Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Πως θα αποφύγεις την υπερθέρμανση του laptop

 


Πως θα αποφύγεις την υπερθέρμανση του laptop

Η υπερθέρμανση laptop είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι του, ακόμα και αυτοί που δεν το χρησιμοποιούν απαραίτητα σε επίπονες, απαιτητικές εφαρμογές. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι υψηλές θερμοκρασίες ανέκαθεν συνόδευαν τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και αποτελούν, ως επί το πλείστον, ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

Η διαπίστωση ωστόσο πολύ υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να δικαιολογήσει πολλές φορές προβλήματα στη λειτουργία τους, και συνεπώς έχουμε τότε σοβαρές ενδείξεις πως τίθεται κάποιο λειτουργικό θέμα, ή ακόμα και βλάβη! Μία τέτοια βλάβη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των δεδομένων μας, ή ολοκληρωτική αχρήστευση του laptop μας!

Γιατί υπερθερμαίνεται το laptop μου;

Τα laptops, λόγω της φορητής τους αρχιτεκτονικής, έχουν πολλά ευαίσθητα συστήματα, κυκλώματα και μηχανικά μέρη “στριμωγμένα” μεταξύ τους, φυσικά πάντα σε σχέση με το μέγεθος, την ποιότητα κατασκευής του κατασκευαστή κτλ. Έχοντας λοιπόν στα υπόψιν το παραπάνω, οι κύριες αιτίες για υπερθέρμανση laptop και υψηλές θερμοκρασίες, είναι οι εξής:

    Σκόνες και χνούδια που βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά μέρη του laptop μέσω ανοιχτών διόδων όπως τα ανεμιστηράκια ή fans (συνήθως θα τα βρείτε στο πλάι). Η συσσώρευση σκόνης μέσα στο laptop, με τον καιρό, καλύπτει τα μέρη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αύξησης των θερμοκρασιών, ενώ πέρα από αυτό διακινδυνεύουμε την πρόκληση βλάβης από την επαφή της με κάποια πιο ευαίσθητα μέρη.

    Κάποια σημεία του laptop φέρουν θερμοαγώγιμη πάστα (thermal paste) η οποία επιτρέπει τη σωστή μεταφορά της ψύξης σε μέρη όπως ο κεντρικός επεξεργαστής ή ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών. Με τον καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πάστες αυτές μπορεί να ξεραθούν και να οδηγήσουν -το μάντεψες- σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση του laptop!

    Η λειτουργία του laptop πάνω στα πόδια μας, ή στο κρεβάτι, και όχι σε λεία, ουδέτερη επιφάνεια όπως το γραφείο μας, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας! Αυτό μπορεί να συμβεί συνήθως εάν η επιφάνεια καλύψει τις διόδους των fans, ή η ίδια η επιφάνεια είναι ζεστή. Σκεφτείτε για παράδειγμα μία… θερμαινόμενη κουβέρτα πάνω στο κρεβάτι? Σας ακούγεται υπερβολικό, ή μήπως καθημερινό φαινόμενο?

    Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί και να οφείλονται σε υπολειτουργία των ίδιων των fans, χωρίς υπαιτιότητα του χρήστη, ή στη χειρότερη περίπτωση αν έχουν… φρακάρει από την πολύ σκόνη!

Πως διαπιστώνω την υπερθέρμανση

Συνήθως η διαπίστωση για την υπερθέρμανση laptop είναι σχετικά εύκολη, αν και “κατόπιν εορτής”, ωστόσο μπορούμε να δράσουμε γρήγορα ώστε να αποφύγουμε τις μόνιμες βλάβες! Θα πρέπει να ανησυχήσεις και να λάβεις έκτακτο μέτρα αν παρατηρήσεις τα ακόλουθα:

Εάν είναι θορυβώδες το ανεμιστηράκι/fan σε ένταση και διάρκεια

Εάν ακούσεις χαρακτηριστικό μεταλλικό/μηχανικό ήχο από το fan

Εάν το laptop σου φαίνεται υπερβολικά ζεστό στην επαφή στο κάτω ή πλαϊνό μέρος

Εάν κλείνει ή κάνει επανεκκίνηση από μόνο του μετά από κάποια λεπτά/ώρες λειτουργίας

Εάν δεις τη λεγόμενη BSOD (Blue Screen Of Death), δηλαδή μία μπλε οθόνης με διάφορα μηνύματα των Windows

Εάν παρατηρήσεις μειωμένη απόδοση (slowdown) κατά τη διάρκεια απαιτητικών εφαρμογών ή ακόμα και βίντεο

Εάν παρατηρείς αλλοιωμένα γραφικά σε παιχνίδια και εφαρμογές

Όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι σοβαρές ενδείξεις για την υπερθέρμανση του Laptop σου και σε προειδοποιούν πως πρέπει να λάβεις κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις ή να απευθυνθείς στους ειδικούς. Μην αφήσεις λοιπόν τα προβλήματα να εξελιχθούν σε μόνιμες βλάβες που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση το laptop σου και σε απώλεια δεδομένων!

Πώς αποφεύγω την υπερθέρμανση στο laptop;

Αν υπάρχει ένα καλό νέο, είναι το ότι η δυσφορία, το τρέξιμο και η απογοήτευση αποφεύγεται εύκολα και με το ελάχιστο δυνατό κόστος , εάν ακολουθείς μερικές πρακτικές συμβουλές και φυσικά μεριμνάς για τον τακτικό του καθαρισμό τουλάχιστον μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Πάντα χρησιμοποιούμε το laptop μας σε λεία, ουδέτερη επιφάνεια, αποφεύγοντας πχ. το κρεβάτι, τα πόδια κτλ.

Να μην το ακουμπάμε κοντά σε εστίες θερμότητας (πχ. καλοριφέρ/σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος)

Αποφεύγουμε να καπνίζουμε από πάνω του (αν φοβόμαστε τη σκόνη, φανταστείτε τα σωματίδια καπνού και στάχτης!)

Χρησιμοποιούμε βάση laptop με έξτρα ψύξη (fan), αν το laptop μας εκτελεί επίπονες διεργασίες με τις ώρες

Κρατάμε πάντα καθαρό τον χώρο εργασίας μας, από σκόνη και λοιπά σωματίδια

Αποφεύγουμε να επιβαρύνουμε το laptop μας με έξτρα προγράμματα και διεργασίες που καταναλώνουν πόρους (πχ. άχρηστες εφαρμογές)

Συντηρούμε το λειτουργικό μας σύστημα με αντίστοιχες εφαρμογές (πχ. ανασυγκρότηση δίσκου)

Πότε πρέπει να κάνω εσωτερικό καθαρισμό στο laptop μου και γιατί;

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι αποτελεί ο τακτικός εσωτερικός καθαρισμός, μία ή δύο φορές τον χρόνο. Δυστυχώς πάντα μετά από καιρό χρήσης (ακόμα και μερικών μηνών), η σκόνη και τα μικροσωματίδια που θα συσσωρευτούν αναπόφευκτα μέσα στο laptop αποτελούν κίνδυνο για την λειτουργία του και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του.

Πλέον γνωρίζεις γιατί προκαλείται η υπερθέρμανση laptop, πως θα την αποφύγεις αλλά και πως μπορείς να την λύσεις, πριν αποτελέσει μεγαλύτερο πονοκέφαλο για εσένα. 

Πηγή:

https://www.ifastrepair.gr/2016/10/18/yperthermansi-laptop-katharismos.html?fbclid=IwAR0vATJ9jH7nu-mjG6vbMvHxnqSMcPhO71NCE2fOPm3mi5R9XMVtuf_Zk0A


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου