Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας κάνουν τη ζωή τους... βιβλίο για λίγους



Ο γάμος των γονιών του, η ζωή στο εργοστάσιο και οι περιπέτειες με τους προσκόπους αποτυπώνονται στο βιβλίο του Σταύρου Σιώνη που επιμελήθηκε η Άννα Νομικού.
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας κάνουν τη ζωή τους... βιβλίο για λίγους
Αναμνήσεις πολλών ετών, σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους, στιγμιότυπα από την παιδική ηλικία, ιστορίες από ταραγμένες περιόδους, όπως ο Εμφύλιος και η δικτατορία, αποτυπώνονται σε μοναδικά αντίτυπα με τη μορφή βιβλίων αποτελώντας έτσι ένα ανεκτίμητο δώρο για τους συγγενείς, την παρακαταθήκη ορισμένων ανθρώπων για τις επόμενες γενεές.
 «Ο λόγος που μου αρέσει αυτή η δουλειά, είναι γιατί κάθε ιστορία που μου αφηγούνται πάντα έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και είναι μοναδική. Μπορεί να με συγκινήσει ο τρόπος που αντιμετώπισε ένας άνθρωπος μία δυσκολία στη ζωή του ή να έχει να κάνει γενικότερα με τη στάση ζωής του», τονίζει στο «Εθνος» η Αννα Νομικού, ερευνήτρια και προσωπική ιστοριογράφος η οποία αναλαμβάνει να μεταφέρει στο χαρτί μέσω ενός μοναδικού αντιτύπου την αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου, την πορεία μιας οικογένειας ή την ιστορία μίας επιχείρησης στο πέρασμα των χρόνων.
Συνεντεύξεις
Όλα αυτά γίνονται μετά από συνεντεύξεις με τους ενδιαφερομένους, συλλογή φωτογραφικού υλικού, αλληλογραφίας ή κειμηλίων τα οποία και αξιοποιούνται στην αποτύπωση των γεγονότων και στην καταγραφή μίας ιστορίας. Οι άνθρωποι που απευθύνονται στην κ. Νομικού είναι μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως πάνω από 60 με 65 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μία βοήθεια ώστε να μπορέσουν να αποτυπώσουν την ιστορία τους ή την πορεία της οικογένειάς τους από γενιά σε γενιά. «Γράφεται με τη δική μου συνδρομή ένα βιβλίο που απευθύνεται σ' ένα πολύ μικρό κοινό. Θέλουν να αφήσουν κάτι στα παιδιά και τα εγγόνια τους», αναφέρει η κ. Νομικού. Κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων-συνεντεύξεων, οι άνθρωποι που διηγούνται τις ιστορίες τους συγκινούνται, και μπαίνουν στη διαδικασία να θυμηθούν γεγονότα και λεπτομέρειες της ζωής τους που είχαν αφήσει στην άκρη.


Η κ. Νομικού προσπαθεί να μην επεμβαίνει πολύ στην αφήγηση που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι. «Μεταφέρω τον προφορικό λόγο στον γραπτό. Στρώνω τον λόγο για να διαβάζεται καλύτερα. Διορθώνω λάθη γραμματικής φύσεως, επιμελούμαι το κείμενο, το χωρίζω σε ενότητες και κεφάλαια. Γράφω με τη βοήθεια του αφηγητή τις λεζάντες των φωτογραφιών που μπορεί να κρύβουν μία ολόκληρη ιστορία». Τα βιβλία που δημιουργούνται μπορεί να είναι από 25 σελίδες -και να αφορούν μία μικρή περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου- και να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις 200 σελίδες, όταν πρόκειται για μία αυτοβιογραφία, για την ιστορία μίας ολόκληρης ζωής. Ορισμένοι επιλέγουν να χωρίζουν την ιστορία τους σε μεγάλα κεφάλαια της ζωής τους (όπως γάμος, επαγγελματική διαδρομή κ.λπ.) και να δημιουργούν ακόμη και ξεχωριστά βιβλία.
Δύσκολες εποχές
Μέσα από την ιστοσελίδα την οποία έχει δημιουργήσει για να μπορέσει να προωθήσει τη δουλειά της (www.lifestories.gr), η Αννα Νομικού έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους που της έχουν περιγράψει αναμνήσεις από ταραγμένες εποχές της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως ο Εμφύλιος και η δικτατορία, έχει ακούσει αναμνήσεις τις οποίες μετέφερε στο χαρτί για αυτοδημιούργητους ανθρώπους που ξεκίνησαν έχοντας μία μικρή επιχείρηση η οποία στην πορεία γιγαντώθηκε.
 «Υπάρχουν και περιπτώσεις καλλιτεχνών που έχουν αφήσει κάποιο σημαντικό έργο στον επαγγελματικό τομέα και θέλουν να το κρατήσουν ζωντανό για τις επόμενες γενιές. Ακόμη και ένα ταξίδι διακοπών μεταξύ ενός ζευγαριού μπορεί να γίνει ένα ολόκληρο βιβλίο», επισημαίνει. Ο συνολικός αριθμός συνεντεύξεων που απαιτείται για κάθε ιστορία ζωής εξαρτάται από το έργο το οποίο αναλαμβάνει. Για μια αυτοβιογραφική συνέντευξη για παράδειγμα χρειάζονται κατά μέσο όρο 7-10 ώρες συνέντευξης ενώ για την εξιστόρηση ενός γεγονότος μπορεί να αρκούν και 2 ώρες. Ο αριθμός συνεντεύξεων εξαρτάται και από το σύνολο των ατόμων που θα συμμετέχουν στο έργο.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση, ο έλεγχος του γραπτού κειμένου και οι διορθώσεις, και ξεκινά η διαδικασία της συγγραφής του βιβλίου ή αλλιώς η επιμέλεια του κειμένου. Επιλέγεται μαζί με τον ενδιαφερόμενο το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό το οποίο σκανάρεται ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όταν τα έγγραφα ή τα κειμήλια δεν μπορούν να μεταφερθούν μακριά από το σπίτι, φωτογραφίζονται στον χώρο τους. Στο τελικό στάδιο, επιλέγει μαζί με τον ενδιαφερόμενο τον σχεδιασμό (εξώφυλλο, ποιότητα χαρτιού, σελιδοποίηση κ.λπ.) και ξεκινάει η διαδικασία της έκδοσης σε αριθμό αντιτύπων που έχουν συμφωνηθεί.
Η κ. Νομικού προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να μεταφερθούν ιστορίες και αναμνήσεις μίας ζωής μέσω και ενός βίντεο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
«Ειδικά στους πιο ηλικιωμένους όλη αυτή η διαδικασία έχει και ένα θεραπευτικό στοιχείο. Μιλάνε, τους ακούει κάποιος ο οποίος δεν τους ξέρει. Απελευθερώνονται. Βάζουν σε σειρά τη ζωή τους. Αυτό από μόνο του είναι μία διαδικασία που τους δίνει χαρά και έχει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα», εξηγεί η Αννα Νομικού.
Oι άνθρωποι της διπλανής πόρτας κάνουν τη ζωή τους... βιβλίο για λίγους


«Παλεύοντας για το αύριο», είναι ο τίτλος του πρώτου τόμου της αυτοβιογραφίας του Στ. Σιώνη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΩΝΗ
«Ήθελα να τιμήσω τη μητέρα μου και να κάνω δώρο στα εγγόνια μου»
«Αποφάσισα να αφηγηθώ την ιστορία μου για να τιμήσω τη μητέρα μου, που ήταν αγωνίστρια της ζωής, αλλά και για να έχουν κάτι από μένα τα εγγόνια μου και να με θυμούνται» τονίζει στο «Εθνος» ο Σταύρος Σιώνης, ο οποίος αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί ένα κομμάτι της ζωής του.
«Θα μπορούσε να γίνει μυθιστόρημα η ζωή της οικογένειάς μου, αλλά προτίμησα να γραφτεί ένα κομμάτι αυτής και να τυπωθεί σε λίγα αντίτυπα μόνο για τα μέλη της οικογένειάς μου».
Ο κ. Σιώνης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της αφήγησης μέσω των συνεντεύξεων, ένιωσε συγκίνηση και φορτίστηκε συναισθηματικά στην προσπάθειά του να θυμηθεί παλιά γεγονότα.
Ο πρώτος τόμος
Με τη βοήθεια της κ. Νομικού, ολοκλήρωσε τον πρώτο τόμο για τη ζωή του που αφορά την περίοδο από τη γέννησή του μέχρι το 1973, οπότε και παντρεύτηκε, με ένα βιβλίο 70 σελίδων. «Μόλις τα καταφέρουμε θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε την επαγγελματική μου πορεία, το ξεκίνημα στην Ελλάδα σε μία εταιρεία φαρμάκων και εν συνεχεία την καριέρα σε πολυεθνική εταιρεία στο εξωτερικό με σταθμούς τη Γενεύη, την Ιταλία, το Παρίσι...». Στην αφήγησή του, ο κ. Σιώνης περιγράφει τις αναμνήσεις που είχε ακόμη και από την περίοδο του Εμφυλίου.
Ο Εμφύλιος
«Το σπίτι μας στη Νάουσα κάηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου από τους αντάρτες και μετακομίσαμε στην Αθήνα με όλη την οικογένεια. Ο πατέρας μου πέθανε μετά από λίγο διάστημα. Ήταν δύσκολες εποχές».
Ο κ. Σιώνης θυμάται ότι έπρεπε να δουλεύει ακόμη και από το δημοτικό για να μπορεί να βοηθάει την οικογένειά του. «Εργαζόμουν περιστασιακά σε καφενεία, εργοστάσια και σε υφαντουργείο. Υπήρχε φτώχεια εκείνη την εποχή». Η χούντα τον βρήκε στην Αθήνα, φοιτητή στη Γεωπονική. Μόλις είχε παντρευτεί. «Βρισκόμουν στην πλατεία Βάθη όταν συνέβησαν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Ακολούθησε η επιστράτευση. Έβαλα τη στολή μου και παρουσιάστηκα στα Γιαννιτσά».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου