Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Το τρένο φάντασμα με τους θησαυρούς των ναζί




«Χρυσό» θρίλερ με τον θησαυρό των ναζί
Δεκάδες επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» έχουν κατακλύσει την πόλη Βάουμπζιχ στην Πολωνία αναζητώντας το «μυθικό» τρένο που μετέφερε 300 τόνους χρυσού και χάθηκε στην περιοχή το 1945. Κάποιοι ωστόσο μιλούν τώρα για «μεγάλο κόλπο»
της  Αναστασίας Σιμιτσιάδη
Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για ένα καλοστημένο κόλπο, άλλοι υποστηρίζουν πως οι έρευνες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακάλυψη ενός αμύθητου θησαυρού. Το βέβαιο είναι πως η πόλη Βάουμπζιχ στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας έχει γίνει τον τελευταίο μήνα το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους ανά την Ευρώπη κυνηγούς θησαυρών και τυχοδιώκτες, αλλά και για τους απλούς τουρίστες και περίεργους.

 Γραφικό που λήφθηκε με ένα  GPR KS-700 αναφέρεται ότι δείχνει ένα τμήμα εδάφους σε 3D που εμφανίζει την ύπαρξη του τρένου
Ο θρύλος με τον τρένο των ναζί που μετέφερε 300 τόνους χρυσού, κοσμήματα, έργα τέχνης και όπλα και το οποίο χάθηκε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Βάουμπζιχ το 1945 αναζωπυρώθηκε ύστερα από τους ισχυρισμούς δύο ανδρών ότι το εντόπισαν. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, ο Αντρέας Ρίχτερ και ο Πιοτρ Κόπερ έχουν ήδη ενημερώσει τις πολωνικές Αρχές για την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεται το τρένο-φάντασμα. Οι δύο άντρες, οι οποίοι φανέρωσαν την ταυτότητα τους όταν πολλοί τούς κατηγόρησαν για απατεώνες, τονίζουν πως έχουν στην κατοχή τους ατράνταχτες αποδείξεις και πως σε περίπτωση που το φορτίο του τρένου είναι αυτό που νομίζουν, τους ανήκει το 10% της αξίας του Θρυλούμενου Θησαυρού. Οι ίδιοι λένε ότι το τρένο, μήκους 100 μέτρων, είναι θαμμένο και δεν βρίσκεται μέσα σε κάποιο τούνελ, όπως υποστηρίζει μια άλλη θεωρία. Μάλιστα παρουσίασαν και μια εικόνα που τραβήχτηκε με ραντάρ εδάφους και η οποία, όπως λένε, το απεικονίζει με ευκρίνεια.


Ανιχνευτές μετάλλων
«Άλλοι με ανιχνευτές μετάλλων, άλλοι με ειδικό εξοπλισμό που "σκανάρει" το υπέδαφος, άνθρωποι από την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες ερευνούν τα δάση γύρω από την πόλη και τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το κυνήγι του θησαυρού έχει συνεπάρει τους πάντες», περιγράφει ένας κάτοικος της περιοχής στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Η πόλη έχει γεμίσει με δημοσιογράφους και κυνηγούς θησαυρών και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με αυτή την ιστορία. Ακόμη και στην τηλεόραση μιλούν συνεχώς για το κυνήγι του θησαυρού. Πάντως, αν αληθεύει, τότε καθόμαστε πάνω από μια πηγή χρυσού», λέει ο Μάρεκ Ματσίνιακ, ιδιοκτήτης ενός καφέ.
Το ενδιαφέρον του κόσμου έγινε ακόμη πιο έντονο όταν, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός φωτογράφου του πρακτορείου Reuters, στρατιώτες ντυμένοι με στολές ναρκαλιευτών απέκλεισαν το σημείο όπου φημολογείται ότι βρίσκεται το τρένο, φωτογράφισαν την περιοχή και συνέλεξαν πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές. Σε συνέχεια αυτής της μαρτυρίας ήρθαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού της Πολωνίας, ο οποίος είπε πως είδε το περίγραμμα του τρένου σε μια φωτογραφία από ραντάρ εδάφους. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως οι τοπικές Αρχές ερευνούν την περιοχή που τους υπέδειξε ένας ηλικιωμένος λίγο πριν πεθάνει. Ο άνδρας αυτός, που δεν κατονομάστηκε, λέγεται ότι συμμετείχε στην επιχείρηση «ενταφιασμού» του τρένου πριν από 70 χρόνια. Ωστόσο, το υπουργείο αναγκάστηκε να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση λέγοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του τρένου. Οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι, καθώς και στο παρελθόν είχαν κάνει την εμφάνιση τους χρυσοθήρες που διατυμπάνιζαν πως βρήκαν το τρένο-φάντασμα, αλλά αυτό που είχαν βρει ήταν μερικά κομμάτια μετάλλων.

Σε τούνελ
Μια άλλη θεωρία πρεσβεύει πωςn το τρένο βρίσκεται στο χωριό Βαλίμ, 20 χιλιόμετρα δυτικά του Βάουμπζιχ. Μάλιστα οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δηλώνουν σίγουροι πως το «χρυσό τρένο» βρίσκεται σε ένα από τα δεκάδες τούνελ της περιοχής. Στην εύλογη ερώτηση γιατί τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί ακόμη, απαντούν πως το εν λόγω τούνελ σφραγίστηκε και με τα χρόνια καλύφθηκε από τη βλάστηση και κανείς δεν μπορεί πλέον να το εντοπίσει. Τα διάφορα σενάρια δεν αφορούν μόνο την περιοχή όπου βρίσκεται το τρένο, αλλά έχουν να κάνουν και με το φορτίο του, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως το τρένο δεν μετέφερε χρυσό και έργα τέχνης, αλλά ανήκε στη Βέρμαχτ, είναι τεθωρακισμένο και φορτωμένο με όπλα.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, πάντως, η περιοχή έχει ήδη εξελιχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο με τεράστιο ενδιαφέρον, όπως και η λίμνη του Λοχ Ν ες στη Σκωτία, όπου μόνο ο μύθος πως στα νερά της ζει ένα τέρας είναι αρκετός για να εξάψει τη φαντασία πολλών και να προσελκύσει πλήθος τουριστών.
www.real.gr

Η αξία του θησαυρού υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια
Λύθηκε το μυστήριο: Βρέθηκε στην Πολωνία το τρένο με το χρυσό των ναζί
Επισήμως επιβεβαιώνουν οι τοπικές Αρχές του Walbrzych στη Δυτ. Πολωνία την ύπαρξη του μυθικού «τρένου των Ναζί», το οποίο ένας Γερμανός και ένας Πολωνός ισχυρίζονταν την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν.
Το «τρένο» ήταν μέχρι τώρα ένας μεταπολεμικός μύθος που εικαζόταν ότι μετέφερε ανεκτίμητους θησαυρούς. Σήμερα ο αναπληρωτής Δήμαρχος της πόλης του Walbrzych, Zygmunt Nowaczyk παραδέχθηκε την ύπαρξη του «ευρήματος», όπως το χαρακτήρισε, αρνούμενος ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία «που παραμένει μυστική».
Αναφορές απ' τα πολωνικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι έχει κινητοποιηθεί ο στρατός προς φύλαξη της ευρύτερης περιοχής ενώ γίνονται συσκέψεις για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία των εκσκαφών που απαιτούνται. 

Η ιστορία του τρένου των Ναζί με τον αμύθητο πλούτο
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το εν λόγω τρένο χάθηκε το 1945, ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στη Γερμανία. Ήταν γεμάτο με τη λεία των Ναζί από την πόλη Μπρεσλάου, που τότε ανήκε στην ανατολική Γερμανία και σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βρότσλαβ και ανήκει στην Πολωνία. Ένα από τα ρεπορτάζ ανέφερε ότι το τρένο ήταν θωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Wroclaw ανέφερε τον τοπικό αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο το τρένο μπήκε σε μια σήραγγα κοντά στο Κάστρο Ξανς, σε μια ορεινή περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, και δεν ξαναβγήκε ποτέ από εκεί. Με βάση αυτή τη θεωρία, η σήραγγα κατόπιν σφραγίστηκε και η τοποθεσία της ξεχάστηκε.
Το ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το τρένο, μήκους 150 μέτρων, μετέφερε όπλα, «βιομηχανικό εξοπλισμό», πολύτιμους λίθους και άλλους θησαυρούς.
Οι Ναζί χρησιμοποίησαν όντως τρένα για να μεταφέρουν τη λεία τους στο Βερολίνο όσο οι Σύμμαχοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 1945. Στην περίπτωση του αποκαλούμενου «Χρυσού Τρένου», οι Ναζί έστειλαν από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία 24 βαγόνια γεμάτα με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους πίνακες που είχαν αρπάξει από Εβραίους της Ουγγαρίας.
Η αξία του θησαυρού αυτού πιστεύεται ότι ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια. Το τρένο εντοπίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε αργότερα στις ΗΠΑ, κράτησαν για τον εαυτό τους ένα μέρος του θησαυρού.
newmoney.gr

Οι παραπέρα ενέργειες για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πολωνικός στρατός ενεργώντας μετά από αίτημα των τοπικών αρχών προχώρησε σε εκκαθάριση της περιοχής από τα δένδρα και τυχόν εκρηκτικά και νάρκες. Στις 4 Οκτωβρίου οι στρατιωτικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά ή οποιοσδήποτε άλλος κίνδυνος σε βάθος ενός μέτρου από το έδαφος και παρεχώρησαν πάλι ελεύθερη την περιοχή στις τοπικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα.

Στα μέσα Νοεμβρίου δύο διαφορετικές ομάδες ορίστηκαν από τις αρχές της πόλης του Wałbrzych για τις εργασίες που θα ακολουθήσουν στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι υπάρχει το τρένο. Οι εργασίες περιλαμβάνουν γεωτρήσεις και τη χρήση ειδικού ραντάρ εδάφους. Η πρώτη ομάδα για τη συνέχιση των εργασιών ήταν μια ιδιωτική ομάδα με επικεφαλής τους δύο άνδρες Peter Koper της Πολωνίας και Ανδρέας Ρίχτερ της Γερμανίας. Η δεύτερη ομάδα ήταν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κρακοβία. Αν οι ομάδες μπορέσουν να παράξουν πειστικά αποτελέσματα, η ανασκαφή του χώρου θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2016. Ήδη από τις 8 Νοεμβρίου ερευνητές από την πρώτη ομάδα ξεκίνησαν την τοπογράφηση της περιοχής με τη χρήση ανιχνευτών μαγνητικού πεδίους, καμερών θερμικής απεικόνισης και ραντάρ. Αναμένεται με ενδιαφέρον και η έναρξη των εργασιών της δεύτερης ομάδας.
wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου