Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το σχέδιο - εξπρές για να ξαναλειτουργήσουν 166 βιομηχανίες



Το σχέδιο - εξπρές για να ξαναλειτουργήσουν 166 βιομηχανίες

Τα σβηστά φουγάρα σε 166 βιομηχανίες της χώρας επιδιώκει να ανάψει ξανά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με σχέδιο που προωθεί η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

Η «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» αποκαλύπτει το σχέδιο που προωθεί η υφυπουργός σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τους περιφερειάρχες και τον οργανισμό «Enterprise Greece».

Ηδη έχουν εντοπιστεί 166 μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν παύσει να λειτουργούν, κυρίως λόγω πτώχευσης, αλλά με δεδομένο το ότι ανήκουν σε κλάδους με δυναμική ανάπτυξης καθώς και επειδή διατηρείται ακόμη ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός όπως και οι εγκαταστάσεις, είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν άμεσα. Αυτές οι 166 επιχειρήσεις ανήκουν στους κλάδους τροφίμων-ποτών, επεξεργασίας μετάλλων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής επίπλων, κλωστοϋφαντουργία κλπ.

Το βασικό σχέδιο του υφυπουργείου είναι σε τέτοιες αργούσες (πτωχευμένες ή μη) επιχειρήσεις να εξεταστεί πρώτα η δυνατότητα γρήγορης εκ νέου αδειοδότησης και με διαδικασίες fast-track, σε συνεργασία με τον Enterprise Greece και να ετοιμαστούν επενδυτικές προτάσεις προς Ελληνες και ξένους επενδυτές για όσες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες.

Η κ. Τζάκρη το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συνεχείς και εντατικές επαφές αφενός με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και αφετέρου με τις τράπεζες (και ιδίως την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών δραστηριοτήτων) ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά η προσπάθεια για επανεκκίνηση αργουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν γρήγορα αυτές οι περιπτώσεις στις οποίες έχει «αποξενωθεί» νομικά ο ιδιοκτήτης τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχουν παράλληλα αξιόλογο και επαρκή κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρήσει η επανεκκίνηση.

Ανανέωση της άδειας
 
Εμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε οργανωμένους υποδοχείς (ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ κλπ.) ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης και χρήσεων γης και να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας για την επανεκκίνησή τους.

Οι περιφερειάρχες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια του υφυπουργείου Βιομηχανίας και θα βοηθήσουν ενεργά. Με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη συγκεντρώσει το υφυπουργείο, υπάρχουν 166 μονάδες για τις οποίες μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια επανεκκίνησης, σε μία περίοδο όπου το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Μάλιστα το 50% περίπου των βιομηχανιών που θα μπορούσαν να ξαναμπούν στην παραγωγή είναι στη Θεσσαλονίκη (28), στην Κομοτηνή (26) και στον Βόλο (9 στην Α και 5 στη Β ΒΙΠΕ). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί επιπλέον 70 βιομηχανίες περίπου που είναι εγκατεστημένες σε μη οργανωμένους υποδοχείς και οι οποίες θα εξεταστούν κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των αυτοδιοικήσεων, στο αμέσως επόμενο στάδιο, για το κατά πόσο θα μπορουσαν να επαναλειτουργήσουν.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64294674 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64294678

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το χαρτοφυλάκιο με τα φουγάρα που αξίζουν μια νέα ευκαιρία

Δώδεκα επιχειρηματικούς κλάδους που παρά το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την οικονομική ύφεση, εντούτοις αντέχουν και έχουν προοπτικές ανάπτυξης, παρουσίασε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των 13 Περιφερειών της χώρας.

Το χαρτοφυλάκιο με τα φουγάρα που αξίζουν μια νέα ευκαιρία

Η σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα είχε ως στόχο να ζητήσει η υφυπουργός από τους εκπροσώπους των Περιφερειών να της υποδείξουν αργούσες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά.

Η κ. Τζάκρη παρουσίασε στους εκπροσώπους μελέτες του ΚΕΠΕ και επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά σε 12 κλάδους παρατηρήθηκαν:

Αύξηση των μεριδίων στην περίοδο της κρίσης στους τομείς: προϊόντα διύλισης πετρελαίου, κ.ά., φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα, βασικά μέταλλα, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού, επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Αύξηση των μεριδίων κατά την περίοδο πριν από την κρίση ή περίπου διατήρηση των μεριδίων κατά την περίοδο της κρίσης στους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα, ποτά και καπνός, χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, χημικές ουσίες και προϊόντα, μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα.

Η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε από τις Περιφέρειες να υποδείξουν επιχειρήσεις με δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά.
Η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε από τις Περιφέρειες να υποδείξουν επιχειρήσεις με δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά.

Στους κλάδους αυτούς διακρίνεται στη βάση των συγκεκριμένων στοιχείων μία σχετικά ευνοϊκότερη προοπτική για το μέλλον.

Οσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, η κ. Τζάκρη παρουσίασε στοιχεία για τους κλάδους αγαθών με τις σχετικά υψηλότερες τιμές του Δείκτη Εξαγωγικών Δυνατοτήτων, ο οποίος μετράει διαχρονικά τις επιδόσεις στις ξένες αγορές σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η μεγάλη πλειονότητα των κλάδων που παρουσίασε η υφυπουργός εντάσσονται στον τομέα της μεταποίησης, γεγονός που αντανακλά τόσο την ύπαρξη εξαγωγικών δυνατοτήτων σε σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων, όσο και τη σημασία της μεταποίησης για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας. Σημαντικές δυνατότητες διακρίνονται, μεταξύ άλλων, στη διύλιση πετρελαίου, στα παρασκευάσματα διατροφής από λαχανικά και φρούτα (κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ελιές κ.ά.), στον κλάδο του αλουμινίου (προφίλ, ράβδοι κράματα αλουμινίου, προϊόντα για κατασκευές), στα μάρμαρα και τα τσιμέντα, στον καπνό (ανεπεξέργαστο, τσιγάρα και λοιπά καπνικά προϊόντα), στα έλαια και λίπη (ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο), στο βαμβάκι (μη επεξεργασμένο και σε μορφή νήματος), στα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα στα τυριά και το γιαούρτι), στη ζάχαρη και στα ζαχαρώδη προϊόντα, στα λιπάσματα, στα γουναρικά, στα παιχνίδια, στα προϊόντα από χαλκό, στα δέρματα, στα πλεκτά υφάσματα, στο σίδηρο και το ατσάλι, στα πλαστικά και στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η συμμετοχή των δυναμικών κλάδων στην παραγωγή
Σε τι ποσοστό (%) συνεισφέρει ο κάθε τομέας στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης
Κλάδος
Ετος: 2000
2007
2014
Τρόφιμα, ποτά και καπνός
22,9
20,1
19,9
Κλωστοϋφαντουργία, είδη ενδυμασίας και δερμάτινα
13,4
7,8
4,2
Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
14,6
5,1
8,2
Μεταλλικά προϊόντα*
6,4
9,8
7,3
Εκτυπώσεις
5,7
7,8
2,7
Επιπλα και άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
5
3,8
2,7
Φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα
3,5
3,7
4,6
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
3,3
1,7
1,7
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
3,1
2,5
1
Προϊόντα από ελαστικό και πλαστικές ύλες
2,8
2,8
1
Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού
2,6
3
4,2
Βιομηχανία ξύλου
2,4
2,2
0,2
Χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα
2,1
2,3
2,1
Μηχανοκίνητα και άλλα οχήματα
1,2
0,7
0,6
*Εξαιρούνται μηχανήματα, είδη εξοπλησμού                                               Πηγή:ΚΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου