Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Μιχ. Χουρδάκη (Νίσπιτα) : Το δεκαπέντισμα ή δεκαπεντάρι

Μονή της Κουφής Πέτρας



Το δεκαπέντισμα ή δεκαπεντάρι

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις λατρείας προς την Παναγία, ξεχωριστή θέση, είχε το δεκαπέντισμα. Ταμένοι στη Χάρη Της, άτομα ή φαμίλιες ολόκληρες από την 1η Αυγούστου μέχρι και ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής μας γιορτής, εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και πήγαιναν να περάσουν 15 μέρες, σε κοντινά ή μακρινά μοναστήρια για να ζήσουν, από κοντά, απόλυτα χριστιανική ζωή.
Εκεί μακρυά από τους εγκόσμιους πειρασμούς, αφιερώνονταν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, με νηστεία και προσευχή και παρακολουθούσαν όλες τις Ιερές Ακολουθίες (εσπερινούς, ολονύχτιες παρακλήσεις, Επιτάφιο και Λειτουργίες) ακόμη δε, βοηθούσαν στον καθαρισμό και ευπρεπισμό της εκκλησίας των μοναχικών κελιών και του περιβάλλοντα χώρου. Πολλές φορές το τάξιμο αυτό, συνοδεύονταν και με τα μαύρα φορέματα. Έτσι αν δεν εγνώριζες τούτο το θρησκευτικό συνήθειο, νόμιζες ότι το μοναστήρι εκείνο είχε εκατοντάδες καλόγριες και καλογέρους.
Για φαγητό, ο καθένας, κρατούσε όσπρια συνήθως σαλατικά και φρούτα, που τα παρέδιδε στον οικονόμο του μοναστηριού και συμμετείχε σε ομαδικό συσσίτιο που παρασκεύαζαν, εναλλάξ, οι δεκαπεντίζοντες.
Για ύπνο, άλλοι διανυκτέρευαν στις αυλές του μοναστηριού, άλλοι πάλι έξω από το μοναστήρι κάτω από τ’ άστρα τ’ ουρανού ή μέσα σε πρόχειρα καλύβια που κατασκεύαζαν με χαμόκλαδα.
Οι δεκαπεντίζοντες, επέστρεφαν στα σπίτια τους, αργά το βράδυ 15 Αυγούστου ή την επαύριο.
Δυο ήσαν κυρίως τα μοναστήρια στα οποία πήγαιναν να δεκαπεντίσουν οι ταμένοι μεραμπελιώτες. Η μονή Κουφής Πέτρας 4 χιλιόμετρα περίπου απόσταση από τη Νεάπολη νότια και στο μέσο ύψος του βουνού Καβαλαρά και η μονή της Παναγίας Φανερωμένης στα Γεραπετρίτικα, κάπου 35 χιλιόμετρα απόσταση από τη Νεάπολη, πάνω στο βουνό κι αυτή. Άλλοι πήγαιναν και επέστρεφαν με τα πόδια (καλυκωμένοι ή ξυπόλητοι ανάλογα με το τάξιμο που ΄χαν) κι άλλοι, καβάλα σε γαϊδούρια, μουλάρια ή άλογα με στολισμένα σαμάρια από κιλίμια ή πολύχρωμες πατανίες. Κι ήταν εικόνα ανεπανάληπτη το μακρόσυρτο εκείνο καραβάνι των ευλαβών προσκυνητών.



ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Μιχάλη Χουρδάκη
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ

Διαβάστε επίσης την ανάρτησή μας : Οι δεκαπεντιστές της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου