Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κόλαση: Οι μιντιάρχες χάνουν τον έλεγχο


Κόλαση: Οι μιντιάρχες χάνουν τον έλεγχο

Προϋποθέσεις ρήξης της σχέσης εξάρτησης τραπεζών-εκδοτών με την είσοδο των funds στο NPL market
του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ραγδαίες αναμένονται πλέον οι ανακατατάξεις στα media μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τη λειτουργία του NPL Market. Οι τράπεζες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά πακέτα δανείων και μεμονωμένα δάνεια που υπερβαίνουν το 1 εκατ., ακόμα και σε ξένα funds.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν προοπτική ανακατατάξεων καθώς οι τραπεζίτες θα χρησιμοποιήσουν το όπλο που τους δίνεται ασκώντας πίεση προς τους εκδότες-καναλάρχες για να συγχρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που αποφεύγουν πεισματικά επί μακρόν. 

Το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πωλούν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και ανοιχτού υπολοίπου άνω του 1 εκατ., ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται, σε δεύτερη φάση, οι προβλέψεις του νόμου Δένδια για τη μετοχοποίηση, -υπό προϋποθέσεις- των δανείων που θα παραμένουν σε εκκρεμότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Αυτό οδηγεί σε ντε φάκτο αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης των εταιριών και την είσοδο σε αυτές εκπροσώπων των δανειστών ή ακόμα και σε ανάληψη του management. 

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για διάρρηξη συμμαχιών και σχέσεων διαπλοκής μεταξύ media και τραπεζικού συστήματος καθώς πλέον δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για σύγκρουση συμφερόντων και τίθεται και το στοιχείο του ηθικού κινδύνου για τους τραπεζίτες που δεν θα λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με τα κριτήρια που θεσπίζονται.

Μπροστά στο νέο περιβάλλον και τη δυναμική που αυτό προσλαμβάνει εκδότες και καναλάρχες που έχουν άμεση και πλήρη εξάρτηση από τραπεζικό δανεισμό αντιλαμβάνονται ότι είναι πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης ή της απομόχλευσης, που πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα επενδύσουν κεφάλαια για να κρατήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους, είτε θα χάσουν τον έλεγχο και θα βρεθούν να εξαρτώνται από κάποιο fund που θα ζητά και θα είναι σε θέση να επιβάλλει σχέδια αναδιάρθρωσης ή ακόμα και να αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων όπου το management αδυνατεί να τις καταστήσει βιώσιμες.

Υπ αυτό το πρίσμα μπορούν να ερμηνευτούν οι σθεναρές αντιδράσεις των μιντιακού καταεστημένου κατά των ρυθμίσεων που δέρνει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τίτλοι των εφημερίδων αλλά και ακίνητα των εκδοτών έχουν χρησιμοποιηθεί ως εχέγγεια για τραπεζικό δανεισμό. Συνεπώς οι εκδότες-καναλάρχες θα αναγκαστούν να συνδιαλλαγούν με funds που θα έχουν ως μόνο κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όχι την προοπτική άσκησης πολιικής πίεσης.
 
 http://www.sofokleousin.gr/archives/272223.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου