Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Υποθήκη την Ακρόπολη ζητούσαν να βάλουμε οι δανειστές!




Σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Υποθήκη την Ακρόπολη ζητούσαν να βάλουμε οι δανειστές!
Και σ’ όλη την εθνική μας κληρονομιά, αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στις αρχές Μαΐου του 2011, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μαζί με τον ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, με θέμα την Ελλάδα.
Ο Γιούνκερ μού είχε ζητήσει να εμφανιστώ κι εγώ με ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, γράφει στο βιβλίο του «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μετά την τοποθέτησή του, καθώς και της τότε γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ, πήρε τον λόγο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος απευθυνόμενος στον έλληνα συνάδελφό του είπε:
«Πρέπει να πείσεις τις αγορές, αλλά και εμένα. Δεν μπορώ να πάω στο Κοινοβούλιο και να ζητήσω νέα χρήματα». Και πρόσθεσε στο τέλος: «Να βάλετε την εθνική σας κληρονομιά υποθήκη σε ένα Ταμείο!».
«Απάντησα ψυχρά, κόβοντας την κουβέντα: “Μήπως εννοείς και την Ακρόπολη;”», ήταν η ακαριαία αντίδραση του τότε υπουργού Οικονομικών μας.
Στην κουζίνα του Νταβός μαγείρεψαν την Ελλάδα
Το πώς... έβαλε στον λάκκο τρία μέτρα μέσα -καλή ώρα α λα Πολάκη- την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, με φόντο τα χιονισμένα βουνά του Νταβός, του ελβετικού θέρετρου για τα... φτωχαδάκια, αποκαλύπτει με έξι χρόνια καθυστέρηση ο δικός του άνθρωπος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον οποίο από το πουθενά έκανε υπουργό Οικονομικών.
Ήταν Γενάρης του 2010, γράφει στα... απομνημονεύματά του, στο βιβλίο του με τίτλο «Game Over», που στο Νταβός έγινε η μυστική συνά­ντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Ραντεβού που είχε συμφωνηθεί πριν από μέρες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται κάθε Ιανουάριο στο ελβετικό θέρετρο. Και επειδή μια μυστική συνάντηση δεν θα μπορούσε να γίνει σε κάποια αίθουσα ξενοδοχείου, ιδιαίτερα όταν το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα ήταν από τα πρώτα θέματα στον διεθνή Τύπο, αποφασίσθηκε να γίνει στο... μαγειρείο! Να πώς περιγράφει εκείνη τη σφαγιαστική για την Ελλάδα συνάντηση στο βιβλίο του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:
«Επειδή οποιαδήποτε συνάντηση, ακόμη και σε ένα ξενοδοχείο, θα γινόταν πρωτοσέλιδο, αποφασίσαμε να βρεθούμε στην κουζίνα του συνεδριακού χώρου. Σερβιτόροι μπαινόβγαιναν συνέχεια, κρατώντας πιατέλες και ποτήρια, αλλά δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι. Εκεί λοιπόν συναντηθήκαμε, ο διευθυντής του ΔΝΤ, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός του των Οικονομικών. Όρθιοι, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πουθενά να καθίσουμε, με την Ασφάλεια να προσέχει την πόρτα, μήπως παρεισέφρεε κάποιος και μας έβλεπε.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν σαφής. Ο λόγος ύπαρξης του Ταμείου ήταν ακριβώς να δανείζει χώρες που είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Αν η Ελλάδα ζητούσε βοήθεια, θα ήταν υποχρεωμένοι να μας συνδράμουν. Όμως τα πράγματα για την περίπτωσή μας ήταν σύνθετα. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν εμπλοκή του ΔΝΤ. Μας υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το εδικό βάρος του για να πείσει τη Γερμανία».
Και καταλήγει στην αφήγησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Κανείς δεν παρατήρησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ να βγαίνει αθόρυβα από μια κουζίνα, ούτε και το γεγονός ότι τον ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα ο έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Η συνάντησή μας παρέμεινε μυστική και στους μήνες που ακολούθησαν».
Έτσι, με τέτοιες... διαφανείς διαδικασίες λειτουργούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα έφερνε νέο ήθος και όλα θα γίνονταν στο φως, με ανάρτηση των πάντων στο διαδίκτυο. Έκανε, όμως, εντελώς τα αντίθετα, με βάση αυτά που αποκαλύπτει το alter ego του.
Τουλάχιστον, τώρα ξέρουμε σε ποια κουζίνα μάς τηγάνισε ο Γιωργάκης. Και η... χαρά μας είναι που δεν πήγε σε κανένα καταγώγιο ή κουτούκι να μας μαγειρέψει. Μας έψησαν σε ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα του κόσμου...
Κάτι είναι κι αυτό.
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου