5+1 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
1. «Το τσιγάρο φέρνει χαλάρωση»
Στατιστικά είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα που οι καπνιστές ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ύστερα από ένα τσιγάρο. Όμως, οι εργαστηριακές μελέτες δεν έχουν έως σήμερα εντοπίσει οποιαδήποτε συσχέτιση με την πρόκληση χαλάρωσης ως αποτέλεσμα του καπνίσματος ή της νικοτίνης.
2. «Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν λιγότερο»
Όσοι καταφεύγουν σε αυτά συνήθως έχουν την τάση να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό και να παίρνουν περισσότερες ρουφήξιές, με αποτέλεσμα να εισέρχονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών ουσιών στους πνεύμονές.
3. «Το πούρο είναι ασφαλές»
Με βάση την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, η θνησιμότητα από καρκίνο σε άντρες που καπνίζουν πούρα είναι 34% πιο υψηλή σε σχέση με τους μη καπνιστές και οφείλεται κυρίως σε καρκίνο του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και των χειλιών.
4. «0 θείος Γιάννης κάπνιζε μανιωδώς και δεν έπαθε τίποτα»
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε κάθε τέτοιο θείο αντιστοιχούν χιλιάδες χρόνιοι καπνιστές που πεθαίνουν νεότεροι, άρρωστοι και καταπονημένοι από τον εθισμό τους.
5. «Αν δεν το κόψεις με την πρώτη, ξέχνα το»
Το 59% όσων ξαναρχίζουν το κάπνισμα δηλώνουν ότι συνέβη σε κοινωνική εκδήλωση ή όταν άλλοι γύρω τους κάπνιζαν και το 37% στις ώρες μεταξύ 8 και 12 το βράδυ. 0μως, μια παρεκτροπή υπό την επίδραση μιας ευχάριστης ή δυσάρεστης συναισθηματικής κατάστασης δεν σημαίνει αποτυχία της προσπάθειας. Αντιμετωπίζεται με νέα θεραπευτική και ψυχολογική προσέγγιση καθώς και με επαναπροσδιορισμό των κινήτρων της διακοπής.
6. «Η στερητική φάση είναι εφιάλτης»
Όλοι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία διακοπής αναφέρουν έστω και λίγα συμπτώματα στέρησης όπως ζάλη, ένταση, ανησυχία, αϋπνία κ.λπ. που μπορούν να απαλυνθούν με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
Δεν θα το κόψετε αν:
• Η απόφαση διακοπής στηρίζεται αποκλειστικά στην παρακίνηση και την πίεση από συγγενικά πρόσωπα.
• Δεν έχετε ισχυρό προσωπικό κίνητρο.
• Πιστεύετε ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης ή ο θεραπευτής σας είναι το άλφα και το ωμέγα στην προσπάθεια σας.
• Προτιμήσετε τη μείωση και όχι την ολική διακοπή, διότι έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα επιστρέψετε στα αρχικά επίπεδα κατανάλωσης τσιγάρων.
• Δεν θέτετε μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους και απασχολείστε με μελλοντικές καταστάσεις (π.χ. θα τα καταφέρω ως το τέλος ή και αν το ξαναρχίσω έπειτα από ένα μήνα).
• Αναβάλλετε την ημερομηνία έναρξης της προσπάθειάς σας. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο τρόπος εκτέλεσης μιας ενέργειας (ημέρα, ώρα και τόπος), τόσο πιο πιθανό είναι να στεφθεί από επιτυχία.
022_GK_ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
Ενδιαφέροντα στοιχεία…Μύθοι και πραγματικότητες. Εάν το θέλεις και κάνεις προσπάθεια, μπορείς!
ΑπάντησηΔιαγραφή