Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Μας πουλούν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες



Γραφειοκρατικές... αστοχίες από ΔΝΤ και Κομισιόν


Του Γιάννη Αγγέλη
 
Έχει χτυπήσει “κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες ο εκνευρισμός εντός και εκτός Ελλάδας με αφορμή τις “άστοχες” παρεμβάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από τις διαρροές που ξεκινούν από τις Βρυξέλλες.

Η εικόνα που έχει ατύπως συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο να διαχυθεί για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα, έχει σαν βασικό της στοιχείο την “βεβαιότητα για μια συγκρατημένη αισιοδοξία” ότι “παρά τα προβλήματα το πρόγραμμα είναι στην σωστή του πορεία”.

Αυτή η... βεβαιότητα αποτελεί το εφαλτήριο για τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν για τις ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους πριν από τα τέλη του έτους (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο αύριο 12/10) με... την συμπαράσταση των αγορών.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις όμως τόσο του ΔΝΤ (fiscal monitor) όσο και οι διαρροές από αξιωματούχους της Κομισιόν, απείλησαν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα η οποία οικοδομείται προσεκτικά ενόψει των αποφάσεων που θα κληθεί να προωθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Οι άμεσες αντιδράσεις της κας Λαγκάρντ (ΔΝΤ) από την Ουάσιγκτον και του κ. Όλι Ρεν (Κομισιόν) επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να επαναφέρουν την “εμπιστοσύνη” για την ομαλότητα της εξέλιξης του προγράμματος στην Ελλάδα προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα που διαμορφώνεται στον χώρο της αγοράς κεφαλαίων με αιχμή την Wall Street.

Κεντρικό στοιχείο αυτού του κλίματος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων σε ένα από τα δύο πλέον ευαίσθητα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος, τις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ.

Είναι απόλυτα καθαρό ότι ο δεύτερος κύκλος κεφαλαιακής τους ενίσχυσης δεν θα προέλθει από το ΤΧΣ αλλά από ιδιωτικά κεφάλαια και αυτά δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος των επαφών που είχε πρόσφατα ο Α. Σαμαράς στο δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ στην Νέα Υόρκη.

Το “κλίμα” που φτιάχνεται στην κατεύθυνση αυτή προϋποθέτει την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και γι΄ αυτή την πορεία ήταν πολύ ενοχλητικές οι “γραφειοκρατικές ανακοινώσεις” που στηρίζονταν σε μία απόλυτα “By the Book” προσέγγιση των υπηρεσιών του ΔΝΤ στα τρέχοντα δημοσιονομικά στοιχεία.

Το πολιτικό στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίζεται όμως η αναστροφή της εξελίξεων στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εξάντλησης της τρέχουσας χρηματοδότησης (Ιούλιος 2014), προϋποθέτει άλλη στάση και αυτή ανέλαβε να διορθώσει η κα Λαγκάρντ μέχρι να μπουν τα πράγματα -ίσως πριν από το τέλος του μήνα- στην τελική τους ευθεία, μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Χωρίς να κάνει κανείς τον προφήτη είναι μάλλον εύκολο να προβλεφθεί ότι τις επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες, κυρίως από την Ευρωζώνη αλλά ίσως και από το ΔΝΤ, θα ακουσθούν “ενθαρρυντικά σχόλια για την πορεία του προγράμματος, θα υπάρξει υπογράμμιση για την ανάγκης επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων και, γιατί όχι, αποδοχή κάποιων προτάσεων της ελληνικής πλευράς για αναπροσαρμογή προς τα κάτω κάποιων μη αποτελεσματικών φόρων"...

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου