Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ - Ο μύθος και η ζωή του Έλληνα κροίσου




ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ

Ο μύθος και η ζωή του Έλληνα κροίσου

Στις 15 Ιανουαρίου 1906 γεννήθηκε στη Σμύρνη μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυΐες του 20ού αιώνα, που έζησε μια παραμυθένια ζωή και ερωτεύτηκε ξεχωριστές γυναίκες.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυΐες του 20ού αιώνα. Έστησε από το μηδέν έναν στόλο από πετρελαιοφόρα και φορτηγά, μεγαλύτερο από τους εθνικούς στόλους πολλών κρατών. Έζησε μια παραμυθένια ζωή, ερωτεύτηκε κάποιες ξεχωριστές γυναίκες, αλλά το χτύπημα της μοίρας με τον θάνατο του μοναχογιού του Αλέξανδρου ήταν βαρύ και δεν μπόρεσε τελικά να το αντέξει.
Το ιδιόκτητο νησί του Σκορπιός και η περίφημη θαλαμηγός του «Χριστίνα» συμπληρώνουν τον μύθο του Έλληνα κροίσου. Άφησε ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», έναν οργανισμό με πολλαπλή κοινωνική και πολιτιστική δράση εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.



ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1906 στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, μεγάλωσε στους κόλπους μιας σχετικά εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος, αλλά έχασε σχεδόν όλη την περιουσία του με την Καταστροφή της Σμύρνης (1922) και φυλακίστηκε από τους Τούρκους. Ο Αριστοτέλης ήταν 16 ετών όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Δεν έμεινε για πολύ και με εφόδιο 250 δολάρια αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην Αργεντινή. Εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Αϊρες, όπου έκανε διάφορες δουλειές: λαντζιέρης, νυχτοφύλακας και νυκτερινός τηλεφωνητής. Με τη βοήθεια ενός οικογενειακού φίλου ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων.
Οι δουλειές πήγαν καλά και μέσα σε δύο χρόνια είχε κερδίσει 100.000 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα επεκτάθηκε σε άλλες προσοδοφόρες δουλειές και σε ηλικία 25 ετών απέκτησε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια κι έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών.
Το 1931 έγινε πρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Αϊρες και τον επόμενο χρόνο μπήκε στον θαυμαστό κόσμο της ναυτιλίας, αγοράζοντας τα πρώτα πλοία του. Με το αλάθητο ένστικτο του εισήλθε στην αγορά των πετρελαιοφόρων το 1938, που αποδείχτηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα γι' αυτόν τα επόμενα χρόνια. Η αυτοκρατορία του επεκτεινόταν και ο στόλος του αυξανόταν διαρκώς τις δεκαετίες του '40 και του '50.
Το 1953 θα αποκτήσει τον έλεγχο του καζίνου του Μονακό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα του παραχωρήσει την ιδιοκτησία και λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα.
Ο Ωνάσης ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία διατήρησε από το 1957 έως το 1974, οπότε κρατικοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.



Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

Έχοντας φτάσει 40 ετών αποφάσισε να νοικοκυρευτεί. Παντρεύτηκε την Αθηνά (Τίνα) Λιβανού, κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο (1948-1973) και τη Χριστίνα (1950-1988)· Το ζευγάρι θα χωρίσει το 1960, ίσως και εξαιτίας του φλογερού ειδυλλίου του με την ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, που άφησε εποχή και δεν κατέληξε σε γάμο. Το 1968 θα παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονημένου Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι.
Θρυλείται ότι από τη ζωή του πέρασαν κατά καιρούς πολλές διάσημες και όμορφες γυναίκες, όπως η Εύα Περόν, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκλόρια Σουάνσον και η Γκρέτα Γκάρμπο.


Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αριστοτέλη Ωνάση άρχισε στις 22 Ιανουαρίου 1973, όταν έχασε τον γιο του Αλέξανδρο σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε δυστύχημα και πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.
Έχοντας χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, προσβλήθηκε από μυασθένεια, μια νόσο που σιγά σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, και αποσύρθηκε στον Σκορπιό. Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου, που όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης «έσβησε» στις 15 Μαρτίου 1975. στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, σε ηλικία 69 ετών. Κατά τον θάνατο του η περιουσία του ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. ·
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου