Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Βέτο Σόιμπλε στα εκλογικά σχέδια του Αλέξη, απειλεί τη συμφωνία


Βέτο Σόιμπλε στα εκλογικά σχέδια του Αλέξη, απειλεί τη συμφωνία


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί οι Γερμανοί εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι από τη συμφωνία τη στιγμή που ο συμβιβασμένος Έλληνας πρωθυπουργούς δίνει γη και ύδωρ για να κλείσει το deal; Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή του ανικανοποίητου Βερολίνου; Πού διαφωνούν πολιτικά την ώρα που τα τεχνικά επιτελεία δίνουν πράσινο φως;

Οι ερμηνείες ποικίλλουν. Από την εκτίμηση ότι τα γερμανικά σχέδια για την Ευρώπη και τη νομισματική της πολιτική δεν χωρούν έναν παράγοντα αστάθειας όπως η Ελλάδα, μέχρι την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσίπρα. Υπό την έννοια ότι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά την εκταμίευση της πρώτης δόσης για να προχωρήσει σε εκλογές. Ποιο είναι λοιπόν το plan b του Βερολίνου;

Ενδεχομένως σε ένα βαθμό να ισχύουν και τα δύο προαναφερθέντα σενάρια. Μη ξεχνάμε ότι ο κ. Σόιμπλε ο οποίος ασφαλώς και δεν ενεργεί χωρίς την κάλυψη Μέρκελ, εξακολουθεί να φέρνει στο τραπέζι, ακόμη και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το σχέδιό του για το προσωρινό grexit. Με χρήση παράλληλου νομίσματος αρχικά και την επιστροφή είτε στο ευρώ είτε σε εθνικό νόμισμα ανάλογα με τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Και προτίθεται να χρηματοδοτήσει την πρόσκαιρη (;) έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Και ενδεχομένως επιθυμεί αυτό το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με το άνοιγμα της συζήτησης από το φθινόπωρο για το μέλλον της Ευρώπης. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα το τοπίο και από την όποια επιρροή μπορεί ακόμη να ασκεί ο "ηττημένος" ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ευρωπαϊκών κινημάτων τύπου Podemos κλπ.

Όσο δε αφορά την πολιτική διάσταση στην Ελλάδα και τις πιθανές εξελίξεις, είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να εμπλακεί η χώρα σε εκλογικές περιπέτειες. Ιδιαίτερα το Βερολίνο φέρεται να προβληματίζεται για τις πραγματικές προθέσεις Τσίπρα. Ακόμη και μετά την υπογραφή του. Η πλευρά Σόιμπλε εμφανίζεται ουσιαστικά να επιχειρεί να θέσει βέτο σε εκλογικές προθέσεις καθώς εκφράζει ανησυχία ότι μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης και πριν αναλάβει πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει περάσει την γραμμή ότι ο κ Τσίπρας θα θελήσει να ενισχύσει την προσωπική κοινοβουλευτική του επιρροή. Καθώς μέσω των εκλογών όπου προφανώς θα κερδίσει την πρώτη θέση, θα επιτύχει την κάλυψη των απωλειών σε κοινοβουλευτική δύναμη που θα υποστεί από την αποχώρηση της Αριστερής Πτέρυγας και πιθανώς και άλλων βουλευτών του. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ρισκάρει πολιτικά στην Ελλάδα όπου εκείνο που ενδιαφέρει τους Γερμανούς δεν είναι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η δυνατότητα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης να περνά συμφωνίες και μέτρα με πλειοψηφία της τάξης των 230 βουλευτών.

Δεν θέλουν πιο ισχυρό κομματικά έναν πρωθυπουργό που εξακολουθεί να αρνείται την πατρότητα του Μνημονίου που καλείται να εφαρμόσει. Και που αμφιβάλουν αν τελικά θέλει να το εφαρμόσει... Θα μου πείτε, δεν συνιστά αυτό ωμή παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας μιας ζώντας; Φυσικά, αλλά αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν αυτή παραχωρηθεί βορά στα Μνημόνια.

Δεδομένου λοιπόν ότι νιώθουν ανασφαλείς για την υλοποίηση της συμφωνίας επαναφέρουν το σενάριο της χρηματοδοτικής γέφυρας, θεωρώντας ότι έτσι αποτρέπουν και τα εκλογικά σχέδια του κ. Τσίπρα, κερδίζουν χρόνο και θέτουν υπό αυστηρότερη ομηρία την τρέχουσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή στο Eurogroup θα πέσουν οι μάσκες και θα δούμε πού πραγματικά πάει το πράγμα.


http://www.capital.gr/story/3052396


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου