Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗ : Αντιμετωπίστε την υπέρταση με αλλαγή του τρόπου ζωής





Αντιμετωπίστε την υπέρταση με αλλαγή του τρόπου ζωής

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ I. ΜΑΝΩΛΗ
Συντονιστή διευθυντή
Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας,
Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Πρώτο και απαραίτητο μέτρο -σύμφωνα με όλες τις διεθνείς οδηγίες - αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σε 3+1 σημεία. Τα τρία αφορούν μειώσεις και το ένα αύξηση. Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού, μειώνουμε το σωματικό βάρος, μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξάνουμε την καθημερινή άσκηση του σώματός μας. Αυτά τα τέσσερα σημεία αντιμετωπίζουν όλο το φάσμα της υπέρτασης:
-    Μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση της σε όσους έχουν προδιάθεση (λειτουργούν, δηλαδή, προληπτικά).
-    Επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα την ήπια υπέρταση χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία.
-    Ρυθμίζουν την υψηλή υπέρταση σε καλύτερα επίπεδα, ώστε να είναι δυνατή η μείωση των φαρμάκων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, τόσο οι άνθρωποι με υψηλή πίεση όσο και οι γιατροί, ότι τα φάρμακα μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά δεν είναι η σωστή. Για πολλά χρόνια τα αντιυπερτασικά φάρμακα απετέλεσαν την «βολική» λύση με την οποία εξοικονομούσαμε χρόνο για να καθόμαστε στον καναπέ και αντλούσαμε «ευχαρίστηση» εθίζοντας τη γεύση μας στο αλάτι μέχρι του σημείου να χάνει την ευαισθησία της. Τα φάρμακα όμως είναι η επιπλέον λύση, μόνο όταν κάθε άλλο μέτρο βελτίωσης της υγείας ήδη αξιοποιείται. Αυτή η τακτική εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο κάθε οργανισμό, τόσο του ίδιου του υπερτασικού όσο και του ασφαλιστικού του ταμείου.
Επειδή οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι μπορεί να προσφέρει στην πράξη η αλλαγή του τρόπου ζωής, ας δούμε μερικά από τα πορίσματα μελετών:
-    Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
-    Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
-    Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.
-    Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα, 5 ως 7 ημέρε3 την εβδομάδα, έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.
-    Όταν φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά αποτελούν μέρος τΤης καθημερινής μας διατροφής, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 8-14 mm Hg.
-    Τέλος, φαίνεται ότι η αντικατάσταση του άλατος με άλλο χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και αυξημένης σε κάλιο οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5.4 mm Hg.
Αυτή η βελτίωση των τιμών της πίεσης -που επιτυγχάνεται με ένα σωστό τρόπο ζωής- αντιστοιχεί στη συνήθη δράση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου. Το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: Πάσχοντες από υπέρταση και ιατροί πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης της αρτηριακής πίεσης και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των διεθνών οδηγιών.
Πως πρέπει να μετράμε την αρτηριακή πίεση
  θα πρέπει να παίρνετε την πίεση μετά τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Επίσης μία ώρα πριν να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ. Εάν έχετε κάνει γυμναστική πρέπει να αφήσετε να περάσει μία με δύο ώρες μετά τη γυμναστική σας μέχρι να μετρήσετε την πίεση σας. To περιβάλλον να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Μπορείτε να είστε καθισμένοι, αλλά να στηρίζετε την πλάτη σας.
  Η μέτρηση πρέπει να γίνεται πάντα στο ίδιο χέρι.
  Δεν πρέπει να φοράτε στενά ρούχα στο χέρι που θα μετρήσετε την πίεση σας για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος.
  Το άνω άκρο πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια π.χ. τραπέζι, γραφείο. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mm Hg.
  Δεν πρέπει να έχετε τα κάτω άκρα σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά την στιγμή της μέτρησης γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.
  Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με την καρδιά σας.
  Πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο μετρήσει το πρωί και δύο το απόγευμα.

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ/Ο γιατρός σας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου