Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Είστε εθισμένοι στο στρες;

E9E34ACC4964D9E0F9BE42BA4F4C5BF7.jpg
  Είναι μία από τις σημαντικότερες σχέσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Κι όμως πολλοί την αγνοούν.
Δεν έχετε καταλάβει για ποιο πράγμα μιλάμε; Μα, για τη σχέση σας με το… στρες. Αν δεν μεριμνήσει κανείς εγκαίρως, μπορεί να εθιστεί στο στρες, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Η ειδική σε θέματα στρες και συγγραφέας του βιβλίου «Stressaholic: Five Steps to Transform Your Relationship with Stress» Heidi Hanna, μίλησε στη δημοσιογράφο Julie Banderas του Fox News για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τον εθισμό του σε αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν έχει εθιστεί στο στρες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να προσπαθήσει να χαλαρώσει για ένα, ή δύο λεπτά… και να παρατηρήσει τι του συμβαίνει.

«Αν κάποιος δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ιδέα του να κλείσει τα μάτια του και να πάρει μια βαθιά ανάσα… το πιο πιθανό είναι ότι έχει κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με το στρες» ανέφερε η ίδια. «Εξαιτίας του άγχους εκλύονται στον εγκέφαλο όλες εκείνες οι χημικές ουσίες που προκαλούν την αίσθηση ότι κατακλυζόμαστε από ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα: στο ότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι καλό. Όμως, στην πραγματικότητα χάνουμε την ικανότητά μας να χαλαρώνουμε, κι αυτό αποτελεί πρόβλημα» είπε ακόμη.

Σύμφωνα με την ίδια το στρες δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. «Το στρες είναι διεγερτικό και μας δίνει ένα λόγο για να προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε. Όσο έχουμε τις πηγές που μας βοηθούν να προσαρμοζόμαστε είμαστε καλά. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν παρουσιάζουμε μια συνεχή, χρόνια, αγχωτική συμπεριφορά, που συνδυάζεται με γκρίνια, και την ανάγκη μας να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Η τεχνολογία μας παρέχει πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Έτσι, κι εμείς αρχίζουμε να νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε επαφή με αυτές τις πηγές. Όταν έρθει η στιγμή όμως να κάνουμε ένα ‘διάλειμμα’ εμείς δυσκολευόμαστε πολύ, γιατί δε θέλουμε να χάσουμε την επαφή».
Προκειμένου να καταφέρει κανείς να ξεπεράσει τον εθισμό του στο στρες, σύμφωνα με τη Hanna, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό αποτελεί μεν διεγερτικό παράγοντα, αλλά λειτουργεί και ως περισπασμός.

«Μας βοηθά να μη νιώθουμε μοναξιά, βαρεμάρα ή απομόνωση, έτσι μας είναι πιο εύκολο να επιστρέψουμε στη δουλειά, για να νιώσουμε ικανοποίηση και ότι αξίζουμε κάτι. Στη σύγχρονη εποχή, όσο πιο απασχολημένος είναι κανείς και όσο περισσότερο στρες έχει, τόσο πιο σημαντικός νιώθει».

Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν μικρές προσπάθειες για να αλλάξουν τον εαυτό τους προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, μικρά διαλείμματα διαλογισμού –από τρία έως πέντε λεπτά την ημέρα- είναι ένας πολύ ωραίος και εύκολος τρόπος για να ηρεμήσει κανείς τον εγκέφαλό του. Επιπλέον, τονίζει η ίδια, είναι σημαντικό να κάνει κανείς διαλείμματα από τη δουλειά του… και κυρίως χωρίς να παίρνει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Ούτε καν στο αθόρυβο! Απενεργοποιείστε το… και χαλαρώστε το μυαλό σας από τις σκέψεις… έστω για μερικά μόνο λεπτά!

http://medicalnews.gr/2014/02/eiste-ethismenoi-sto-stres/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου