Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Στοιχειώδη οικονομικά κύριε Πρωθυπουργέ




Στοιχειώδη οικονομικά κύριε Πρωθυπουργέ


του Άρη Ραβανού

Εάν αληθεύουν όσα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ για το νέο φορολογικό σύστημα, τότε μάλλον θα πρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να ξαναδιαβάσουν και πάλι τις βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει στην εξουδετέρωση της μεσαίας τάξης, μέσω της νέας φοροεπιδρομής και θα θυμηθεί πως περιέγραφε ο ίδιος την κατάσταση για μια μέση ελληνική οικογένεια πριν περίπου δυο χρόνια στη ΔΕΘ.

Εάν ανατρέξει κανείς στις βασικές αρχές της οικονομικής, θα διαπιστώσει ότι η φάση της ύφεσης που βρισκόμαστε χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων και ανεπαρκή ζήτηση καταναλωτικών αγαθών. 
 
Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που βασίζονται στην αύξηση της φορολογίας, προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της απώλειας μεγαλύτερων εσόδων από το Δημόσιο δεδομένης της μείωσης των πωλήσεων.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ακόμη συνταγή επιτάχυνσης της ύφεσης, με μέτρα που επιδεινώνουν τους μακροοικονομικούς δείκτες και εγκλωβίζουν την οικονομία σ' ένα φαύλο κύκλο.

Προ ημερών διάβασα πάλι τη συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2010.

Αντιγράφω από την ομιλία του, που έγινε πριν περίπου δυο χρόνια, λίγους μήνες μετά την είσοδο της χώρας στη μέγγενη του ΔΝΤ:

«Έκανα, μία γρήγορη μελέτη, για τη σημερινή κατάσταση παίρνοντας από τα Υπουργεία το μηνιαίο κόστος ζωής ενός μέσου εργαζόμενου σε μία 4μελή οικογένεια, όπου η σύζυγος είναι πωλήτρια, ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει δύο παιδάκια.

Και βγάλαμε τα ποσά για δαπάνες. Και τα λέω συγκεκριμένα. Και είναι χρήσιμο ο κόσμος ακούγοντας να μου πει αν εγώ είμαι υπερβολικός. Είναι υπέρ-συντηρητικά τα ποσά, που θα πω:

Το ενοίκιο ενός σπιτιού 75τμ, 460 ευρώ, Θέρμανση 55 ευρώ. Λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., ΕΥΔΑΠ, κινητό 200 ευρώ. Σίτιση, super market, λαϊκή, κρεοπωλείο, φούρνος κλπ, 550 ευρώ. Έξοδα αυτοκινήτου, ασφάλεια, σέρβις, βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας 180 ευρώ. Φροντιστήρια Ελληνικά, ξένη γλώσσα κλπ για τα παιδιά 300 ευρώ. Σχολικά 35 ευρώ. Ένδυση, υπόδηση 180 ευρώ. Προσωπικά έξοδα, από τον καφέ και το χαρτζιλίκι του παιδιού και το κουρείο και οτιδήποτε 180. Κοινωνικές υποχρεώσεις 40 ευρώ. Ασφάλιστρα ζωής, σπιτιού 170 ευρώ. Τσιγάρα 0, διακοπές 0, ιατρικές δαπάνες 0. Σύνολο, 2.570 ευρώ».

Και συνέχιζε ο κ. Σαμαράς: «Όταν ο πατέρας εργαζόμενος, 11 χρόνια δημόσιος υπάλληλος, παίρνει 1.460 ευρώ και η μητέρα εργαζόμενη - είναι από πραγματικά στοιχεία - 5 χρόνια σε ιδιωτικό τομέα πωλήτρια, παίρνει 892,95 ευρώ. Σύνολο 2.352,95 ευρώ αυτά που παίρνουν εκείνοι. 2.570 ευρώ το μίνιμουμ, το ελάχιστο των υποχρεώσεων που πρέπει να έχει μία οικογένεια».

Και ρωτάω εγώ: Είναι δυνατόν διαλύοντας έτσι το κράτος, την Αγορά, να νομίζουμε ότι είναι προς όφελος του κόσμου; Να προχωράμε μία πολιτική που Έλληνες και ξένοι τη θεωρούν ότι καταστρέφει την οικονομία;».

Το σημείο από τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενδεικτικό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια.

Τα νούμερα που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι προ δυο ετών, πριν την επιβολή των χαρατσιών και των φόρων, την εσωτερική υποτίμηση που υπήρξε, αλλά και πριν βαθύνει η ύφεση.

Όλοι σχεδόν έχουμε παρόμοια παραδείγματα, τα οποία είναι αμέτρητα και εάν επιμείνουν στη συγκεκριμένη φορολογική πολιτική θα διαλυθεί τελείως η μεσαία τάξη που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού μετώπου που επιθυμεί να συγκροτήσει και να ηγηθεί ο κ. Σαμαράς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν πολύ μεγάλο σφάλμα, καθώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι η «προλεταριοποίηση» της μεσαίας τάξης που διαλύουν με την υπερφορολόγησή της θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ας θυμούνται ότι η μεσαία τάξη, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οποιαδήποτε κίνηση να πληγεί, μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές παρενέργειες.

Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά πρώτα από όλα αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Η απόπειρα μέσω των μνημονίων για μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή με επιδρομή νέων φόρων -έμμεσων και άμεσων- κινδυνεύει να ρίξει την οικονομία σε ένα απερίγραπτο υφεσιακό φαύλο κύκλο.

Αυτή την ώρα τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο στήριξης της ανάπτυξης, σύγχρονης παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και στήριξης των εισοδημάτων.

Η ανάγνωση των βασικών αρχών της οικονομικής θα βοηθούσε στην παρούσα φάση, καθώς η λογική της υπερφορολόγησης είναι βαθιά αντιαναπτυξιακή. Ακόμα και στην ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρεται ότι δεν βοηθάει η φοροεπιδρομή, αλλά η αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αυτό οφείλει να το κατανοήσει ο κ. Σαμαράς, διότι η μεσαία τάξη που εξοντώνεται τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές.

«Είναι στοιχειώδη οικονομικά κύριε Πρωθυπουργέ».


http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=486864


ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου