Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Από 5% έως 25% οι μειώσεις στις συντάξεις





γράφει η Χριστινα Κοψινη

Νέες μειώσεις από 5% έως 25% θα υποστούν οι συνταξιούχοι από την 1.1.2013 ανάλογα με το ύψος του αθροίσματος που λαμβάνουν από κύρια και επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, για ποσά από 1.000,01 έως 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι κατά 5%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι κατά 10%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ. Για ποσά πάνω από 2.000,01 ευρώ οι συνταξιούχοι θα χάσουν το 15%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Μείωση 20% θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ ενώ κατά 25% θα μειωθεί το άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 4.000. Σε αυτήν την περίπτωση, το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 3.200 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, το γενικό όριο (τουλάχιστον με 15ετή προϋπηρεσία) αυξάνεται στο 67ο από το 65ο έτος της ηλικίας, ενώ η μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στο 62ο έτος. Πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται και στο 62ο έτος εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν 40ετή προϋπηρεσία. Μέχρι και το 2012 η έξοδος προς τη σύνταξη γινόταν είτε με 37ετία και 59ο έτος ηλικίας ή με 37ετία και 60ό έτος ηλικίας ανάλογα με το Ταμείο.

Από 40 έως 130 ευρώ θα κυμανθεί το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένειες με ένα παιδί θα λαμβάνουν επίδομα έως και 40 ευρώ τον μήνα εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 27.000 ευρώ. Με 2 παιδιά και με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ το επίδομα καθορίζεται στα 80 ευρώ, ενώ έως 130 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι έχουν 3 παιδιά και άνω με εισόδημα που υπερβαίνει τα 33.000 ευρώ.

Επίσης, όσοι έλαβαν ήδη εφάπαξ από τα Ταμεία τους δεν θα υποστούν αναδρομική μείωση.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας κατέθεσε τροπολογία με την οποία εντάσσονται στον ΕΟΠΠΥ όλοι οι κλάδοι υγείας του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ. Ανάλογη ρύθμιση έχει γίνει και για τους κλάδους υγείας των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Εξαιρέθηκαν, μόνο τα ταμεία υγείας της (πρώην) Αγροτικής και της ΕΤΕ, καθώς και ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Ωστόσο, «σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθούν και αυτά τα Ταμεία στον ΕΟΠΠΥ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_31/10/2012_500297

Β.Πούτιν: "Θετική η Ρωσία στο αίτημα της Κύπρου για το δάνειο των 5 δισ. ευρώ"







Τα καλά νέα φαίνεται πως έρχονται κατά "κύματα" από τη Μεγαλόνησο, η οποία και μετά την συμφωνία με την Gazprom, θα δανειοδοτηθεί σύντομα από τη Ρωσία καλύπτοντας έτσι τις "μαύρες" τρύπες του τραπεζικού της τομέα, που την εξέθεσαν - και εξακολουθούν να την απειλούν- με τον κίνδυνο της οικονομικής υποτέλειας όπως έχει συμβεί και στην Ελλάδα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία των δύο  προέδρων Δημήτρη Χριστόφια και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση στο θέμα του ρωσικού δανείου, όπως είπε σήμερα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για "εγγυήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο".

Μετά το τέλος διήμερης επίσκεψης στη Μόσχα, και ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για το δάνειο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε:

«Γνωρίζετε ότι υπήρξε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων Χριστόφια και Πούτιν για το θέμα. Ο κ. Πούτιν είπε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση. Ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι και για τη χορήγηση του προηγούμενου ρωσικού δανείου τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις πολλών μηνών και υπογράμμισε ότι σημασία έχει η υπεύθυνη τοποθέτηση πολλών Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία»,

Σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται καταρχάς για την ύπαρξη εγγυήσεων, όπως στην περίπτωσή της Κύπρου  το φυσικό αέριο, αλλά και για να μην προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην εσωτερική πολιτική τάξη και την οικονομία της ίδιας της Ρωσίας, η οποία και αυτή με τη σειρά της αντιμετωπίζει ορισμένες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Είναι μεγάλα τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και πολλές οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οπότε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στις σκέψεις των αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζεται τις τεχνικές πλευρές του θέματος», είπε ο κ. Κυπριανού.
Η επίσκεψη Κυπριανού στη Μόσχα – που ακολουθεί την επίσκεψη Λιλλήκα – δεν περιορίστηκε στις διακομματικές επαφές, αλλά επεκτάθηκε και σε επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας στο πρόσωπο του προέδρου της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

H Κύπρος την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την τρόϊκα έδωσε άδειες σε τέσσερα βυθοτεμάχια ("Οικόπεδα") της ΑΟΖ της, σε τέσσερα κράτη, εκ των οποίων δύο (Ρωσία και Γαλλία είναι στρατηγικοί της σύμμαχοι και οι ουσιαστικά εγγυητές της ασφέλειάς της. Χθες αργά τη νύχτα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παρχώρηση αδειών στη γαλλική  Total, στην ρωσική Gazprom (έχει κατέβει με θυγατρικές της) και δύο οικόπεδα στην ιταλική κοινοπραξία Eni με συμμετοχή της κορεατικής KoGas.

Φυσικά η θετική έκβαση ως προς το ρωσικό δάνειο, έχει να κάνει με την άμεση εμπλοκή της ρωσικής Gazprom, στην εκμετάλευση βυθοτεμαχίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όμως ο διακαής πόθος των Ρώσων είναι η δημιουργία σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δυο σοβαρές εμπλοκές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών






Σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά, τα τελευταία δύο 24ώρα, νέα σημαντική εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, η πλευρά των τραπεζών φαίνεται να μη συμφωνεί σε καμία περίπτωση με μερικούς από τους βασικούς όρους που αναμένεται να αναφέρονται στην τελική συμφωνία, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει και στην παρέμβαση της Τρόικας, αφού το θέμα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο. Μάλιστα, βασικό αντικείμενο της νέας τηλεδιάσκεψης του υπουργού οικονομικών με την Τρόικα, εικάζεται ότι δε θα είναι το ζήτημα των εργασιακών, αλλά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει η συμφωνία. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τόσο η συνάντηση της Τρίτης, όσο και η χθεσινή συνάντηση κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) αναβλήθηκε, με το νέο ραντεβού να είναι προγραμματισμένο τη Δευτέρα, μετά το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες προχωράνε το ζήτημα ακόμη περισσότερο και αναφέρουν ότι οι πρόσφατες διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης δεν έχουν τελικά να κάνουν με τα εργασιακά, αλλά με την ανακεφαλαιοποίηση.

Τέλος και αφού αναφέρουμε και σήμερα ότι το όλο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό κουραστικό (οι καθυστερήσεις έχουν στοιχίσει σημαντικά στην ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα στο σύστημα), να σημειωθεί ότι πέραν των πιθανών διαφωνιών,  υπάρχει και μια συμφωνία, αυτή του χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013 προκειμένου οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αυξηθούν στο 9% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των ιδρυμάτων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει αναλυτική έκθεση σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, η άρνηση των επενδυτικών οίκων να εγγυηθούν τις Αυξήσεις Κεφαλαίου, προκύπτει από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο βασικός όρος που διεκδικούσαν οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών, δηλαδή οι εγγυήσεις ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF που θα καθιστούσε δυνατή την εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία (100%) και επομένως, θα μείωνε σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και τις ανάγκες κεφαλαίων που θα αντλούσαν από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι, οι τράπεζες εφόσον ενέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, θα προέκυπτε μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών κατά 9 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και το δημόσιο χρέος (κατά περίπου 5% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2012, από τα 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν τα συνολικά κεφάλαια του Δημοσίου για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμά ότι θα λάβει πίσω τα περίπου 16 δισ. ευρώ. αυτό σημαίνει, απώλεια ύψους 34 δισ. ευρώ.
Η εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στο 100% της ονομαστικής τους αξίας από τις τράπεζες, δεν έγινε δεκτή από την τρόικα, καθώς αντιδρά κυρίως η ΕΚΤ, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι θα ήταν προνομιακή μεταχείριση προς τις ελληνικές τράπεζες, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων που έχουν επανακεφαλαιοποιηθεί με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Επιπλέον, οι αντιρρήσεις της τρόικας σχετίζονται με το γεγονός ότι «κλείνει» η επαναγορά ελληνικού χρέους και στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες είχαν ένα τέτοιο όφελος, δε θα συμμετείχαν σε αυτήν για τα 11 δισ. ευρώ που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Με αυτούς τους όρους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα ανέλθει σε περίπου 30 δισ. ευρώ, πλέον των αναγκών που θα προβλεφθούν για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τρόικα δέχθηκε τον όρο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Έτσι, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και για τα τρία νέα τραπεζικά σχήματα από τον αναβαλλόμενο φόρο. Παράλληλα, θα προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια. Στην ίδια σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους Έλληνες τραπεζίτες, ότι ακόμα αναζητείται τρόπος για την καταβολή των 550 εκατ. ευρώ που οφείλουν να δώσουν οι τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, που κατέχουν από τον νόμο Αλογοσκούφη. Όσον αφορά τη ρύθμιση των δανείων ιδιωτών, θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση του υπουργού με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/11495-2012-10-30-16-01-44
 

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Λέσχη Βαλντάϊ: "Παγκόσμια διακυβέρνηση το 2030"


Valdai logo eng3.JPG

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ;
Λέσχη Βαλντάϊ: "Παγκόσμια διακυβέρνηση το 2030"



Στη “Λέσχη Βαλντάϊ”, όπου ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ελλάδα ίσως βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα εάν είχε τη Δραχμή, Ρώσοι και Δυτικοί οικονομολόγοι κατέθεσαν άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για την παγκοσμιοποίηση στην οικονομία τις δύο επόμενες δεκαετίες, αλλά και τη θέση της Ρωσίας τότε.

Παγκόσμια διακυβέρνηση το 2030;


Ποιά είναι η αναπτυξιακή προοπτική της Ρωσίας, πως θα είναι η οικονομία της χώρας το 2030;

Στο κλείσιμο των εργασιών της ετήσιας συνάντησης της διεθνούς λέσχης «Valdai» στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή της ελίτ των Ρώσων και κορυφαίων ξένων εμπειρογνωμόνων, αρκετοί Ευρωπαίοι καθηγητές, επέμειναν ότι, μετά από 18 χρόνια θα έχουμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Η δομή αυτή, κατά την άποψή τους, θα αναλάβει την ευθύνη για μια παγκόσμια ευημερία, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα, τα κρίσιμα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως για παράδειγμα η τιμή του πετρελαίου, που ενδιαφέρει άμεσα τη Ρωσία.

Οι προβλέψεις για τη Ρωσία του 2030, έγιναν στη βάση σεναρίων.  Οι κύριοι παράγοντες των μοντέλων ανάπτυξης που «έτρεξαν» οι ειδικοί αναλυτές, ήταν δύο: Η τιμή του πετρελαίου και ο ρυθμός που εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι αναλυτές πάντως, δεν έλαβαν υπόψη τους,  ακραίους παράγοντες, όπως ένας ενδεχόμενος νέος παγκόσμιος πόλεμος ή μια κλιματική καταστροφή, με την τιμή του βαρελιού πετρελαίου να πέφτει κάτω από τα 80 δολάρια. Οι εμπειρογνώμονες, αποφάσισαν να παρουσιάσουν πιο ρεαλιστικά νούμερα, βασισμένα στις τρέχουσες τάσεις της παγκόσμια οικονομίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




The Valdai International Discussion Club 

 is an international framework for the leading experts from around the world to debate on Russia and its role in the world. It was set up in 2004 by the Russian news and Information Agency “RIA Novosti”, Council on Foreign and Defense Policy and Russia Profile magazine.
The club’s mission is to create an international framework, where representatives for the Russian elite could debate on the development of the country and its role in the world with leading foreign experts.
The club’s main goals are:
  • to create an international venue where foreign experts could receive information about Russia and Russian society from reliable sources;
  • to demonstrate the diversity of social and political views on key issues in domestic and foreign policies;
  • to give international experts an opportunity to meet with top Russian leaders.
The club unites leading foreign experts and journalists who analyze Russia’s politics, economy and culture. Permanent international members form the club’s backbone. Different foreign experts are invited every year. Russian members include political scientists, economists, journalists, public figures and policymakers with different views on events in Russia and abroad, and also representatives of executive and legislative power.

Source: Wiki

Μάριο Ντράγκι: "Ξεχάστε την εθνική κυριαρχία"






ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΙΚΙΑ
Μάριο Ντράγκι: "Ξεχάστε την εθνική κυριαρχία"

Απίστευτη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ στο Der Spiegel στην οποία μας λέει ξεκάθαρα ότι πλέονη Ελλάδα είναι αποικία.

Σήμερα στη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι στο Spiegel έπεσαν οι "μάσκες".

O Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης εξέφρασε...την απόλυτη συμφωνία του με την πρόταση του κ. Σόιμπλε για έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από έναν Υπερεπίτροπο. Η πρόταση αυτή συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και ο κ.Ντράγκι δεν ''μάσησε'' καθόλου τα λόγια του.

Στη συνέντευξή του στο Spiegel o κ.Ντράγκι επισημαίνει χαρακτηριστικά:

 ''Κάποιες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την εθνική τους ανεξαρτησία λόγω του υψηλού χρέους τους . Μόνο αν εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία θα έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης''.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης ουσιαστικά ''φωτογραφίζει'' τη διάταξη που παρακάμπτει τη Βουλή και θέτει υπεράνω του Κοινοβουλίου το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή μας λέει ότι θυα μπούνε στο σπίτι μας θα μας το αδειάσουν, και το καλό που μας θέλουν να καθόμαστε να κοιτάμε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Βόμβα: Οικονομικοί εγκληματίες οι ελληνόφωνοι πολιτικοί που λαδώθηκαν από τη Siemens!








Η “Λίστα Χριστοφοράκου” στα χέρια του State Department!




Η μαύρη λίστα που χρησιμοποιήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση για να κρατά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας υπόδουλο, φαίνεται ότι περιήλθε στα χέρια των Αμερικάνικων αρχών μετά την συναλλαγή Deveboise & Plimpton – State Department.

Εδώ φαίνεται η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η Αμερικανικη πλευρά αφού παρόμοιες ενέργειες έχει κάνει ιστορικά μόνο το Αμερικάνικο υπουργείο δικαιοσύνης. Η παρέμβαση του State Department δείχνει την διάθεση των άλλων μας “συμμάχων” να δώσουν ένα τέλος στην μονοκρατορία της Γερμανίας που λυμαίνεται την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες κρατώντας αρχεία ακόμα και από την περίοδο της κατοχής (!) ή της Στάζι όπου φαίνονται περίτρανα οι διαχρονικοί τους συνεργάτες.

Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε μετά την επιδεικτική άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να συνεργαστεί με το Αμερικάνικο υπουργείο δικαιοσύνης που ζητούσε δικαστική συνδρομή για κολοσσιαίο σκάνδαλο έλληνα “λομπίστα” ο οποίος χρημάτισε σκοπιανούς αξιωματούχους για λογαριασμό Γερμανικού κολοσσού. Υπόθεση που την είχε αποκαλύψει μόνο το Ολυμπία και έφτασε μέχρι και τον ΟΟΣΑ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΣΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!!

Πλέον οι Αμερικανοί θα μπορούν να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τους ελληνόφωνους πολιτικούς ως μέλη εγκληματικής συμμορίας! Η κινητικότητα μάλιστα Αβραμόπουλου αλλά και Βενιζέλου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ίσως να σχετίζονται με τις εξελίξεις αφού μέχρι σήμερα και οι δύο δεν έχουν απασχολήσει για “σχέσεις στοργής” με τις επίμαχες γερμανικές εταιρείες.
Υπάρχει όμως η ανησυχητική πλευρά του θέματος, που πηγάζει ακριβώς από το ανώτατο επίπεδο της Αμερικάνικης πρωτοβουλίας. Όσο ασχολείτο το υπουργείο δικαιοσύνης με θέματα διαφθοράς, οι όποιες υποθέσεις έρχονταν στην δημοσιότητα και ενημερώνονταν αρμοδίως οι Ελληνικές αρχές.
Όπως ακριβώς έγινε με την Siemens. Εάν αυτή η λίστα παραμείνει στο State Department και δεν προωθηθεί, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γινόταν εως σήμερα: Να δημιουργήσει πιέσεις προς το διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος προς όφελος αμερικανικών συμφερόντων, αντί να γίνει κάθαρση.

Ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα ενεργειακά παιχνίδια, οι αποφάσεις για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελληνική επικράτεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι πετρέλαιο εκτός δολαρίου δεν υπάρχει πουθενά και όσοι το επιχείρησαν είχαν την τύχη του Σαντάμ και του Καντάφι. Το ιδιότυπο καθεστώς που έχει περιέλθει η Ελλάδα ελέω μνημονίου υποθηκεύει αυτόν τον φυσικό πλούτο προς όφελος των “δανειστών”, κοινώς των Γερμανών. Για να ανατραπεί αυτό, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση από μη εκβιαζόμενους πολιτικούς ώστε να γίνει προς όφελος της Ελλάδας. Υπάρχει όμως και η “λύση” του χάους που θα ωθήσει σε μία βίαιη έξοδο από την Ευρωζώνη και “αραβοποίηση” της Ελλάδας. Εσωτερικό χάος χρώματος πορτοκαλί με αλαλάζοντες μουλάδες και εξωτερικές απειλές να βοηθήσουν τους παγκόσμιους καρχαρίες να πάρουν αυτόν τον πλούτο με όρους Ιράκ, Νιγηρίας και Λιβύης.

Και πάλι οι διεφθαρμένοι του πολιτικού συστήματος να μένουν ατιμώρητοι για να εκποιούν την χώρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτό το σκεπτικό και ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει για την εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας που λυμαίνεται την Ελλάδα.

Διαβάστε και την σημερινή “Ελλάδα” που έχει εξαιρετικό ρεπορτάζ πάνω στην σημαντική αυτή εξέλιξη.

olympia.gr
filologos10.wordpress.com

ΠΡΑΒΔΑ: Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ....






Πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να βγει από την κρίση με τη βοήθεια της Ρωσίας. Σήμερα, ρωσικές επενδύσεις στη χώρα αναπτύσσονται και δίνουν ανάσα στις οικονομίες πολλών περιοχών της Ελλάδας, όπως οι βόρειο-ανατολικές περιοχές.

Οι Ρώσοι επενδυτές προσελκύονται κυρίως από φθηνά ακίνητα, τουρισμό και ιδιοκτησία που μπορούν να αγοράσουν από το κράτος.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μόνο στη Ρωσία το πράσινο φως, και τότε Ρωσικά χρήματα θα έρθουν»,

δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, ένας επιχειρηματίας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Δημόσιων Οργανισμών της Ρωσίας, δήλωσε. "Εάν η Ελλάδα αναζητά ρωσικές επιχειρήσεις, μπορώ να σας πω ότι από τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, η Ελλάδα θα γίνει μια ευημερούσα χώρα," ανέφερε στο BBC ο Σαββίδης, πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας.

«Η Ρωσία δεν έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ελλάδα εδώ και χίλια χρόνια, και φυσικά, δεν θα το κάνει τώρα», είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Σαββίδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μόλις μια ιστορική ευκαιρία για να βγει από την κρίση με τη βοήθεια της Ρωσίας. "Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου (πρώην πρωθυπουργός), συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη να βοηθήσει, αλλά η Αθήνα δεν έθεσε το ζήτημα», είπε ο Σαββίδης.

Γιατί δεν ήταν η Ελλάδα έτοιμη; Ο Γερμανός πολιτικός του CDU, Armin Laschet, προσπάθησε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ "μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με τα δισεκατομμύρια της και το σενάριο συνεχίζει να αναπτύσσεται», δήλωσε στο Reuters ο Laschet. "Υπάρχουν πολύ περισσότερα σε κίνδυνο εδώ από ότι, ένα απλό ερώτημα αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια του σχεδίου διάσωσης της ΕΕ».

Ωστόσο, παρά την απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Ελλάδας, ρωσικές επενδύσεις στο έθνος που επλήγη από την οικονομική κρίση αυξάνονται. Πρώτα, ο τουρισμός που ο Σαββίδης αποκάλεσε “"the oil pipe of Greece."

Ο Ελευθέριος Μελετίδης, ένας ξενοδόχος στην περιοχή του Αγίου Όρους, δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των τουριστών στην περιοχή έχει δεκαπλασιαστεί από το 2002. "Η ρωσική αγορά είναι τεράστια. Οι Ρώσοι ορθόδοξοι, αγαπούν την Ελλάδα. Η γειτνίαση με το Άγιο Όρος είναι το κλειδί, καθώς οι Ρώσοι είναι πολύ θρήσκοι, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι Έλληνες."
Σύμφωνα με το Ρωσο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι τουρίστες από τη Ρωσία - 1,7 εκατομμύρια άτομα το περασμένο έτος - αφήνουν πολλά χρήματα στη χώρα - περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 7 % των Ρώσων έρχονται με μια ευχή να αγοράσουν ακίνητη περιουσία. Για παράδειγμα, πέρυσι υπήρχαν 31.000 τέτοιες συναλλαγές καταχωρημένες. «Οι Ρώσοι έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση γης, επιχειρήσεις και ακίνητων», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Χαλκιδικής στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν αποκτήσει οκτώ ξενοδοχεία σε τέσσερα χρόνια. "Αλλά οι Ρώσοι είναι σκληροί διαπραγματευτές. Ξέρουν ότι η αγορά είναι σε ύφεση και ως εκ τούτου ζητούν έκπτωση 30 % για τα πάντα, που αγγίζουν το ενδιαφέρον τους", πρόσθεσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά ακινήτων δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα των Ρώσων - καταλαμβάνει μόνο την 15η θέση. Το 2ο Ελληνικό-Ρωσικό φόρουμ για την ακίνητη περιουσία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23-24 Οκτ.2012, παρουσίασε τους ακόλουθους αριθμούς. Οι Ρώσοι προτιμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Ιταλία (35 %), στη Βουλγαρία (15 %), στις ΗΠΑ (12 %), Τσεχία (9 %), την Ισπανία (8 %), Τουρκία (3 %), έγραφε η Ελληνική Imerisia.gr
Η πρόεδρος της ομοσπονδίας χρηματιστηριακών εταιρείιών της Ρωσίας , Άννα Lupashko, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, ρωσικά πελάτες αναζητούν ακίνητα που κυμαίνονται από 100 έως 200.000 ευρώ για προσωπική ψυχαγωγία. Περιέγραψε έναν μέσο Ρώσο επενδυτή. Είναι ένας επιχειρηματίας ηλικίας 30-45, παντρεμένος, με παιδιά, κάνοντας συμφωνία για πρώτη φορά. Αυτός ή αυτή θέλει να δαπανήσει περίπου 150.000 δολάρια (56 %).

Οι Ρώσοι επίσης να αναζητήσουν ένα ήπιο κλίμα (71 %), φιλική διάθεση των ανθρώπων (44 %) και επενδυτικές ευκαιρίες (40 %). Όλα αυτά μπορούν να τα βρουν στην Ελλάδα. Εκτός από τον τουρισμό και την ακίνητη περιουσία, η ρωσική επιχείρηση είναι έτοιμη να επενδύσει στην υποδομή και τη βιομηχανία της χώρας. Για την εφαρμογή των συστάσεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί μεγάλο βαθμό κρατικής ιδιοκτησίας, ώστε να αναπληρωθεί ρευστότητα. Ρώσος επενδυτής έχει αγοράσει μερίδιο ελέγχου στην υπό κρατικό έλεγχο γαλακτοκομείο Δωδώνη και ένα συγκρότημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Gazprom ενδιαφέρεται για την αγορά της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Το Ρωσικό μονοπώλιο Σιδηροδρόμων ενδιαφέρεται για την αγορά του ΟΣΕ.

Παρά την ένταξη της Ελλάδα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η φιλία της χώρας με τη Ρωσία έχει πολλά χρόνια καλής παράδοσης. Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, ένας Έλληνας διπλωμάτης και υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας, εξελέγη το 1827 ο πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδας (μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 - 1829 χρόνια, το "ρωσικό κόμμα" που αντιπροσωπεύονταν από Πελλοπονήσιους, ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων στην ξηρά. Η επιρροή της Ρωσίας δεν έχει χαθεί στις περιοχές όπου η Ρωσία πολεμούσε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η επιρροή μεγαλώνει μέσω επενδύσεων τόσο από ιδιωτικές όσο και κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη αν η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση γι 'αυτό.


Lyuba Lulko, Pravda.Ru


http://alithiastofos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ένωση μίας ταχύτητας και ίσων όρων



γράφει η Βασιλική Βορροπούλου , Διεθνολόγος - University of Pireaus

Οι περίοδοι κρίσης είναι σχεδόν πάντοτε μια ευκαιρία για αλλαγή. Οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, πολιτιστική, θρησκευτική κρίση. Διαφορετικά είδη κρίσης που όμως ασκούν το ίδιο μεγάλη επιρροή όχι μόνο εντός μιας χώρας, αλλά εν γένει στις διεθνείς σχέσεις. Μια κρίση μας βάζει σε σκέψεις. Σκέψεις για το πως δημιουργήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα, για τα πιθανά αίτια, για τα λάθη και τις παραλείψεις. Έτσι, μπαίνουμε σε μια φάση περισυλλογής, κατά την οποία προσπαθούμε να κατανοήσουμε την κρίση και να την αντιμετωπίσουμε τελικά. Μέσα από την κρίση βγαίνουν στην επιφάνεια οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των ατόμων, μεταξύ των κοινωνιών ή και των οικονομιών. Αναδεικνύονται όλες οι ελλείψεις και όλα τα σφάλματα που έχουν γίνει. Είναι στο χέρι μας, όμως, να θέσουμε τα όρια της. Να βάλουμε κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς το που θα φτάσει και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν μια ισχυρή και εκτεταμένη σύγκρουση. Σε αυτή την διαχείριση της κρίσης, την κυρίαρχη θέση κατέχει η πολιτική.
Η πολιτική τέχνη θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε, να συναινέσουμε και τελικά να  επιτύχουμε μια κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Δίχως αυτήν, είμαστε καταδικασμένοι σε άλογες και βιαστικές αποφάσεις, που όχι μόνο δεν διαθέτουν καποιον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά αντίθετα βλέπουν κοντόφθαλμα τα αποτελέσματα της κρίσης, αποφεύγοντας να την αντιμετωπίσουν στα ίσα και δραστικά. Η πολιτική προσέγγιση,λοιπόν, της εκάστοτε υπό συζήτηση κρίσης είναι απαραίτητη και για την αντιμετώπισή της.

Όσον αφορά την σημερινή-οικονομική κυρίως-κρίση που αντιμετωπίζουμε συνολικά σαν Ευρώπη, η πολιτική αντιμετώπιση της είναι αναγκαία. Όσους οικονομικούς όρους και αν χρησιμοποιήσουμε για να την ερμηνεύσουμε, όσα οικονομικα εργαλεία και αν εφαρμόσουμε, όσα δημοσιονομικά μέτρα και αν επιβάλλουμε, οριστική επίλυση της δεν θα επέλθει. Στα στενα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική αυτή κρίση πλέον έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα. Τα απανωτά δημοσιονομικά σύμφωνα, οι μηχανισμοί στήριξης και τα διάφορα μέτρα λιτότητας είναι απλώς προσωρινά μέτρα, που εφαρμόζονται στα πλαίσια κατανόησης και περιορισμού της κρίσης. Δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν την ρίζα του προβλήματος.

Η οικονομική αυτή κρίση κατάφερνει συγχρόνως να διχάσει αλλά και να ενώσει τους Ευρωπαίους. Από την μία, να τους διχάσει με την ανάδειξη σημαντικών διαφορών που υπάρχουν εντός της Ένωσης, και περισσότερο εντός της Ευρωζώνης. Οι διαφορές αυτές είναι κράματα οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Οικονομικού χαρακτήρα δεδομένης της αδυναμίας της ελληνικής, της ισπανικής και των λοιπών «μικρών» οικονομιών να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες-βιομηχανικές-ευρωπαϊκές χώρες και της έλλείψεως ενός αποτελεσματικού δημοσιονομικού,φορολογικού και εν γένει οικονομικού πλαισίου λειτουργίας. Αποτέλεσμα αυτής της «μειονεκτικής» θέσης είναι να τονίζονται κάθε φορά και περισσότερο οι εγγενείς αδυναμίες του υφιστάμενου πλαισίου τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Οι διαφορές είναι και πολιτικού χαρακτήρα, λόγω της άρνησης των εθνικών κυβερνήσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλάβουν το πολιτικό βάρος μια σπουδαίας απόφασης για το μέλλον της ευρωπαικής ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική κρίση κατορθώνει να ενώσει τους Ευρωπαίους. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρατηρείται μια κοινή προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης ολόκληρης της ευρωζώνης, ανεξαρτήτως από το αν η προσπάθεια αυτή είναι αποτελεσματική ή όχι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε συχνότερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία και πλέον δεν έχουν και πολλά χαρτια να κρύψουν. Η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις κρατικές και ενωσιακές δυσλειτουργίες και δεν υπάρχει πια χώρος για πλασματικά νούμερα, για πλασματικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαικών χωρών φαίνονται πια αποφασισμένες να προωθήσουν περαιτέρω την συνεργασία τους και να ενδυναμώσουν το κοινό τους νόμισμα, τις κοινές τους πολιτικές.

Η κρίση ενδεχομένως να είναι η αναγκαία ώθηση που οι ευρωπαϊστες περίμεναν εδώ και πόσα χρόνια. Η ευκαιρία να προωθηθεί και να οικοδομηθεί η πραγματική ολοκλήρωση της ευρωπαικής ενοποίησης. Το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγει η κρίση, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε με τα παραδοσιακά οικονομικά εργαλεία, είτε θα μας ανοίξει τον δρόμο για την θεσμική ενοποίηση και –γιατί όχι; -την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, ή που θα μας επιστρέψει στην προ-ενωσιακή εποχή, όπου οι Ευρωπαικές κοινότητες είχαν περιορισμένο εύρος δραστηριοτήτων και επρόκειτο κυρίως για διακρατικές συνεργασίες.

Το σχέδιο του Ευρωπαικού Συντάγματος μπορεί να απέτυχε πρίν από λίγα χρόνια. Αυτή η απόρριψη όμως της συνταγματικής συνθήκης, δεν συνεπάγεται ότι απέτυχε και το όλο ευρωπαικό εγχείρημα. Απλώς τότε δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Δεν είχε ωριμάσει ακόμη η Ευρώπη για να δεχτεί μια τέτοια δομική αλλαγή. Η υιοθέτηση του κοινού νομισματικού συστήματος μέσω της κυκλοφορίας του ευρώ έπρεπε να στηρίζεται εξαρχής στην ύπαρξης μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής. Αναγκαιότητας που παρακάμφθηκε για πολιτικούς λόγους. Η δυσλειτουργία του ευρώ και η αδυναμία του σύγχρονου διακυβερνητικού οικονομικού συστήματος να προλάβει και να αντιμετωπίσει την επιδείνωση ή και την κατάρρευση των εθνικών οικονομιών, αποδεικνύει το πόσο απαραίτητη είναι η οικονομική ενοποίηση των κρατών μελών, μέσω της υιοθέτησης μια ενιαίας οικονομικής και κατ’επέκταση δημοσιονομικής, φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής, ικανής να διαμορφώσει μια ενιαία ευρωπαική οικονομική δομή. Η υιοθέτηση μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής ισοδυναμεί, όμως, και με εκχώρηση περαιτέρω κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια εκχώρηση που ενέχει μεγάλο πολιτικό κόστος και βάρος για την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το πολιτικό κόστος είναι που εμπόδιζε και εμποδίζει ακόμη την περαιτέρω ολοκλήρωση.

Τα δεδομένα αλλάζουν. Καθώς η οικονομική αλληλεξάρτηση και η υπάρξη τεράστιων ελλειμάτων και ενός αντιστοίχως τεράστιου εθνικού χρέους αυξάνονται συνεχώς, καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω σύσφιξη των ευρωπαικών δομών. Οι εξελίξεις και οι ανάγκες μας αναγκάζουν να συμφωνήσουμε και να προωθήσουμε μια ευρωπαική όλοκλήρωση, διεκδικώντας μια επί ίσοις όροις μεταχείριση των κρατών μελών. Είναι η ευκαιρία μας να ενώσουμε την Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση, μέσω της προώθησης μια κατά βάση ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομίας με την παράλληλη, σαφέστατα, ενδυνάμωση και ανάπτυξη των επιμέρους εθνικών οικονομιών.

http://www.politicaldoubts.com/index.php/europe/153-ee-simera.html

Το Αγιος Ορος στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής








Όταν εκδηλώθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος η μοναστική κοινότητα του Άθω δεν αδιαφόρησε. Μάλιστα οι νεώτεροι μοναχοί μετέβησαν στις Καρυές προκειμένου να λάβουν φύλλο πορείας για το μέτωπο.

Όμως το Ελληνικό κράτος αρνήθηκε τη συμμετοχή εθελοντών στον πόλεμο ιδιαίτερα αν αυτοί ήταν κληρικοί ή μοναχοί.

Επίσης οι μονές διέθεσαν το υποζύγιά τους χωρίς αποζημίωση, ενώ διοργάνωσαν και εράνους σε είδη και χρήματα για την βοήθεια του Ελληνικού στρατού. Σε όλη αυτήν την κινητοποίηση έμειναν ουδέτεροι οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι μοναχοί Η προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος ανησύχησε τους μοναχούς: ο Διοικητής του Αγίου Όρους πρότεινε τη διαφυγή των χειρογράφων και των λοιπών κειμηλίων των μονών καθώς και τη φυγάδευση όσων μοναχών είχαν αναπτύξει αντιστασιακή δράση, εκτός Αγίου Όρους, στην Αθήνα ή τα νησιά του Αιγαίου. Τελικά πολλές μονές τα έκρυψαν τα κειμήλια σε κατακόμβες. Με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης οι πολιτικές και αστυνομικές αρχές του Άθω περιήλθαν σε κατάσταση πανικού.

Στις Καρυές συνήλθε η Ιερά Κοινότητα και συγκρότησε πολιτοφυλακή από μοναχούς και λαϊκούς.
Παράλληλα ελήφθησαν μέτρα ανακουφιστικά των Ελλήνων στρατιωτών που έφθαναν στην χερσόνησο του Άθω και βοηθήθηκαν να διαπεραιωθούν στα νησιά του Αιγαίου. Αρχικά οι Γερμανοί έφθαναν στο Άγιον Όρος κατά πολύ μικρές ομάδες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Απριλίου του 1941.

Η επίσημη απόβαση έγινε στη Μονή Βατοπεδίου μια εβδομάδα αργότερα από τον Περιφερειακό Φρούραρχο Λαγκαδά με τη συνοδεία ενός ταγματάρχη κι ένοπλου αποσπάσματος. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν στις Καρυές. Τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας ζήτησαν να προστατευθεί το άγιον όρος από από μια πιθανή Βουλγαρική κατάληψη, ενώ ο Γερμανός ταγματάρχης τους διεμήνυσε εμπιστευτικά να αποστείλουν σχετική επιστολή προς τον Χίτλερ προκειμένου να διασφαλίσει το καθεστώς αυτό.

Η επιστολή στον Χίτλερ

Πράγματι στις 26 Απριλίου 1941 η Ιερά Κοινότητα συνήλθε δύο φορές και συνέταξε επιστολή η οποία εστάλλει δια του Περιφερειακού Φρούραρχου Λαγκαδά και με την οποία , «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας,ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Όρει ενασκουμένους, ανεξαρτήτως εθνικότητος μοναχούς […]παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξεχότητα, όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. »  Οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι αρνήθηκαν αρχικά να την υπογράψουν όταν όμως διαπίστωσαν που θα αποστελλόταν και χωρίς τη δική τους υπογραφή την συνυπέγραψαν. Οι Γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ό,τι ετίθετο υπό Γερμανική προστασία το Άγιον όρος.

Η στάση των Γερμανών

Πράγματι ούτε Γερμανικό φρουραρχείο λειτούργησε ούτε στάθμευε μόνιμα στρατιωτικό απόσπασμα στο άγιον Όρος. Υπαγόταν στο περιφερειακό φρουραρχείο Λαγκαδά. Λόγω καταγγελιών βουλγάρων μοναχών, ό,τι κρύβονταν πολεμικό υλικό ή αντάρτες ή άγγλοι ή πως τροφοδοτούνταν αγγλικά υποβρύχια από τις μονές, έφτασαν ορισμένες φορές για ανακρίσεις και έρευνες Γερμανοί στην περιοχή. Επίσης οι Γερμανοί απέτρεψαν απόπειρα των Βουλγάρων να φτάσουν τον Μάιο του 1941 στο Άθω, κατορθώνοντας να πάνε μέχρι την Ιερισσό από πού και διώχθηκαν από τους Γερμανούς.

ΠΗΓΗ : ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ : ΕΤΣΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ



Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συνταξιοδοτικό




Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης συγκαλεί αύριο έκτακτη Ολομέλεια για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προβλέπει το μνημόνιο.
Το γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο έχει δοθεί μόνο στον εισηγητή έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό αλλά και αντιδράσεις από τα μέλη της Ολομέλειας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία θα κληθούν να αποφανθούν σε λίγες ώρες για τη νομιμότητα του χωρίς καν να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο «φερετζές» του εργασιακού






Ο «φερετζές» του εργασιακού
 
Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ

Οι τραγικές, οι καταστροφικές επιπτώσεις από τη νέα ισοπέδωση μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων διαμορφώνουν μια δική τους νομοτέλεια, μια δική τους ιστορική δυναμική, που αποδιοργανώνει το εγγενώς σαθρό κυβερνητικό οικοδόμημα, ανεξάρτητα από τη βούληση των μνημονιακών «εταίρων», οι οποίοι «επιμένουν» να φέρουν εις πέρας το «σωτήριο» έργο τους.

Ασφαλώς τόσο οι συναντήσεις των τριών αρχηγών όσο και οι «διαφοροποιήσεις» των κ. Φ. Κουβέλη και Ε. Βενιζέλου εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, όμως η σκληρή πραγματικότητα ξεπερνά το παιχνίδι αυτό, απογυμνώνοντας και ευτελίζοντας τους «πρωταγωνιστές» του.

Επί της ουσίας: Αποτελεί στ' αλήθεια ένα «άλλοθι», την πολιτική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», η διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, όταν εγκρίνει, ψηφίζει και νομιμοποιεί το «πακέτο» των καταστροφικών μέτρων που θα εντείνουν το κλίμα της ύφεσης και δεν θα μειώσουν απλώς τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεως, αλλά θα οδηγήσουν στην πράξη στην ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Εάν ο κ. Φώτης Κουβέλης έχει πράγματι σοβαρούς πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους να «αντισταθεί», τότε θα έπρεπε να αρνηθεί, θα έπρεπε να καταψηφίσει τη δομή που παράγει την καταστροφή και να μην αρκείται απλώς να διαφοροποιείται ως προς τις συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, οι «διαφοροποιήσεις» της ΔΗΜΑΡ εκδηλώθηκαν γιατί υπάρχει γι' αυτήν, ως τελευταίο χαρτί, η «ηρωική έξοδος» από την κυβέρνηση, μια έξοδος που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό πλήγμα για τον κ. Α. Σαμαρά, χωρίς όμως να του στερεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην πραγματικότητα η ένσταση του κ. Φ. Κουβέλη στο «εργασιακό» απευθύνεται εμμέσως στον κ. Ε. Βενιζέλο, τον οποίο «στριμώχνει στη γωνία». Ο κ. Βενιζέλος είναι χειροπόδαρα «δεμένος» ήδη από τη θητεία του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ έχει υπογράψει προσωπικά δήλωση αποδοχής των μέτρων και δέσμευσης για την υλοποίησή τους, όπως άλλωστε υπέγραψε την ίδια δήλωση ο νυν πρωθυπουργός.

Τα περί «προτεκτοράτου» του κ. Βενιζέλου αποτελούν ένα ψεύτικο άλλοθι, όπως ακριβώς τα «εργασιακά» του κ. Κουβέλη… Και οι δυο τους αναζητούν προσχήματα, πολιτικά προσωπεία προκειμένου να στρέψουν τη λαϊκή αγανάκτηση στο πρόσωπο του «τολμηρού», όπως αυτοαπεκλήθη, Α. Σαμαρά… Πρόκειται, στην πράξη, για τις εσωτερικές αντιθέσεις και τον αγώνα επιβίωσης μιας «λυκοσυμμαχίας», τώρα που θα πρέπει να αναληφθεί από όλους τους το πολιτικό κόστος.

Τα «παζάρια» και οι ανώδυνες στην πράξη «υποχωρήσεις» της «τρόικας» δεν αποτελούν παρά το άθλιο σκηνικό ενός προαποφασισμένου εγκλήματος…

Έπειτα από λίγες ημέρες αυτό το σκηνικό θα αλλάξει, αφού η δεύτερη πράξη της υποκρισίας θα παιχθεί στο Κοινοβούλιο… όπου πολλοί από τους βουλευτές που «διαφοροποιούνται» σήμερα θα «αυτοθυσιαστούν» χάριν της «σωτηρίας» της χώρας…

Ακόμα όμως κι αν η τριμερής μνημονιακή κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει κι αυτήν τη δοκιμασία χωρίς σοβαρές απώλειες, παραμένει το κεντρικό πρόβλημα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της κρίσης.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν είναι πλέον προβλέψιμες και πιθανόν να καταστούν μη ελεγχόμενες, όσο θα προχωρεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. Το κυριότερο: Το νέο πακέτο αποτελεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τοποθετημένο στον «πυρήνα» των πολιτικών διαχειριστών του Μνημονίου…

Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι τα νέα σκληρά μέτρα θα νεκρώσουν την αγορά και θα εκτινάξουν την ανεργία και την ύφεση, με αποτέλεσμα όλοι οι «φιλόδοξοι» στόχοι που περιέχονται στο νέο Μνημόνιο να τιναχθούν στον αέρα… Μετά την ψήφιση του νέου πακέτου, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συγκροτούν θα αρχίσουν να διανύουν «το πράσινο μίλι» προς την τελική τους πτώση.
Η ελληνική κοινωνία υφίσταται σήμερα μια πολλαπλή επίθεση. Η οικονομική εξόντωση, η διάλυση των κοινωνικών θεσμών και των εργασιακών δικαιωμάτων, η φτώχεια, η απόγνωση για το αύριο αποτελούν τη μια όψη αυτής της επίθεσης.

Η άλλη όψη περιλαμβάνει -πέραν της τρομοκράτησης και των ανοικτών απειλών του συστήματος των μνημονιακών συμφερόντων προς τους πολίτες- τη συστηματική καλλιέργεια ενός κοινωνικού εμφυλίου μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των πολιτών. Όποιον έλεγχο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ασκήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί και η πολιτική εξουσία τον μεταφέρουν στους πολίτες.

Ο χαφιεδισμός, οι καταγγελίες, οι εντάσεις μεταξύ των πολιτών (π.χ. φοροδιαφυγή, έκδοση αποδείξεων, ΦΠΑ) αποτελούν τώρα επίσημη κυβερνητική πολιτική, που εξαγγέλλεται μάλιστα ως καινοτομία…

Το πολιτικό κύρος, η πολιτική αξιοπιστία, η πολιτική αξιοπρέπεια έχουν οριστικά εκλείψει. Τώρα καταρρίπτονται και τα τελευταία προσχήματα, το ήθος, οι στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού μεταξύ πολιτικής εξουσίας και κοινωνίας, μεταξύ μιας κυβέρνησης και των πολιτών που την εμπιστεύθηκαν… Η οικονομική καταστροφή συμβαδίζει με την καταστροφή ενός ολόκληρου συστήματος ήθους και αξιών που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας… 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=81003&colid=50&dt=2012-10-28

Εκβιάζουν στον κύβο οι δύο «τρόικες»








Εκβιάζουν στον κύβο οι δύο «τρόικες»
 
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Εκβιασμοί, εκβιασμοί και πάλι εκβιασμοί. Πρώτες και καλύτερες οι δύο «τρόικες». Η «τρόικα» του εξωτερικού είναι θρασύτατη, αλλά και μουλωχτή. Και μάλιστα διά του τελευταίου τροχού της αμάξης της! Ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε να εκκενωθούν τα νησιά μας που δεν έχουν περισσότερους από 150 κατοίκους, προβάλλοντας λόγους δήθεν εξοικονόμησης τεράστιων ποσών! Λες και δεν γνωρίζει η πλειονότητα των Ελλήνων ότι ακατοίκητα νησιά στερούνται Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το λίαν εξοργιστικό, εν προκειμένω, είναι ότι η δουλοφρόνως μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά και Σία δεν κήρυξε persona non grata τον πονηρούλη αυτόν υπαλληλίσκο και δεν τον απέλασε πάραυτα από τη χώρα μας. Της αξίζει, όθεν, ο… αμέριστος θαυμασμός μας!

Η «τρόικα» εσωτερικού, από την άλλη μεριά, στηρίζεται στην ακατάσχετη προπαγάνδα –προπαγάνδα συνδυασμένη με ταυτόχρονη κατατρομοκράτηση των οικονομικά εξαθλιωμένων Ελλήνων (σε ποσοστό που υπερβαίνει τουλάχιστον το 50% και συμβαδίζει επιπλέον με τη διάλυση της αστικής μας τάξης)– των εξωνημένων ΜΜΕ. Πρωτίστως των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, αλλά και πλειάδας εφημερίδων και περιοδικών που οργιάζουν. Τα ραδιόφωνα –πλην των δακτυλοδεικτούμενων ραδιο-φόνων– το παίζουν φίφτι-φίφτι. Ορισμένα μάλιστα από τα τελευταία μοιράζουν τα υπέρ και τα κατά στις καθημερινές εκπομπές τους στο όνομα της… αντικειμενικότητας. Μιας αντικειμενικότητας που δεν μετριέται ποτέ με ποσοστά.

Προσφιλές θέμα των μνημονιακών ΜΜΕ, που καθορίζουν συχνότατα την πολιτική ατζέντα ερήμην της κυβερνήσεως, είναι η «επανίδρυση» της ΝΔ. Ο Σαμαράς, φοβούμενος τον καταποντισμό του υφιστάμενου κόμματός του, πλημμελέστατο καθώς είναι, ετοιμάζει έναν κεντροδεξιό ΚΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ φορέα, στον οποίο θα εισπηδήσουν ασμένως αρκετά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ. Μνημονιακά ρετάλια, βεβαίως, κι ας έχουν βαρύγδουπα ονόματα. Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, ακόμα και φαιδρές καρικατούρες στελεχίσκων, όπως ο Μόσιαλος, θα… θυσιαστούν για να μας ξανασώσουν! Θα είναι για κλάματα ένας τέτοιος φορέας, αφού θα έχει απέναντί του ανθρώπους σε απόγνωση, που είναι αδύνατον να μην αντιδράσουν ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Ανθρώπους ανήμπορους να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, οι οποίοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό.

Την Τρίτη το απόγευμα η μέχρι τούδε αγαστή συνεργασία των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης υπέστη ρωγμές δημοσίως. Ο Βενιζέλος μίλησε για… «προτεκτοράτο»! Ο άνθρωπος δηλαδή –τρίτος στην ιεραρχία μετά τον Παπανδρέου τον τρίτο και τον Παπακωνσταντίνου– που ομνύει στο Μνημόνιο! Ευθυγραμμίστηκε επίσης με τον προλαλήσαντα Κουβέλη στα εργασιακά. Έναν Κουβέλη «που κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση στρατηγού χωρίς στρατό», όπως έγραψε προσφυώς την Τετάρτη η «Αυγή», ο οποίος είχε δηλώσει σε έντονο ύφος τα ακόλουθα: «Τα όσα η ‘‘τρόικα’’ επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχθώ ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, τις μεταβολές που επιμένει η ‘‘τρόικα’’ να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα». Στη συνέχεια ανέλυσε τις επιπτώσεις που θα προκύψουν αν ισχύσουν αυτές οι μεταβολές και επισήμανε την αύξηση της ανεργίας και την επιπλέον τροφοδότηση της ύφεσης. Πρόσθεσε επίσης τα προβλήματα που θα αναφυούν, ούτως ή άλλως, και από τις περικοπές που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων.

Ερώτημα: Να τον πιστέψουμε; Απάντηση: Το ερώτημα είναι, αυτήν τη στιγμή που γράφω, ρητορικό. Διότι ΜΟΝΟ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα κριθεί το αληθές ή ψευδές της εικαζόμενης ερωτηματικής πίστης μας. Με δεδομένο ότι έχουμε μπουχτίσει πια από ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ τσαλιμάκια, τείνω να προβλέψω –και μακάρι να διαψευστώ– ότι οι σχεδόν οργίλες δηλώσεις Κουβέλη δεν πρόκειται να εκφύγουν τελικά της μέχρι τούδε πεπατημένης. Ο Σαμαράς, άλλωστε, που έφτασε στο επονείδιστο σημείο να διαγράψει βουλευτή του επειδή εξέφρασε την ΠΡΟΘΕΣΗ ψήφου του –δισεκατομμύρια ανά την υφήλιο έχουν πει «θα σε σκοτώσω» ή «θα τον/τη σκοτώσω» και δεν το έχουν πράξει (οι λιγοστές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα), ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ. Πρόκειται για αδίστακτο εξουσιομανή που επικαλείται την πατρίδα, προδίδοντάς την. Η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη. Θα πέσει σύντομα με πάταγο. Και θα πέσει σύντομα με πάταγο επειδή ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ «ΤΡΟΪΚΑ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. (Η «τρόικα» εξωτερικού έχει τον δικό της χαβά και εξακολουθεί να του κάνει γυμνάσια.)

Μέρκελ, Σόιμπλε και άλλοι σκληροί του «4ου Ράιχ» μάς επαινούν κάθε τόσο, νομίζοντας αφελώς ότι τον ελληνικό λαό τον εκφράζει ο… Σαμαράς! Τελικά θα αντιμετωπίσουν έναν αδάμαστο ελληνικό λαό, που η ακατασίγαστη οργή του θα τους συντρίψει, αφού συντρίψει πρώτα τους μνημονιακούς Έλληνες εντός και εκτός Βουλής. Κι αυτό διότι ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΥΠΟΜΟΝΗ δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο.
Κατά τα άλλα, οι ξένοι αυθέντες μας μας ΤΡΕΜΟΥΝ. Γνωρίζουν άριστα ότι με άλλη πολιτική ηγεσία, η μικρή Ελλάδα θα τίναζε στον αέρα τον παντοδύναμο ευρωπαϊκό Βορρά, υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία, προκειμένου να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα. Στοιχεία υπάρχουν άφθονα. Άλλωστε, η αναμενόμενη, σίγουρη, νίκη του Ομπάμα ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ ΑΝΩΜΑΛΑ.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=81004&colid=67&dt=2012-10-28%200:0:0

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940







http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=97745&cid=2

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ 1940-1941"


Τυπικά, λοιπόν, η επιτυχία της τολμηρής ελληνικής επιθετικής ενέργειας της 1ης Νοεμβρίου ήταν σχετική μονάχα. Ο στρατηγός Βραχνός την είχε αποφασίσει με απόλυτη επίγνωση πως παίζει επικίνδυνο παιχνίδι: Είχε διαταγή του Σώματος Στρατού να καταλάβει γραμμή αμύνης κι αυτός διέταξε επίθεση. Ωστόσο, σε στιγμές τέτοιες χρειάζονται αποφάσεις παράτολμες. Με την επιθετική ενέργεια της 1ης Νοεμβρίου στην Πίνδο, όχι μόνον τα χείλη του θύλακος στερεώθηκαν, αλλά και η πορεία των επιχειρήσεων γενικά άλλαξε τροπή, ο στρατός ανέκτησε την αυτοπεποίθηση του. Η προέλαση των Ιταλών στη Σαμαρίνα, η κατάληψη της απ' αυτούς την ίδια ημέρα, η κίνηση τους από τα νοτιοδυτικά του Σμόλικα στην κοιλάδα του Αώου, θα είναι τώρα επιχειρήσεις ασύνετες: Η Μεραρχία Τζούλια, από εδώ κι εμπρός, θα έχει το πλευρό της και τα νώτα της εκτεθειμένα.

Στο σημείο τούτο, κάνει την είσοδο της στην πολεμική σκηνή η Ταξιαρχία Ιππικού.

Ερχόταν από τα Γρεβενά και πορευόταν προς το Δούτσικο, κάπου δεκαπέντε χιλιόμετρα σ' ευθεία γραμμή, ανατολικά της Σαμαρίνας. Διοικητής της ο συνταγματάρχης Σωκράτης Δημάρατος. Καθώς η κατάσταση στο Μέτωπο της Πίνδου ήταν ακόμη συγκεχυμένη, η ταξιαρχία ανέβαινε προς τη γραμμή της φωτιάς σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας. Έπρεπε να προφτάσει να φράξει τον δρόμο προς τη Δυτική Μακεδονία, γιατί ο εχθρός, έλεγαν, είχε σπάσει το μέτωπο, κατέβηκε στη Σαμαρίνα.

Στα Γρεβενά, η ταραχή ήταν διάχυτη, διαδόσεις κυκλοφορούσαν ανεξακρίβωτες για την κατάσταση του μετώπου. Η ταξιαρχία που για το ταχύτερο είχε προωθηθεί με αυτοκίνητα συναγμένα όπως όπως, ενώ τ’ άλογα της ακολουθούσαν σε δεύτερο κλιμάκιο, πορευόταν την 1η Νοεμβρίου με πολλές δυσκολίες: Οι μεγάλες βροχές είχαν κάνει τον δρόμο Γρεβενά-Δούτσικο βούρκο αδιάβατο, τ' αυτοκίνητα βούλιαζαν, αγκομαχούσαν να μην ξεμείνουν. Όμως οι χωρικοί ήταν εκεί: είχανε συναχτεί από μόνοι τους νύχτα, περίμεναν τον στρατό να τον βοηθήσουν. Έκοβαν δέντρα, τα έστρωναν χάμου με τα κλαδιά τους, επιχωμάτωναν τους λάκκους. Από τα βουνά αντίκρυ, καθώς η ταξιαρχία προχωρούσε, φαίνονταν να κατηφορίζουν γυναικόπαιδα και κοπάδια, ένας κόσμος ξεσπιτωμένος, που έφευγε μπροστά στη βουή του πολέμου. Οι ειδήσεις που έφερναν μαζί τους ήταν θολές, η διοίκηση της ταξιαρχίας δεν μπορούσε να τις συναρμολογήσει, να βγάλει συμπέρασμα τι γίνεται εκεί απάνω· Χρειάστηκε ν' αλλάξει η φάλαγγα σχηματισμό από φόβο μήπως φτάσει πολύ αργά: έστειλε εμπρός τα ελαφρότερα οχήματα με το τμήμα που θα πεζομαχούσε και κράτησε πίσω την πυροβολαρχία της. Έφτασαν στο Δούτσικο στις δεκάμισι το πρωί, ύστερα από ολονύχτιο ταξίδι σε λασπωμένες ανηφοριές. Το χωριό ήταν έρημο· μονάχα καμιά δεκαριά χωροφύλακες είχαν απομείνει.

Δίχως να χάνει καιρό ο Δημάρατος κατέβασε τους άντρες του από τ’ αυτοκίνητα, τους σύναξε, τους είπε ποια είναι η περίσταση, ποια η αποστολή τους. Ύστερα, με τους χωροφύλακες για οδηγούς στα μονοπάτια του βουνού, τους έστειλε ν' ανέβουν και να πιάσουν το ύψωμα, τη Σκούρτζα. Εκεί τους βρήκαν το ίδιο απόγεμα οι άντρες του Τάγματος Πανταζή, που είχε χτυπηθεί με τους Ιταλούς στον Ρωμιό κι οπισθοχωρούσε. Ο Δημάρατος το πρόσταξε να πιάσει το άλλο ύψωμα, την Αννίτσα, στ' αριστερά του.

Ο καιρός όσο πήγαινε και ψύχραινε, φύσαγε άνεμος κοφτερός, παγερή ερχόταν η νύχτα. Στις πρόχειρες θέσεις τους οι λιγοστοί άντρες του Δημάρατου, δίχως πολυβόλα, με την πυροβολαρχία τους πίσω μακριά, κοντά στο Δούτσικο, έξω από απόσταση βολής, γιατί η κακοτοπιά δεν την άφηνε να ζυγώσει, περίμεναν τον εχθρό. Τη νύχτα εκείνη οι Ιταλοί βρίσκονταν στη Σαμαρίνα και στο Παλιοσέ-λι, με κατεύθυνση προς το Δίστρατο. Η απειλή κατά του κέντρου του Ελληνικού Μετώπου ζύγωνε στην κορυφαία της φάση.

Στις τρεις από τα μεσάνυχτα, ο Δημάρατος στέλνει διαταγή στο Τάγμα της Αννίτσας να είναι έτοιμο τα χαράματα για επίθεση. Αντικειμενικός σκοπός το εμπρός του ύψωμα Ρέντα. Περισσότερο όμως από μια κατάληψη θέσεων, πρόωρη ακόμα, σκοπός του Δημάρατου ήτανε να τονώσει με τη δράση το ηθικό των τμημάτων, το βαλαντωμένο από την αδιάκοπη παθητικότητα. Στις τέσσερις τ’ απόγεμα της 2ας Νοεμβρίου, η επίθεση εκδηλώνεται από δύο κατευθύνσεις, από τη Σκούρτζα με την εκεί ελαφριά ίλη της ταξιαρχίας κι από την Αννίτσα με το Τάγμα Πανταζή. Πυροβολικό δεν υποστήριζε την επίθεση, γιατί δεν έφταναν ως εκεί οι βολές του.

Η ελαφριά ίλη προχώρησε ανενόχλητη ως το ύψωμα Μπαλή, ανάμεσα Σκούρτζα και Ρέντα, από τη Ρέντα όμως οι Ιταλοί άνοιξαν φωτιά δυνατή, καθήλωσαν τα ελληνικά τμήματα. Αργότερα, αναγκάστηκαν και τα δύο να συμπτυχθούν στις αρχικές τους θέσεις. Η διοίκηση της Μεραρχίας Τζούλια, τη νύχτα εκείνη, βρισκότανε στο Δίστρατο, οι δυνάμεις της απλωμένες στην περιοχή νοτιανατολικά του Σμόλικα, στο τρίγωνο Παλιοσέλι-Δίστρατο-Σαμαρίνα. Αλλά και το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο συγκροτούσε ολοένα, βιαστικά, νέα τμήματα, τα έστελνε απανωτά στην Πίνδο.

Ήταν ένας αγώνας ποιος θα πρωτοπρολάβει: οι Ιταλοί να κόψουν στα δύο την ελληνική παράταξη την ακόμα αδύναμη ή οι Έλληνες να κλείσουν τα χείλη της πληγής μεταγγίζοντας γρήγορα νέο αίμα;
Την ίδια εκείνη ημέρα, η Ι Μεραρχία συνέχισε την προσπάθεια της προς τη Φούρκα και το Ταμπούρι. Οι κάτοικοι της Φούρκας, που είχαν παρατήσει το χωριό τους και είχαν κρυφτεί στο δάσος της βουνοπλαγιάς, άκουσαν μέσα στη νύχτα, στην αντικρινή ραχούλα, την ιαχή «Αέρα!... αέρα!...». Το συγκρότημα Δαβάκη εξορμούσε στις μικρές ώρες και κυρίευε τον Προφήτη Ηλία. Στις πέντε παρά τέταρτο πριν ξημερώσει, ο Δαβάκης ανέφερε στον μέραρχο την κατάληψη του υψώματος και την πρόθεση του να συνεχίσει την επίθεση το πρωί. Ζητούσε ενισχύσεις. Στις τρεις τ' απόγεμα, ένας λόχος έμπαινε τη Φούρκα, ενώ άλλος λόχος ετοιμαζόταν να εξορμήσει, μισή ώρα αργότερα, προς το Ταμπούρι. Όμως οι Ιταλοί από το Κάντζικο, κάπου πέντε χιλιόμετρα προς τον βοριά, είχαν αρχίσει να πορεύονται κι αυτοί προς το Ταμπούρι. Η συγκέντρωση τους γι' αντεπίθεση, που γινόταν δεξιά και κάτω από τον Προφήτη Ηλία, αναφέρθηκε στον Δαβάκη· εκείνος πήρε μαζί του τον ανθυπολοχαγό Σπυρόπουλο και προχώρησε να ιδεί, να κατατοπιστεί. Εκεί είναι που καθώς έδινε οδηγίες να προωθηθεί μια διμοιρία γι’ αναγνώριση, δέχτηκε μια σφαίρα στο στήθος του, έπεσε με τραύμα διαμπερές. Τη διοίκηση του συγκροτήματος θα την ανελάμβανε πια ο ταγματάρχης Καραβιάς, διοικητής του τάγματος που είχε σταλεί από τη μεραρχία στον Δαβάκη για ενίσχυση.

Η αντεπίθεση των Ιταλών εκδηλώθηκε με σφοδρότητα στο δεξί του Προφήτη Ηλία. Άμεση ελληνική αντεπίθεση, με τον Καράβια επικεφαλής, τους έριξε πίσω. Στο μεταξύ, ο λόχος που είχε πάρει τη Φούρκα, κυρίευε και το προς τα νοτιοδυτικά της ύψωμα Λιάγκη. Βήμα το βήμα, με αίμα, τα ελληνικά τμήματα είχαν αρχίσει ν’ απωθούν τον εχθρό, να ξαναπαίρνουν τα χώματα που είχε πατήσει εκείνος τις πρώτες ημέρες του αιφνιδιασμού, τις ώρες της παραζάλης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αγγελου Τερζάκη
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ 1940-1941"

ΕΝΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΣΑΣ ΡΩΤΑ ΓΙΑΤΙ;;;













Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Ένα συγκλονιστικό τραγούδι αφιερωμένο στους εφέδρους που διαχρονικά έδωσαν την ζωή τους για να είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ μας ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τι γύρευες στ' αλβανικό βουνό,
μονάκριβε νησιώτη;
Και λαβωμένο κλαίει το δειλινό
την ακριβή σου νιότη...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.

Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Τα χρόνια σου καπνός τα παιδικά,
ανάσα η εφηβεία.
Στον τοίχο - ματωμένα ιδανικά -
μετάλλια και βραβεία...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.
Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ


Κων/νος Γραικιώτης
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΒ)

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Σε στάση πληρωμών οδηγούν τον κόσμο









• Κατέρρευσε και η Εκκλησία!

Όταν η Εκκλησία φθάνει στο σημείο να αδυνατεί να πληρώσει τους  υπαλλήλους της και σε δύο μήνες κινδυνεύει να χρεοκοπήσει...

Όταν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και βιοτεχνών της χώρας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣΕΒΒΕ, σε ποσοστό 70%, πρότειναν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, αρχίζοντας από τον ΦΠΑ και τις υποχρεώσεις στις τράπεζες...

Όταν οι καταγγελίες για δάνεια (καταναλωτικά, κάρτες, στεγαστικά και επιχειρηματικά) έχουν φθάσει στο 1.500.000, με τα «κόκκινα» δάνεια στην καταναλωτική πίστη να έχουν προσεγγίσει τα 10 δισ. ευρώ...

Όταν οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, πολλά από τα οποία καταργήθηκαν, και τα δώρα στο Δημόσιο που κόπηκαν, έχουν συρρικνώσει μέχρι και 50% το εισόδημα στην κάθε οικογένεια...

Όταν όλα ακριβαίνουν και οι φόροι συνεχώς αυξάνονται... έχουν καταλάβει άραγε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ότι για την κοινωνία έχει ξεπερασθεί το «κόκκινο» και βρίσκεται σε κατάσταση έκρηξης;

Και ενώ η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, έρχεται αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 40%(!), και φορολογία στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει από δω και πέρα νοίκι για το σπίτι του...

Πού ζουν αυτοί που μας κυβερνούν; Σε καμιά άλλη χώρα; Εξωγήινοι είναι; Ξέρουμε όλοι το πρόβλημα της χώρας. Σπίτι μας είναι. Όμως μέχρι ενός σημείου αντέχεις... Από κει και πέρα συντρίμμια θα είναι η κατάληξη...


Από «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»
27-28.10.2012

Αυτά είναι τα γνωστά ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ»




Στη δημοσιότητα φέρνει το περιοδικό Hot Doc το φερόμενο ως περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.



Αυτά είναι τα γνωστά ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ»

Στο δημοσίευμα που ήδη προκάλεσε σάλο, με τη λίστα που αναφέρει, περιλαμβάνονται μεν τα  ονόματα των καταθετών, όχι όμως και τα ποσά ενός εκάστου λογαριασμού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται οι ιδιότητες των δικαιούχων. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι κατά πόσον το περιεχόμενο τη λίστας προέρχεται από το αυθεντικό cd που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση. 

Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται στη λίστα, η οποία αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αυτομάτως ύποπτοι φοροδιαφυγής, αφού οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι πασίγνωστοι επιχειρηματίες της χώρας οι οποίοι θα μπορούσαν νομίμως να κατέχουν χρήματα στο εξωτερικό, ενώ το περιεχόμενο της λίστας αλλά και γενικότερα τα ντοκουμέντα της είναι υπό έρευνα.  

Τα περισσότερα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα την οποία δημοσιεύει το περιοδικό «HOT DOC» του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, του εφοπλιστικού κόσμου και των τραπεζών. Ωστόσο υπάρχουν και απλοί επαγγελματίες, νοικοκυρές και επιστήμονες.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την δημοσίευση του φερόμενου ως περιεχόμενου της λίστας Λαγκάρντ, αρκετοί εξ αυτών, που κατονομάζονται, έχουν προβεί σε διαψεύσεις και έχουν υποστηρίξει, ότι δεν διατηρούν καν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αμφισβητώντας έτσι ουσιαστικά την αυθεντικότητα της λίστας που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «HOT DOC». Μετά από την δημοσίευση με το περιεχόμενο της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ, αναμένονται απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για το αν πρόκειται για την αυθεντική λίστα.

ΚΟΙΝΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΟΣ


http://www.defencenet.gr/defence/item/κοινή-ελληνόρωσική-άσκηση-στο-αιγαίο-πέλαγος-και-παρουσία-ρώσων-στην-θεσσαλονίκη-λόγω-της


Άσκηση απόκρουσης απόβασης πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του ρωσικού ναυτικού στο Αιγαίο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΓΕΝ στο defencenet.gr. H άσκηση έγινε μεταξύ του ρωσικού αποβατικού σκάφους  "Новочеркасск" του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και  της ΤΠΚ «Δανιόλος». Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα σενάρια προέβλεπε την κατάρριψη χαμηλά ιπτάμενων μαχητικών αεροσκαφών.

Στην προσομοίωση καταστροφής χαμηλά ιπτάμεων στόχων-απειλών συμμετείχε και ελληνικό ελικόπτερο της διοίκησης ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Από πλευράς Ναυτικού δηλώθηκε στο defencenet.gr ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων ESM και ECM.

Τα πληρώματα των πλοίων εξασκούνται σε σκληρές συνθήκες μάχης εξασκώντας τα πληρώματα τους  σε  ασκήσεις ελιγμού μάχης, επικοινωνιών,  ανταλλαγής μηνυμάτων εν πλω, εφοδιασμού, αλλά και νηοψιών, ανέφερε στο defencenet.gr άλλη ρωσική πηγή η οποία επιβεβαίωσε την άσκηση.   

Το ρωσικό αποβατικό μετά την λήξη της άσκησης κατευθύνθηκε προς την Θεσσαλονίκη, όπου θα λάβει μέρος στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

Τελικά δεν θα παρελάσουν οι Ρώσοι πεζοναύτες καθώς από ελληνικής πλευράς, κρίθηκε ότι λόγω της τεταμένης κατάστασης μετά τα περσινά γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καλό θα ήταν να μην εμπλεκόταν και ξένο ένοπλο στρατιωτικό τμήμα στην εφετινή παρέλαση. 

Αντίθετα οι Ρώσοι πεζονεύτες θα καταθέσουν στεφάνι στο συμμαχικό νεκροταφείο και εν συνεχεία οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί τους, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου το απόγευμα η μπάντα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα δώσει κονσέρτο.  

Τμήμα ειδήσεων  defencenet.gr           

Όταν ο πλανήτης έφτασε στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής



25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1995 : Τα 5 κρίσιμα λεπτά 
 
 

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 πάνω από την Κούβα – με αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του Rudolf Anderson - ένα γεγονός που παραλίγο να οδηγήσει τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού ολέθρου.

Η κατάρριψη του αμερικανικού U-2 στις 27 Οκτωβρίου 1962 ήταν το αποκορύφωμα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας όπως έμεινε γνωστό στην ιστορία ( 16 Οκτωβρίου 1962 – 28 Οκτωβρίου) διάστημα  κατά το οποίο οι Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση των ΗΠΑ βρισκόταν σε κατάσταση DEFCON 2  μια θέση πριν το ανώτατο DEFCON 1-

Ήταν όμως η συγκεκριμένη περίοδος η πλησιέστερη στιγμή όπου ο κόσμος είχε φτάσει στο χείλος του πυρηνικού πολέμου; Όχι, δεν ήταν!

Ένα άλλο περαστικό - το οποίο εξακολουθεί και παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό- που συνέβη στις 25 Ιανουαρίου του 1995 χαρακτηρίζεται από πολλούς – και είναι με τα στοιχεία που βγαίνουν σταδιακά στη δημοσιότητα από τα ρωσικά αρχεία- η ημέρα που πραγματικά ο κόσμος άγγιξε το φάσμα της καταστροφής.

Σχεδόν 67 χρόνια από την πρώτη χρήση πυρηνικού όπλου στη Χιροσίμα δεν υπήρξε άλλη φορά όπου οι «σφραγίδες» έσπασαν και ανοίχτηκαν οι βαλίτσες με τους κωδικούς για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων όσο στις 25 Ιανουαρίου του 1995.

Το πρωί της 25 Ιανουαρίου του 1995 μια ομάδα Νορβηγών και Αμερικανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Kolbjørn Adolfsen εκτόξευσε ένα ερευνητικό πύραυλο  τον Black Brant φορτωμένο με ερευνητικά όργανα και σκοπό να εξετάσει το βόρειο Σέλας βόρεια της Νορβηγίας. Αν και η ομάδα φέρεται πως είχε ειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές κανείς δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Σίγουρα ο πύραυλος Black Brant δεν είναι πυρηνικός βέβαια, ούτε και εκτοξεύεται από σιλό ή από πυρηνικά υποβρύχια. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 274 χλμ. είναι τεσσάρων σταδίων έχει όμως ένα βασικό «μειονέκτημα».  Στις οθόνες των ραντάρ παρουσιάζει το ίδιο ίχνος με αυτό του αμερικανικού πυραύλου Trident του κύριου όπλου δηλαδή των αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. 

Αμέσως τα ραντάρ στο σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης  Olenegorsk του ρωσικού συστήματος στρατηγικής αεράμυνας εντόπισαν το ίχνος του Black Brant ο οποίος είχε εκτοξευθεί από το πεδίο Andøya στο βορειοδυτικότερο άκρο της Νορβηγίας.

Οι χειριστές του σταθμού προειδοποίησης ανέφεραν αμέσως το γεγονός εκτόξευσης ενός Trident(!) στους ανώτερούς τους κανένας όμως εντός της στρατιωτικής ιεραρχίας δεν είχε ενημερωθεί για τον Black Brant. Έτσι ο διοικητής του σταθμού όπως και οι ανώτεροί του πίστεψαν ότι επρόκειτο περί του πρώτου σταδίου μιας αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στη Ρωσία. 

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του «ψυχρού πολέμου» οι Ρώσοι ήταν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα. Καθώς ο νορβηγικός πύραυλος πετούσε προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πλησιάζοντας όμως προς τον ρωσικό εναέριο χώρο, οι υπεύθυνοι του ρωσικού συστήματος αεράμυνας έπρεπε να αποφασίσουν εάν επρόκειτο για κάποιο Trident ή -ακόμη χειρότερα-, για πύραυλο Η/Μ επίθεσης με σκοπό να αδρανοποιήσει το σύστημα αεράμυνας, πρελούδιο μιας επίθεσης με πυρηνικά πλήρους κλίμακας.

Το ενδεχόμενο «ξεκαθαρίστηκε» όταν ο τεσσάρων σταδίων πύραυλος απέρριψε τον ένα στάδιο προώθησης το οποίο όμως φάνηκε στο ραντάρ ως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές. Τότε η διοίκηση στρατηγικής αεράμυνας δεν είχε καμία αμφιβολία! Επρόκειτο περί επίθεσης!

Σύμφωνα με την ταχύτητα του πυραύλου και την πορεία του οι «πυρηνικές κεφαλές» θα κτυπούσαν τη Μόσχα εντός πέντε λεπτών.  

Ήδη  ο Ρώσος πρόεδρος Boris Yeltsin είχε ειδοποιηθεί και του είχε  επιδοθεί το Cheget «η πυρηνική βαλίτσα» -σε ελεύθερη μετάφραση-, οι «σφραγίδες» έσπασαν και η βαλίτσα ανοίχτηκε έτοιμη να δεχθεί τους κωδικούς εκτόξευσης των ρωσικών πυραύλων. Οι διοικητές των ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων –όσοι βρίσκονταν εν πλω- διατάχθηκαν αμέσως βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό το ίδιο και οι στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις. 

Στα κρίσιμα λεπτά που πέρασαν για τη διαταγή ή όχι μιας αντεπίθεσης ο Boris Yeltsin - ίσως από ένστικτο ίσως από έλλειψη οριστικής επιβεβαίωσης ίσως τέλος από άλλο λόγο- δεν πήρε τελικά την απόφαση να εισάγει τους κωδικούς. Η κρίση πέρασε γρήγορα όπως είχε δημιουργηθεί. Τα ρωσικά ραντάρ ανέφεραν πως ο πυραυλος είχε πέσει στη θάλασσα χωρίς να προκαλέσει τίποτα και έτσι οι «σφυγμοί» όλου του στρατιωτικού συμπλέγματος της Ρωσίας αλλά και του Yeltsin του ίδιου έπεσαν ξανά στο φυσιολογικό, χωρίς ο πλανήτης, ευτυχώς, να γνωρίσει μια ανείπωτη καταστροφή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τα ελληνικά καταδιωκτικά στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο


Ένα σμήνος από ελληνικά καταδιωκτικά τύπου ΡΖL, 
πετούν επάνω από την Ακρόπολη, λίγο πριν από τον πόλεμο

        Τα  ελληνικά   καταδιωκτικά στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Στις 2 Νοεμβρίου 1940 ο θρύλος της Ιταλικής αεροπορικής παντοδυναμίας διαλύθηκε. Τριάντα ιταλικά αεροπλάνα, πού κατευθύνονταν για την Θεσσαλονίκη, δεν μπόρεσαν τελικά να φθάσουν στον στόχο τους. Επτά ελληνικά καταδιωκτικά επιτέλεσαν την ήμερα εκείνη έναν άθλο από τους πιο εντυπωσιακούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπειτα από αυτό ή Ελλάς, και στον τομέα των αεροπορικών επιδρομών, δεν αντιμετώπισε με τον σκεπτικισμό των πρώτων ήμερων την εξέλιξη του πολέμου με τους Ιταλούς.

Το απόγευμα της 2ας Νοεμβρίου του   1940 στο  αεροδρόμιο  Σέδες γίνεται   ο    πρώτος     συναγερμός. Ο διοικητής της   αεροπορίας   διώξεως ειδοποιείται ότι      ένας σχηματισμός   Ιταλικών βομβαρδιστικών   κατευθύνεται   προς την  Θεσσαλονίκη.  Ζητεί  αμέσως την έγκριση ατό την ΔΑΠ για να απογείωση τα καταδιωκτικά του. Η έγκρισης, (μια γραφειοκρατική λεπτομέρεια,   που   πολλές   φορές είχε   δυσμενείς   επιπτώσεις   στην δράσι της  ΕΒΑ) δεν άργησε να φτάσει. Τα ΡΖL της 22ας μοίρας άρχισαν   να   απογειώνονται   με τον εξαιρετικό για την εποχή εκείνη   ρυθμό   τριών   αεροπλάνων κάθε δύο λεπτά.  Επτά ελληνικά καταδιωκτικά    βρίσκονταν στον αέρα όταν φάνηκαν στον ορίζοντα   τα   εχθρικά   βομβαρδιστικά. Ήταν περίπου τριάντα (τα περισσότερα τύπου Κάντυ) και πετούσαν σε πυκνό σχηματισμό με προφανή σκοπό να βομβαρδίσουν την    Θεσσαλονίκη.    ΟΙ    πιλότοι της  22ας   μοίρας  έπεσαν  επάνω τους χωρίς δισταγμό και πρώτο αποτέλεσμα   της  επιθέσεως  τους ήταν   η   διάλυση   του   εχθρικού σχηματισμού. Οι βόμβες ρίχτηκαν πρόωρα και άσκοπα, και στην αερομαχία πού ακολούθησε  παρά την αριθμητική και τεχνική υπεροχή των Ιταλών, ο εχθρός έχασε τρία αεροπλάνα. Την στιγμή πού ή αερομαχία τελείωνε πια, ο υποσμηναγός Μητραλέξης κυνήγησε με το ΡΖL του ένα βαρύ Ιταλικό βομβαρδιστικό και το ανάγκασε να τραβήξει νοτιοανατολικά προς το βουνό Χορτιάτης. Διαπίστωσε όμως ξαφνικά ότι τα πυρομαχικά του είχαν εξαντληθεί. Ο εχθρός θα του ξέφευγε. Πλησίασε λοιπόν αποφασιστικά πίσω του και έκανε κάτι πρωτάκουστο : «Έκρουσε» με τον έλικά του τα πηδάλια ουράς του Ιταλικού βομβαρδιστικού και τα συνέτριψε. Το εχθρικό αεροπλάνο αρχίζει να πέφτει. Πέντε αλεξίπτωτα ανοίγουν και οι  Ιταλοί αεροπόροι κατεβαίνουν σιγά σιγά στην Μακεδονική γη.  Αλλά και ό Μητραλέξης δεν μπορεί να κρατηθεί στον αέρα. Ο έλικας του έχει παραμορφωθεί από την πρόσκρουση. Κατεβαίνει λοιπόν και προσγειώνεται σε κάποιο χωράφι.  Ύστερα ψάχνει, βρίσκει τους Ιταλούς αεροπόρους, τους φορτώνει σ' ένα αυτοκίνητο και γυρίζει θριαμβευτικά στην βάση του.

Ο αρχηγός της ελληνικής αεροπορίας κατά τον πόλεμο του 1940, Τηλιός.

Τα Ιταλικά βομβαρδιστικά δεν πέταξαν ποτέ πια χαμηλότερα από πέντε χιλιόμετρα και δεν πλησίαζαν, κατά κανόνα, περιοχές πού υπήρχαν ελληνικά καταδιωκτικά. Και ή ελληνική αεροπορική ηγεσία είδε με περισσότερη  αισιοδοξία την κατάσταση.

Ποιοί ήταν οι φόβοι, οι πολύ δικαιολογημένοι, της ελληνικής αεροπορικής ηγεσίας, όταν ξεσπούσε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος ; Το πλήθος και η ποιότητα της εχθρικής αεροπορίας.

Για πρώτη φορά από την απελευθέρωση η Ελλάδα πολεμούσε απευθείας και ουσιαστικά μόνη, με μια χώρα πού είχε μεγάλη και συγχρονισμένη πολεμική βιομηχανία. Οι παλαιοί αντίπαλοι μας  Βούλγαροι και Τούρκοι δεν είχαν τέτοια βιομηχανία. Μάχονταν και αυτοί με αγορασμένο ή δανεικό υλικό πού δεν είχε μεγάλες διαφορές από το δικό μας. Τώρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Στο πεζικό η εξέλιξις της πολεμικής μηχανής ήταν σχετικά αργή. Και αυτοί οι Βρετανοί παρατάχθηκαν στην αρχή με ελαφρά όπλα  του   πρώτου   παγκοσμίου. πολέμου. Οι βελτιώσεις στα πολυβόλα και το πυροβολικό δεν ήταν πολύ σημαντικές. Και η Αλβανία δεν ήταν χώρος κατάλληλος για τανκς. Έτσι ένα παλιό Χότσκις σε χέρια ψυχωμένου  Έλληνα πολυβολητή μπορούσε να αντιμετώπιση ένα τέλειο Φίατ, και ένα μάνλιγχερ μιαν Ιταλική αραβίδα. Η διαφορά δεν έφθανε να είναι συντριπτική για τον ένα από τους αντιπάλους, όταν μάλιστα αυτός ήταν καλύτερος πολεμιστής και είχε το δίκιο με το μέρος του. Στην αεροπορία όμως η εξέλιξις ήταν ραγδαία και ένα παλιό αεροπλάνο δεν μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστο, να αντιμετώπιση ένα σύγχρονο. Το καινούργιο, κατά κανόνα, ήταν πολύ ταχύτερο και είχε ισχυρότερα πυρά.  Ήταν πολύ δύσκολο να προσβληθεί   από  ένα  παλιό.

Αρκετά χρόνια, πριν από τον πόλεμο, οι μεγάλες δυνάμεις δεν πουλούσαν αεροπλάνα στις μικρές, δηλαδή δεν πουλούσαν καινούργια   αεροπλάνα. Το  1936 τρεις  Έλληνες αεροπόροι οι Μοσχοβίνος, Ποταμιάνος και Κελαϊδής, γύρισαν, με εντολή της κυβερνήσεως, όλη σχεδόν την Ευρώπη για να δουν ποιό αεροπλάνο απ' αυτά πού προσφέρονταν για πούλημα ήταν το καλύτερο. Ο βασιλεύς Γεώργιος Β' έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αποστολή αυτή και συνεργάστηκε ο ίδιος πολλές φορές με τα μέλη της πριν ξεκινήσουν. Η επιτροπή πήγε στην Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία κλπ. Διάλεξε δυο είδη αεροπλάνων. Τα αγγλικά Γκλαντιαίητορ και τα Πολωνικά ΡΖL. Το GL είχε καλύτερη ορατότητα από το ΡΖL, μεγαλύτερη ακτίνα δράσεως και ήταν πιο ευέλικτο. Το ΡΖL είχε περιορισμένη ορατότητα, δεν ήταν ευέλικτο, είχε όμως μεγαλύτερη ταχύτητα (κάπου 360 - 380 χιλιόμετρα) και ισχυρότερα πυρά (τέσσερα πολυβόλα ή δύο πυροβόλα και δύο πολυβόλα). Οι αεροπόροι προτιμούσαν τα Γκλαντιαίητορ αλλά τα ΡΖL μπορούσαμε να τα πληρώσουμε  τουλάχιστο κατά ένα μέρος,  με καπνά. Έτσι παραγγέλθηκαν 36 ΡΖL στην Πολωνία. Με τα αεροπλάνα αυτά εφοδιάστηκαν οι τρείς μοίρες της Α.Δ. 21η, 22α και 23η πού συγκροτήθηκαν στο Σέδες. Υπήρχε και 24η μοίρα στην περιοχή Αθηνών με λίγα παλιά γαλλικά  αεροπλάνα  τύπου  Μπλοκ.

Έλληνες πιλότοι με  τον αρχηγό  της αεροπορίας διώξεως κ. Έμ. Κελαϊδήν. Αριστερά διακρίνεται ο Αντωνίου.
Η μοίρα αυτή μεταστάθμευσε αργότερα στην Λάρισα και υπήχθη στην διοίκηση της αεροπορίας διώξεως Φαίνεται όμως ότι δεν προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες γιατί το υλικό της ήταν απηρχαιωμένο.

Αμέσως με την κήρυξη του πολέμου επανδρώθηκαν οι τρεις μοίρες διώξεως στο Σέδες, και για να αποφύγουν βομβαρδισμό στο έδαφος μετακινήθηκαν σε διάφορα βοηθητικά αεροδρόμια. Η  21η μοίρα με διοικητή τον σμηναγό Κέλλαν, εγκατεστάθη στο αεροδρόμιο Βασιλικής Καλαμπάκας με εντολή να υποστήριξη τον μαχόμενο στην  Ήπειρο στρατό. Η 22α, με διοικητή τον σμηναγό Αντωνίου, στο αεροδρόμιο Μεγάλης Μίκρας με εντολή να καλύπτει την περιοχή Θεσσαλονίκης. Και η 23η, με διοικητή τον σμηναγό Θεοδωρόπουλο, στον Αμπελώνα Λαρίσης με αποστολή την προστασία της περιοχής Λαρίσης Βόλου. Το Σέδες έμεινε βάσις ανεφοδιασμού. Ο διοικητής της αεροπορίας διώξεως αντισμήναρχος Κελαϊδής έμεινε στην Μίκρα.

Βασική αποστολή της αεροπορίας διώξεως τις πρώτες ήμερες του πολέμου, δεν ήταν τόσο η υποστήριξη του μαχόμενου στρατού, όσο η αναχαίτιση των ιταλικών βομβαρδιστικών και η «προστασία της επιστρατεύσεως». Η αποστολή αυτή, η πιο αποφασιστική στην διεξαγωγή του πολέμου, εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία από τα καταδιωκτικά μας. Από την άλλη μεριά η αεροπορία βομβαρδισμού εκτέλεσε και αυτή με ηρωισμό και αυτοθυσία την δική της αποστολή, καταστρέφοντας τα αεροδρόμια του εχθρού και εξαρθρώνοντας τις συγκοινωνίες του. Αλλά η δράση των βομβαρδιστικών δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο αυτό.




Την 2α Νοεμβρίου 1940, την ίδια μέρα που τα καταδιωκτικά της 22ας μοίρας διέλυσαν τον εχθρικό σχηματισμό πάνω από την Θεσσαλονίκη, η 8η μεραρχία ζήτησε επιμόνως την προστασία της αεροπορίας γιατί τα εχθρικά αεροπλάνα βασάνιζαν τα τμήματα της. Τρία ΡLZ της 21ης μοίρας απογειώνονται από το βοηθητικό αεροδρόμιο Βασιλικής Καλαμπάκας με αποστολή να κάμουν μια προσπάθεια ανακουφίσεως της 8ης μεραρχίας. Η αποστολή αυτή ήταν πολύ δύσκολη αν σκεφτεί κανείς ότι τα ΡΖL, δεν μπορούσαν να κρατηθούν στον αέρα περισσότερο από μια ώρα ή το πολύ 70 λεπτά. Όταν  έφθασαν πάνω από το μέτωπο οι  Έλληνες αεροπόροι είδαν πολλά εχθρικά αεροπλάνα να πολυβολούν το πεζικό μας.  Ήταν περίπου 15 Φίατ, από τα καλύτερα καταδιωκτικά της εποχής.  Αν μπλέκονταν   σε   αερομαχία    μαζί τους δεν υπήρχε καμιά ελπίδα να γλυτώσουν.  Αλλά και αν ξέφευγαν ύστερα από δεκάλεπτη, να πούμε, αερομαχία δεν θα είχαν καύσιμα να γυρίσουν στην βάση τους. Με τα πρωτόγονα μέσα συνεννοήσεως πού είχαν οι τρεις  Έλληνες αεροπόροι πήραν μια κοινή απόφαση ηρωικής αυτοθυσίας : Επίθεσης !  Έπεσαν επάνω στα Ιταλικά με εκπληκτική ορμή. Τα εχθρικά ανυψώθηκαν αμέσως και απάντησαν στο πυρ.  Ήταν ένας αγώνας δραματικός και άνισος. Οι  Έλληνες διάλεξαν από ένα Φίατ και χίμηξαν επάνω του με σκοπό να το ρίξουν με κάθε θυσία. Οι Ιταλοί ένοιωσαν με τρόμο έναν εξαγριωμένο αντίπαλο να τους πλησιάζει, χωρίς να λογαριάζει τις σφαίρες πού θρυμμάτιζαν τα κρύσταλλα και τρυπούσαν τα φτερά του. Δεν είχαν παρά να στρίψουν δεξιά αριστερά για να γλυτώσουν από αυτή την παράφορη προσπέλαση πού θα κατέληγε σε σύγκρουση. Οι  Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούσαν κατάπληκτοι τα τρία ΡLZ να κυνηγούν ισάριθμα ιταλικά, ενώ πιο πίσω δώδεκα ακόμα Φίατ χτυπούσαν όλα μαζί τους επίμονους διώκτες. Σε λίγο τα τρία Φίατ πήραν φωτιά και γκρεμίστηκαν στα Ηπειρωτικά βουνά.  Αλλά και τα ελληνικά ήταν καταδικασμένα. Τα δυο έπεσαν διάτρητα από   τις  σφαίρες   στην   περιοχή της 8ης μεραρχίας. Έμεινε το τρίτο. Με μια αγωνιώδη προσπάθεια κατάφερε να ανυψωθεί. Μα οι Ιταλοί το κυνηγούσαν όλοι μαζί και ταχύτεροι όπως ήταν το πλησίαζαν από παντού. Τότε ο  Έλληνας αεροπόρος χρησιμοποίησε το κόλπο της περιδινήσεως. Γκρεμίστηκε κυριολεκτικά στο χάος, ανάμεσα από τους έκπληκτους εχθρούς, και όταν πλησίασε στο έδαφος Ισορρόπησε και προσγειώθηκε σ' ένα χωράφι με στεγνές τις  δεξαμενές βενζίνης.

Ελληνικά αεροπλάνα πετούν επάνω από το αλβανικό  μέτωπο. Ή εμφάνιση τους  εμψυχώνει   τους  στρατιώτες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στα αεροδρόμια της Αλβανίας οι Ιταλοί αεροπόροι μετέφεραν τις ειδήσεις στους συναδέλφους του : «Αυτοί είναι τρελοί. Λες και θέλουν να αυτοκτονήσουν όλοι !». Ή εικόνα αυτή του φανατισμένου Έλληνα αεροπόρου, που προσπαθεί να εξόντωση έναν αντίπαλο και να πεθάνει, καρφώθηκε από τότε στις ψυχές των Ιταλών αεροπόρων. Και ίσως απετέλεσε την κυρία αιτία της ανεξήγητης επιφυλακτικότητας που έδειξαν σ' όλο τον Αλβανικό πόλεμο.

Με δύσκολες αποστολές προστασίας του στρατού ξηράς, με επιθέσεις κατά των εχθρικών βομβαρδιστικών και συνοδείες δικών μας πέρασαν οι πρώτες ήμερες του πολέμου. Η επιστράτευση ξεπέρασε το κρίσιμο στάδιο και σημαντικές δυνάμεις στρατού προωθήθηκαν στο μέτωπο.

Όταν ολοκληρώθηκε η επιστράτευσης, η διοίκηση της ΑΔ εγκαταστάθηκε μαζί με την 22α και 23η μοίρα στο αεροδρόμιο Αμπελώνας Λαρίσης. Η 24η έμεινε στην Βασιλική. Από τα αεροδρόμια αυτά τα καταδιωκτικά άρχισαν τακτικές πτήσεις υποστηρίξεως του στρατού. Χαρακτηριστικό της δραστηριότητος των είναι ότι μόνον την 14η Νοεμβρίου τα ελληνικά καταδιωκτικά έκαμαν 42 εξόδους πάνω από τον τομέα του Γ' σώματος στρατού σε σχηματισμούς 4-5 αεροπλάνων.

Την 15 Νοεμβρίου αεροπλάνα και των τριών μοιρών συγκρούστηκαν με εχθρικά βομβαρδιστικά επάνω από τον τομέα του Γ' σώματος.  Ο εχθρικός σχηματισμός διαλύθηκε, άλλα τα πυκνά σύννεφα εμπόδισαν την συνέχιση της αερομαχίας. Οι πιλότοι μας ανέφεραν την κατάρριψη ενός Ιταλικού. Δικό μας δεν έπεσε κανένα.

Μετά από τρεις μέρες, την 18η Νοεμβρίου, έγινε στον τομέα στρατιάς Δ. Μακεδονίας μεγάλη αερομαχία με αποτέλεσμα να καταρριφθούν 5 Ιταλικά βομβαρδιστικά Κάντυ και 2 καταδιωκτικά Φίατ. Στην αερομαχία αυτή χάθηκαν και τρία ελληνικά.

Όταν τα ελληνικά τμήματα ελευθέρωσαν την Κορυτσά, η 22α και 23η μοίρα πήραν εντολή του υπουργείου να μετασταθμεύσουν στο βοηθητικό αεροδρόμιο Πτολεμαΐδας. Η 21η έμεινε πάλι στην Βασιλική. Ο διοικητής της ΑΔ ανέφερε στο υπουργείο ότι το αεροδρόμιο Πτολεμαΐδας δεν ήταν κατάλληλο τον χειμώνα. Το υπουργείο όμως επέμεινε και οι δύο μοίρες προσγειώθηκαν εκεί την 7η Δεκεμβρίου. Από το αεροδρόμιο αυτό τα ελληνικά καταδιωκτικά έφθαναν γρήγορα στο μέτωπο, άλλα και όταν τελείωναν τα καύσιμα τους ανεφοδιάζονταν στο αεροδρόμιο της Κορυτσάς.  Όλα πήγαιναν καλά για μερικές μέρες. Μετά ήρθε το χιόνι να επιβεβαίωση τους φόβους του διοικητή ΑΔ. Στις 12 Δεκεμβρίου άρχισε ή κακοκαιρία. Ο χώρος που χρησιμοποιούσαν για αεροδρόμιο σκεπάστηκε από ένα μέτρο χιόνι. Οι κινητήρες πάγωσαν και χρειάζονταν διαδικασία για να ξεπαγώσουν. Το χειρότερο όμως διαπιστώθηκε όταν έβγαλαν τα χιόνια από τον διάδρομο και προσπάθησαν να απογειωθούν: Πάγος. Και η απογείωση αδύνατη. Κανένας από τους πιλότους δεν μπόρεσε να πετάξει. Ούτε ο ίδιος ο Κελαϊδής που ήταν ικανότατος αεροπόρος δεν κατάφερε να απογειωθεί. Το αεροπλάνο γλιστρούσε δεξιά αριστερά και υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί. Δεν τους έμενε παρά να περιμένουν την καλοκαιρία. Τα περισσότερα καταδιωκτικά μας παγιδεύτηκαν έτσι στους πάγους. Το αεροδρόμιο δεν είχε αντιαεροπορική προστασία και αν τα ανακάλυπταν οι Ιταλοί μπορούσαν να τα κάψουν στέλνοντας ένα μονάχα Φίατ.

Πολεμικά αεροπλάνο Ρ.Ζ.L. Με σκάφη αυτού του τύπου είχε εφοδιαστεί η Ελληνική Αεροπορία κατά το έτος 1940.

Ο διοικητής κατέβηκε στην Πτολεμαΐδα, αγόρασε όσο άσπρο πανί βρήκε, σκέπασε τα αεροπλάνα και περίμενε. Ο καιρός όμως αντί να στρώνει, αγρίευε. Το χιόνι ανέβαινε και την παραμονή των Χριστουγέννων, στο σπιτάκι, πού έμεναν οι πιλότοι, επικρατούσε μια σιωπή απελπισίας. Όλοι βαρύθυμοι κάπνιζαν, βημάτιζαν νευρικά, κοίταζαν τον ουρανό. Ο διοικητής προσπαθούσε πάλι να επικοινωνήσει με την στρατιά. Σε λίγο  ακούστηκε  να  φωνάζει.

— Θα τα διαλύσω ! Δεν υπάρχει άλλη λύσις... Αναλαμβάνω εγώ... είμαι υπεύθυνος σας λέω. Σε πέντε μέρες... Που θέλετε να τα πάω ; Πέντε μέρες μόνο.

Τα Χριστούγεννα του 1940 άρχισε η πιο παράξενη χερσαία επιχείρησης στην Ιστορία της αεροπορίας μας. Διοικητής, πιλότοι, υπαξιωματικοί, σμηνίτες μουντζουρωμένοι ως τα αυτιά κομμάτιαζαν   ένα   ένα   τα   αεροπλάνα και τα φόρτωναν σε μεγάλα αυτοκίνητα. Μετά άνοιξαν δρόμο μέσα στα χιόνια μέχρι το Αμύνταιο. Εκεί φόρτωσαν τα κομμάτια στο τραίνο και τα πήγαν στο Σέδες. Σε έξη μέρες ακριβώς τα αεροπλάνα ήταν πάλι συναρμολογημένα. Την 3η Ιανουαρίου προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων έτοιμα να δράσουν. Χωρίς την δραματική πρωτοβουλία του διοικητή τα καταδιωκτικά θα έμεναν εκεί θαμμένα ως τον Μάρτιο, δηλαδή σχεδόν ως το τέλος του πολέμου.

Όταν ακούστηκε ότι οι Άγγλοι παρεχώρησαν στην Ελλάδα μερικά Γκλαντιαίητορ, οι πιλότοι μας σκοτώθηκαν ποιος να τα   πρωτοπάρει.

— Πρέπει να ελεγχθούν, να δοκιμαστούν, φώναζαν οι Άγγλοι τεχνικοί πού τα συνόδευαν, θα σας σκοτώσουν !...

Ποιος τους άκουγε. Οι  Έλληνες αεροπόροι όρμησαν μέσα στα μικρά διπλανά, έβαλαν μπροστά τις μηχανές και τράβηξαν για τον βορρά με όση ταχύτητα τραβούσε ο μοναδικός τους έλικας. Η 21η πήρε 12 GL. Και συμπληρώθηκαν τα κενά των άλλων μοιρών.

Οι αρχές του 1941 βρίσκουν την διοίκηση της ΑΔ και τις 21 και 22 μοίρες στον Κατσικά Ιωαννίνων. H  23η γυρίζει στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης για την προστασία της περιοχής.  Από τον Κατσικά η πρώτη γραμμή είναι κοντά και οι επιθέσεις των καταδιωκτικών πυκνώνουν. Λίγο αργότερα ανοίγεται το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς και μετασταθμεύουν σ' αυτό και οι τρεις μοίρες. Από την Παραμυθιά οι αεροπόροι μας αναπτύσσουν την μεγαλύτερη δραστηριότητα του πολέμου. Πλάι στην ΡΑΦ που έχει εγκατασταθεί στα ελληνικά αεροδρόμια, τα ταλαιπωρημένα ελληνικά αεροπλάνα αγωνίζονται ηρωικά κατά του εχθρού πού έχει τώρα εφοδιαστή με τα τελειότερα ΜΑC.

Την 25η Ιανουαρίου τα ελληνικά καταδιωκτικά συναντήθηκαν πάνω από την Κλεισούρα με 18 ιταλικά βομβαρδιστικά. Στην αερομαχία πού ακολούθησε έπεσαν τρία εχθρικά. Την ίδια μέρα έγινε και άλλη αερομαχία στην Δ. Μακεδονία. Οι πιλότοι της 23ης αναφέρουν ότι έριξαν και αυτοί δυο εχθρικά.

Η αεροπορία διώξεως παραπονείται πώς το δίκτυο προειδοποιήσεως δεν λειτουργούσε με ικανοποιητική ταχύτητα. Μεσολαβούσε και ή διαδικασία εγκρίσεως των απογειώσεων από την ΔΑΠ και πολλές φορές τα καταδιωκτικά έπαιρναν εντολή να απογειωθούν όταν τα εχθρικά αεροπλάνα είχαν φθάσει πάνω από τον στόχο τους. Ευτυχώς πού οι Ιταλοί πιλότοι ακολουθούσαν το ίδιο δρομολόγιο στην επιστροφή  και  έτσι μπορούσαν να τους στήνουν ενέδρα οι Έλληνες. Οπωσδήποτε η προσβολή   των Ιταλικών βομβαρδιστικών ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί είχαν πάντα συνοδεία, ήταν γρήγορα, πετούσαν  πολύ ψηλά και είχαν πολυβόλα   με   μεγαλύτερο βεληνεκές. Η  μάχη κατ' ανάγκην κρινόταν  στον τομέα της ευελιξίας.





Μπήκε ό Φεβρουάριος. Ο καιρός ήταν πάντα βροχερός. Τα αεροπλάνα,  δικά μας και ξένα, δεν μπορούσαν   μέρες   ολόκληρες να δράσουν. Την 9η Φεβρουάριου όμως το πρωί τα σύννεφα ψήλωσαν και ο ήλιος έλαμψε στις χιονισμένες κορυφές των  Ηπειρωτικών βουνών. Αεροπλάνα και των τριών μοιρών απογειώθηκαν από την Παραμυθιά και πέταξαν πάνω  από την  περιοχή  Χάνι Μπαλαμπάνι ,  Κλεισούρας,   Πρεμετής.  Ήταν 10 ΡΖL και 4 GL.  Άλλα η απροσδόκητη καλοκαιρία δεν δημιουργούσε   ευκαιρία   μόνο για την Ε.Β.Α. ξαφνικά φάνηκαν στο βορρά 12 εχθρικά βομβαρδιστικά και 10 διώξεως. Τα ΡΖL χτύπησαν κατά μέτωπο. Τα 4 GL ανέβηκαν ψηλά και έπεσαν πάνω στα   βομβαρδιστικά.   Το  πρώτο εχθρικό αεροπλάνο κάνει στροφή και φεύγει  βορειοανατολικά σέρνοντας  μια  μακριά μαύρη ουρά.  Ένα άλλο πέφτει σαν βολίδα και καρφώνεται στην γη, ανατολικά από την Κλεισούρα. Τα ΡΖL καταρρίπτουν και αυτά δυο Φίατ. Σε λίγο όμως ξεπετιούνται από τα αραιά σύννεφα άλλα δέκα Ιταλικά καταδιωκτικά. Η κατάσταση γίνεται δύσκολη για τους αεροπόρους μας. Ο ηρωικός Γιαννικώστας σκοτώνεται και το ΡΖL του συντρίβεται στις χαράδρες της Κλεισούρας. Ένα άλλο ΡΖL με τραυματισμένο  πιλότο καταφέρνει να προσγειωθεί σ' ένα χωράφι στην Κακαβιά. Άλλα την κρίσιμη εκείνη στιγμή, οι Ιταλοί επηρεασμένοι από έναν αδικαιολόγητο φόβο διακόπτουν την αερομαχία και φεύγουν.   Οι   Έλληνες   παρατηρούν την φυγή έκπληκτοι. Τρία ιταλικά   βραδυπορούν και χάνουν ύψος. Είναι ίσως χτυπημένα. Αλλά και τα   ελληνικά έχουν ζημίες και οπωσδήποτε δεν έχουν καύσιμα να τα καταδιώξουν...     *

Πέρασαν πάλι μερικές μέρες με  σποραδικές πτήσεις καλύψεως του στρατού.   Την  20η Φεβρουαρίου 18 καταδιωκτικά, που συνοδεύουν τα βομβαρδιστικά μας, συναντούν στο   Σεντέλι   διπλάσια εχθρικά. Ύστερα από ένα αγώνα με πείσμα,  οι  Έλληνες διώκτες κατάφεραν να προστατεύσουν τα βομβαρδιστικά και να καταρρίψουν τρία εχθρικά αεροπλάνα.

Αυτή ήταν και ή τελευταία σημαντική σύγκρουση στο αλβανικό μέτωπο. Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου η αεροπορία διώξεως παίρνει εντολή να εγκατάλειψη την Παραμυθιά. Η γερμανική απειλή απλώνεται κιόλας επάνω από τα Βαλκάνια και ή ελληνική στρατιωτική   ηγεσία   ανησυχεί.

Τι  θα γίνει αν οι Γερμανοί εισβάλουν ξαφνικά μέσω Βουλγαρίας ; Η ισχνή αεροπορία διώξεως πρέπει να είναι έτοιμη να κάνη και στην περίπτωση αυτή το καθήκον της. Η αποχώρηση  από την Παραμυθιά μπορεί να ήταν και μέτρο προνοίας : Να μην καταστραφούν τα καταδιωκτικά μας στο έδαφος από καμιά ξαφνική εχθρική επίθεση.

Η 21η μοίρα σταθμεύει στην Πτολεμαΐδα που δεν έχει πια χιόνια. Η 23η στην Λάρισα. Και η 22α, με την διοίκηση, στο Σέδες. Οι πτήσεις πάνω από το μέτωπο αραιώνουν αναγκαστικά. Και ακριβώς αυτές τις μέρες οι Ιταλοί πραγματοποιούν την μεγάλη τους επίθεση    στην   Αλβανία.






Η δική μας αεροπορία διώξεως ύστερα από μια εκπληκτική δράση τεσσάρων μηνών χαμηλώνει τον τόνο. Πολλοί από τους άσσους της είναι νεκροί. Αρκετά αεροπλάνα χάθηκαν και τα υπόλοιπα είναι ταλαιπωρημένα σε απελπιστικό σημείο. Ανταλλακτικά δεν υπάρχουν, οι συγκοινωνίες γίνονται πιο δύσκολες, η τεχνική προ παντός υπεροχή του εχθρού είναι αφόρητη τώρα. Ο αιματηρός διάλογος στους ουρανούς  περιορίζεται πια στην ΡΑΦ και την ενισχυμένη Ιταλική αεροπορία. Και όμως, όταν σε λίγες μέρες σκίασαν τον ελληνικό ουρανό τα σμήνη της τρομερής Λουφτβάφε τα φτωχά ελληνικά καταδιωκτικά ύψωσαν το ανάστημα τους ακόμα και μπροστά στα Μέσσερσμιτ  τα ακαταμάχητα. 'Αλλά αυτό είναι μια άλλη Ιστορία. Ηρωική και δοξασμένη όπως και ή πρώτη.

ΝΙΚ.  ΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ»
Τεύχος 4. Σελ. 14-21 Οκτώβριος 1968