Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

O “άγνωστος” Ισαάκ Νεύτων

 


O “άγνωστοςΙσαάκ Νεύτων

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (αγγλικά: Sir Isaac Newton, ορθή προφορά: Άιζακ Νιούτον, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.

Ο συγγραφέας του Principia αναγνωρίζεται γενικά ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εξέλιξη της Επιστήμης, μεγαλύτερη και εκείνη του Αϊνστάιν. Θεωρία της Βαρύτητας. Νόμοι της κίνησης. Σωματιδιακή και χρωματική θεωρία του φωτός. Διαφορικός λογισμός. Εφεύρεση του πρώτου ανακλαστικού τηλεσκοπίου. Ένα επιστημονικό έργο που θα μπορούσε να γεμίσει τη ζωή δέκα πρώτης τάξεως φυσικών και μαθηματικών της εποχής του.

Λιγότερο γνωστές είναι κάποιες άλλες πτυχές της ζωής του Νεύτωνα, που αναδεικνύουν την αντιφατική σχέση ορθολογισμού και μεταφυσικής, επιστήμης και εξουσίας.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο Νεύτων έγραψε περισσότερες σελίδες για θεολογικά και αποκρυφιστικά θέματα, παρά για Φυσική και Μαθηματικά. «Η βαρύτητα εξηγεί την κίνηση των πλανητών, αλλά δεν εξηγεί ποιος έθεσε τους πλανήτες σε κίνηση», έλεγε εξηγώντας την πίστη του στον Θεό – μια πίστη μάλλον αιρετική, στα μάτια της Εκκλησίας, καθώς αρνήθηκε να εξομολογηθεί ή να μεταλάβει ακόμη και στο νεκρικό του κρεβάτι.

Yπάρχει όμως και μια άλλη σχετικά άγνωστη, μυστηριώδης πλευρά αυτού του λαμπρού επιστήμονα, μια δραστηριότητά του που κράτησε περίπου τριάντα χρόνια, αν και την κράτησε επιμελώς κρυμμένη από τους συγχρόνους και τους συναδέλφους του: η συμμετοχή του Νεύτωνα στην μαθητεία της αλχημείας, ή όπως αναφερόταν συχνά στα μέσα του δέκατου έβδομου αιώνα στην Αγγλία, της Χυμείας. Ο Νεύτων έγραψε και μετέγραψε περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις σχετικά με το θέμα της αλχημείας, από τις οποίες μόνο ένα ελάχιστο τμήμα έχει δημοσιευθεί σήμερα. Τα αλχημικά χειρόγραφά του περιλαμβάνουν ένα πλούσιο σύνολο διάφορων τύπων εγγράφων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται σημειώσεις εργαστηρίων, περιγραφές των αλχημικών ουσιών και των διαδικασιών, μεταγραφές από άλλες πηγές, ακόμη και ποίηση.

Ήταν λοιπόν οι μεταφυσικές του ανησυχίες που τον οδήγησαν και στην αλχημεία, κάτι που εξηγεί και τη δηλητηρίαση λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου που εντοπίστηκε στο σώμα του μετά θάνατον. Στη βάση αυτών των αποκαλύψεων ο σπουδαίος Βρετανός οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς έγραψε ότι «ο Νεύτων δεν ήταν ο πρώτος στην εποχή του ορθού λόγου, αλλά ο τελευταίος των μάγων».

Όμως ο Νεύτων που ήταν ο πρώτος επιστήμονας που έγινε Ιππότης από τη Βασίλισσα της Αγγλίας δεν ήταν εντελώς αδιάφορος και στο κάλεσμα της εξουσίας. Χρημάτισε δύο φορές μέλος της Βουλής, αν και θρυλείται ότι η μόνη φορά που πήρε τον λόγο ήταν για να διαμαρτυρηθεί για το κρύο που έμπαινε από ένα ανοιχτό παράθυρο. Επί σειρά ετών διετέλεσε επίσης διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, οδηγώντας πολλούς παραχαράκτες στην κρεμάλα. Μάλιστα, το 1717 θέσπισε τον κανόνα του χρυσού, μια μεγάλη νομισματική μεταρρύθμιση, που άνοιξε για τη Βρετανία μια νέα εποχή δημοσιονομικής σταθερότητας.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα εσχατολογικά θέματα αναφέρουμε ότι, σε μία από τις βιβλικές μελέτες του, ο Νεύτων συμπέρανε ότι το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2060. Πάντως όσοι σκοπεύουν να ζήσουν περισσότερο, μπορούν να παρηγορηθούν στην ιδέα ότι τον κύριο Νεύτωνα μάλλον δεν τον θυμόμαστε για τη συμβολή του στη μεταφυσική οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πηγές

Διαδίκτυο

«Καθημερινή»

https://el.wikipedia.org/wiki/Ισαάκ_Νεύτων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου