Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το γάλα του Δρ Howard Kelly,





Ανθρώπινη καλοσύνη :
Το γάλα του Δρ Howard Kelly
Θέμα:   Ένας γιατρός που χειρούργησε δωρεάν ένα κορίτσι που χρόνια νωρίτερα του είχε δώσει ένα ποτήρι γάλα.

Πόρισμα : Μια εν μέρει αληθινή ιστορία

Το e-mail που κυκλοφορεί στα ελληνικά και δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα dinfo.gr είναι το παρακάτω : 


Ένα αγόρι χτύπησε μια πόρτα για να ζητήσει φαγητό. Αυτός που του άνοιξε όμως του έδωσε πολλά περισσότερα

Μια μέρα, ένα φτωχό μικρό αγόρι που πουλούσε αγαθά από πόρτα σε πόρτα για να πληρώσει τα δίδακτρα για το σχολείο του, πείνασε. Έψαξε τις τσέπες του αλλά ανακάλυψε ότι τα χρήματα που είχε μαζέψει, δεν έφταναν για να αγοράσει κάτι για να φάει.

Έτσι αποφάσισε ότι στο επόμενο σπίτι που θα χτυπήσει την πόρτα θα ζητήσει από αυτόν που θα την ανοίξει λίγο φαγητό.

Περπάτησε λίγο ακόμη μέχρι που βρέθηκε μπροστά σε ένα μικρό σπιτάκι. Χτύπησε διστακτικά την πόρτα και περίμενε μέχρι που την άνοιξε μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Ο μικρός τα έχασε. Αντί για φαγητό ντράπηκε και της ζήτησε ένα ποτήρι νερό.

Η κοπέλα τον είδε και κατάλαβε ότι θα ήταν πεινασμένος. Πήγε μέσα και όταν επέστρεψε του έφερε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα.

Το αγόρι το ήπιε αργά και στη συνέχεια τη ρώτησε: «Πόσο σας χρωστάω;» 

 «Δεν μου χρωστάς τίποτα» του απάντησε εκείνη: «Η μητέρα μου, μου έχει διδάξει να μην αποδέχομαι ποτέ πληρωμή για μια πράξη καλοσύνης»

Ο μικρός συγκινημένος την ευχαρίστησε και συνέχισε το δρόμο του.

Όταν ο μικρός Χάουαρντ Κέλι έφυγε από εκείνο το σπίτι, όχι μόνο αισθάνονταν ισχυρότερος σωματικά, αλλά ένιωθε και πολύ μεγαλύτερη πίστη στον άνθρωπο.

Λίγο πριν χτυπήσει την πόρτα της άγνωστης γυναίκας ένιωθε έτοιμος να παρατήσει την προσπάθεια του να μαζέψει χρήματα για το σχολείο του. Είχε συναντήσει τόσους και τόσους ανθρώπους, χτυπώντας πόρτες, αλλά ελάχιστοι αγόραζαν αυτά που πουλούσε και κανείς τους δεν σκέφτηκε να του προσφέρει έστω ένα ποτήρι νερό.

Η ευγενική πράξη όμως εκείνης της άγνωστης γυναίκας τον βοήθησε να βρει το κουράγιο και να συνεχίσει την προσπάθεια.

Χρόνια αργότερα, η ίδια γυναίκα, είχε ένα πολύ σπάνιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί της μικρής πόλης, αδυνατούσαν να βρουν τη λύση, για αυτό και την έστειλαν με το ασθενοφόρο στο σύγχρονο νοσοκομείο της κοντινής μεγάλης πόλης.

Στο νοσοκομείο κλήθηκε να την εξετάσει ο γιατρός Χάουαρντ Κέλι.

Όταν άκουσε το όνομα της πόλης από την οποία είχε έρθει η ασθενής με την σπάνια πάθηση, ένα περίεργο φως γέμισε τα μάτια του. Αμέσως σηκώθηκε και κατευθύνθηκε, φορώντας την ιατρική στολή προς το δωμάτιο της, για να την δει.

Την αναγνώρισε αμέσως. Την εξέτασε και επέστρεψε στο γραφείο του αποφασισμένος να κάνει ότι καλύτερό μπορεί για να σώσει τη ζωή της.

Από εκείνη την ημέρα και για πολλές μέρες ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην υπόθεση της. Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα, η μάχη κερδήθηκε.

Ώσπου ήρθε η ώρα φεύγοντας η φτωχή γυναίκα να πληρώσει τα έξοδα του νοσοκομείου.

Ο Δρ Κέλι πριν σταλθεί το χαρτί στο δωμάτιο της γυναίκας ζήτησε πρώτα να το φέρουν σε αυτόν για να το εγκρίνει. Το κοίταξε και στη συνέχεια έγραψε κάτι πάνω του. Έπειτα το έβαλε σε ένα φάκελο και το έδωσε στο προσωπικό για να μεταφερθεί στο δωμάτιο της γυναίκας.

Η γυναίκα πήρε τον φάκελο στα χέρια της φοβισμένη. Ήξερε ότι το ποσό που θα έβλεπε ανοίγοντας τον φάκελο θα την ανάγκαζε να δουλεύει για όλη της τη ζωή για να μπορέσει να το αποπληρώσει.

Το άνοιξε, έβγαλε το χαρτί, το κοίταξε αλλά εκεί που θα έπρεπε να γράφει το πόσο με τα χρήματα που χρωστούσε, έγραφε κάτι άλλο.

«Πληρωμένο εξ ολοκλήρου με ένα ποτήρι γάλα.» Από κάτω υπήρχε η υπογραφή του Δρ Χάουαρντ Κέλι.

Δάκρυα χαράς πλημμύρισαν τα μάτια της, τη στιγμή που θυμήθηκε εκείνο το μικρό, πεινασμένο αγόρι που της είχε χτυπήσει την πόρτα.

Μοιραστείτε αυτή την ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από την ζωή του Δρ. Χάουαρντ Κέλι (1858-1943). Μπορεί έτσι να διαδοθεί ένα όμορφο, θετικό μήνυμα. Ακόμη και μια ασήμαντη πράξη καλοσύνης μπορεί να γίνει αφορμή για κάτι πολύ μεγαλύτερο..
Προέλευση:  
 Η παραπάνω ιστορία αναφέρεται στα hoax  του snopes.com από το 2000 και έχει εμφανιστεί σε πολλές συλλογές με εμπνευσμένες ιστορίες και βιβλία αυτοβοήθειας μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα :
Ruth Fishel's 2004 Living Light as a Feather: How to Find Joy in Every Day and a Purpose in Every Problem, Viola Walden's 1994 Pardon the Mess: A Collection of Family-Building Thoughts, Benjamin Blech's 2003 Taking Stock: A Spiritual Guide to Rising Above Life's Financial Ups and Downs, and John Mark Templeton's 2002 Wisdom From World Religions: Pathways Towards Heaven on Earth.
Είναι μια πολυταξιδεμένη και πολύ αγαπημένη ιστορία. Και όμως, ενώ στη βάση της είναι μια αληθινή ιστορία, όμως έχει μεγαλοποιηθεί τόσο πολύ που καταντά  μια καρικατούρα του εαυτού της, αφού έχουν αλλοιωθεί με διάφορους τρόπους για να παρουσιαστεί καλύτερα η ιστορία ενός γιατρού που δεν δέχτηκε αμοιβή για τις υπηρεσίες του από μια κοπέλα που κάποτε έδωσε ένα ποτήρι γάλα.


Ο Δρ Howard Kelly (1858-1943) ήταν ένας διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους τέσσερεις ιδρυτές-γιατρούς  του Johns Hopkins, του πρώτου πανεπιστήμιου για ιατρικές έρευνες στις ΗΠΑ και, αναμφισβήτητα, ενός από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου. Το 1895 ο Δρ Howard Kelly  ίδρυσε στο εν λόγω Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνετέλεσε πολύ στην ανάπτυξη της  επιστήμης της γυναικολογίας και της χειρουργικής, τόσο ως δάσκαλος όσο και ως γιατρός.
Όμως εδώ αυτό που μας απασχολεί δεν είναι ικανότητές του ως θεραπευτή  ή τα επιτεύγματα του ως ιατρικού πρωτοπόρου αλλά μάλλον για την καλοσύνη που έδειξε στην αποπληρωμή κάποιων λογαριασμών ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Johns Hopkins.
Σύμφωνα με τη βιογραφία του που γράφτηκε από την Audrey Davis, που είχε με το γιατρό μια 20ετή φιλία μαζί του αλλά και από τις σημειώσεις  και τα περιοδικά που της άφησε μετά τον θάνατό του (ο Δρ Kelly ξεκίνησε κρατώντας ένα ημερολόγιο στην ηλικία των 17, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής του κολεγίου), η ιστορία της ασθενούς που ο λογαριασμός της εξοφλήθηκε στο ακέραιο με ένα ποτήρι γάλα είναι πέρα για πέρα αληθινή:
Σε ένα ταξίδι του γιατρού με τα πόδια κάποια Άνοιξη και διασχίζοντας την Βόρεια Πενσυλβάνια σταμάτησε σε ένα μικρό αγρόκτημα για να ζητήσει ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ένα μικρό κορίτσι απάντησε στο χτύπημα του και αντί για νερό του έφερε ένα ποτήρι φρέσκο ​​γάλα. Μετά από μια σύντομη φιλική επίσκεψη, συνέχισε το δρόμο του. Μερικά χρόνια αργότερα, το ίδιο κοριτσάκι ήρθε σ 'αυτόν για μια εγχείρηση. Λίγο πριν φύγει για το σπίτι, της έφεραν το λογαριασμό όπου στο πρώτη σελίδα ήταν γραμμένο χειρόγραφα με έντονα γράμματα «Εξοφλήθηκε με ένα ποτήρι γάλα."
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ουσία της ιστορίας μπορεί να είναι αλήθεια, η πραγματικότητα έχει πολύ στολιστεί  για να δημιουργηθεί μια πιο συγκινητική ιστορία.  Ο Δρ Kelly δεν υπήρξε  ποτέ ένας φτωχός φοιτητής, όπως αναφέρεται στην ιστορία. Ήταν γόνος μιας εύπορης οικογένειας και δεν χρειάστηκε να εργαστεί για τα δίδακτρά του στο κολλέγιο, πόσο μάλλον να πουλά πόρτα-πόρτα μικροπράγματα. Πέρα και πάνω από τα έξοδα εκπαίδευσης και διαβίωσης του, ο νεαρός γιατρός λάμβανε  από την οικογένειά του ένα μηνιαίο επίδομα ύψους  5 δολαρίων  για χαρτζιλίκι και η βιογράφος του σημειώνει για τον τραπεζικό λογαριασμό του εκείνες τις ημέρες: "Είναι εκπληκτικό το πόσο πολλά πράγματα μπορούσε να αγοράσει με  αυτά τα 5 δολάρια εκείνη την εποχή και μάλιστα να υπάρχει πάντα ένα υπολοίπου. " Μάλιστα την επέτειο των 21ων γενεθλίων του, ο μελλοντικός γιατρός έλαβε τσεκ 100 δολαρίων από τον πατέρα του και από διάφορες θείες του" που είναι ένα αστρονομικό ποσά σε εκείνες τις ημέρες  του 1879. Ο νεαρός δεν άσκησε το επάγγελμα του  μέχρι το ηλικία των 22 ετών Μετά την παραμονή του στο Κολοράντο Σπρινγκς για λόγους υγείας   (έμεινε εκεί για ένα χρόνο) και την αγορά ενός αλόγου για με 40 δολάρια, προσφέρθηκε και μετέφερε τα γράμματα για μια εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσει τον τακτικό ταχυδρόμο.
Ο μέλλον Δρ Kelly περιηγείτο τα  χωράφια και τα δάση της Πενσυλβάνια και έτσι κατάληξε σε αυτή την πόρτα αγροικίας μέσα από την αγάπη του για τη φύση. Με ιδιαίτερη χαρά έκανε πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων μελετώντας τα άγρια ​​ζώα, και μάλιστα είχε στο μυαλό του μια καριέρα φυσιοδίφη, ώσπου ο πατέρας του επέμεινε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του κολεγίου (1877) ότι έπρεπε να «εκτρέψει το ταλέντο του σε ένα πεδίο που θα του προσέφερε περισσότερη σιγουριά και οικονομικές  απολαβές. "  Ο Δρ Kelly πάντως  διατήρησε το ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο σε όλη τη ζωή του, και έτσι συνέχισε να πηγαίνει τέτοιους περιπάτους με τα πόδια μέσα στη φύση.
Την ημέρα που περιγράφεται η ιστορία με το  "γάλα" δεν ήταν «έτοιμος να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει, "ούτε είχε βιώνει μια πνευματική κρίση που τον ανάγκασε να αμφιβάλλει για τη φύση του ανθρώπου ή το Θεό. Καθ 'όλη τη ζωή του ο Howard Kelly ήταν ένας αφοσιωμένος Χριστιανός  του οποίου η πίστη ήταν κάτι το τόσο φυσικό όσο η αναπνοή του. Εκείνη την ημέρα πάντως ήταν απλώς ένας διψασμένος οδοιπόρος που σκέφτηκε να ζητήσει ένα ποτήρι νερό σε ένα αγρόκτημα από το οποίο πέρασε.
Η Davis στη βιογραφία του Δρ Kelly δεν περιέχει καμία αναφορά για το «ποτήρι γάλα" του κοριτσιού ούτε για την "κρίσιμη κατάσταση" της υγείας της, ούτε για την αδυναμία των τοπικών γιατρών της ώστε να την στείλουν στη Βαλτιμόρη, επειδή είχε πέσει θύμα μιας «σπάνιας ασθένειας», όπως αναφέρεται στην ιστορία. Πράγματι, τίποτα δεν λέγεται στην περίπτωσή αυτή πέρα από τα όσα έγραψε για τον λογαριασμό και την εξόφλησή του με ένα ποτήρι γάλα.
Αν και ο Δρ Kelly πληρωνόταν με  πολύ υψηλές αμοιβές για την εργασία του (και "υπέστη ακραία κριτική" γι 'αυτό, λέει η βιογράφος του), το έκανε μόνο με ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τέτοιες  πληρωμές για  την ιατρική περίθαλψη. Αντιθέτως με συντηρητικές εκτιμήσεις του, στο 75% των περιπτώσεων νοσηλείας, ούτε ζήτησε ούτε έλαβε πληρωμή θεωρώντας ότι οι ασθενείς του δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας.  Επιπλέον, για τα χρόνια πληρώνει με το μισθό του μια νοσοκόμα για να επισκέπτεται και να φροντίζει όσους από τους ασθενείς του  δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την θεραπεία τους, προσφέροντάς τους έτσι τις ιατρικές υπηρεσίες αυτού  και της νοσοκόμας χωρίς χρέωση 

Έτσι, για να συνοψίσουμε:
  • Ο Howard Kelly δεν ήταν ο άπορος φοιτητής που διέθετε διάφορα πράγματα πόρτα-πόρτα  αλλά ήταν ένας διψασμένος  πεζοπόρος που σε ένα από τις πολλές περιπλανήσεις του στην ύπαιθρο για να μελετήσει την άγρια ​​ζωή ζήτησε νερό σε ένα αγρόκτημα και αντ 'αυτού μια κοπελίτσα του προσέφερε γάλα.
  • Το κορίτσι που του έδωσε το γάλα ήλθε αργότερα σ 'αυτόν ως ασθενής, όχι όμως έτσι όπως περιγράφεται στην ιστορία
  • Ο Δρ. Howard Kelly  έγραψε πράγματι την φράση στο λογαριασμό της, αλλά το ίδιο έκανε με τρεις στους τέσσερις ασθενείς του.
Το 2013, στη Ταϊλάνδη με βάση την ιστορία αυτή διαφημιστική εταιρεία παρήγαγε ένα τρίλεπτο διαφημιστικό βίντεο που είχε σαν βάση την παραπάνω ιστορία του δρ. Howard Kelly προσαρμοσμένο στο περιβάλον της Ταϊλάνδης:


Πηγές:
Davis, Audrey W.   Dr. Kelly of Hopkins.
    Baltimore: The Johns Hopkins Press, 1959.
    Tan, Paul Lee.   Encyclopedia of 7700 Illustrations.
    Rockville, Maryland: Assurance Publishers, 1979.   ISBN 0-88469-100-4   (p. 1159).

http://www.snopes.com/glurge/milk.asp#P8jc886c6F46UtU4.99
http://www.dinfo.gr/ένα-αγόρι-χτύπησε-μια-πόρτα-για-να-ζητή/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου