Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Γιατί από το ΤΧΣ ζητείται κάλυψη και ασυλία;

 

To ΤΧΣ εργαλείο του νέου καθεστώτος


Μαθαίνουμε ότι από το ΤΧΣ αιτούνται από την κυβέρνηση ασυλίας. Η ερώτηση είναι για ποιον λόγο! Τι ετοιμάζονται να κάνουν και θέλουν ένα τέτοιο  ισχυρό νομικό τοίχος προστασίας γύρω τους; Μήπως να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία του ταμείου σε τιμές που θα μπορούσαν στο μέλλον να εγείρουν δικαστικά θέματα;

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή την στιγμή κάποιοι αισθάνονται αρκετά ισχυροί στις καρέκλες τους, βλέποντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κολλήσει στις δημοσκοπήσεις. Νιώθουν τόσο ισχυροί που νομίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα και να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι. Η υπεροψία με την οποία κινούνται είναι χαρακτηριστική του τρόπου που σκέπτονται. Και ενδεικτική για το πόσο πραγματικά πιστεύουν στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι να εγκαταστήσουν ένα νέο δικό τους σύστημα που θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν όμως το ζητούμενο; Γι’ αυτό δανείστηκε ο ελληνικός λαός; Για να δημιουργήσει με τα δικά του λεφτά τους Κροίσους των επόμενων δεκαετιών;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε την γενιά των "πράσινων τραπεζιτών". Το εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα το σκάνδαλο στην Αμερική με την Κτηματική Τράπεζα. Ο Ανδρέας, όμως, είχε "δει" ότι για να  μπορέσει να δημιουργήσει τα νέα τζάκια θα έπρεπε να ελέγχει το τραπεζικό δίκτυο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Οι τράπεζες βρίσκονται σε χειρότερο σημείο από εκείνο που βρισκόντουσαν αμέσως μετά τις εκλογές του ‘81 και όλες εξαρτώνται από το ελληνικό δημόσιο. Όποιος κατορθώσει να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, διαμορφώνει και τις συνθήκες της επόμενης ημέρας. Για τα σημερινά μεγάλα τζάκια, αλλά και τους αυριανούς πρωταγωνιστές της αγοράς.

Από το πρώτο πακέτο βοήθειας, επί εποχής Αλογοσκούφη, είχαμε επισημάνει ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετώπισε το πρόβλημα των τραπεζών και κυρίως με ό,τι είχε να κάνει με τις διοικήσεις των τραπεζών. Μόνο που δεν υπήρχε «λάθος». Ήταν προφανής ο στόχος τους να μην χαθεί ο έλεγχος του συστήματος από στελεχιακό δυναμικό εκείνης της περιόδου.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να πούμε ότι και σήμερα γίνονται «λάθη» από το ΤΧΣ. Δεν υπάρχουν λάθη. Υπάρχει μία στρατηγική και οι άνθρωποι που τελικά  την υπηρετούν.

Σε αυτή, λοιπόν, την φάση επιχειρείται να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα και την θέση του παλιού στελεχιακού δυναμικού να την πάρει ένα νέο. Νέα στελέχη που εκπροσωπούν διαφορετικά πράγματα από τα παλιά, αλλά έχουν και πάλι μία και μόνο μία αγία αποστολή: Να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα να ελέγχουν  το τραπεζικό σύστημα. Συμφέροντα που αυτή την φορά συνδέονται με την δράση των μεγάλων  τραπεζών και των funds στην Ευρώπη. Δεν μιλάμε πλέον για παραδοσιακούς τραπεζίτες ή για εγκάθετους του κομματισμού, αλλά για κάτι πιο σκληρό απ΄ ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Και θα ελέγχουν πράγματι τα πάντα:  Από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι και το τελευταίο μέλος της διοίκησης μιας τράπεζας. Γι’ αυτό να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Δεν υπάρχει κάποιος να τους σταματήσει...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr






Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου