Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μονή Παναγία Μαλεβή : Η θαυματουργή εικόνα με το άγιο μύρο




Η θαυματουργή εικόνα με το άγιο μύρο που  αναβλύζει ανεξήγητα!

Η (ιστορική) Μονή Παναγία Μαλεβή στον Πάρνωνα συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Οι σταγόνες που εμφανίστηκαν (ξαφνικά) το 1964, η ευωδιά, οι πλύσεις με ξίδι (!), οι έρευνες των χημικών και το μέγα μυστήριο
Από τον Δημήτρη Ριζούλη
Φωτό: Ευάγγ. Γιαγιάς
ΣΤΟ πιο ψηλό μέρος του Μαλεβού, απομονωμένο μέσα στα απάτητα δάση, ήταν κτισμένο από το 717 ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία. Όμως, μέσα σε μια χρονιά (άγνωστο γιατί) πέθαναν όλοι οι μοναχοί και ο τελευταίο» από αυτούς βλέποντας το επερχόμενο τέλος του άφησε ένα σημείωμα, που κατέληγε «αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων».
Άλλοι μοναχοί από τα διάφορα μετόχια αποφάσισαν τότε να κτίσουν άλλη μονή αρκετά χαμηλότερα.
Τελικά, στην τεράστια έκταση του Πάρνωνα ιδρύθηκαν στα παλαιά χρόνια περίπου 70 άλλες χριστιανικές μονές. Μια από αυτές ήταν και η ονομαστή Παναγία Μαλεβή που χτίστηκε το 1116.


Πού βρίσκεται
Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στον δρόμο προς το Άστρος, βρίσκεται η συγκεκριμένη γυναικεία μονή η πιο φημισμένη της Κυνουρίας, που προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.
Το ιστορικό μοναστήρι φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Την εικόνα πιθανότατα έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία και ο ερχομός τους χρονολογείται γύρω στο 971. Αυτή η εικόνα υπήρχε και στο πρώτο αρχαίο μοναστήρι που αναφέραμε παραπάνω.
Το 1964 η εικόνα, συμφωνά με τις μοναχές, επί 20 ημέρες ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το μοναστήρι. ·
Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, εμφανίστηκαν μάλιστα και σταγόνες στο τζάμι της. Οι ειδικοί που κλήθηκαν να εξετάσουν το φαινόμενο δεν έδωσαν καμία εξήγηση, αλλά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για υγρασία.
Επειδή όμως σιγά σιγά το γεγονός έγινε γνωστό και κατέφθαναν εκατοντάδες προσκυνητές, το 1969 κάποιοι ειδοποίησαν τον εισαγγελέα της Σπάρτης για πιθανή «απάτη».


Ο χωροφύλακας
Εκείνος έστειλε δύναμη της Χωροφυλακής, έβγαλαν την εικόνα στην αυλή και την έπλυναν δύο φορές με ξίδι! Ύστερα την κλείδωσαν σε διπλανό κελί βάζοντας και φρουρό χωροφύλακα απέξω!
Όμως, το ίδιο βράδυ η ευωδιά επέστρεψε και οι σταγόνες εμφανίστηκαν και πάλι.
Οι μοναχές θεώρησαν τότε ότι πρόκειται για άγιο μύρο (λόγω και της έντονης ευωδίας).
Από τότε το τζάμι της εικόνας είναι βρεγμένο και το άγιο μύρο προσφέρεται στους ευσεβείς προσκυνητές από τις μοναχές.
Ως σήμερα έχουν αναφερθεί από πιστούς πολλά θαύματα.
Για τον λόγο αυτόν το μοναστήρι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους που συρρέουν κατά πλήθη, ιδιαίτερα στην πανήγυρη της μονής, στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.


Όταν ο Κολοκοτρώνης τη μετέτρεψε οε νοσοκομείο με χειρουργό (!) έναν ηγούμενο
ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών. Ανάμεσα τους ήταν και ο καπετάνιος Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης. Το 1786 πριν από το Πάσχα, σε επεισόδιο ληστείας κατά του Τούρκου Αλή Σουλτάμπαση, οι Τούρκοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη μονή. Η πρώτη τους επίθεση όμως αποκρούστηκε από τους άνδρες του Ζαχαριά και τους στοίχισε πολλές απώλειες.
Λίγο αργότερα οι Τούρκοι, με συνεργασία του προεστού του Αγίου Πέτρου Κουτσόπαππα, επανήλθαν και βρίσκοντας ανυπεράσπιστη τη μονή την κατέστρεψαν. Ο ηγούμενος της Καλλίνικος αναφέρεται πάντως ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρόσφερε υπηρεσίες ως πρακτικός χειρουργός, ενώ ο Θ. Κολοκοτρώνης εγκατέστησε στο μοναστήρι μονάδα νοσοκομειακής περιθάλψεως τραυματιών και ασθενών!
Κατά την ορμητική κάθοδο του Ιμπραήμ, τον Ιούλιο του 1825, η μονή πυρπολήθηκε. Το 1829 σε έκθεση της μονής αναφέρονται 12 μοναχοί, 1.500 ρίζες ελιές, 300 στρέμματα χωράφια και 275 γιδοπρόβατα. Επίσης προεπαναστατικά η μονή πρόσφερε για τη λειτουργία του σχολείου του Αγίου Πέτρου ετησίως 300 γρόσια! Το 1849 από ανδρική μετατράπηκε σε γυναικεία. Για την καταστροφή της μονής υπάρχει και σχετικό δημοτικό τραγούδι: «Πατήσανε τη Μαλεβή το μέγα μοναστήρι, πήραν άσπρα, πήραν φλωριά, πήραν μαργαριτάρια, πήραν τ' ασημοκάντηλα, βαγγέλια χρυσωμένα, πιάσαν τον διάκο τον μικρό και τον παπ-Ανανία, τους πήρανε, τους πήγανε σε μια ψηλή ραχούλα, τους βάλανε τ' απίστομα και τους τουρκοπαιδεύαν, το πάτησαν και το 'γδυσαν και το 'καναν ντριβάλι, σκότωσαν τον ηγούμενο κι ούλους τους καλογήρους...»


Οι άλλοι διπλανοί ναοί
ΣΗΜΕΡΑ ζουν εκεί 10 μοναχές. Η εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής είναι τοποθετημένη σε ασημένια θήκη και σε πολυτελές προσκυνητάρι, στο οποίο καίει ακοίμητη κανδήλα. Δίπλα στο παλιό καθολικό τα τελευταία χρόνια οικοδομήθηκε το νέο. Μέσα στο δάσος, σε βραχώδη έξαρση, είναι χτισμένος ο Άγιος Γεώργιος. Από το 1967 σε επίκαιρη θέση στον χώρο της μονής κτίστηκε ο Ναός του Αγίου Νείλου του Αγιοπετρίτη, που εκάρη μοναχός περί το 1600 στο μοναστήρι κι έφυγε και ασκήτεψε στο Άγιον Όρος. Πρόκειται για λιθόκτιστο ναό με κεραμιδένια σκεπή και οκτάπλευρο τρούλο. Στην πρόσοψη του παλιού καθολικού υπάρχει η εξής επιγραφή: «Θεοφάνης ιερομόναχος 1616. Ανηγέρθηκε εκ βάθρων ο θείος και πάνσεπτος ναός ούτος της Θεομήτορος, της επονομαζομένης Μαλεβής, διά κόπων και μόχθων πολλών των οσιωτάτων ιερομόναχου Ιωσήφ Καρατζά του από χωρίου Σίταινα 1616».

"κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου