Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΧΑΡΗ ΒΟΝΤΕΤΣΙΑΝΟΥ : Γιατί βουίζουν τα αυτιά μας




Γιατί βουίζουν τα αυτιά μας

του ΧΑΡΗ ΒΟΝΤΕΤΣΙΑΝΟΥ M.D.
Ωτορινολαρυγγολόγου,
Xειρουργού κεφαλής και τραχήλου

Οι εμβοές (βουητά) στα αυτιά δεν είναι ασθένεια, μόνο η ικανότητα να ακούμε τους ήχους που παράγονται από το ακουστικό μας σύστημα και τα γειτονικά στοιχεία, όπως η ροή του αίματος στα μεγάλα αγγεία (καρωτίδα, φλέβες) οι κινήσεις της γνάθου κ.ά. Το πρόβλημα είναι η ενόχληση και η αγωνία που δημιουργείται και όχι ο τύπος του ήχου.
Τα βουητά δεν είναι κάτι σπάνιο, αφορά περίπου έναν στους επτά ανθρώπους.
Οι αιτίες που δημιουργούν τις εμβοές δεν είναι απολύτως γνωστές, γνωρίζουμε όμως αρκετές συνθήκες και καταστάσεις που μπορούν να τις πυροδοτήσουν ή να τις χειροτερέψουν:
• Η έκθεση στον θόρυβο. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να βλάψει ή και να καταστρέψει τα τριχωτά ακουστικά κύτταρα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ακουστικός τραυματισμός και συνοδεύεται πολλές φορές από εμβοές.
• Διάφορες παθήσεις όπως υπο-υπερ θυρεοειδισμός, κληρονομικές παθήσεις του αυτιού (ωτοσκλήρυνση), νόσος του Meniere, αρθρίτιδα της κάτω γνάθου, απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου λόγω κεριού ή ξένου σώματος, χρονία ωτίτιδα (τρύπα στο τύμπανο) φάρμακα (ωτοτοξικότητα), κεφαλαλγίες, ινομυαλγία, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, καρδιαγγειακή νόσος, τραύμα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι, όγκοι (ακουστικό νευρίνωμα), κ.ά.
Αυτό που συμβαίνει, όταν εμφανίζονται οι εμβοές, είναι ότι δημιουργείται μια ασυνείδητη αντίδραση (απάντηση) σε κάποιο ερέθισμα (ήχο, stress, αιμοδυναμικές διαταραχές, διάφορες παθήσεις), που δεν έχει καμιά σχέση με το είδος του ήχου που ακούει ο ασθενής ή την έντασή του.
Για πολλούς οι εμβοές προκαλούν φόβο, νιώθουν απειλή για την ίδια τους τη ζωή, άγχος, ενοχές, οργή για την έλλειψη θεραπείας, αγωνία ότι μπορεί να χειροτερέψουν ή ότι θα τους τρελάνουν. Ο φόβος, η οργή και οι ενοχές είναι πολύ δυνατά συναισθήματα και προκαλούν έναν φαύλο κύκλο και εντείνουν και χειροτερεύουν πολλές φορές το πρόβλημα. Αν για κάποιον λόγο υποχωρήσουν αυτά τα συναισθήματα, τότε υπάρχει άμεση βελτίωση και υποχώρηση των εμβοών.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι κατ’ αρχάς μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο, ούτως ώστε να διερευνηθεί το ακουστικό του σύστημα και να διαπιστωθεί αν οι εμβοές είναι αποτέλεσμα κάποιου παθολογικού προβλήματος που μπορεί να θεραπευθεί.
Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι: Ωτομικροσκόπηση, ακοολογικός έλεγχος, εξετάσεις αίματος (ορμονολογικές, βιοχημικές κ.ά.), αξονική ή μαγνητική τομογραφία, νευρολογική εξέταση και κατά περίπτωση διάφορες ειδικές εξετάσεις.
Όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, τότε η πιο συνηθισμένη απάντηση που παίρνει ο ασθενής είναι ότι πρέπει να συνηθίσει τις εμβοές και να μάθει να ζει με αυτές. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω απογοήτευση και ανασφάλεια, εντείνοντας τον φαύλο κύκλο που λέγαμε προηγουμένως.
Θεραπευτικά έχουν δοκιμασθεί φάρμακα που βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία του αίματος, κορτιζόνη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, βιταμίνες, μαγνήσιο κ.ά.
Οι αγωγές αυτές έχουν περιορισμένη επιτυχία, η οποία συνήθως δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Άλλες θεραπείες είναι η χρήση LASER και η χρησιμοποίηση συσκευών παραγωγής ήχου, που έχει ως αποτέλεσμα να πάρει τη σκέψη μας από τα βουητά αποδυναμώνοντάς τα. Σημαντική είναι η αποφυγή της απόλυτης ησυχίας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει μια απευαισθητοποίηση των εμβοών. Είναι ένα άλλο είδος θεραπείας που λέγεται θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου