Ο Καρλ και η Ντόρσι Γκιουντ από το Μίσιγκαν θυμούνται την εποχή, όχι και τόσο παλιά, που τα πρωινά τους ήταν πιο απλά. Κάθονταν μαζί για πρωινό και κουβέντιαζαν. Διάβαζαν την πρωινή εφημερίδα και ο μόνος ανταγωνιστής τους για την προσοχή των παιδιών τους ήταν η τηλεόραση.
«Τώρα και οι τέσσερίς μας αρχίζουμε την ημέρα μας σε τέσσερις υπολογιστές σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια» λέει η Γκιουντ. «Πράγματα που θεωρούσα απαράδεκτα πριν από λίγα χρόνια, είναι τώρα κοινός τόπος στο σπίτι μου».
Η τεχνολογία έχει αναστατώσει τις κάποτε σταθερές πρωινές συνήθειες στην Αμερική, αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου τα σπίτια διαθέτουν ταχύτατες συνδέσεις Ιντερνετ και στην Ευρώπη, όπου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν ότι οι πρώτες πρωινές ώρες είναι συχνά οι πιο πολυάσχολες για το δίκτυό τους.
Μετά έξι έως οκτώ ώρες εκτός δικτύων –περίοδος γνωστή και ως βραδινός ύπνος– πολύς κόσμος ξυπνά και βουτάει κινητά και λάπτοπ, συχνά πριν καν ασχοληθεί με άλλες, πιεστικότερες βιολογικές ανάγκες.
Οι υιοί Γκιουντ κοιμούνται με τα κινητά δίπλα από τα κρεβάτια τους και αρχίζουν την ημέρα τους με γραπτά μηνύματα αντί για ξυπνητήρι. «Στέλνουμε μηνύματα ως ενδοεπικοινωνία», λεει ο πατήρ Γκιουντ. «Θα μπορούσα και να ανέβω πάνω να τους ξυπνήσω, αλλά πάντα μού απαντούν στα SMS». H οικογένεια άρχισε πρόσφατα να κλείνει τις συσκευές της το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί.
Σε άλλες οικογένειες, η πρωινή επιθυμία για σύνδεση στο Διαδίκτυο επιτείνει ακόμη περισσότερο την πρωινή αναμπουμπούλα. Ενώ κάποτε οι οικογένειες πολεμούσαν για το ποιος θα πρωτομπεί στο ντους ή ποιος θα πρωτοδιαβάσει την εφημερίδα, τώρα μαλώνουν για το ποιος θα καθήσει στον υπολογιστή, ή για το αν πρέπει να κάθεται οποιοσδήποτε στον υπολογιστή ή να τρώνε όλοι μαζί και να λένε καμία κουβέντα.
«Αν τα κρεβάτια τους ήταν μακριά από τις πρίζες, νομίζω ότι θα κοιμούνταν στο πάτωμα», λέει η Λιζ Περλ, μητέρα μονίμως «καλωδιωμένων» εφήβων.
Η αύξηση των πρωινών χρηστών της τεχνολογίας αποτυπώνεται και στην κίνηση των δικτύων. Παλαιότερα, οι πάροχοι Ιντερνετ έβλεπαν την κίνηση να αυξάνεται όταν ο κόσμος έφθανε στα γραφεία του. Τώρα η αύξηση σημειώνεται πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων «Αρμπορ Νέτγουορκς», η κίνηση στο Ιντερνετ είναι όλο και μικρότερη από τα μεσάνυχτα ώς τις 6 το πρωί. Αλλά από τις 6 μέχρι τις 7 απογειώνεται. Παράλληλα, η εταιρεία «Βέριζον» αναφέρει ότι τα γραπτά μηνύματα που στέλνονται σε κινητά από τις 7 ώς τις 10 το πρωί ήταν φέτος 50% περισσότερα από ό,τι πέρυσι.
Οι γονείς σπεύδουν στους υπολογιστές για να διαβάσουν e-mail που έστειλαν συνάδελφοί τους οι οποίοι εργάζονται σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ ή του κόσμου, με διαφορά ώρας. Τα παιδιά τσεκάρουν τα μηνύματα στα κινητά τους και στο Facebook – και εν τω μεταξύ ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους.
Τον Μάιο, η Γκαμπριέλ Γκλέιζερ από το Νιου Τζέρσει αγόρασε στην 14χρονη κόρη της ένα λάπτοπ για τα γενέθλιά της. Τις επόμενες εβδομάδες, το παιδί έχασε τρεις φορές το σχολικό και, αντί να πηγαίνει κάθε πρωί 20 λεπτά βόλτα τον σκύλο, μόλις και μετά βίας τον άφηνε να βγει για λίγο έξω. «Εχω φίλους που ξυπνάνε νωρίς και μιλάνε στο Facebook» λέει η 14χρονη Μοράια. «Σίγουρα κάτι με τραβάει να μπω κι εγώ».
Δραστικά μέτρα
Μερικές οικογένειες έχουν προσπαθήσει να βάλουν όρια. Στο τραπέζι της οικογένειας Στάγιερ δεν επιτρέπονται φορητοί υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα την ώρα των γευμάτων. Ο 14χρονος Κιρκ επιτρέπεται να παίζει βιντεοπαιχνίδια μόνο μία ώρα την ημέρα – συχνά επιλέγει αυτή η ώρα να είναι το πρωί. Ακόμη και ο 5χρονος Τζέσι έχει αρχίσει να ζητάει κάθε πρωί να παίξει παιχνίδια στο i-phone του μπαμπά του. Και ο ίδιος ο πατέρας Στάγιερ, που κάθε μέρα, πριν πάρει πρωινό, περνάει μια ώρα τσεκάροντας τα μηνύματά στο Βlackberry του, λέει ότι συχνά νιώθει την επιθυμία να το κοιτάξει ακόμη και την ώρα του πρωινού. «Πρέπει να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό. Πρέπει να βγαίνει από την ψυχολογία της δουλειάς και να μπαίνει στην ψυχολογία του γονέα. Αλλά το να συμμορφωθώ με τα δικά μου στάνταρντ είναι δύσκολο».
The New York Times
Από:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/08/2009_325612
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου