Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Σπάρτη Ταξίδι στα μονοπάτια της φύσης και της Ιστορίας



Σπάρτη
Ταξίδι στα μονοπάτια της φύσης και της Ιστορίας

Η πρωτεύουσα της Λακωνίας προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για αποδράσεις σε πανέμορφα τοπία, μοναδικά βουνά, αρχαία μνημεία και βυζαντινά μοναστήρια

Από τη ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ nkarakosta@dimokratianews.gr

Τόπος ευλογημένος, με πλούσια Ιστορία, μοναδική φύση και φιλόξενους ανθρώπους. Οι φυσικές ομορφιές και η Ιστορία της Λακωνίας ξεδιπλώνονται μπροστά στον ταξιδιώτη και τον καλούν σε ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο. Κάθε εποχή του χρόνου η Σπάρτη προσφέρεται για αποδράσεις με άρωμα Ιστορίας και πολιτισμού, με κατανυκτικές επισκέψεις σε μονές και μοναστήρια, βόλτες στα επιβλητικά βουνά και ένα γαστρονομικό ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις της Λακωνίας.
Σαν πάρκο της Ιστορίας, που ξεκινά από τα λιτά απομεινάρια της αρχαιότητας για να φτάσει στα εκπληκτικά βυζαντινά μοναστήρια, η πρωτεύουσα της Λακωνίας περιμένει τον ταξιδιώτη για να του προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία απόδρασης. Εδώ τα μνημεία της φύσης και του ανθρώπου δένουν αρμονικά με τον μακραίωνο πολιτισμό και την ιστορική παράδοση. Στην άνω κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, υπό το «άγρυπνο βλέμμα» του Ταϋγέτου, η Σπάρτη απλώνεται ήρεμη, καθημερινή και πάντα φιλόξενη, έτοιμη να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες όλες τις εποχές του έτους. Η σύγχρονη πόλη είναι σχετικά καινούργια γιατί χτίστηκε μόλις το 1834 από τον βασιλιά Όθωνα, στην ίδια θέση με την αρχαία Σπάρτη. Ξεχωρίζει για την εξαιρετική ρυμοτομία της, τα πάρκα και τις δεντροφυτεμένες λεωφόρους, τις μεγάλες πλατείες και τα νεοκλασικά κτίρια της, ανάμεσα τους το δημαρχείο, το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τι να επισκεφθείτε



  Το Μενελάειον: Ο Παυσανίας διατηρούσε ισχυρή την πεποίθηση πως εδώ, σε αυτόν τον αρχαίο ναό, βρίσκονταν θαμμένοι ο βασιλιάς Μενέλαος και η σύζυγος του Ελένη.
• Το άγαλμα του Λεωνίδα: Το πλέον φωτογραφημένο σημείο της πόλης βρίσκεται στο τέρμα της οδού Παλαιολόγου, έξω από το στάδιο της πόλης, και αποτελεί το πανηγυρικό σημείο τερματισμού για το Σπάρταθλον, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Τον τάφο του Λεωνίδα (Λεωνιδαίο). Παρά το απόδειξη πως πρόκειται στην πραγματικότητα για τον τάφο του ξακουστού βασιλιά Λεωνίδα, η παράδοση έχει υπερισχύσει των αρχαιολογικών τεκμηρίων.
• Το φαράγγι του Ανάκωλου είναι από τα ωραιότερα μέρη του Ταϋγέτου, ενώ το φαράγγι του Γερακάρη θα σας αιχμαλωτίσει με τις ασύλληπτες ευωδιές της μέντας, της ρίγανης και του φασκόμηλου.
• Την Ιερά Μονή της Καταφυγιώτισσας: Γαντζωμένη επιβλητικά στο κοίλωμα ενός απόκρημνου βράχου, η μονή απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι αφιερωμένη στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή.Μάλλονπήρετο όνομα της από το καταφύγιο που έβρισκαν εκεί οι πολεμιστές της Επανάστασης.
• Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή: Πρόκειται για ένα μουσείο που έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες. Το πιο παλιό έκθεμα του είναι μια Kodak N2 Plico του 1885, ενώ η συλλογή περιλαμβάνει αεροφωτο-γραφικές μηχανές, ακόμη και ξύλινες μηχανές.
• Το ιερό και τον ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς: Στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης δεσπόζουν τα ερείπια του σπουδαιότερου ναού της αρχαίας πόλης.
  Στο πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας σταθείτε για να θαυμάσετε το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο.
•Το ρωμαϊκό θέατρο: Χτισμένο στην Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο, κάποτε φιλοξενούσε έως και 16.000 θεατές!
• Ο Πάρνωνας συνιστά έναν πεζοπορικό παράδεισο, με πλήθος προσεγμένα και φροντισμένα μονοπάτια με σαφή και εξαιρετική σήμανση και διαδρομές ποικίλης διάρκειας και δυσκολίας.
• Τα χωριά γύρω από τη Σπάρτη προσφέρονται να τα εξερευνήσετε ένα προς ένα. Καθένα έχει μια ιστορία να πει και να σας μαγέψει με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του.
• Μισή ώρα αφού ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Τσίντζινα θα βρεθείτε μπροστά στην πετροχτισμένη, οχυρωμένη είσοδο μιας σπηλιάς που κρύβει μέσα της την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Εκεί θα θαυμάσετε το πάντρεμα της υποβλητικότητας της φύσης με εκείνο της μαστοριάς των τοιχογραφιών του 14ου αιώνα.

Φυσικές ομορφιές



Τα φυσικά θέλγητρα και τα γραφικά τοπία που περιβάλλουν τη Σπάρτη, οι πλούσιοι ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, οι παραδοσιακές αλλά και σημαντικότερες καλλιέργειες της Λακωνίας που ξεπροβάλλουν από παντού, τα βουνά και τα ποτάμια και οι θαυμάσιες κλιματολογικές συνθήκες συνθέτουν τον ιδανικό τόπο για την ξεκούραση πρώτα από όλα του ματιού κι έπειτα του πνεύματος.
Ο Ταΰγετος, το «αρσενικό βουνό» κατά τη συγγραφική πένα, προσφέρει κάθε εποχή ευκαιρίες για περιηγήσεις και αναβάσεις. Φυσικά μονοπάτια, ρεματιές και φαράγγια συναντούν και ανταμώνουν με ανθρώπινα δημιουργήματα, όπως παλιά γεφύρια, μοναστήρια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους, συνθέτοντας μια ανεπανάληπτη πεζοπορική, ορειβατική και περιηγητική εμπειρία, μέσα από έναν πλούσιο κόσμο χλωρίδας και πανίδας.

Στον δρόμο για τον Μυστρά



Μια εναλλακτική διαδρομή πρόσβασης στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά αλλά και μια πρόταση για έναν όμορφο περίπατο δίπλα στη Σπάρτη ξεκινά από το τέρμα της λεωφόρου Λυκούργου στην έξοδο της πόλης προς τον Μυστρά και ακολουθεί την όχθη της Μαγουλίτσας, μέχρι τα πρώτα σπίτια του Μυστρά, που θα αρχίσουν να φαίνονται έπειτα από περπάτημα περίπου 50 λεπτών.
Λιθόστρωτο στο μεγαλύτερο μέρος του, το μονοπάτι εκμεταλλεύεται ευρηματικά την παρόχθια βλάστηση. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα έχετε συντροφιά τη σκιά των μεγάλων πλατάνων. Στη διαδρομή θα συναντήσετε δύο κρήνες με πόσιμο νερό, το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, ένα κεραμοποιείο, αλλά και τα ερείπια ενός νερόμυλου στην είσοδο του χωριού. Φτάνοντας στις παρυφές του Μυστρά, ορθώνεται ο επιβλητικός όγκος της οχυρής καστροπολιτείας. Η πύλη του κάστρου απέχει μόλις 15 λεπτά. Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου στην ιστορική έδρα του Δήμου Σπάρτης τελούνται τα Παλαιολόγεια, προς τιμήν του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που περιλαμβάνουν πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Εντρυφήστε στις γεύσεις



Στη Λακωνία διατηρούνται ζωντανοί οι παλαιοί τρόποι συντήρησης των τροφίμων, όπως του παστού χοιρινού, του σύγλινου, αλλά και του παστού λουκάνικου με πορτοκάλι. Εκτός από τα παραπάνω, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα δημοφιλή πιάτα της περιοχής: σαλάτα πορτοκαλιού, τσιγαρολάχανα, μπαρδουνιώτικο κόκορα, λαλάγγια και τσουχτά μακαρόνια.
Τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα της περιοχής είναι οι δίπλες και οι σαμουσάδες. Φεύγοντας, αγοράστε ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, ελιές, χυλοπίτες και τραχανά.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Η πρόσβαση στη Λακωνία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Η Σπάρτη απέχει από την Αθήνα 294 χιλιόμετρα. Μέσω του αυτοκινητοδρόμου 71 (Λεύκτρο - Σπάρτη) το ταξίδι από την Αθήνα στη Σπάρτη διαρκεί μόλις δύο ώρες.
ENJOY/κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου