Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αναζωογονητικές φθινοπωρινές βόλτες στο νομό Ηρακλείου


Αναζωογονητικές φθινοπωρινές βόλτες στο νομό Ηρακλείου

Φθινόπωρο! Η ζέστη του καλοκαιριού μαλακώνει, τα χρώματα της φύσης γίνονται πιο βαθιά και κάθε τόσο ένα απαλό αεράκι δροσίζει τις αισθήσεις. Οι ιδανικές συνθήκες για αναζωογονητικούς περιπάτους σε όμορφα μέρη, εξορμήσεις στη φύση και επισκέψεις σε αξιοθέατα ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Η Κρήτη προσφέρει πολλές τέτοιες ευκαιρίες, ιδανικές γι' αυτή την εποχή και μάλιστα αρκετές από αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στο Ηράκλειο.
Εάν είστε τόσο τυχεροί ώστε να βρίσκεστε στην Κρήτη αυτή την όμορφη εποχή, πέρα από τις υπέροχες παραλίες, έχετε μία εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε αναζωογονητικές ή χαλαρωτικές βόλτες σε «γωνιές» με ξεχωριστή ομορφιά, τις οποίες το Φθινόπωρο «χρωματίζει» με τα δικά του ζεστά χρώματα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.
Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι η καλή μας διάθεση, ίσως μία καλή παρέα και… ξεκινάμε την περιήγησή μας:

Αρόλιθος


Μία μικρογραφία του πολιτισμού της Κρήτης. Ένα παραδοσιακό κρητικό χωριό, μόλις 11 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ιδανικός προορισμός για κάθε οικογένεια.

Ζαρός


Το τέλειο τοπίο για φθινοπωρινή διαδρομή, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Στη βορινή έξοδο του χωριού το φαράγγι του Αγίου Νικολάου και η λίμνη Βότομο, με τα πλατάνια να δεσπόζουν. Γύρω από την λίμνη αρκετές ταβέρνες και καφετέριες, μας καλούν να ικανοποιήσουμε έναν συνδυασμό αισθήσεων.

Κάτω Βρύση, Αστρίτσι


Ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, με πολλές πηγές και έντονη βλάστηση, μόλις 28 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χάρη στην τέλεια ακουστική του χώρου λόγω των βράχων, συχνά φιλοξενούνται καλλιτέχνες σε μουσικές βραδιές. Ιδανικό για φαγητό ή καφέ το καφενείο της Κάτω Βρύσης, που δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Αρχάνες


Γραφικό χωριό σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, ιδανικός προορισμός για μικρές αποδράσεις. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες.

Μάλια


Ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό κέντρο με θαυμάσια ξενοδοχεία και ευπρεπή εξοχικά κέντρα, καταστήματα τουριστικών ειδών κ.λ.π που ξαναβρίσκει την ηρεμία του τον Σεπτέμβριο καθώς γίνεται κέντρο υποδοχής ενός διαφορετικού ήρεμου τύπου τουρισμού. Βρίσκεται στο 34ο χιλιόμετρο της κεντρικής αρτηρίας προς το νομό Λασιθίου, του οποίου τα σύνορα βρίσκονται στα 38 χιλιόμετρα, πιο ανατολικά.
Στα Μάλια λειτουργούν μεταξύ άλλων 1 παιδικός σταθμός,2 νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο, περιφερειακό ιατρείο, έχει τον δικό του μουσικό σύλλογο (χορωδία), πολιτιστικό γυναικείο σύλλογο, δραστήριους τοπικούς εθελοντές (Sarpidonistas), αθλητικό σύλλογο, ΚΕΠ κλπ.
Στο παρελθόν τα Μάλια ήταν ιδιαίτερα γνωστά για τα κηπευτικά τους προϊόντα αλλά και τους ανεμόμυλους. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστά για τις καθαρές παραλίες με τα καταγάλανα νερά και το μινωικό ανάκτορο του βασιλιά Σαρπηδόνα, ένα από τα τρία μεγαλύτερα ανάκτορα στην Κρήτη. 


Η πόλη των Μαλίων, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Τις δύο αυτές διαφορετικές πτυχές της πόλης διαχωρίζει ο κεντρικός δρόμος, νότια του οποίου βρίσκεται το παλιό χωριό με τα γραφικά του σοκάκια που διατηρεί τους παραδοσιακούς ρυθμούς και  βόρεια, το νέο κομμάτι της πόλης που από τον Σεπτέμβριο και μετά αποκτά άλλη όψη με ήσυχες καφετέριες και ενδιαφέροντα εστιατόρια.
Ο επισκέπτης, περιπλανώμενος στα σοκάκια του παλιού χωριού, θα μπορέσει να θαυμάσει παραδοσιακά κτήρια (προσφάτως αναπαλαιωμένα με την βοήθεια των εθελοντών Sarpidonistas και  των κατοίκων του χωριού), εκκλησίες (μερικές από τις οποίες ανάγονται στην Ενετοκρατία) και να επισκεφτεί  παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια. Στο νέο κομμάτι της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάνει τα ψώνια του, αλλά και να απολαύσει τη νυχτερινή ζωή, είτε σε ένα από τα πολλά καφέ, είτε σε ένα εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το γραφικό νησάκι των Μαλίων με το ανακαινισμένο από τους κατοίκους εκκλησάκι του.

Αστρακιανό και Κουναβιανό Φαράγγι



Τέλειος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Τα δύο καταπράσινα φαράγγια ενώνονται στο Σκαλάνι, συνεχίζοντας την κοινή τους πορεία μέχρι τον Καρτερό. Εύκολα προσβάσιμα για όλη την οικογένεια, ιδανικά για έναν όμορφο περίπατο μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Το Αστρακιανό φαράγγι έχει μήκος 7 χιλιόμετρα μέχρι την Καλή Ράχη και το Κουναβιανό 4 χιλιόμετρα μέχρι το ίδιο σημείο. Από την Καλή Ράχη μέχρι τον Καρτερό η απόσταση είναι 6 χιλιόμετρα.

Το Ανάκτορο της Κνωσού


Ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Το ανάκτορο βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στο λόφο Κεφάλα κοντά στις όχθες του Κνωσανού Φαραγγιού. 

Το Ανάκτορο των Μαλίων


Στα ανατολικά των Μαλίων βρίσκεται μινωικό ανάκτορο. Σε ολόκληρη την περιοχή υπήρχε πόλη στην αρχαιότητα, με άγνωστη σήμερα ονομασία. Στα αρχαιολογικά συγγράμματα αναγράφεται ως ανάκτορο Μαλίων. Η περιοχή ονομάζεται σήμερα Τάρμαρος και πιστεύεται ότι η ονομασία αυτή σχετίζεται με το όνομα της αρχαίας πόλης. Επίσης, θεωρείται ότι στην πόλη έζησε ο αρχαίος βασιλιάς Σαρπηδών, γιος του Δία και της Ευρώπης. Το Σαρπηδόνα έδιωξε ο αδερφός του Μίνως και βρήκε καταφύγιο στη Λυκία της Μικράς Ασίας. Το ανάκτορο θεωρείται ότι ανοικοδομήθηκε την περίοδο της οικοδόμησης των ανακτόρων της Κνωσού και Φαιστού και ακολούθησε την τύχη τους. Περί το 1700 π.Χ. καταστράφηκε από άγνωστη αιτία, ανοικοδομήθηκε έπειτα και ξανά καταστράφηκε το 1450 π.Χ. Ο χώρος εξακολούθησε να κατοικείται, αν και το ανάκτορο δεν κτίστηκε ξανά. Στα δυτικά του ανακτόρου στη θέση Μάρμαρα αποκαλύφθηκε παλαιοχριστιανική βασιλική. Εκεί βρέθηκε μαρμάρινη σαρκοφάγος.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων ήταν αρχικά άγνωστος. Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες ανήκε στο νομό Λασιθίου. Το 1880 ο ιδιοκτήτης της περιοχής Ελληνικό Λιβάδι ανακάλυψε μερικά φύλλα χρυσού, περίπου 500 μέτρα δυτικά από το ανάκτορο. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να ανασκαφτεί ολόκληρος ο χώρος από χρυσοθήρες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Χρυσόλακκος. Το 1915 έπειτα από την ανακάλυψη και νέων ευρημάτων διαπιστώθηκε από τον αρχαιολόγο Ιωσήφ Χατζιδάκη η ύπαρξη αρχαιοτήτων στο μέρος εκείνο. Έπειτα από το Χατζιδάκη, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Όπως έδειξαν οι ανασκαφές, οι κάτοικοι των αρχαίων Μαλίων ασχολούνταν με την αλιεία και με τη γεωργία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο Μινωικός πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτοντας περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


Το ΙΜΚ προσφέρει μια σύνθετη εικόνα της Ιστορίας και της Τέχνης της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα. Περιοδικές εκθέσεις, διαρκώς εμπλουτιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, επιστημονικά συμπόσια, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων συμπληρώνουν τη λειτουργία του, καθιστώντας το έναν εξωστρεφή, πολύπλευρο, πολιτιστικό οργανισμό.

Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου