Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία στο Eurogroup με αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς από τους κυβερνητικούς

Μετά από μια δραματική ολονύκτια σχεδόν σύσκεψη, το Eurogroup κατέληξε σε μια κάποια συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε από τους Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες με θριαμβευτικό, για άλλη μία φορά, τόνο.

1. Τα συμφωνηθέντα
Κατά 107 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από την εφαρμογή του PSI που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Το «κούρεμα» αυξάνεται στο 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγω,ν ενώ το επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020 θα φτάνει σε μέσα επίπεδα το 2,63%. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 120,5% το 2020.
Για την αποπληρωμή του χρέους θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, κατοχυρωμένος με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα.
Στην απόφαση προβλέπεται ακόμα η αναδρομική μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η έμμεση συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης σε ποσοστό που φθάνει το 1,8%.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, τώρα δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε με σταθερότητα, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες.
«Το νέο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά που θα συντελέσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διαμόρφωσης συνθηκών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Ο Λ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοσθεί πιστά το νέο πρόγραμμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε, ότι θα ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια περαιτέρω καθυστερήσεων. Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η χώρα θα δίδει απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, ενώ σε σχέση με ειδικό λογαριασμό που πρότειναν Γαλλία και Γερμανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τελικά δεν θα είναι τόσο δεσμευτικός όσο οι αρχικές προτάσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πίσω από την απόφαση και το αποτέλεσμα κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού, τόσο αυτών που πιστεύουν στο πρόγραμμα όσο και αυτών που δεν πιστεύουν σε αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη λύση.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, μειώνοντας το δημόσιο χρέος» σημείωσε.
«Ευτυχώς φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Μέχρι τις τελευταίες ώρες είχαμε μία πυκνή διαπραγμάτευση με τους εταίρους με αποτέλεσμα να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαμε σχεδιάσει».
Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας. Και ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε, για το πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας, «Ήλιος».
Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε «εθνικό προσκλητήριο» για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στο σημερινό Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία θέσης γενικού γραμματέα φορολογικών και τεχνικών θεμάτων, ευρείας αποδοχής.
Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε, επίσης, ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι με τις σημερινές αποφάσεις η κατάσταση θα διορθωθεί.
Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από το πρωί της Τετάρτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του υπουργείου, στις 5 το απόγευμα.
Σε παρέμβασή του σε πρωινή εκπομπή του Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες και υπήρχαν συνεχόμενες ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σε ερώτηση για την αυξημένη επιτροπεία, ο κ. Καψής είπε ότι πρόκειται για τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία θα έχουν ενισχυμένη παρουσία, και «δεν υπάρχει τίποτα πιο δραματικό».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της κατά προτεραιότητας εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα το οποίο έχει ήδη συμβεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία.

2. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Συμφωνία ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, αλλά ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας του λαού, χαρακτήρισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου.
Μια πρώτη εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι η απόφαση που ελήφθη έχει και πάλι προσωρινό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, η κρίση καθορίζει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και η κρίση αυτή θα βαθαίνει συνεχώς και, κατά συνέπεια, και στην Ελλάδα το πρόβλημα κάθε άλλο παρά θα αντιμετωπιστεί.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι οι δανειστές χάνουν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών τους που είχαν στο πολλαπλάσιο κερδίσει, ενώ, αντίθετα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, όπως είπε, χάνουν γύρω στα 24 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία μεγαλώνει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας θα ζήσει σε απόλυτη εξαθλίωση.
Ακόμη και με βάση τη συμφωνία, η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και ουσιαστικά πάλι σε χρεοκοπία.
Ωστόσο, το σημείο στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα η γραμματέας του ΚΚΕ ήταν οι δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται στη χώρα πολιτική σταθερότητα και πολιτική ενότητα. Δηλαδή, είπε η κ. Παπαρήγα, ζητούν από το λαό να πέσει μπρούμυτα, να μην αντιδράσει και να παραδοθεί. «Κάτι που δεν θα συμβεί» συνέχισε η κ. Παπαρήγα και κάλεσε το λαό να μην ταυτίσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη σωτηρία της χώρας.
Ο λαός, είπε η κ. Παπαρήγα δεν πρόκειται να παραπλανηθεί από τη νέα συμφωνία και είναι ανάγκη, τόνισε, να αποβάλει το φόβο για την φτώχεια, να ενισχύσει το ΚΚΕ και να επιμείνει στον καθημερινό αγώνα για να δυσκολέψει με επιθετικούς αγώνες τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων και να διεκδικήσει μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην κυβέρνηση ήθελαν την πρόσθετη εποπτεία, γιατί είναι μια μορφή τρομοκρατίας του λαού για να περάσει αυτή η πολιτική. Είναι ανάγκη, κατέληξε η κ. Παπαρήγα, ο λαός από αύριο να συνεχίσει τον αγώνα, γιατί η εργοδοσία θα ξεσαλώσει και η απάντηση πρέπει να δοθεί και με την ενίσχυση του ΚΚΕ.
Επώδυνη για την ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε τη συμφωνία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Προέβλεψε ότι στο επόμενο διάστημα μισθοί και συντάξεις θα συρρικνωθούν, νοσοκομεία και σχολεία θα καταρρεύσουν. «Πολύ σύντομα ο κυρίαρχος λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες, που μας οδηγούν στην καταστροφή» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή τη φορά οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν ούτε τρεις μέρες. Δεν είναι μόνο ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Είναι και το ότι όλα όσα μας έλεγαν ότι θα αποφύγουμε και μάς απειλούσαν με τρομοκρατικού χαρακτήρα διαγγέλματα, ότι πρέπει να αποφύγουμε αν υπογραφεί αυτή ή συμφωνία, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, αν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία επιζήσουν.
» Η συμφωνία αυτή είναι επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, γιατί το επόμενο διάστημα οι μισθοί και οι συντάξεις θα συρρικνωθούν κι άλλο. Τα σχολειά και τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά αγαθά μαζικής κατανάλωσης.
» Η σπουδή να προχωρήσουν σε ένα ‘ειδικό ταμείο’, και μάλιστα να νομοθετήσουν αυτή τη διαδικασία, με στόχο να αποπληρώνονται αποκλειστικά τα χρέη προς τους τοκογλύφους και όχι εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες είναι πρωτοφανής και κατάπτυστη. Είναι πρωτοφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια πρόβα τζενεράλε για τη συνταγματοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του νεοφιλελευθερισμού. Η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε δρόμους αποσύνθεσης.
» Είναι όμως προφανές ότι αυτή η συμφωνία αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν. Δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός. Υπογράφει μία κυβέρνηση εξ ονόματός του που δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτή η συμφωνία, λοιπόν, δεσμεύει μόνο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν δεσμεύει την Ελληνική Δημοκρατία, δεν δεσμεύει την ελληνική κοινωνία, προφανώς και δεν δεσμεύει την Αριστερά.
» Είμαστε βέβαιοι, και ας το γνωρίζουν αυτό οι δανειστές μας, που θέλουν να μας περάσουν τη θηλιά στο λαιμό, ότι πολύ σύντομα ο κυρίαρχος λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες που μας οδηγούν στην καταστροφή.
Τον προβληματισμό του για το αποτελεσματικότητα της νέας δεσμευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε υπάρχει παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και εξέφρασε το φόβο του ότι δε θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων.
Ακόμα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το περιεχόμενο της πολιτικής και έθεσε ως προϋποθέσεις για συνεργασία την προγραμματική συμφωνία και τις φερέγγυες πολιτικές πρακτικές.
Με σκληρές εκφράσεις σχολίασε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην κυβερνητικός εταίρος κ.Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εκτιμά ότι είναι δικαιωμένος για την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.
«Και ξεφτίλες γίναμε διεθνώς και δεν θα βγούμε στις αγορές μέχρι το 2020», δήλωσε στον Real FM και ανέφερε μια σειρά προβλέψεων της συμφωνίας που τον βρίσκουν αντίθετο, όπως η διάταξη που προβλέπεται να περάσει στο ελληνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία προτεραιότητα της χώρας μας θα είναι η εξόφληση των δανειστών της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να είναι ενισχυτικό για την οικονομία, σημειώνοντας πως «η απόφαση του Eurogroup κοινωνικώς δεν θα αποδώσει τίποτε».
Επιτέθηκε, επίσης, στους δανειστές μας, λέγοντας ότι αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν θα τηρούσαν τη δική τους απόφαση της 21ης Ιουλίου να υπάρξει για την Ελλάδα ένα «σχέδιο Μάρσαλ, ώστε η χώρα να πάρει μπρος».
Σύμφωνα με τον κ.Καρατζαφέρη, η Ελλάδα τώρα πρέπει να κάνει «μια ισχυρή συμμαχία με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία» προκειμένου να δημιουργηθεί ένας άξονας με στόχο την επαναφορά του κέντρου της Ευρώπης «στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο».

http://thesalaminians.com/2012/02/21/συμφωνία-στο-eurogroup-με-αδικαιολόγητους-παν/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου