ερώτησή μας «από πού είσαι» η ίδια επαναλαμβάνει «παρακαλώ, βοηθήστε με, πεινάω» και –ύστερα από λίγες ακόμα προσπάθειες– αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η μόνη κουβέντα που ξέρει στα ελληνικά. Στη συνέχεια, μαζί με εμάς μαζεύονται και άλλοι «περίεργοι» δίπλα στην αλλοδαπή ζητιάνα. Η ίδια σηκώνεται θυμωμένη λέγοντας κάτι στη γλώσσα της και απομακρύνεται βιαστικά, σχεδόν τρέχοντας. Την επόμενη ημέρα βρίσκουμε τη γυναίκα στο ίδιο σημείο και αυτήν τη φορά την «παρακολουθούμε» διακριτικά. Υστερα από περίπου μία ώρα την πλησιάζει ένας άνδρας, παίρνει χρήματα και της δίνει περισσότερα πακέτα χαρτομάντιλα, αφού πρώτα κοιτάζει δεξιά και αριστερά για αδιάκριτα βλέμματα. «Τη φέρνει κάθε πρωί με αυτοκίνητο που έχει ρουμανικές πινακίδες, την αφήνει λίγο πιο κάτω. Περνάει αρκετές φορές την ημέρα για να δει πώς πάει η δουλειά», μας λέει υπάλληλος καταστήματος της περιοχής. «Αυτή είναι εδώ μόνο τις καθημερινές, που είναι ανοιχτή η τράπεζα. Τα Σαββατοκύριακα τη θέση της παίρνει μια ηλικιωμένη, την οποία επίσης φέρνει εδώ ο ίδιος άνδρας. Η ηλικιωμένη γυναίκα κάθεται στην ίδια στάση, στα γόνατα με σκυμμένο κεφάλι, επί ώρες και το μόνο που κάνει είναι να μαζεύει τα χρήματα από το κυπελλάκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αρκετοί είναι εκείνοι που δίνουν χρήματα. Σίγουρα στο τέλος της εβδομάδας μαζεύονται αρκετά», εκτιμά ο ίδιος υπάλληλος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_27/11/2011_464337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου