Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Πυρετικοί σπασμοί




Πυρετικοί σπασμοί
Η εμφάνιση σπασμών σε ένα μικρό παιδί πάντα πανικοβάλλει τους γονείς, ωστόσο πάντα υποχωρούν και ουδέποτε φανερώνουν σοβαρές παθήσεις.
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΔΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ.
Τώρα τον χειμώνα, η εμφάνιση «σπασμών» σε μικρά παιδιά κατά τη φάση της ανόδου του πυρετού δεν είναι σπάνιοι, ωστόσο οι «σπασμοί» αυτοί είναι καλοήθεις. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι ο συχνός τύπος σπασμών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με συχνότητα γύρω στα 3%. Οφείλονται σε υπερδιέγερση των θερμορρυθμιστικών κέντρων του εγκεφάλου και συμβαίνουν πάντα με υψηλό πυρετό. Τότε οι μύες συσπώνται ρυθμικά ενώ ακολουθεί χαλάρωση και ελαφρά απώλεια της συνείδησης και τελικά το παιδί κοιμάται.
Ο ύπνος διαρκεί λίγο. Το παιδί ξυπνά και η συμπεριφορά, τα αντανακλαστικά του καθώς και το χρώμα του προσώπου του είναι φυσιολογικά. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι δύο ειδών: Οι απλοί, που είναι πάνω από το 35% των περιπτώσεων, εμφανίζονται μία φορά σε κάθε πυρετικό επεισόδιο συνήθως κατά την άνοδο του πυρετού και συμβαίνουν στο πρώτο 24ωρο της νόσου και σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών.
Οι σύνθετοι σπασμοί, που εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό παιδιών, προσβάλλουν μόνο τη μια πλευρά του σώματος, έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά και είναι περισσότεροι από ένας στο 24ωρο. Επίσης, ενδέχεται να παρατηρείται μια παροδική παράλυση του μέλους. Επαναλαμβάνονται πολλές φορές στο ίδιο 24ωρο ή στο ίδιο πυρετικό επεισόδιο. Οι πανικοβλημένοι όμως γονείς μόλις αντικρίσουν το παιδί τους σε τέτοια κατάσταση επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο και τρέχουν στο νοσοκομείο. Κόπος και χρόνος (πρακτικά) άχρηστος. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι πολύ μικρής διάρκειας ώστε σπάνια οι γονείς προλαβαίνουν να μεταφέρουν το παιδί εγκαίρως στο νοσοκομείο. Γι αυτό η αντιμετώπιση γίνεται στο σπίτι από τους γονείς.
Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του παιδιού είναι: Τοποθετήστε το παιδί σε επίπεδη επιφάνεια και σε πλάγια θέση, έτσι που εάν κάνει το παιδί εμετό ή οι εκκρίσεις του να διαφύγουν εύκολα από το στόμα για να μην επιστρέψουν προς τα πίσω. Η θέση αυτή αποβλέπει στην αποφυγή εισρόφησης των εκκρίσεων κατά τους σπασμούς στους πνεύμονες. Το παιδί πρακτικά τοποθετείται όπως θέτουμε και τα θύματα πνιγμού στις παραλίες. Το κεφάλι προς τα κάτω και το ένα μάγουλο να ακουμπά στην επίπεδη επιφάνεια. Επίσης, το κεφάλι να μην κάνει κλίση προς τα πίσω. Όταν το παιδί είναι καλά τοποθετημένο τότε επιχειρήστε να κατεβάσετε τον πυρετό με χλιαρές κομπρέσες, υπόθετα ή ειδικά κλύσματα που περιέχουν αντιπυρετικά ή ηρεμιστικά. Γρήγορα οι σπασμοί θα υποχωρήσουν και το παιδί θα κοιμηθεί. Δεν χρειάζονται τεχνητές αναπνοές ούτε εισπνοές οξυγόνου. Μη βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται στους επιληπτικούς σπασμούς, αλλά στους πυρετικούς είναι πρακτικά άχρηστοι και αντικείμενα ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς. Όταν το οξύ επεισόδιο περάσει το παιδί πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να διερευνηθεί η αιτία του πυρετού και για να αποφασιστεί η περαιτέρω αγωγή. Αν υπάρχει ανάλογο περιστατικό στους γονείς, ο φόβος επανάληψης του επεισοδίου μεγεθύνεται. ·
ΤV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου