Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Έτοιμη να κάνει και η Μεγάλη Βρετανία το «όχι» «ναι» ;







Μετά το Brexit η βρετανική οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να σταθεί στα πόδια της.

Έτοιμη να κάνει και η Μεγάλη Βρετανία το «όχι» «ναι» ;
ΕΝΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΜΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΟΝΤΑΙ
Σε αχαρτογράφητα νερά το... διαιρεμένο βασίλειο
Η πρώτη χαρά του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, μάλλον ξεθώριασε αρκετά γρήγορα, αν κρίνει κανείς από τη σπουδή με την οποία ο «στρατηγός» του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την έναρξη των διαδικασιών «διαζυγίου».
Οι πρωτεργάτες του Brexit κέρδισαν, αλλά προφανώς συνειδητοποιούν ότι έθεσαν σε κίνηση εξελίξεις και δυνάμεις που είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Βρετανία υποχρεωμένη να αναθεωρήσει την ταυτότητά της, τις συμφωνίες και τις συμμαχίες της στον κόσμο και να δώσει πραγματική μάχη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι να παραμείνει... ενωμένο.
Η βαθιά «ουλή» που χωρίζει τη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία με την υπόλοιπη Βρετανία γίνεται πλέον πιο ορατή από ποτέ. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Σκοτία σήκωσε εκ νέου το αποσχιστικό λάβαρο, με τη Νικόλα Στέρτζιον να δηλώνει πως ξεκινούν οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το 2014 η Σκοτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στη Βρετανία, ακριβώς εξαιτίας της συμμετοχής της στην ΕΕ. Τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει, άρα οι Σκοτσέζοι εθνικιστές κρίνουν πως οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες.
Ανάλογο σκηνικό «στήνεται» και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Σιν Φέιν έθεσε ζήτημα επανένωσης με την Ιρλανδία καθότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Οι σημαίες με τα τοπικιστικά σύμβολα που έκαναν την εμφάνισή τους σε Ουαλία και Αγγλία αμέσως μετά τη νίκη του Brexit, σηματοδοτούν επίσης ότι ο εθνικισμός επιστρέφει και μάλιστα δριμύτερος.
Άλλωστε αυτός ακριβώς ο εθνικισμός ήταν που έδωσε φτερά στον ακραίο ευρωσκεπτικισμό και απογείωσε πολιτικούς όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος περιμένει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βρετανία. Το κόμμα του βρίσκεται πλέον στο 13% κι ενδέχεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη δύναμή του.

 Το δημοψήφισμα διεύρυνε το χάσμα που χωρίζει Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστή» σ' αυτό παραμένει μόνο η Ουαλία.

Με τον αέρα του επόμενου πρωθυπουργού, εξάλλου, κινείται και ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που «αποστάτησε» από τη γραμμή των Τόρις και τέθηκε επικεφαλής της σταυροφορίας εναντίον της ΕΕ.
Τα πολιτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία είναι σύνθετα, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Η πρώτη γεύση δόθηκε με τις απαιτήσεις της Ισπανίας για συγκυριαρχία στον Βράχο του Γιβραλτάρ.
«Η ισπανική σημαία στο Γιβραλτάρ είναι πλέον κοντά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας θέτοντας άμεσα το ζήτημα διεκδίκησης του βράχου στην είσοδο της Μεσογείου, ο οποίος βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Η ΕΕ αναγνωρίζει τον Βράχο ως βρετανική αποικία, όμως με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η Μαδρίτη, διά στόματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ζητά να περάσει το Γιβραλτάρ πλέον σε ισπανική κυριαρχία, φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά το ενδεχόμενο συγκυριαρχίας, που είχε απορριφθεί με δημοψήφισμα το 2001.
Η κατάσταση θα είναι αρκετά εύθραυστη μέχρι να προσδιοριστούν οι σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ σε αρκετά ζητήματα, ωστόσο σε πρώτη φάση το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στη βρετανική οικονομία. Η απότομη πτώση της στερλίνας ήταν μια προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, είχε εξηγήσει στους ψηφοφόρους ήδη προ του δημοψηφίσματος ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα 30 δισ. στερλίνων στην οικονομία. Αυτό συνεπάγεται αύξηση στη φορολογία και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, δηλαδή τις συντάξεις, την άμυνα, την παιδεία και την υγεία.
Πληθωρισμός
Το βέβαιο είναι ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται άμεσα σε φάση βαθιάς ύφεσης αλλά και αστάθειας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ελκυστική για τους επενδυτές. Μια υποτίμηση της στερλίνας θα βοηθούσε, μεν, τις εξαγωγές, ωστόσο η μικρή ζήτηση που υπάρχει διεθνώς μεταφράζεται σε μικρότερη ώθηση στην οικονομία από αυτήν που θα είχε άμεσα ανάγκη για να σταθεί στα πόδια της.
Την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις με άμεσες επιπτώσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και ειδικότερα στα εισαγόμενα, τα οποία θα επιβαρυνθούν και με δασμούς.
Ταυτόχρονα, αναμένεται η εκροή κεφαλαίων, που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στις θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη, λοιπόν, θα αργήσει να επιστρέψει στη Βρετανία, τουλάχιστον δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν οι υποστηρικτές του Brexit. Αλλωστε και οι Ευρωπαίοι, θέλοντας να «τιμωρήσουν» το Λονδίνο και να καταστήσουν τη βρετανική αποχώρηση παράδειγμα προς αποφυγήν, δεν αναμένεται να προσφέρουν ιδιαίτερες διευκολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την οριστική έκδοση του «διαζυγίου».
Είναι ίσως ενδεικτικές οι πρόσφατες προετοιμασίες της Φρανκφούρτης με την ελπίδα ότι θα «κλέψει» μερίδιο των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του Σίτι και θα μεταφέρει την οικονομική «καρδιά» της ΕΕ στη Γερμανία...
Ο βράχος του Γιβραλτάρ
«Η ισπανική σημαία στο Γιβραλτάρ είναι πλέον κοντά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, θέτοντας άμεσα το ζήτημα διεκδίκησης του βράχου στην είσοδο της Μεσογείου, ο οποίος βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Η Σκωτία βάζει βέτο στο Brexit

Απαιτείται έγκριση του περιφερειακού κοινοβουλίου για να προχωρήσει η διαδικασία εξόδου. "Θα δούμε τι μας συμφέρει" λέει η περιφερειακή πρωθυπουργός


Περιπλέκεται το θέμα της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που  αντιτίθενται στην έξοδο, δεν καταθέτουν τα όπλα. Το ιδιότυπο νομικό και συνταγματικό καθεστώς που ισχύει για τις ημιαυτόνομες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνει τη δυνατότητα σε  περιφερειακές κυβερνήσεις να μπλοκάρουν τη διαδικασία του Brexit, απειλώντας μάλιστα με απόσχιση από τη Μ. Βρετανία. Μείζον θέμα δημιουργεί η πρόθεση της τοπικής κυβέρνησης  της Σκωτίας να προβάλει βέτο στην έξοδο από την ΕΕ, επικαλούμενη τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα των πολιτών της. Οι σκωτσζέζοι "ευρωπαϊστές" βρίσκουν μάλιστα ανοιχτή υποστήριξη από Ευρωπαίους πολιτικούς.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Αμεση ήταν η αντίδραση από γερμανικής πλευράς, με δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Γκίντερ Κίρχμπαουμ, στενού συνεργάτη της  καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος είπε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι στη Σκωτία η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπερ της παράμονής στην ΕΕ (62% υπέρ της παραμονής, έναντι 38% του Brexit).

Με βάση τις περίπλοκες διευθετήσεις που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί και από τα τρία περιφερειακά κοινοβούλια.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη νομοθεσία περί Brexit,  η Σκωτσέζα πρωθυπουργός  Νίκολα Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".

"Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε "οχι" σε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".

"Νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού της Σκωτίας", πρόσθεσε η Στέρτζον.

Ερωτηθείσα από το BBC αν μπορεί να φανταστεί την οργή των Βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε: "Μπορώ, αλλά είναι πιθανόν την ίδια οργή να  αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία, καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή μας".

http://www.sofokleousin.gr/archives/305714.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου