Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΕΞΗΝΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ... ΕΝΟΧΟ



Φάκελοι ανεξιχνίαστων υποθέσεων καταχωρισμένοι ανά έτος στο αρμόδιο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Μια ομάδα οχτώ αξιωματικών «χρεώθηκε» να ερευνήσει παλιά εγκλήματα «αγνώστων δραστών».
ΕΞΗΝΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ... ΕΝΟΧΟ
Ρίχνουν φως στις «ανεξιχνίαστες υποθέσεις» αλά ελληνικά
Πριν από τέσσερα χρόνια, αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης, διαπίστωσαν ότι σχεδόν εξήντα δικογραφίες εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί τις δεκαετίες 1990 - 2000 πλησίαζαν προς την παραγραφή λόγω παρέλευσης 20ετίας.
Ο πρώτος φάκελος που άνοιξαν ήταν της δολοφονίας του επιχειρηματία Γ.Δ. τον Ιούλιο του 1994.
Αμέσως παρατήρησαν ότι ένα αιματηρό δακτυλικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος παρέμενε ορφανό όλα αυτά τα χρόνια. Για την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας, οι αστυνομικοί είχαν μόνο ένα μικρό όνομα που παρέπεμπε σε υπήκοο χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι μόνες διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί παρέπεμπαν σε σεξουαλικό έγκλημα, με θύτη πιθανώς αλλοδαπό που εκδιδόταν. Γνωρίζοντας ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει αποκτήσει πιο σύγχρονα και πιο ισχυρά συστήματα, αποφάσισαν να το στείλουν εκ νέου για ταυτοποίηση. Παράλληλα, η διασύνδεση των ελληνικών αρχείων με τα αντίστοιχα της Interpol και της Europol απέδωσε καρπούς.
Ταυτοποίηση
Με το που εισήγαγαν στο σύστημα το ηλεκτρονικό πλέον αποτύπωμα, υπήρξε εύρημα. Ανήκε σ' έναν Ρουμάνο, ο οποίος ταυτοποίηθηκε μέσω των ρουμανικών αρχών και φέρεται να έχει συλληφθεί στην Αμερική για άλλο αδίκημα. Ύστερα από 18 χρόνια το άγριο έγκλημα είχε εξιχνιαστεί και μάλιστα σχεδόν στην εκπνοή της παραγραφής. Ο φάκελος καταχωρίσθηκε στα συρτάρια με την κόκκινη σφραγίδα «εξιχνιάστηκε» και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η ομάδα «Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων» του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
«Στην υπηρεσία μας υπάρχουν περίπου 60 φάκελοι με ανεξιχνίαστες υποθέσεις, οι οποίες έχουν ξανανοίξει και ερευνώνται από την αρχή. Μία ομάδα οχτώ αξιωματικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών «χρεώνεται», παράλληλα με τις τρέχουσες υποθέσεις, φακέλους εγκλημάτων που μέχρι σήμερα ήταν «αγνώστων δραστών».

 Στο... μικροσκόπιο δακτυλικό αποτύπωμα στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για τα πιο έμπειρα στελέχη του τμήματος, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα υπερσύγχρονα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και τις ψηφιακές βάσεις δεδομένων, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών, που για πολλά χρόνια έμεναν στάσιμες», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της υπηρεσίας, κ. Μαρωνίτης.
Η δεύτερη «παγωμένη» υπόθεση που η ομάδα «Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων» κατάφερε να «κλείσει» ήταν η δολοφονία ενός Αρμένιου «μπράβου». Ο δράστης, που έμενε άγνωστος μέχρι και πρόσφατα, είχε «γαζώσει» με καλάσνικοφ το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί τότε, το θύμα φερόταν ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας που βρισκόταν σε πόλεμο με αντίπαλες σπείρες για το ποιος θα επικρατήσει στη «νύχτα».
Στον φάκελο της δολοφονίας υπήρχαν οι κάλυκες από το καλάσνικοφ και ένας στρατιωτικός σάκος. Μολονότι η λέξη DNA δεν ήταν άγνωστη στους αστυνομικούς και είχαν συλλέξει γενετικό υλικό, η τεχνολογία ανάλυσής του ήταν ακόμα πίσω στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο φάκελος να έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια ως «αγνώστων δραστών».
Οι αστυνομικοί της ομάδας «Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων» έστειλαν ξανά το γενετικό υλικό στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν καλύτερα δείγματα. Έπειτα τα «πέρασαν» στο σύστημα CODIS, όπου είναι καταχωρισμένοι οι γενετικοί τύποι σεσημασμένων, και υπήρξε αποτέλεσμα. Ο δολοφόνος ήταν ομοεθνής του θύματος και από την ίδια ομάδα, που πρόδωσε τον αρχηγό για να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας.

 Έρευνες για τη δολοφονία του γραμματέα του χωριού Προφήτη, Κοσμά Βακουφάρη, ο οποίος είχε βρεθεί τον Απρίλιο του 2004 κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο σε περιοχή της Ρεντίνας. Μέχρι σήμερα το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί.
 «Οσο πιο παλιά είναι η δικογραφία, τόσο πιο μικρή και... λεπτή είναι. Τότε, δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, άρσεις απορρήτου, απομαγνητοφώνηση συνομιλιών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Το ένστικτο και η εμπειρία του εκάστοτε αξιωματικού που ήταν επικεφαλής των ερευνών βρίσκεται σ’ όλο το προανακριτικό υλικό. Είναι ένα μάθημα για εμάς, γιατί βλέπουμε πώς δούλευαν οι ''παλιοί'', τι έψαχναν, πώς ''έχτιζαν'' μια υπόθεση. Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι πλέον απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς μας, αλλά η εμπειρία ενός αξιωματικού είναι εξίσου σημαντική. Στο Τμήμα μας συνδυάζουμε και τα δύο, καθώς πάντα είχαμε ''παλιούς'' που μάθαιναν τους ''νέους''», εξηγεί ο κ. Μαρωνίτης.
Βάσεις δεδομένων
Κάθε παλιά δικογραφία είναι σαν ένα παζλ που περιμένει να λυθεί, μόνο που λείπουν τα βασικά κομμάτια. Αν όμως οι αστυνομικοί καταφέρουν να αξιοποιήσουν σωστά τα διαθέσιμα κομμάτια, τότε το παζλ αρχίζει να παίρνει μορφή και οι έρευνες να αποκτούν κατεύθυνση. Όταν ανοίγει ο φάκελος μίας παλιάς υπόθεσης, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι άνδρες της ομάδας «Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων», όπως άτυπα έχει ονομαστεί από τα μίντια, είναι να διαβάσουν προσεκτικά τις καταθέσεις και την έκθεση των πειστηρίων.
Σε πολλές περιπτώσεις καλούνται οι μάρτυρες για να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις ή να διευκρινίσουν ορισμένα σημεία. Αρκετές φορές οι αστυνομικοί έχουν λάβει νέες πληροφορίες, ώστε να συνεχίσουν να ερευνούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, αποτυπώματα που τυχόν είχαν συλλεχθεί, αναζητούνται σ’ όλες τις online λίστες ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών για ταυτοποίηση. Interpol και Europol διαθέτουν από τις πιο ολοκληρωμένες βάσεις δεδομένων. Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι δράστες ενός εγκλήματος έχουν... υποτροπιάσει και τα αποτυπώματά τους έχουν ταυτοποιηθεί σε μεταγενέστερες δικογραφίες. Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά στις δύο πρώτες εξιχνιάσεις της ομάδας των «Cold Cases», οι λίστες έβγαλαν τζακ ποτ.


Η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη στην υπηρεσία των διωκτικών αρχών.

Η τελευταία επιτυχία
Συνέλαβαν 53χρονο που είχε δολοφονήσει το '98 έναν Αλβανό
Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ομάδας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης ήρθε τον περασμένο Φλεβάρη με τη σύλληψη 53χρονου που είχε δολοφονήσει άγρια έναν 23χρονο Αλβανό.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το πτώμα του 23χρονου είχε βρεθεί απανθρακωμένο στις 12 Ιανουαρίου του 1998 σε δασική περιοχή του Κάτω Γραμματικού Πέλλας. Κατά πληροφορίες, έφερε τραύμα στο κεφάλι από κυνηγετική καραμπίνα, ενώ τα δάχτυλά του ήταν «φαγωμένα», κάτι που ενδεχομένως προκλήθηκε από σκυλιά ή σαρκοβόρα ζώα. Εκτιμάται ότι ο φερόμενος ως δράστης προέβη στην καύση του πτώματος σε μία προσπάθεια να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.
Για πολύ καιρό οι αστυνομικές αρχές δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα, με αποτέλεσμα οι έρευνες να παραμένουν στο «σκοτάδι», μέχρι που την υπόθεση ανάλαβε η ειδική ομάδα των Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων.


Φόνος στη Ρεντίνα
 «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις» είναι ο ελληνικός τίτλος της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Cold case».
Στους φακέλους που επανεξετάζονται συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο, αλλά ποτέ δεν βρέθηκε ο δράστης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 48χρονου γραμματέα του χωριού Προφήτη, Κοσμά Βακουφάρη. Τον Απρίλιο του 2004, το θύμα είχε βρεθεί κρεμασμένο σ’ ένα δέντρο σε αγροτική περιοχή της Ρεντίνας, με τις πρώτες ενδείξεις να παραπέμπουν σε αυτοκτονία. Γρήγορα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και αντιμετώπισαν την υπόθεση ως εγκληματική ενέργεια.
Οι έρευνες είχαν καταδείξει ότι άγνωστος αριθμός δραστών είχε κόψει τέσσερα δάχτυλα από ένα χέρι και είχε σκηνοθετήσει απαγχονισμό του θύματος. Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ο ιατροδικαστής. Το έγκλημα μέχρι και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί...
Μία από τις δύσκολες υποθέσεις είναι αυτή της εξαφάνισης της Αννας Δεμερτζή. Στις 8 Οκτωβρίου 2004, τα ίχνη της χάθηκαν από το σπίτι όπου διέμενε μαζί με τον σύζυγο και το γιο της, στη Νέα Μηχανιώνα.
Έκτοτε, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πού βρίσκεται, τα αίτια της εξαφάνισής της δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, ωστόσο, για την Αστυνομία η υπόθεση είναι εγκληματική ενέργεια. Είναι μία από τις σπάνιες φορές, όπου η σορός δεν έχει ανευρεθεί ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Ο γιος της είχε προφυλακιστεί αδίκως, με βάση ψευδομαρτυρία ατόμου που είχε δώσει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».
Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έπαυσε την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του.
Η δολοφονία του 22χρονου Κ.Γ. στο Ωραιόκαστρο, που παραμένει ανεξιχνίαστη, μοιάζει σαν να έχει βγει από την ταινία «Zodiac».
Τον Οκτώβριο του 1997, τέσσερις ένοπλοι ανοίγουν πυρ εναντίον του νεαρού, ο οποίος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τη σύντροφό του, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός και η κοπέλα να τραυματιστεί σοβαρά.
Αλλοιωμένα πειστήρια
Δεν είναι όλα τόσο εύκολα, όπως βλέπουμε και στη δημοφιλή, ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Η ΕΛ.ΑΣ. αποστέλλει τα πειστήρια μαζί με το προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία, όπου φυλάσσονται μέχρι τη δίκη. Η αποθήκευση όμως δεν είναι... ιδανική, με αποτέλεσμα πολλά αντικείμενα να έχουν αλλοιωθεί και να μην είναι αξιοποιήσιμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Άλλες φορές, το μόνο στοιχείο που έχουν για να «δουλέψουν» την υπόθεση είναι ένα παρατσούκλι του φερόμενου ως δράστη.
Γυναίκα άγνωστης ταυτότητας
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τον φάκελο ανθρωποκτονίας με τα στοιχεία γυναίκα α.λ.σ. (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Περαστικοί είχαν εντοπίσει τη σορό της στην άκρη του δρόμου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και από το 2001 μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη η ταυτότητά της.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου